V Ekvádore zastrelili vôbec najmladšiu starostku, mala iba 27 rokov

Vôbec najmladšiu starostku v histórii krajiny, 27-ročnú Brigitte Garcíaovú, zastrelili v Ekvádore. Zavraždená bola spoločne aj so svojim hovorcom. Oznámila to v nedeľu tamojšia polícia, informuje TASR podľa agentúry DPA.

25.03.2024 10:22
debata

Garcíaová sa stala starostkou približne 17-tisícového mesta San Vincente vlani, keď mala len 26 rokov. Zasadzovala sa okrem iného za lepší prístup obyvateľov tohto mesta k pitnej vode.

Jej bezvládne telo spolu s telom jej hovorcu Jaira Loora objavili v noci na nedeľu v aute na pláži pri San Vincente.

„Som zdrvený,“ napísal na margo tejto správy na sociálnej sieti X bývalý ekvádorský prezident Rafael Correa, ktorý je rovnako ako Garcíaová členom Občianskeho revolučného hnutia.

„V Ekvádore nie je nikto v bezpečí,“ zareagovala aj ďalšia politička, Luisa Gonzálezová, ktorá za zmienenú stranu kandidovala vo vlaňajších prezidentských voľbách.

Ecuador US Security Čítajte aj Koniec banánovej vojny. Ekvádor ustúpil od plánu odovzdať Kyjevu cez USA zbrane

DPA v tejto súvislosti pripomenula, že vlani bolo v tejto krajine zabitých niekoľko politikov vrátane populárneho bojovníka proti korupcii a prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia, ktorého zastrelili tesne pred zmienenými vlaňajšími voľbami. Vláda z jeho smrti obvinila zločinecké skupiny.

Ekvádor všeobecne zažíva prudký nárast násilia. Znepriatelené gangy napojené na mexické a kolumbijské drogové kartely bojujú o kontrolu nad trhom s narkotikami. Ich súperenie sa väčšinou odohráva vo väzniciach, kde majú zločineckí vodcovia obrovský vplyv.

Situácia sa v tomto smere v uplynulom období dramaticky zhoršuje. Vlani pripadlo v prepočte 46,5 zabití a vrážd na 100 000 obyvateľov, čo je vôbec najvyšší počet v histórii tejto krajiny a jeden z najvyšších v celej Latinskej Amerike.

V Ekvádore dodnes platí výnimočný stav, ktorý v januári vyhlásil tamojší prezident Daniel Noboa. Stalo sa tak po tom, ako z tamojšej väznice s maximálnym stupňom stráženia ušiel narkobarón a jeden z najobávanejších gangstrov v krajine, José Adolfo Macías Villamar, známy pod prezývkou Fito. Vo viacerých väzniciach následne vypukli nepokoje. Noboa zároveň vydal dekrét, v ktorom označil 22 zločineckých skupín za teroristické organizácie a vojenské ciele.

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Ekvádor