Najmenej 60 mŕtvych po streľbe pri Moskve. K teroristickému útoku sa prihlásil Islamský štát

Najmenej 60 ľudí zahynulo pri útoku v koncertnej sieni v meste Krasnogorsk na západnom okraji Moskvy. Úrady zverejnili zoznam, na ktorom je 146 zranených, deväť z nich v extrémne vážnom stave. Páchatelia sú pravdepodobne na úteku. K zodpovednosti za útok sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Prezident Vladimir Putin je o vývoji situácie priebežne informovaný a vydal potrebné inštrukcie, uviedol kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

22.03.2024 18:52 , aktualizované: 23.03.2024 00:05
debata (833)
Útok v Moskve, desiatky mŕtvych. Videá zo sociálnych sietí
Video
Video zobrazuje násilie.

Bojovníci IS „zaútočili na veľké zhromaždenie (…) na predmestí ruského hlavného mesta Moskvy,“ uviedla skupina. Podľa agentúry AFP dodala, že útočná skupina „sa bezpečne vrátila na základňu“. Server Meduza však podotkol, že existujú pochybnosti o pravosti tohto vyhlásenia. Niektoré kanály na Telegrame podľa neho uviedli, že šablónu oznámení už teroristická skupina nepoužíva.

O zapojení Islamského štátu skôr špekulovali médiá. Pripomenuli, že niektoré zahraničné veľvyslanectvá v Moskve na čele s americkou ambasádou na začiatku tohto mesiaca varovali pred bezprostredným ohrozením zo strany extrémistov.

Americké veľvyslanectvo v upozornení vydanom pre občanov USA zdržiavajúcich sa v Rusku uviedlo, že „sleduje správy, že extrémisti majú bezprostredné plány zaútočiť na veľké zhromaždenia v Moskve, vrátane koncertov“. Podrobnosti o povahe hrozby diplomatická misia neuviedla. Američanom poradilo, aby sa v Moskve vyhýbali davom, monitorovali miestne médiá a sledovali svoje okolie.

Ruský prezident Vladimir Putin vtedy varovanie označil za pokus Západu o zastrašovani­e Rusov.

Crocus City Hall po útoku zachvátil požiar.
Pohľad na miesto teroristického útoku na okraji...
+19Pohľad na miesto teroristického útoku na okraji...

Ruské úrady začali jeden z najhorších útokov v krajine za posledné roky vyšetrovať ako teroristický čin. Vinníka doteraz neoznačili.

Budova Crocus City Hall, ktorá mohla podľa TASS pojať až 9 000 návštevníkov, je stále v plameňoch. Postup ohňa sa podarilo zastaviť, zasiahol však plochu 14 000 metrov štvorcových.

Najmenej štyria útočníci v maskáčovom oblečení začali podľa ruských agentúr strieľať – zrejme z automatických zbraní – pred vystúpením rockovej kapely Piknik. Svedkovia z miesta agentúre TASS povedali, že ozbrojenci začali zblízka páliť do ľudí takmer okamžite po vstupe do budovy, neďaleko bezpečnostných rámov pri vchodoch. V priestoroch tiež zrejme použili výbušniny, ktoré vyvolali mohutný požiar. Ďalšia explózia sa z miesta ozvala o niečo neskôr.

moskva, Crocus City Hall Čítajte viac V Rusku po útoku na koncertnú sieň pri Moskve rušia akcie a posilňujú bezpečnosť

Agentúra TASS zverejnila fotografiu, na ktorej z budovy stúpa temný dym a šľahajú plamene, ktoré sa hasiči snažili zvládnuť aj s pomocou helikoptéry. Oheň zachvátil asi tretinu budovy a uväznil na streche nespresnený počet ľudí. Okolo stovky návštevníkov koncertu sa podarilo evakuovať. Agentúra Interfax neskôr uviedla, že sa šírenie požiaru podarilo zastaviť, strecha budovy z roku 2009 sa však čiastočne prepadla.

Po páchateľoch priamo v budove pátrali príslušníci ruskej národnej gardy, podľa serveru Meduza ju však museli pre hustý dym opustiť.

Meduza upozornila na videá zdieľané na Telegrame, na ktorých ľudia utekajú z koncertnej siene. Na ďalších neoverených záberoch z budovy je počuť streľba, na zemi ležia nehybné telá.

rusko, teroristický útok, Crocus City Hall, moskva Čítajte viac Teror v Moskve: Očitý svedok hovorí o panike v sále, útočníci strieľali do davu

Niektorí ruskí činitelia obvinili z útoku Ukrajinu, na ktorej území Rusko vedie agresívnu vojenskú kampaň. Pričom Kyjev sa snaží o útoky tiež na infraštruktúru na ruskom území, napríklad na ropné rafinérie. Ukrajina svoje spájanie s útokom večer jednoznačne odmietla.

rusko-teroristicky-utok-crocus-city-hall-moskva Čítajte viac Kyjev odmietol spojitosť so streľbou na okraji Moskvy. Krvavý útok nariadil Putin, uviedla ukrajinská rozviedka
833 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok v Moskve