Zomrel najlepší krajčír v USA, ktorý obliekal aj prezidentov. Pochádzal z Československa

Z Európy prišiel do Ameriky chudobný ako kostolná myš, drinou sa vypracoval na výnimočného odevného majstra. Nechýbalo však veľa a mohol skončiť medzi miliónmi obetí holokaustu. Volal sa Martin Greenfield. Rodák z medzivojnového Československa zomrel vo veku 95 rokov v newyorskom Brooklyne, ktorý sa mu stal na niekoľko desaťročí novým domovom.

01.04.2024 06:40
Martin Greenfield1 Foto:
Martin Greenfield sa narodil 9. augusta 1928 v obci Pavlovo. V tom čase bola súčasťou medzivojnovej Československej republiky.
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Maximilian Grünfeld (ako znelo jeho pôvodné meno) sa narodil v auguste 1925 v obci Pavlovo na Podkarpatskej Rusi. Je vzdialená len 600 metrov od slovenskej dedinky Maťovské Vojkovce na juhovýchode okresu Michalovce. Vyrastal v príjemnom prostredí. „Pred holokaustom som mal idylické detstvo a v pamäti mi utkvela nádherná príroda. Žili sme v stmelenej dedinke, kde si ľudia vzájomne pomáhali a vymieňali medzi sebou plody úrody. Záhrady boli plné chutného ovocia a zeleniny," povedal Greenfield v decembri 2014 v rozhovore pre Pravdu.

Martin Greenfield Čítajte viac Posledný veľký krajčír v USA je zo Slovenska. Oblieka prezidentov

Pokojná mladosť sa zmenila na nepoznanie po vypuknutí vojny. Rodičia v obave zo stupňujúcej sa nenávisti voči Židom poslali 12-ročného syna k príbuzným do Maďarska,. Okamžite však zistil, že nie je u nich v Budapešti vítaný a preto hneď prvú noc po príchode zdúchol. „Necelé tri roky prežil v nevestinci, kde sa o neho postarali súcitiace ženy," napísal denník New York Times. Mladý Maximilian si zarábal na jedlo výpomocou pri údržbe automobilov.

Prácu však nakoniec musel zanechať, pretože si zranil ruku. A rozhodol sa pre návrat k rodičom. Kruto na to doplatil. Nacisti napokon odvliekli do koncentračného tábora v Auschwitzi aj Grünfeldovcov., keď jedného dňa obkľúčili ich dom. „Nevedel som si vôbec predstaviť, že po takzvanej selekcii v lágri, už nikdy neuvidím matku, sestry, brata a starých rodičov," zdôveril sa Pravde. Mal vtedy 15 rokov. „Si mladý a silný. Ja viem, že prežiješ. Ak z nás prežiješ sám, musíš si nás uctiť tak, že budeš žiť bez toho, aby ťa trápilo, že si z rodiny zostal jediný. To je to, čo musíš urobiť," tvrdil mu otec, keď sa spolu naposledy rozprávali, čo bolo počas prvej noci v Auschwitzi.

Ivan Pasternák: Nemám silu ísť do Auschwitzu, je tam kufor s otcovým menom
Video
Otca Ivana Pasternáka odvliekli do Auschwitzu, neskôr do Dachau, kde zomrel. "Nemám silu ísť do Auschwitzu, známi mi povedali, že je tam kufor s menom môjho otca." Ivan Pasternák sa zúčastnil v Múzeu holokaustu v Seredi na vernisáži výstavy Holokaust: likvidácia, oslobodenie, záchrana

Z najbližšej rodiny prežili len mladý Maximilian a jeho tatko, Nemci poslali ostatných do plynovej komory. Slobody sa však dočkal iba v tom čase 16-ročný mladík. „Jeho otec zomrel krátko pred oslobodením Auschwitzu Červenou armádou 27. januára 1945," upozornil server Jewish News Syndicate.

Edith Egerová Čítajte viac Tancovala som pre Mengeleho. Mamu mi poslal do plynu

Nacisti zavraždili Greenfieldovi starých rodičov, dve sestry a srdce trhá tragický osud ďalších dvoch členov rodiny. Po príjazde transportov do Auschwitzu robievali zmienenú takzvanú selekciu: koho hneď zabijú a koho zneužijú na otrocké práce. V prípade tejto židovskej rodiny rozhodoval o smrti a o prežití smutne známy doktor Josef Mengele. „Moju matku pôvodne zaradili medzi nás (s ním a s jej manželom, poz. red.), ale nechcela opustiť môjho brata, takže oboch poslali na smrť," povedal Greenfield pre server Scarsdale. Jej synček mal len štyri roky; deportované malé deti znamenali pre Nemcov príťaž a preto ich hneď skántrili.

Greenfield drel v Auschwitzi na rôznych miestach. Keď musel robiť murára, len o vlások unikol smrti. Jeden esesák si cvičil streľbu a ako terč si vybral Greenfieldovho spoluväzňa na stavbe. Guľka ho zabila.

Šaty robia človeka, Martin Greenfield Čítajte viac Martin Greenfield - Šaty robia človeka. Prežil holokaust a vyrozprával svoj úžasný životný príbeh

Prežitie bolo v lágri výlučne vecou šťastia. Veľa väzňov zomrelo aj na podvýživu alebo na choroby. Greenfield nejaký čas dostával pomerne normálnu stravu, keď ho zaradili do práčovne. Zažil v nej však výprask. Nechtiac natrhol golier na košeli esesáka, ktorý ho preto zmlátil. Potom naňho hodil poškodenú košeľu a pobral sa preč. Greenfield si ju zobral, prišil golier a tajne ju nosil pod väzenským odevom. „Vtedy som si uvedomil, akú silu má oblečenie," zdôrazňoval vo všetkých rozhovoroch, ktoré poskytol.

Mama odišla s otcom dobrovoľne, spomína Lýdia Piovarcsyová, ktorá prežila holokaust
Video
Rodičov stratila, keď mala deväť. Odviezli ich 52. transportom do Auschwitzu-Birkenau. Dva roky žila pod falošnými dokladmi, keď ju napokon previezli do Terezína. Tam sa pani Lýdia Piovarcsyová ako jedna z mála detí, dočkala konca, keď nad táborom 1. mája 1945 prevzal správu Červený kríž. / Zdroj: TV Pravda

Význam oblečenia ho po oslobodení sprevádzal celý život. Na jeseň 1947 sa rozhodol odísť do USA, kam pricestoval iba s desiatimi dolármi vo vrecku. Zmenil si meno, z Maximiliana Grünfelda sa stal Martin Greenfield. Zamestnal sa ako pomocník v krajčírskej dielni v New Yorku. Vypracoval sa na špičkového majstra a krajčírstvo, v ktorom začínal, odkúpil. „Chcel som byť najlepší, vynikať," napísal v knihe spomienok s názvom Od väzňa v Auschwitzi ku krajčírovi prezidentov.

Čo si zaumienil, to sa mu podarilo. Viaceré americké médiá ho označovali za najlepšieho alebo najväčšieho žijúceho krajčíra v USA. Šil pre mnohé celebrity, obliekal dovedna aj päť šéfov Bieleho domu. Medzi jeho zákazníkmi boli všetci poslední traja prezidenti Spojených štátov: Barack Obama, Donald Trump, Joe Biden. Každý pánsky oblek v jeho krajčírstve šili približne dvanásť hodín.

Edita Grosmanová Čítajte viac Osvienčim ma naučil nezahodiť ani omrvinku chleba

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Martin Greenfield #Auschwitz