Moskva sa pochválila rekordnou účasťou vo voľbách. Putinovi gratulovali spojenci vrátane diktátora

Účasť v ruských prezidentských voľbách presiahla 77 percent, v novodobej histórii Ruska bola rekordná, oznámila dnes podľa agentúry TASS ústredná volebná komisia. Voľby vyhral súčasný prezident Vladimir Putin, ktorý po sčítaní viac ako 99 percent hlasov získal viac ako 87 percent hlasov, tvrdí komisia s tým, že konečné výsledky oznámia vo štvrtok.

18.03.2024 10:38
Vladimir Putin Foto: ,
Žena s ruskou vlajkou a tričkom s podobizňou ruského prezidenta Vladimira Putina pred volebnou miestnosťou v ruskej škole v srbskom Belehrade, 17. marec 2024
debata (76)

„Účasť je u nás prvýkrát rekordná, nebývalá, nikdy predtým taká nebola – 77,44 percenta,“ vyhlásila predsedníčka ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová. Podľa agentúry Reuters hovorila Pamfilovová o postsovietskej histórii Ruska.

Víťazstvo Putina bolo vopred očakávané aj vzhľadom na to, že dlhoročný ruský líder nemusel vo voľbách čeliť žiadnej skutočnej konkurencii. Na druhom mieste sa vo voľbách umiestnil Nikolaj Charitonov so ziskom okolo štyroch percent hlasov.

Putin mal prejav o stave krajiny
Video
Zdroj: TV Pravda/TA3

Výrazne inak vo voľbách hlasovali Rusi žijúci v Českej republike, vyplýva podľa miestneho serveru Vinegret.cz z dát zverejnených ústrednou komisiou. Rusi v Česku mohli hlasovať na konzulárnom oddelení ruského veľvyslanectva v Prahe. Najviac hlasov, takmer 60 percent, získal v tejto volebnej miestnosti kandidát mladej ruskej strany Noví ľudia Vladislav Davankov, zatiaľ čo Putin iba necelých 16 percent.

Vyše 21 percent hlasovacích lístkov vhodených do urien v tejto miestnosti bolo neplatných. Médiá už počas nedele upozorňovali, že mnoho rodičov lístky znehodnocovalo na znak protestu proti Putinovmu režimu.

Germany Russia Election Čítajte viac Putin sa dal znovuzvoliť. Uzná Západ jeho mandát?

Globálna bezpečnosť, lepšia budúcnosť ľudstva

„Čína posiela svoje blahoželanie,“ uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien. „Sme presvedčení, že pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga a prezidenta Putina sa čínsko-ruské vzťahy budú naďalej rozvíjať… Obe hlavy štátov budú pokračovať v úzkej spolupráci a podporovať udržanie dlhoročného susedského priateľstva oboch krajín,“ dodal.

„Posielam svoje gratulácie bratskému národu Ruska a prezidentovi Vladimirovi Putinovi k jeho mimoriadnemu víťazstvu v prezidentských voľbách,“ uviedol na sociálnej sieti X venezuelský prezident Nicolás Maduro.

Venezuelský minister zahraničných vecí Yván Gil vo vyhlásení uviedol, že jednotnosť Rusov a vedenie prezidenta Putina sú základom pre zvrchovanosť a územnú celistvosť krajiny a aj pre politickú stabilitu a globálnu bezpečnosť.

Prezident Nikaraguy Daniel Ortega uviedol, že Putinov triumf prispeje k stabilite a lepšej budúcnosti ľudstva. Prezident Tadžikistanu Emomali Rachmon víťazstvo Putina označil za presvedčivé a vyjadril pozitívne očakávania pri ďalšom rozvoji vzájomných vzťahov oboch krajín. Rachmon je v bývalej sovietskej republike pri moci od roku 1992.

rusko Čítajte viac Ukrajina a jej spojenci odsudzujú víťazstvo Putina: Je opitý mocou a chce vládnuť večne. Rinkévičs: Voľby? Aké voľby?

Severokórejský diktátor Kim Čong-un v pondelok zaslal Putinovi gratuláciu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Kimovu gratuláciu na ruské ministerstvo zahraničných vecí doručí veľvyslanec Severnej Kórey v Rusku, uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Nezávislí pozorovatelia a odborníci považujú prezidentské voľby v Rusku v roku 2024 za neslobodné a bez politickej konkurencie, keďže v nich nekandidoval žiadny predstaviteľ opozície. Traja k voľbám pripustení kandidáti buď otvorene podporovali súčasného prezidenta alebo sa držali línie Kremľa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky v nedeľu v príhovore uviedol, že simulované prezidentské voľby v Rusku nemajú žiadnu legitimitu. Výsledok volieb spochybnili aj Spojené štáty. Britský minister zahraničných vecí David Cameron uviedol, že slobodné a spravodlivé voľby takto nevyzerajú.

putin Čítajte viac Dôkaz, že Rusko ide správnou cestou, hodnotí Putin víťazstvo vo „voľbách“
76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #prezidentské voľby