Ísť či neísť do „osieho hniezda“? Izrael váha pri útoku na Rafah. Biden apeluje na Netanjahua, ktorý má plán

Víťazstvo vo vojne proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy je na dosah a tí, ktorí Izrael odhovárajú od plánovanej pozemnej ofenzívy v Rafahu, prakticky hovoria, nech vojnu prehrá. Povedal to izraelský premiér Benjamin Netanjahu v rozhovore, ktorý sa dnes chystá odvysielať televízie ABC News a ktorého výňatok už zverejnila. Hamas medzitým varoval, že prípadný postup izraelskej armády do Rafahu zhatí vyjednávanie o prepustení rukojemníkov.

11.02.2024 17:15 , aktualizované: 21:36
rafah Foto:
Satelitná snímka ukazuje mesto Rafah na juhu Gazy 14. januára 2024. Mesto je zvyčajne domovom 280 000 ľudí. Jeho populácia sa však zvýšila na viac ako 1,5 milióna, čo sú zhruba tri štvrtiny populácie Gazy. Mesto je teraz posiate rozľahlými stanovými tábormi.
debata (51)

„Urobíme to. Dostaneme zostávajúce teroristické zástavy Hamasu v Rafahu, čo je ich posledná bašta, urobíme to," vyhlásil Netanjahu v programe This Week stanice ABC News. Izrael, Spojené štáty či Európska únia klasifikujú Hamas ako teroristickú organizáciu.

Americký prezident Joe Biden v telefonickom rozhovore s Netanjahuom „zopakoval svoje presvedčenie, že vojenská operácia v Rafahu by nemala pokračovať bez dôveryhodného a realizovateľného plánu na zaistenie bezpečnosti a podpory pre viac ako milión ľudí, ktorí sa tam ukrývajú“.

Oficiálny kanál Hamasu Aksá TV s odvolaním sa na vysoko postaveného predstaviteľa hnutia uviedol, že ak Izrael prikročí k pozemnej ofenzíve do Rafahu, „vybuchnú“ rokovania o výmene izraelských rukojemníkov za palestínskych väzňov. O vyjednanie druhej dohody medzi Izraelom a Hamasom aspoň o dočasnom pokoji zbraní a prepustení viac ako stovky doteraz zadržiavaných rukojemníkov sprostredkovane a doteraz neúspešne sa usilujú Spojené štáty, Katar a Egypt.

unrwa Čítajte viac Izrael tvrdí, že pod sídlom UNRWA v Gaze je podzemné dátové centrum Hamasu

Netanjahu v piatok oznámil, že nariadil armáde, aby vypracovala „dvojaký plán“ na evakuáciu stoviek tisíc civilistov z Rafahu a na vojenský postup do tejto oblasti. Pred ofenzívou do Rafahu, kde sa tiesni odhadom cez 1,4 milióna ľudí, z ktorých väčšina tam utiekla pred bojmi z iných častí tohto úzkeho pobrežného pásma, varovali OSN, Spojené štáty, Nemecko, Británia, ale aj napríklad Saudská Arábia. Biely dom uviedol, že akciu nepodporí, pokiaľ Izrael neuváži jej prípadné dopady na civilné obyvateľstvo.

Nechováme sa veľkopansky

„V tomto s Američanmi súhlasím,“ povedal Netanjahu v rozhovore. „Urobíme to a zároveň zaistíme bezpečný koridor pre civilné obyvateľstvo, aby mohlo odísť.“ Na otázku moderátora, kam majú Palestínčania ísť, premiér povedal, že Izrael na to „vypracúva podrobný plán“.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Mesto Rafah leží na samom juhu Pásma Gazy. Je vklinené medzi hranice s Egyptom a Izraelom, pobrežie Stredozemného mora a jednotky izraelskej armády.

„Nechováme sa v tomto ohľade veľkopansky,“ povedal Netanjahu. „Súčasťou nášho vojnového úsilia je dostať civilistov mimo nebezpečenstva. Súčasťou úsilia Hamasu je v nebezpečenstve ich udržať,“ dodal premiér. Humanitárne organizácie varujú, že pokiaľ sa Rafah, izraelskou armádou pôvodne vyhlásený za bezpečnú zónu, stane jej budúcim cieľom, nebudú mať civilisti už kam ísť a nastane humanitárna katastrofa.

gaza Čítajte viac Palestínčania sa nemajú kam vrátiť, Izrael v Gaze zničil vyše polovicu budov. Ľudia tam umierajú od hladu

Výzvy, aby armáda do Rafahu nepostupovala, však Netanjahu odmieta. „Tí, ktorí hovoria, že by sme za žiadnych okolností nemali do Rafahu vstupovať, v podstate hovoria, prehrajte vojnu. Nechajte tam Hamas,“ povedal premiér. Podrobnosti ani časový plán chystanej ofenzívy ale zatiaľ neoznámil.

Sused pohrozil

Egypt už pohrozil, že pozastaví platnosť svojej mierovej dohody s Izraelom z Camp Davidu, ktorá je už takmer pol storočia základom regionálnej stability, ak Jeruzalem pošle armádu do Rafahu. Podľa Káhiry by boje v Rafahu mohli viesť k zatvoreniu hlavnej zásobovacej trasy. Uviedli to v nedeľu dvaja egyptskí predstavitelia a západný diplomat.

Izrael, Palestína, izraelská armáda, Hamas Čítajte viac Netanjahu nariadil armáde, aby pripravila evakuáciu Rafahu na juhu Pásma Gazy

Na prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom v nedeľu už po niekoľkýkrát vyzvali tisíce Maročanov. Na proteste pred parlamentom v centre Rabatu podľa odhadov novinárov AFP zhromaždilo viac ako 10 000 ľudí. Niektorí z nich niesli veľkú palestínsku vlajku a ďalší držali transparenty s nápismi „Normalizácia je zrada“ a „Zastavte masakru“.

„Vidíme 24 hodín denne bombardovanie, zabíjanie detí, takmer 30 000 mŕtvych a nič to nezastaví. Genocída pokračuje,“ uviedol 25-ročný študent medicíny, ktorý sa pripojil k protestu.

Maroko vrátane ďalších arabských štátov nadviazalo bilaterálne vzťahy s Izraelom koncom roka 2020 na základe takzvaných Abrahámových dohôd, ktoré sprostredkovali Spojené štáty. Rabat v rámci dohody získal od Washingtonu uznanie nároku na zvrchovanosť nad sporným územím Západnej Sahary.

Vojnu v Pásme Gazy, v ktorom na území menšom ako Praha žije okolo 2,3 milióna Palestínčanov, Izraelčania vedú v reakcii na cezhraničný teroristický útok Hamasu z minuloročného 7. októbra, pri ktorom ozbrojenci na juhu Izraela pozabíjali 1 200 ľudí a ďalších 253 uniesli. V Pásme Gazy odvtedy prišlo v dôsledku bojov o život podľa dnešnej bilancie najmenej 28 176 Palestín­čanov, z toho 112 len za uplynulý deň. Ďalších asi 67 800 bolo zranených. Údaje úradov ovládaných Hamasom ale zahŕňajú aj zabitých bojovníkov, ktorých je podľa izraelskej armády viac ako 10-tisíc.

Drvivá väčšina obyvateľov Pásma Gazy musela od začiatku vojny opustiť svoje domovy, viac ako polovica z nich sa teraz ukrýva práve v Rafahu.

Deti v Gaze po útoku Izraela

VAROVANIE: Niektoré zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Wounded Palestinian children receive medical...
Chlapec drží plagát vyzývajúci na ukončenie...
+35Palestínske deti čistia chodník pred domom v...
51 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #Rafáh