Lídri EÚ vyzvali na humanitárne prímerie v Gaze i prepustenie rukojemníkov

Lídri členských krajín Európskej únie sa vo štvrtok večer na summite v Bruseli zhodli na záveroch k situácii na Blízkom východe, kde prebieha konflikt medzi izraelskými silami a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

21.03.2024 22:36
Israel Palestinians Gaza rafah Foto: ,
Palestínsky chlapec sedí pred obytnou budovou zničenou pri izraelskom útoku v Rafahu v pásme Gazy.
debata

Šéfovia vlád a štátov EÚ sa dohodli na vôbec prvej spoločnej výzve na zavedení humanitárneho prímeria v Pásme Gazy a zároveň na prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých zadržiava hnutie Hamas od teroristických útokov na Izrael zo 7. októbra 2023.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

V záveroch summitu k tejto téme sa požaduje „okamžitá humanitárna prestávka“ vedúca k zavedeniu udržateľného prímeria a opakovane sa odsudzuje hnutie Hamas za vlaňajšie októbrové útoky na území Izraela. Zároveň je v nich jasne zakotvená požiadavka, aby izraelská vláda nepodnikla plánovanú pozemnú operáciu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Izrael, Gaza Čítajte viac Pentagón nalieha na Izrael, aby našiel alternatívu k totálnemu útoku na Rafah

Na predošlých summitoch z októbra a decembra sa lídrom 27-člennej EÚ podarilo iba spoločne volať po potrebe zriadenia „humanitárnych koridorov a prestávok“ v Pásme Gazy, aby sa humanitárna pomoc dostala k palestínskym civilistom.

Netanjahu Čítajte viac Netanjahu: Víťazstvo bez vstupu do Rafahu nie je možné. Príprava na ofenzívu chvíľu potrvá

Podľa viacerých diplomatických zdrojov výzvu na zavedenie prímeria požadovali najmä Belgicko, Írsko a Španielsko, kým krajiny ako Česko, Maďarsko a Rakúsko boli viac proizraelsky zamerané. Zavážil zrejme aj postoj nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý na rozdiel od októbrového summitu teraz s výzvami na ukončenie bojov súhlasil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #Pásmo Gazy #summit EÚ #útok na Izrael