Česká diplomacia: Voľby v Rusku boli nedemokratické, na okupovaných územiach išlo o frašku

Prezidentské voľby v Rusku neboli demokratické ani transparentné, uviedlo v dnešnom vyhlásení české ministerstvo zahraničia. Poukázalo na systematické potláčanie ruskej občianskej spoločnosti, nezávislých médií aj akéhokoľvek náznaku opozície.

17.03.2024 18:34 , aktualizované: 19:09
rusko Foto:
Pred volebnou miestnosťou v Moskve sa v nedeľu 17. marca 2024 na poludnie miestneho času tvorí rad voličov. Ruská opozícia vyzvala ľudí, aby na protest zamierili do volebných miestností v nedeľu napoludnie, keďže sa hlasuje v posledný deň prezidentské voľby, ktoré sú takmer isté, že predĺžia vládu prezidenta Vladimira Putina.
debata (49)

Pripomenulo, že voľby sa konali v čase vojny proti Ukrajine. Hlasovanie na ukrajinských územiach, ktoré Moskva okupuje, potom označila česká diplomacia za nelegitímnu volebnú frašku, ktorú ČR neuznáva. „Veríme, že ruskí občania by mali mať právo si zvoliť vedenie štátu v skutočne slobodných a demokratických voľbách,“ uviedol Černínsky palác.

Stopka pre protivojnových kandidátov

Trojdňové voľby končia dnes večer. Podľa všeobecného očakávania si v nich zaistí už piaty mandát súčasný vládca Kremľa Vladimir Putin, ktorý nečelí žiadnej skutočnej konkurencii. Formálne úrady do volieb zaregistrovali štyroch kandidátov. K voľbám ale nepripustili okrem iného Borisa Naděždina, ktorý vystupoval ako protivojnový kandidát. Voľby sa konajú krátko po smrti Putinovho oponenta Alexeja Navalného, ktorý zomrel vo februári v ruskom väzení za polárnym kruhom.

rusko Čítajte viac TASS: Volebná účasť v ruských voľbách prekonala rok 2018. Po výzve Navaľnej sa tvorili fronty

Česká diplomacia konštatovala, že mnoho prezidentských kandidátov, najmä tým, ktorí sa stavajú proti agresii voči Ukrajine, nemohli kandidovať. Ruskí občania podľa MZV nemali prístup k úplným a nezávislým informáciám, ani možnosť voľby kandidátov vystupujúcich proti terajšiemu režimu. Ruské úrady znovu neumožnili pozorovateľskej misii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dohliadať na priebeh hlasovania, uviedlo ministerstvo.

Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky
Video

Súčasne dôrazne odsúdilo konanie volieb na okupovaných územiach Ukrajiny. "Česko neuznáva konanie tejto nelegitímnej volebnej frašky v Autonómnej republike Krym av meste Sevastopoľ av častiach Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti Ukrajiny. Okupácia uvedených území predstavuje porušenie nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny podľa Charty OSN a princípov medzinárodnej napísala vo vyhlásení česká diplomacia. Cieľom Ruska je podľa neho opäť legalizovať výsledky svojej agresívnej politiky voči Ukrajine.

Vicepremiér a minister vnútra Vít Rakúšan (STAN) dnes na sieti X napísal, že prezidentské voľby v Rusku neboli slobodné a víťaz v skutočnosti porazil len demokraciu. Odohrali sa podľa neho za situácie, keď najväčší potenciálni rivali nemohli kandidovať alebo rovno skončili vo väzení. Navyše je už roky obmedzená pluralita verejnej debaty aj sloboda médií a na voľby na okupovaných územiach dohliada armáda, dodal Rakúšan.

rusko Čítajte viac Rusi v cudzine vrátane Bratislavy ukázali dlhými frontami pred ambasádami odpor voči Putinovi
49 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #ruské prezidentské voľby