Celý svet ho odhováral: Netanjahu schválil útok na Rafah. Izrael mieri do osieho hniezda

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu schválil vojenskú operáciu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, oznámil v piatok jeho úrad.

15.03.2024 15:25
debata (20)
Izrael je vo vojne. Na túto chvíľu cvičil s Američanmi
Video
Po útoku teroristov z Hamasu USA vyslali k Izraelu lietadlovú loď Gerald R. Ford. Izrael s Američanmi dlhodobo cvičí práve na takéto situácie. Tento rok to boli napríklad manévre Juniper Oak. / Zdroj: IDF

Izraelská armáda taktiež plánuje z palestínskeho mesta pri hranici s Egyptom evakuovať civilistov.

Netanjahu schválil ofenzívu napriek rastúcej medzinárodnej kritike, keďže v Rafahu sa nachádza jeden a pol milióna Palestínčanov, ktorí tam utiekli pred bojmi v iných oblastiach Pásma Gazy.

rafah Čítajte aj Ísť či neísť do „osieho hniezda“? Izrael váha pri útoku na Rafah. Biden apeluje na Netanjahua, ktorý má plán

Izraelský premiér podľa agentúry DPA zopakoval, že návrh palestínskej militantnej organizácie Hamas, ovládajúcej Pásmo Gazy, je nerealistický. O návrhu však má najprv rokovať izraelský bezpečnostný kabinet. Následne sa očakáva prítomnosť izraelskej delegácie na rokovaniach o prímerí v katarskej Dauhe.

Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
+5Izraelskí vojaci pri hraniciach s Pásmom Gazy...

Hamas vo štvrtok predložil návrh zahŕňajúci ukončenie bojov v Pásme Gazy, umožnenie dodávok pomoci pre tamojšie obyvateľstvo a prepustenie ním držaných rukojemníkov výmenou za prepustenie väznených Palestínčanov. Militantné hnutie však zároveň trvá aj na odchode izraelských vojakov z Pásma Gazy, čo izraelská vláda odmietla.

Israel Palestinians Gaza rafah Čítajte aj Netanjahu si koleduje o americkú facku. Schválil útok na mesto Rafah
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #Benjamin Netanjahu #útok na Izrael