Kim dozeral na test „superveľkých“ salvových raketometov. Sú špeciálne určené na útoky proti Soulu

Severokórejský vodca Kim Čong-un v pondelok dozeral na delostrelecké vojenské cvičenie, v rámci ktorého strieľali zo „superveľkých“ salvových raketometov navrhnutých na útoky na hlavné mesto Južnej Kórey. Štátna tlačová agentúra KCNA v utorok zverejnila fotografie, na ktorých je vidno súbežné vystrelenie prinajmenšom šiestich rakiet a oheň a dym obklopujúci terč na ostrove.

19.03.2024 15:07
Kim Čong-un / Salvové raketomety / Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un dozerá na test „superveľkých“ salvových raketometov, 18. marca 2024
debata (9)

Zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl neskôr v utorok uviedol, že Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) vykonala viac testov, ako zobrazujú fotografie.

Hovorca zboru povedal, že Južná Kórea kategorizuje dané severokórejské zbrane ako balistické rakety vzhľadom na ich charakteristiku a kapacity.

„Superveľké“ salvové raketomety navrhnuté na...
Severokórejský vodca Kim Čong-un prichádza na...
+1Severokórejský vodca Kim Čong-un počas...

Odborníci tvrdia, že veľké severokórejské delostrelecké rakety stierajú hranice medzi delostreleckými systémami a balistickými strelami, pretože môžu vytvárať svoj vlastný ťah a sú aj navádzané. Severná Kórea označuje niektoré z týchto systémov vrátane 600 milimetrových salvových raketometov, ktoré boli testované v pondelok, ako schopné niesť taktické jadrové hlavice.

Stíhačka F-35 Čítajte viac Soul varoval Kima, vojnou hrozí pád jeho režimu. Ako prvé udrú na KĽDR stíhačky F-35

KCNA tiež uviedla, že severokórejskí vojaci pri samostatnom teste simulovali výbuch delostreleckého granátu vo vopred nastavenej výške.

Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA
Video

Kim „povedal, že je potrebné ďalej vštepiť nepriateľom, že ak vypukne ozbrojený konflikt a vojna, nikdy sa nemôžu vyhnúť katastrofálnym následkom," uviedla tiež KCNA. Zároveň vyzval armádu, aby „dôkladnejšie plnila svoje úlohy blokovať a potláčať možnosť vojny s neustálou dokonalou pripravenosťou zničiť hlavné mesto nepriateľa a štruktúru jeho vojenských síl“.

Napätie na Kórejskom polostrove sa v ostatnom období vystupňovalo, keďže Severná Kórea zintenzívňuje vývoj zbraní, zatiaľ čo Južná Kórea rozšírila svoj vojenský výcvik so Spojenými štátmi a Japonskom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #raketomet