Belgický vyšetrovací súd odložil rozhodnutie v kauze Chovanec na neurčito

Belgický vyšetrovací súd v pondelok odložil na neurčito svoje rozhodnutie, či postúpi prípad obvinených v prípade úmrtia Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku trestnému súdu. O pondelkovom odklade rozhodnutia informoval advokát policajtky, ktorá je podozrivá z hajlovania počas zákroku voči Chovancovi. Ministerstvo spravodlivosti SR zváži ďalšie kroky.

25.03.2024 10:06 , aktualizované: 16:05
debata (12)

Belgická prokuratúra v januári rozhodla o zrušení obvinení proti celkovo 31 osobám. Príslušníci letiskovej polície a privolaní zdravotníci za smrť slovenského podnikateľa podľa prokuratúry nenesú zodpovednosť. Slovenská republika, ktorá v konaní vystupuje ako tzv. civilná strana, však požiadala o postúpenie veci trestnému súdu. Rozhodnúť o tom mala v pondelok Poradná rada, ktorá v Belgicku funguje ako vyšetrovací súd, teda predstupeň trestného súdu.

Ministerstvo spravodlivosti zváži ďalšie kroky v súvislosti s úmrtím Slováka v Belgicku. Rezort avizoval, že belgický súd by mal v prípade rozhodovať opäť 3. júna, uviedla hovorkyňa MS SR Lucia Hurajtová.

„Vzhľadom na novú situáciu – rozhodnutie belgického súdu v súvislosti s vyšetrovaním smrti slovenského občana Jozefa Chovanca, ktoré je aktuálne presunuté na 3. júna 2024, je potrebné zvážiť ďalšie kroky. Stanovisko k uvedenému novému faktu a ďalšiemu postupu v konaní zverejníme po konzultáciách so zainteresovanými subjektmi,“ povedala Hurajtová.

Čo sa dialo s Jozefom Chovancom v cele?
Video

Slovensko vyjadrilo ešte koncom februára v diplomatickej nóte vážne pochybnosti týkajúce sa vyšetrovania úmrtia slovenského občana. „Súčasne sme v diplomatickej nóte zdôraznili náš eminentný záujem na dosiahnutí objektívneho vyšetrenia a spravodlivosti pre pozostalých tragicky zosnulého slovenského občana. Veríme, že belgické orgány vyvinú maximálne úsilie na dosiahnutie spravodlivého a objektívneho posúdenia miery individuálnej zodpovednosti tých, ktorí mali z titulu svojho povolania život a zdravie tragicky zosnulého slovenského občana na území Belgického kráľovstva chrániť,“ priblížil vtedy minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer).

Jozef Chovanec Čítajte viac Prípad Chovanec: Blanár odovzdal Belgicku diplomatickú nótu pre úmrtie slovenského občana

SR takisto vyjadrila presvedčenie, že belgické orgány pri vyšetrovaní objektívne posúdia všetky fakty a dôkazy vrátane protichodných záverov slovenských znalcov, z ktorých vyplýva, že Chovanec mohol zomrieť v dôsledku konania iných osôb a nie v dôsledku sebapoškodzovania. „Sme pripravení svojim kolegom, partnerom poskytnúť všetku politickú i praktickú pomoc a spoluprácu na zabezpečenie toho, aby po dlhých šiestich rokoch dosiahli pozostalí po tragicky zosnulom občanovi Slovenskej republiky toľko očakávanú spravodlivosť,“ dodal šéf diplomacie.

Jozef Chovanec, letisko, cela Čítajte viac Prípad Chovanec: Belgickí znalci tvrdia, že sa smrteľne zranil sám. Slovenskí znalci nesúhlasia

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) vo februári zopakoval, že ak sa belgické orgány nevyrovnajú s nezrovnalosťami vo vyšetrovaní, Slovensko je pripravené podať proti Belgicku medzištátnu sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva.

Jozef Chovanec, Charleroi, incident, brutalita, policajti, Čítajte viac Ako a kde zomrel Jozef Chovanec? Možno už v cele

Jozef Chovanec zomrel v nemocnici 27. februára 2018, tri dni po policajnom zásahu v cele na letisku Charleroi. Zadržali ho v lietadle smerujúcom na Slovensko, podľa svedkov sa správal agresívne k posádke a voči privolaným policajtom.

V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých je vidieť, ako búcha hlavou o dvere a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú násilím upokojiť, tvár má zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku v podobe nacistického pozdravu. Posudok belgických lekárov ukázal, že príčinou smrti boli silné nárazy hlavou, ktoré mu spôsobili edém mozgu. Lekári zároveň skonštatovali, že zastavenie činnosti srdca vyvolala až injekcia od zdravotníkov, ktorí sa ho snažili upokojiť.

KDH: Vyšetrovanie nemôže odísť do stratena

Pokiaľ v prípade vyšetrovania dôjde k ďalším prieťahom a belgické orgány nebudú riadne konať, KDH vyzve slovenské ministerstvo spravodlivosti, aby čo najskôr iniciovalo konanie pred Európskym súdom pre ľudské práva, informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová. Hnutie tvrdí, že vyšetrovanie smrti slovenského občana nemôže odísť do stratena.

KDH tvrdí, že ani po šiestich rokoch nie je vidno, že by vec mohla byť v dohľadnom čase spravodlivo rozhodnutá. Europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann rešpektuje nezávislosť justičných orgánov Belgicka. „Avšak zo všetkých dostupných informácií považujem tieto ďalšie prieťahy za neakceptovateľné. Už od začiatku prípad sprevádza množstvo otáznikov,“ skonštatovala. Podľa nej ide o bránenie spravodlivému konaniu bez zbytočných prieťahov, v dôsledku ktorého sa nemôžu dostať k spravodlivému záveru ani rodinní príslušníci zomretého, ani ostatní občania Slovenska.

Podpredseda KDH Viliam Karas ešte ako minister spravodlivosti žiadal o doplnenie vyšetrovacích úkonov v tejto veci. „Ak nebudú riadne konať belgické orgány, neostáva Slovenskej republike nič iné, ako iniciovať konanie pred Európskym súdom pre ľudské práva. Verím, že tejto téme sa bude naďalej zodpovedne venovať aj naše ministerstvo spravodlivosti, prípadne štátne orgány, a využijú všetky dostupné možnosti, aby spravodlivosti bolo učinené zadosť,“ uviedol.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec