Borrell: Izrael vyvolal v Gaze hladomor, je to najväčší cintorín na svete

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell uviedol, že Izrael vyvoláva v Pásme Gazy hladomor, ktorý využíva ako vojnovú zbraň. Izrael takéto obvinenia odmietol.

18.03.2024 14:24
debata (19)
Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video
Izraelský veľvyslanec na Slovensku Eitan Levon hovorí o reakcii jeho krajiny na útok teroristov z Hamasu. / Zdroj: TV Pravda

„V Gaze už nie sme na pokraji hladomoru, sme v stave hladomoru, ktorý postihuje tisíce ľudí,“ povedal Borrell v Bruseli. „To je neprijateľné. Hladovanie sa používa ako vojnová zbraň. Izrael vyvoláva hladomor,“ vyhlásil.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac v reakcii vyzval Borrella, aby prestal útočiť na Izrael a uznal jeho „právo na sebaobranu proti zločinom hnutia Hamas“.

Tank / Pásmo Gazy / Čítajte aj Celý svet ho odhováral: Netanjahu schválil útok na Rafah. Izrael mieri do osieho hniezda

Šéf izraelskej diplomacie v príspevku na sociálnej sieti X napísal, že Izrael povolil rozsiahle dodávky „humanitárnej pomoci do Gazy po zemi, mori i vzduchom pre každého, kto je ochotný pomôcť“. Túto pomoc však „násilne narušili“ militanti Hamasu v „spolupráci“ s Agentúrou OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), dodal.

Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...
Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...
+15Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...

Borrell tiež uviedol, že palestínska enkláva bola pred vypuknutím vojny „najväčším väzením pod holým nebom“. „Dnes je to najväčší cintorín pod holým nebom… Je to cintorín pre desiatky tisíc ľudí a tiež cintorín mnohých z najdôležitejších zásad humanitárneho práva“ citovala jeho slová agentúra AFP.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Josep Borrell #útok na Izrael