Lukašenko sa bude učiť od Kremľa. Ohromilo ho, že Putina podporilo priveľa Rusov

Kult osobnosti bieloruského vládcu sa rozmáha a ten si ho môže ešte posilniť, ak sa inšpiruje politickým kamarátom v Kremli. Alexandr Lukašenko s obdivom komentoval, ako sa Vladimirovi Putinovi podarilo zvíťaziť v prezidentských voľbách, a naznačil, že si z neho vezme príklad.

19.03.2024 20:30
APTOPIX Russia Belarus Foto: ,
Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko na snímke z januára tohto roku, keď sa stretli v Petrohrade. Foto: SITA/AP/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP
debata (24)

Voľby hlavy štátu sa v Bielorusku uskutočnia v budúcom roku a Lukašenko, ktorý už rozprášil všetku opozíciu, je vopred istý víťaz. Celé tri desaťročia, čo je pri moci, tvrdí, že sa správa skromne, ale propaganda ho vykresľuje ako jedinečného lídra. Hlásne trúby Lukašenkovho režimu to robia s jeho tichým súhlasom alebo priamo na politickú objednávku.

Ruské tanky cvičia v Bielorusku
Video

Najnovším dôkazom, ako velebia 69-ročného autoritárskeho prezidenta, sa stala hudobná novinka Julie Bykovovej a Jevgenija Olejnika. Dvojica, ktorá je nadmieru lojálna k režimu, vystupuje v skupine Aura; teraz mali veľkolepý koncert pri príležitosti 20. výročia jej vzniku. „Zdá sa, že tentokrát to Olejnik trochu prehnal, keď sa snažil potešiť štátnu moc. Lukašenka nielen glorifikuje, ale aj pľuje na západných politikov," poznamenal server Naša niva.

Belarus President Čítajte viac S granátometom za roľníkmi, aby mali vyššiu úrodu. Kto je Lukašenkov vplyvný generál?

V pesničke sa spomína aj Joe Biden. Jeho priezvisko sa síce v texte nenachádza, iba krstné meno, ale je jasné, že ide o amerického prezidenta: „Európski politici stále snívajú o zašlej veľkosti. Závislí na strýkovi Joeovi , ste tvárou svojej krajiny? U seba si riešte vaše problémy a nepreliezajte tu plot. Náš (Lukašenko) vás môže ľahko poslať (preč), že rozhovor bude krátky. Náš baťka je v pohode. Na svete je len jeden taký. Krajina je pokojná s baťkom. Len on nemá čas spať. Náš baťka je v pohode. Baťka, sme pri tebe. Vybral si ho národ. A nesklame. Staňme sa stenou za baťkom, horou." Pieseň nezaspievala na koncerte Aura, ale vojaci, takže propaganda ešte umocnila snahu presvedčiť ľudí, že baťka, ako mu hovoria, stelesňuje unikátneho vodcu na celej zemeguli…

lukašenko Čítajte viac Lukašenko sa doživotne poistil. Nástup nemanželského syna k moci ale odďaľuje. Bude čakať do otcovej deväťdesiatky?

Lukašenko v reakcii na oficiálne výsledky volieb v Rusku najprv ocenil, ako sa Putin na ne dôkladne pripravil. Poznamenal, že celý volebný proces stojí za zamyslenie s tým, že jasne naznačil, že je možné hľadať v ňom inšpiráciu. „Samozrejme, výsledok je ohromujúci. Volebná účasť bola veľmi vysoká. Takáto účasť v Ruskej federácii ešte nebola. Preto sú pri vysokej účasti takéto výsledky do istej miery neočakávané," povedal Lukašenko vo videonahrávke, ktorú zverejnila štátna tlačová agentúra BelTA.

Globsec, Cihanovská Čítajte viac Čo by sa stalo, keby Lukašenko zomrel? Cichanovská má plán

Bieloruské nezávislé médiá, ktoré šíria informácie z exilu, podotkli, že Putinov nevídane výrazný volebný zisk môže predstavovať výzvu pre Lukašenka. Zmieri sa s tým, že šéf Kremľa je oficiálne obľúbenejší medzi Rusmi ako on medzi Bielorusmi? Sfalšované voľby sú v podstate jediná príležitosť, keď posledný diktátor v Európe (ako ho prezývajú v slobodnom svete), môže ukázať, že je lepší alebo sinejší ako Putin. Nachádza sa v podriadenom postavení, čo zvlášť vyplýva zo skutočnosti, že jeho krajina je odkázaná na lacné ceny dovážanej ruskej ropy a zemného plynu.

Lukašenko mal doteraz zakaždým navrch: od roku 1994 vyhral voľby dovedna šesťkrát, pričom iba jeden raz získal menej ako štyri pätiny hlasov (77,39 percenta v septembri 2001). Naopak, Putin, ktorý sa dal zvoliť päťkrát od roku 2000, sa až do tohtoročných volieb nikdy nedostal nad úroveň 80 percent (maximum dosiahol v marci 2018, čo bolo 77,53 percenta). Teraz mu ústredná volebná komisia pridelila až 87,25 percenta odovzdaných hlasov. Vymyslí si preto Lukašenko v budúcom roku pre seba dve magické osmičky?

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #ruské prezidentské voľby #Lukašenkov režim