Ukrajina a jej spojenci odsudzujú víťazstvo Putina: Je opitý mocou a chce vládnuť večne. Rinkévičs: Voľby? Aké voľby?

Ruský prezident Vladimír Putin je opitý mocou a chce vládnuť večne, povedal dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po správe, že Putin zvíťazil vo voľbách konaných za potlačenej opozície.

17.03.2024 20:55 , aktualizované: 21:27
rusko Foto:
Členovia volebnej komisie sa pripravujú na sčítanie hlasovacích lístkov po prezidentských voľbách vo volebnej miestnosti v obci Nikolajevka pri ruskom Omsku v nedeľu 17. marca 2024.
debata (39)

Hlasovanie, v ktorom podľa prvých výsledkov ruský prezident získal drvivú väčšinu hlasov, podľa neho nemá „žiadnu legitimitu“, informovala agentúra AFP. Podobné vyhlásenia prichádzajú aj od spojencov Ukrajiny, ktorá s tretím rokom bráni ruskej agresii.

Rusko voľby prezidentské uarus Čítajte viac Podľa očakávaní. Voľby v Rusku vyhrá Putin, ukazujú prognózy. Jeho zisk atakuje 90 %

„Celému svetu je jasné, že táto osoba, ako sa v histórii stalo toľkokrát, je úplne jednoducho opitá mocou a robí všetko, čo môže, aby vládla večne,“ uviedol Zelenskyj o Putinovi na sociálnych sieťach. Putin Rusku vládne ako prezident alebo premiér od roku 1999 a jeho ďalšie funkčné obdobie by trvalo do roku 2030.

Biely dom podľa agentúry Reuters uviedol, že voľby zjavne neboli slobodné ani spravodlivé, pretože „Putin uväznil politických oponentov a zabránil ďalším, aby proti nemu kandidovali“.

Okrem Putina umožnili ruské úrady voličom hlasovať za ďalších troch kandidátov, zatiaľ čo z volieb vylúčili bývalého poslanca Borisa Nadeždina a novinárku Jekaterinu Duncovovú, ktorí vyzvali na ukončenie ruskej vojny na Ukrajine. Hlavnú tvár ruskej opozície z uplynulých rokov Alexej Navaľnyj krátko pred voľbami za neznámych okolností zomrel v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom.

„Prezidentské voľby v Rusku nie sú legálne, slobodné ani spravodlivé,“ uviedlo zase poľské ministerstvo zahraničia. Dodalo, že hlasovanie sa konalo „v kontexte vážnych represií“ a v rozpore s medzinárodným právom aj v Rusmi okupovaných častiach Ukrajiny.

rusko Čítajte viac Česká diplomacia: Voľby v Rusku boli nedemokratické, na okupovaných územiach išlo o frašku

Tento bod spomenul aj šéf britskej diplomacie David Cameron, ktorý vo vyhlásení na sociálnej sieti X kritizoval aj „nedostatočný výber“ pre voličov a absenciu nezávislých pozorovateľov. „Takto slobodné a spravodlivé voľby nevyzerajú,“ uviedol. „Voľby. Aké voľby?“ poznamenal vo vlastnom príspevku lotyšský prezident Edgars Rinkévičs.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Spojenci #vojna na Ukrajine #ruské prezidentské voľby