766. deň: Zelenskyj čaká na USA: Snažíme sa nájsť spôsob ako neustúpiť. Útoky na ruské rafinérie sa Američanom nepáčili

Ak nepodniknete kroky na prípravu novej protiofenzívy, Rusi ich podniknú. V tejto vojne sme sa naučili, že ak to neurobíte vy, spraví to Rusko, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre americký denník Washington Post.

30.03.2024 05:00 , aktualizované: 21:35
vojna na Ukrajine, Charkov Foto: ,
Ukrajinskí robotníci stavajú obrannú líniu opevnenia v Charkovskej oblasti na Ukrajine vo štvrtok 21. marca 2024. Ukrajina buduje tri obranné línie v dĺžke 2000 kilometrov počas ruskej invázie na Ukrajinu, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (81)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 766 dní
Pád ruskej stíhačky SU-35 pri Sevastopole
Video
Rusko, Ukrajina Čítajte viac 765. deň: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

21:35 Končiaci tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov sa stane veľvyslancom v Moldavsku. Vo svojom pravidelnom večernom prejave to v piatok oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý Danilova odvolal z čela úradu pred niekoľkými dňami a menoval do neho doterajšieho šéfa rozviedky Oleksandra Lytvynenka. (čtk)

21:25 Stovky ľudí sa v sobotu v Nemecku pripojili k tradičným veľkonočným pochodom, pričom požadovali ukončenie vojen na Ukrajine i v Pásme Gazy. Pochody proti jadrovým zbraniam a za mier sa na Veľkú Noc v Nemecku konajú už viac než 60 rokov. Ústredným dňom pochodov je práve sobota, pričom na tento deň bolo v Nemecku plánovaných dovedna 70 podujatí.

V metropole Berlín sa podľa odhadov tamojšej polície na veľkonočnom pochode zúčastnilo približne 3 500 ľudí. Viac než 1000 ich pochodovalo v severonemeckom meste Brémy, kým ďalšie stovky sa zúčastnili na pochodoch v Kolíne nad Rýnom, Duisburgu, Saarbrückene, Lipsku a Kasseli.

Na pochodoch zaznievali výzvy na vyjednávania a hľadanie diplomatického riešenia vo vojne na Ukrajine, ktorú Rusko vojensky napadlo 24. februára 2022, ale aj v bojoch v Pásme Gazy. Ľudia žiadali aj prestať s dodávkami zbraní pre Ukrajinu a Izrael.

Veľkonočné pochody vzišli z paneurópskeho mierového hnutia v minulom storočí, vyzývajúceho na jadrové odzbrojenie a protestujúceho proti pretekom v zbrojení. Prvý takýto pochod sa uskutočnil v Británii v roku 1958. (tasr, dpa)

17:06 Ruské bombardovanie východoukrajinskej obce Krasnohorivka si vyžiadalo dve civilné obete na životoch, uviedol v sobotu gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin a vyzval obyvateľov obce, aby sa evakuovali.

Krasnohorivka sa nachádza už desať rokov na frontovej línii v Doneckej oblasti, ktorá je z väčšej časti okupovaná ruskými silami a dochádza v nej k pravidelným bo­jom.

Sobotňajší útok sa podľa ukrajinských médií sústredil na obytnú oblasť s husto rozmiestnenou zástavbou a v jeho dôsledku došlo k poškodeniu rezidenčných budov aj hospodárskych objektov.

„Obec bola v noci a ráno pod nepriateľskou paľbou. Zahynula 70-ročná žena a 73-ročný muž,“ uviedol Filaškin v aplikácii Telegram. Krasnohorivka podľa neho naďalej patrí k najnebezpečnejším miestam na Ukrajine. „Nevystavujte sa smrteľnému nebezpečenstvu. Evakuujte sa,“ apeloval na obyvateľov.

Ukrajinské sily v posledných mesiacoch hlásia ťažké boje na východe krajiny, keďže čelia nedostatku munície a Rusko neustále podniká letecké údery.

Ako v piatok informoval hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj, Rusko má šesťnásobnú prevahu v počte vypálenej munície na bojisku v porovnaní s Ukrajinou.

Nedostatok zdrojov a munície podľa Syrského umožnil ruským silám vybudovať pevné obranné línie v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. „Útok na tieto pozície bez účinnej leteckej podpory nás stál ľudské straty a straty na vybavení,“ dodal a ako príklad uviedol mesto Avdijivka, ktorého sa Rusi zmocnili vo februári.

Ruské sily v noci na piatok masívne zaútočili na Ukrajinu, pričom poškodili energetickú infraštruktúru vrátane vodných a tepelných elektrární v strednej a západnej časti. Energetická spoločnosť Ukrenerho tiež uviedla, že musela uplatniť núdzové harmonogramy prerušených dodávok v Dnepropetrovskej, Záporožskej, Kirovohradskej, Poltavskej, Doneckej i Sumskej oblasti. V sobotu ich zrušili, naďalej však platia v Charkovskej oblasti. (afp, tasr)

14:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu odvolal svojho dlhoročného prvého asistenta Serhija Šefira aj niekoľkých poradcov v rámci pokračujúcej personálnej reorganizácie. Pre najnovšie odvolania nebolo poskytnuté žiadne vysvetlenie.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj odvolal svojho dlhoročného prvého asistenta Serhija Šefira aj niekoľkých poradcov. Bez vysvetlenia

13:52 Z ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou bolo evakuovaných päťtisíc detí ohrozovaných ukrajinským bombardovaním, uviedol v sobotu oblastný gubernátor Vjačeslav Gladkov. Od začiatku rozpútania vojny na Ukrajine pred viac ako dvoma rokmi sa Belgorod opakovane stáva terčom toho, čo ruskí predstavitelia nazývajú nevyberané ukrajinské útoky.

Belgorod Čítajte viac Rusko pre "nevyberané" útoky Kyjeva evakuovalo z Belgorodskej oblasti 5-tisíc detí

9:59 Ukrajinské námorníctvo tvrdí, že si ruské sily vo štvrtok nad Čiernym morom pri okupovanom Sevastopoli zostrelili vlastnú stíhačku Su-27. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Potvrdzujeme, že toto lietadlo patrilo Ruskej federácii a bolo zničené ich vlastnými silami. Boli v pohotovosti, v bojovej pohotovosti. Bol činný ľudský faktor – jeden z operátorov túžil po medaile a nenamáhal sa zistiť, koho to bolo lietadlo,“ povedal v štátnej televízii hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk. Ako dodal, Rusom sa podarilo pilota stroja zachrániť. (pravda.com.u­a, sita)

7:44 Ruské sily v noci opäť útočili na ukrajinskú energetickú infraštruktúru na juhu a juhovýchode krajiny. Akcia trvala vyše troch hodín, uviedli v sobotu ráno ukrajinské úrady na platforme Telegram. Ukrajinské letectvo zničilo deväť z 12 dronov Šáhid v Dnepropetrovskej, Odeskej, Chersonskej a Poltavskej oblasti.

Na Doneckú oblasť na juhovýchode Ukrajiny v noci leteli štyri protilietadlové riadené strely S-300/S-400 a bezpilotné lietadlá, ktoré vzlietli z okupovaného Kry­mu.

V Dnepropetrovskej oblasti podľa armády úlomky zostreleného dronu dopadli na obilné silo, kde spôsobili požiar. Ten sa však rýchlo podarilo uhasiť a celkové škody sú minimálne. Neboli hlásené ani žiadne obete na životoch.

Ruské úrady v sobotu ráno hlásili, že ich protivzdušná obrana nad ruskou Belgorodskou oblasťou zostrelila dva ukrajinské drony. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

6:30 Zmijivská tepelná elektráreň, jedna z najväčších v ukrajinskej Charkovskej oblasti, je po ruskom útoku z 22. marca úplne zničená. V areáli demolujú zvyšky budov, odpratávajú sutiny a k väčšine zariadení nie je prístup. Po návšteve elektrárne to uviedol ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko a prisľúbil pomoc. V sobotu o tom s odvolaním sa na prevádzkovateľa elektrárne Centerenerho informovali ukrajinské médiá.

„Všetky jednotky boli zničené, pomocné zariadenie bolo poškodené. Miera poškodenia sa líši od úplného zničenia až po vážne poškodenie. Teraz podnik pokračuje v odpratávaní sutín a k väčšine zariadení nie je prístup. Preto zatiaľ nie je možné presnejšie posúdiť rozsah škôd, odhadnúť sumu potrebnú na opravu ani časový plán,“ uviedla energetická spoločnosť.

Rusko 22. marca masívne ostreľovalo ruhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov a jeho okolie, čo viedlo k úplnému výpadku prúdu. Mesto hlásilo aj problémy s dodávkami vody, ktoré sa ešte v ten istý deň podarilo obnoviť.

Ukrajina čelila masívnemu útoku na svoju energetickú infraštruktúru tiež v piatok. Podľa oznámenia ukrajinského premiéra Denysa Šmyhala úder poškodil energetickú infraštruktúru v šiestich regiónoch: Dnepropetrovskej, Vinnyckej, Ivano-Frankivskej, Ľvovskej, Čerkaskej a Černivickej oblasti. Niekde sú odstávky v dodávkach energií, uviedol Šmyhal a dodal, že Ukrajina potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany.

5:00 V rozhovore pre americký denník Washington Post poslal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj americkému Kongresu ostrý odkaz v čase, keď ruské rakety búšili na juh Ukrajiny. Dajte nám zbrane na zastavenie ruských útokov, inak Ukrajina vystupňuje svoje protiútoky na ruské letiská, energetické zariadenia a iné strategické ciele.

Meškanie Kongresu pri schvaľovaní balíka vojenskej pomoci vo výške 60 miliárd dolárov stojí Ukrajinu veľmi veľa, poznamenal Zelenskyj. Armáda nebola schopná plánovať budúce operácie, zatiaľ čo zákonodarcovia sa hádali takmer šesť mesiacov. Varoval, že ťažko skúšané ukrajinské sily možno budú musieť ustúpiť, aby zabezpečili svoje frontové línie a ušetrili muníciu.

„Ak neexistuje žiadna podpora USA, znamená to, že nemáme žiadnu protivzdušnú obranu, žiadne rakety Patriot, žiadne rušičky pre elektronický boj, žiadne 155-milimetrové delostrelecké náboje,“ povedal. „Znamená to, že sa vrátime, ustúpime, krok za krokom, po malých krokoch,“ uviedol podľa Washington Post ukrajinský prezident. Bez dostatku munície je potrebné vrátiť sa späť, skrátiť prednú líniu frontu: "Ak sa to zlomí, Rusi môžu ísť do veľkých miest“.

„Snažíme sa nájsť nejaký spôsob, ako neustúpiť,“ pokračoval Zelenskyj. Ak front zostane stabilný, podľa Zelenského Ukrajina môže vyzbrojiť a vycvičiť nové brigády v tyle, aby viedli novú protiofenzívu ešte tento rok.

Zelenskyj zhrnul realitu tohto konfliktu s nulovým súčtom: „Ak nepodniknete kroky na prípravu ďalšej protiofenzívy, Rusko ich podnikne. To je to, čo sme sa naučili v tejto vojne: Ak to neurobíte vy, urobí to Rusko," uviedol pre americký denník.

Keďže sa Rusko zameralo na ukrajinskú energetiku a ďalšiu základnú infraštruktúru, podľa Zelenského nie je iná možnosť, než udrieť na ruské zariadenia. O tom svedčia aj útoky Ukrajincov na ruské rafinérie. Priznáva, že sa to vo Washingtone nestretlo s nadšením, reakcia nebola pozitívna. Uviedol však, že im nemôžu zakázať použitie zbraní, ktoré si vyrobili sami. „Použili sme naše drony. Nikto nám nemôže povedať, že to nemôžeme,“ povedal pre Washington Post.

Zelenskyj tvrdil, že ruské útoky na ukrajinskú energetickú sieť môže pribrzdiť len tak, že prinúti Rusko zaplatiť podobnú cenu. „Ak neexistuje protivzdušná obrana na ochranu nášho energetického systému a Rusi naň zaútočia, moja otázka znie: Prečo im nemôžeme odpovedať? Ich spoločnosť sa musí naučiť žiť bez benzínu, bez nafty, bez elektriny… to je spravodlivé,“ uviedol Zelenskyj. „Keď Rusko zastaví tieto kroky, zastavíme ich aj my,“ povedal.

Od Američanov žiada strely ATACMS s dlhým doletom, aby Ukrajnci mohli dostreliť na letiská na Kryme. Predpokladá, že v takom prípade by ich neohrozovali ruské lietadlá štartujúce z Krymu. "Keď Rusko vie, že môžeme tieto lietadlá zničiť, nezaútočia z Krymu. Je to ako s námornou flotilou. Vytlačili sme ich z našich výsostných vôd. Teraz ich vytlačíme z letísk na Kryme, uviedol pre Washington Post ukrajinský prezident.

Prezident USA je podľa Zelenského opatrný, pokiaľ ide o ruský jadrový útok. Ukrajinský prezident si nemyslí, že by Putin riskoval jadrovú vojnu, ale pripustil, že ruský vodca je nepredvídateľný: „Je to blázon. Na svete nie je nikto, kto by vám na 100 percent povedal, čo urobí. Preto je Biden opatrný,“ tvrdí Zelenskyj. Poučenie z vojny pre Zelenského je, že Putin mal byť zastavený skôr. Lenže Barack Obama nebol dostatočne rozhodný pri obsadení Krymu a Európa chcela mať pokoj na hraniciach a obchodovať s Ruskom.

Hádky v Kongrese stáli Ukrajinu čas a už si to nemôže podľa Zelenského dovoliť. Ak Ukrajina padne, Putin rozdelí svet na ruských priateľov a nepriateľov, povedal pre Washington Post.

4:55 Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. Tiež upozornil na význam spoločnej obrany. Informovali o tom agentúry DPA a webová stránka stanice BBC.

„Nechcem nikoho vystrašiť, no vojna už nie je pojmom z minulosti,“ uviedol Tusk pre európske médiá. „Je skutočná a začala sa pred viac než dvoma rokmi,“ povedal.

Poľský premiér podľa svojich slov pozoruje zmenu myslenia v Európe. Nikto už viac nespochybňuje potrebu spoločnej obrany.

Tusk vo svojich vyjadreniach uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin bez akýchkoľvek dôkazov viní Ukrajinu z útokov na koncertnú halu na predmestí Moskvy a pociťuje potrebu zdôvodniť útoky na civilné ciele na Ukrajine, násilie ktorých narastá, píše BBC. Takisto pripomenul, že Rusko počas uplynulého týždňa po prvý raz za denného svetla zaútočilo na Kyjev hypersonickými strelami.

Poľský premiér tiež povedal, že Európa – bez ohľadu na výsledok amerických prezidentských volieb – bude pre Washington atraktívnejším partnerom, ak sa stane vojensky viac sebestačnou, píše denník The Guardian. Tiež žiadal urýchlenú pomoc pre Kyjev a povedal, že najbližšie dva roky vojny môžu o všetkom rozhodnúť.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine