Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

Aj keď prezidentské voľby v Rusku neboli slobodné ani demokratické, Kremeľ sa snaží, aby tak aspoň vyzerali. A keďže ich priebeh nemohli monitorovať ani nezávislí pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) či OSN, úlohu "užitočných idiotov" prevzali na seba traja regionálni poslanci z pravicovoextrémistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Napriek kritike prišli do Moskvy a vyhlásili, že voľby, v ktorých podľa očakávania vyhral Vladimir Putin, prebehli v poriadku.

19.03.2024 06:00
Putin Foto: ,
Vladimir Putin využil v prezidentských voľbách možnosť elektronického hlasovania.
debata (21)

„Bolo zrejmé, že vláda Ruskej federácie vynaložila veľké úsilie na zvýšenie volebnej účasti. S výnimkou menších technických problémov sa mi nepodarilo zaznamenať žiadne vážne porušenia,“ povedal pre ruský denník Izvestija poslanec bavorského krajinského snemu Andreas Jurca z AfD, ktorého ruskí novinári označili za „pozorovateľa“. Jeho kladné hodnotenie volieb ihneď využila ruská propaganda.

Okrem Jurcu prišli do Moskvy aj jeho kolegovia Ulrich Singer a Elena Roonová, a to napriek tomu, že s tým nesúhlasilo ani vedenie AfD.

„Naša frakcia túto cestu dôrazne odmieta,“ upozornila predsedníčka poslaneckého klubu strany v bavorskom sneme Katrin Ebner-Steinerová. Aj spolkový výbor AfD v Berlíne všetkým trom odporučil, aby do Ruska necestovali.

Putin Čítajte viac Golos: Prezidentské voľby v Rusku boli najpodvodnejšie v dejinách krajiny

Ostrá kritika zaznela najmä z ich regiónu. „Poslanci bavorskej AfD sú a zostanú Putinovou piatou kolónou,“ citoval denník Bild šéfa poslaneckého klubu CSU v bavorskom krajinskom sneme Klausa Holetscheka. „Snažia sa zakryť Putinove antidemokratické voľby a podporovať porušovateľa medzinárodného práva. Sú hanbou pre Bavorsko,“ rozhorčil sa.

Putin mal prejav o stave krajiny
Video
Ruský prezident Vladimir Putin v ruskom parlamentu nedávno predniesol prejav o stave krajiny. / Zdroj: TV Pravda

Poslancov AfD pozvala do Moskvy Verejná komora Ruskej federácie, čo je grémium, ktoré má blízko k Putinovi aj k ruskému parlamentu. Pred odletom vyhlasovali, že tam idú preveriť priebeh volieb a zabezpečiť, aby boli spravodlivé.

Pre Bavorský rozhlas spresnili, že chcú kontrolovať, či sú volebné miestnosti bezbariérové, či sú v nich pomôcky pre nevidiacich, alebo či občania nehlásia sťažnosti.

Makety volebných schránok so skartovanými... Foto: SITA/AP, Ebrahim Noroozi
Germany Russia Election Makety volebných schránok so skartovanými hlasovacími lístkami a figurína ruského prezidenta Vladimira Putina vo vani plnej krvi boli 17. marca súčasťou protestu pri ruskom veľvyslanectve v Berlíne.

Bavorský poslanec Singer ani neskrýval, že má k Rusku blízko. „Na predmestí Moskvy vlastním daču. Počas štúdia som sa učil rusky a robil som praktikum v Moskve. Odvtedy mám k tejto krajine dobrý vzťah,“ priznal pre noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung. Odmietol však, že by chcel chváliť Putina, ktorého režim nazval „autoritárskou demokraciou“.

Na námietku, že k demokracii patria slobodné voľby a povolená opozícia, sa ohradil, že Putin má v Rusku väčšiu podporu ako v Nemecku kancelár Olaf Scholz.

Vladimir Putin Čítajte viac Moskva sa pochválila rekordnou účasťou vo voľbách. Putinovi gratulovali spojenci vrátane diktátora

„Keď sa človek v Moskve rozpráva s ľuďmi na ulici, má dojem, že väčšina stojí za Putinom. Nemôžem povedať, že je v Rusku z demokratického hľadiska všetko super, ale to pri posledných voľbách nebolo ani v Berlíne,“ porovnal Singer.

Na rozdiel od „kremeľských štatistov“ z AfD, ako troch poslancov pomenovali v Nemecku, bola však väčšina tamojších politikov k výsledku ruských volieb kritická.

Podľa nich boli zmanipulované, nechýbali ani výrazy ako fraška, komédia či štátny cirkus. Nikto z vrcholových nemeckých politikov Putinovi, ktorý získal vyše 87 percent hlasov, ani nezablahoželal.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko #Rusko #Vladimir Putin #pozorovatelia #Alternatíva pre Nemecko #AfD #ruské prezidentské voľby #ruské voľby