Rusi v cudzine vrátane Bratislavy ukázali dlhými frontami pred ambasádami odpor voči Putinovi

Ruskí voliči žijúci v Turecku, Francúzsku, Británii, Nemecku, Thajsku či Kazachstane vytvorili dnes na poludnie dlhé rady pred veľvyslanectvami Ruska, kam prišli odovzdať svoj hlas v ruských prezidentských voľbách. Vypočuli tým výzvu spolupracovníkov zosnulého lídra opozície Alexeja Navalného, ktorý apeloval na občanov nesúhlasiacich s režimom šéfa Kremľa Vladimíra Putina, aby sa k volebnej miestnosti dostavili presne o 12.00 hod. Pred ambasádou v Istanbule dosiahol front dĺžku 400 metrov. V Moldavsku polícia zadržala 54-ročného muža, ktorý hodil na budovu ruského veľvyslanectva zápalnú fľašu.

17.03.2024 17:57
rusko Foto:
Zástup ľudí v okolí budovy Konzulátu Ruskej federácie na Slovensku v Marótyho ulici v Bratislave v nedeľu 17. marca 2024.
debata (11)

„Použijem volebný lístok ako leták. Napíšem naň meno Naváľného a tiež to, že Putin je nelegitímny vládca a že podporujem demokratické hodnoty,“ uviedla 43-ročná Ruska Taťjana Leontevová pri čakaní v daždivom počasí pred ruskou ambasádou v Paríži.

V Istanbule, kde sa od ruského rozpútania vojny na Ukrajine usadili desiatky tisíc mladých Rusov, vznikol pred veľvyslanectvom 400 metrový front. Väčšina ľudí v nej sa hlásila k protestnej akcii tímu Navaľného.

„Chceme Putinovi jeho prácu trochu skomplikovať,“ vyhlásil Jurij, ktorý prišiel hlasovať so svojou priateľkou Jelenou. Tá mala na sebe oblečenie žltej farby. „Má to politický dôvod, je to farba Ukrajiny,“ vysvetlilo dievča, ktoré je podobne ako Jurij pôvodom z Moskvy.

"Ako môžete byť proti Putinovi? Veď sa snaží zachrániť svet“

„Keď Navaľnyj zomrel, bol som zničený, plakal som. Preto som dnes tu,“ vyhlásil 31-ročný Rus Vadim, ktorý si vzal za manželku Ukrajinku.

Do protestu sa zapojili aj Rusi v Japonsku, Taliansku, Španielsku či Gruzínsku. V Moldavsku zadržala polícia muža, ktorý na ruskú ambasádu hodil zápalnú fľašu. „Svoj čin zdôvodnil nespokojnosťou s krokmi ruských úradov,“ uviedla moldavská polícia.

rusko Čítajte viac TASS: Volebná účasť v ruských voľbách prekonala rok 2018. Po výzve Navaľnej sa tvorili fronty

Niektorí voliči stojaci pred ruskými veľvyslanectvami v zahraničí však Putina obhajovali. „Ako môžete byť proti Putinovi? Veď sa snaží zachrániť svet,“ povedal agentúre AFP Rus žijúci v Paríži, ktorý nechcel oznámiť svoje meno. Šéfa Kremľa obhajovala vo francúzskej metropole aj 53-ročná učiteľka Svetlana Mjasnikovová. „Je to ten najlepší prezident v histórii,“ vyhlásila.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Putin na večné časy? Možnože nás už čoskoro čaká milé prekvapenie
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj #ruské prezidentské voľby