BBC: Elektronické hlasovanie v ruských voľbách sprevádzajú problémy

V Rusku, ktoré sa nachádza v 11 časových pásmach, je už otvorených všetkých 94 000 volebných miestností na hlasovanie v prezidentských voľbách. V 29 subjektoch Ruskej federácie sa dá voliť elektronicky. Podľa medializovaných správ však príslušný server údajne pre veľký záujem voličov "padá". Informovala o tom britská stanica BBC.

15.03.2024 09:50 , aktualizované: 10:29
rusko Foto:
Študent námornej štátnej univerzity opúšťa volebnú miestnosť počas prezidentských volieb v tichomorskom prístavnom meste Vladivostok v Rusku v piatok 15. marca 2024.
debata (9)

V ťažko dostupných lokalitách sa v prezidentských voľbách hlasovalo už od 25. februára. Od 1. marca sa volilo v zahraničí, kde bolo otvorených 269 volebných miestností. Predčasne vo voľbách hlasovalo viac ako 2,3 milióna voličov, potvrdila ÚVK.

Voliči v piatok odovzdávajú hlasy v prvý z troch dní prezidentských volieb v Ruskej federácii, ktoré predĺžia vládu prezidenta Vladimira Putina o ďalších šesť rokov.

Nezávislí pozorovatelia a odborníci hodnotia tieto voľby ako neslobodné a bez politickej konkurencie: ako kandidát sa na nich totiž nezúčastňuje žiadny predstaviteľ opozície.

Traja kandidáti, ktorí buď otvorene podporujú súčasného prezidenta Putina, alebo sa držia línie Kremľa, sú vnímaní ako uchádzači bez šance. Podľa prieskumu agentúry Celoruské centrum pre výskum verejnej mienky (VCIOM), lojálnej Kremľu, dostane každý z nich päť až šesť percent hlasov.

Russia Putin Next Steps Čítajte viac Voľby bez voľby. Kto sú Putinovi sparingpartneri?

Voľby ruského prezidenta sa konajú aj na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny a na Kryme, ktorý ruská armáda okupuje od roku 2014.

Agentúra AFP v piatok informovala o tom, že v Doneckej oblasti ako miesto pre hlasovanie slúžia často stolíky postavené na ulici. Členov volebných komisií sprevádzajú vojaci v plnej bojovej výstroji. Na weboch sa objavila aj fotografia, ako je volebná urna položená na kapote auta ešte zo sovietskych čias.

Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky
Video

Kyjev označil toto hlasovanie za frašku a vyhlásil, že usporiadanie volieb na východnej Ukrajine a na Kryme je protiprávne.

Ukrajina vo štvrtok vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby odmietlo výsledok volieb prezidenta Ruskej federácie, ktoré sa konajú tento víkend, a to aj v oblastiach Ukrajiny okupovaných ruskou armádou.

Aplikácia na voľbu proti Putinovi

Opozícii naklonení voliči v Rusku na sociálnych sieťach informujú, ako ich úrady alebo nadriadení nútia ísť voliť – aj pod hrozbou prepustenia z práce alebo vylúčenia zo školy. Na sociálnych sieťach o tom v piatok informovali spolupracovníci ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorí dodali, že takéto správy dostávali celý uplynulý týždeň.

Podľa správ doručených do četu spravovaného Navaľného kolegami nadriadení od ľudí žiadajú hlasovať elektronicky alebo v konkrétny deň – najlepšie 15. a 16. marca, v konkrétnej volebnej miestnosti, alebo aby poslali fotografiu z volebnej miestnosti, či aby podali svojim nadriadeným hlásenie o „odvolení“.

Navaľného tím upozorňuje, že takýto nátlak je porušením trestného zákonníka, keďže každý občan Ruskej federácie má právo voliť, ako a kedy chce, alebo nevoliť vôbec.

Julija Navaľná hovorí o Rusku bez Putina a sľúbila pokračovať v boji svojho mŕtveho muža
Video
Zdroj: YouTube A. Navaľného

Navaľného spolupracovníci, ktorí pôsobia v exile, vyzývajú svojich priaznivcov, aby napriek všetkému – aj keď budú donútení voliť v prvých dvoch dňoch volieb alebo online – v nedeľu 17. marca napoludnie prišli do volebných miestností a v súlade so stratégiou Napoludnie proti Putinovi vyjadrili svoj odmietavý postoj k šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi a jeho politike.

„Druhýkrát už nebudete môcť hlasovať. Nebudú vám však môcť zakázať vyjadriť svoj postoj. Bude to hlas, ktorý sa nedá ukradnúť,“ deklaroval Navaľného tím.

Vladimir Putin Čítajte aj V Litve zaútočili na Navaľného kolegu, minister je šokovaný. Grozev: Veľký teror malého diktátora Putina

Ako informovali na svojom webe, na oficiálnych kontách Navaľného tímu na sociálnych sieťach je k dispozícii bot, ktorý záujemcom pomôže vybrať si kandidáta či nájsť k bydlisku príslušnú volebnú miestnosť.

Je možné stiahnuť si do mobilu aj aplikáciu Foton-2024, ktorá vznikla podľa Navaľného nápadu a vyberá pre voliča kandidáta náhodne – pomocou svetelného lúča.

„Chápeme, že samým sa vám naozaj nechce vyberať jedného z kandidátov a neprijateľní sú všetci. Nechajte teda svetlo, nech rozhodne za vás,“ píše sa v návode.

Medzičasom sa na internete začala intenzívna kampaň diskreditácie stratégie, ktorú pre prezidentské voľby pripravil Navaľného tím.

Títo diskutéri vo svojich príspevkoch upozorňujú, že prívrženci opozície svojou účasťou na hlasovaní len posilňujú legitimitu volieb. Apelujú tiež na opozíciu v exile, aby výzvami na aktívnu účasť na akcii Napoludnie proti Putinovi nevystavovala ľudí v Rusku riziku zadržania či stíhania.

Navaľnyj prišiel už v roku 2018 s konceptom tzv. chytrého hlasovania: podstata takéhoto hlasovania spočíva v tom, že aplikácia voličovi v jeho volebnom obvode odporučí kandidáta, ktorý má potenciál poraziť kandidáta vládnej strany Jednotné Rusko. V prípade prezidentských volieb má táto taktika za cieľ odobrať hlasy Putinovi.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ruské prezidentské voľby