Rusko pre "nevyberané" útoky Kyjeva evakuovalo z Belgorodskej oblasti 5-tisíc detí

Z ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou bolo evakuovaných päťtisíc detí ohrozovaných ukrajinským bombardovaním. V sobotu to uviedol oblastný gubernátor Vjačeslav Gladkov.

30.03.2024 13:52
Belgorod Foto:
Deti nastupujú do vlaku v ruskej Belgorodskej oblasti, 22. marec 2024
debata (2)

Regionálne úrady minulý týždeň uviedli, že 9-tisíc neplnoletých osôb bude premiestnených do iných regiónov pre ohrozenie cezhraničným ostreľovaním a útokmi bezpilotných lietadiel. Doteraz si tu rusko-ukrajinský konflikt vyžiadali viac ako tucet civilistov.

„Päťtisíc našich detí je už mimo regiónu. Včera prišlo 1 300 detí do Petrohradu, Brjanska a Machačkaly,“ uviedol Vjačeslav Gladkov.

Pri Belgorode sa zrútilo ruské vojenské lietadlo so 74 ľudmi na palube (Archívne video)
Video

Deti, ktoré stále žijú blízko hraníc vrátane hlavného mesta oblasti Belgorod, prejdú budúci mesiac na diaľkové vzdelávanie, dodal Gladkov. Podniky, ktoré boli pre útoky zatvorené, sa budú môcť znovu otvoriť, ak ich „personál bude vyškolený v prvej pomoci“ a ich okná budú zalepené páskami.

Belgorod Čítajte viac Ukrajina stupňuje útoky na Belgorod. Do krytov sa ľudia nedostanú, úrady im radia prelepiť okná lepiacou páskou

Od začiatku rozpútania vojny na Ukrajine pred viac ako dvoma rokmi sa Belgorod opakovane stáva terčom toho, čo ruskí predstavitelia nazývajú nevyberané ukrajinské útoky.

V piatok ukrajinský dron zasiahol viacposchodový bytový dom v Belgorode, pričom zabil muža a zranil dvoch ďalších vrátane jeho manželky, uviedol Gladkov.

rusky partizán, légia sloboda rusku, vojna na Ukrajine, Belgorod Čítajte viac Rusi postupujú - na ruskom území. Partizáni odhalili podstatnú slabosť Moskvy
2 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #vojna na Ukrajine #Belgorodská oblasť