V ruskom meste Orsk sa pretrhla hrádza, zaplavila vyše dvetisíc domov. Pribudli prvé obete

Viac ako 2 400 domov zaplavila voda z pretrhnutej hrádze v meste Orsk v Orenburskej oblasti na juhu Ruska. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom v sobotu informovala agentúra TASS, podľa ktorej pri záplavách zahynuli najmenej traja ľudia.

06.04.2024 15:26
rusko, povodeň, Orsk Foto:
Po pretrhnutí hrádze v meste Orsk evakuovali úrady vyše 4 000 ľudí.
debata (3)

„Našli sme telá troch ľudí: Dvoch na ulici a jedného v dome. Posledný menovaný sa v piatok večer odmietol evakuovať,“ uviedli ruské úrady.

Pretrhnutiu hrádze predchádzalo niekoľko dní záplav v celej oblasti, ktorá v súvislosti s tým vo štvrtok vyhlásila stav núdze. Orsk leží na rieke Ural po prúde od Iriklinskej priehrady, z ktorej museli po prudkom zdvihnutí hladiny úrady upustiť rekordné množstvo vody, napísal ruskojazyčný server BBC.

V Orsku sa časť hrádze slúžiacej na reguláciu vody pretrhla v Starom meste, teda v časti ležiacej na ázijskom brehu Uralu. Evakuovať sa z tejto štvrte muselo okolo 700 ľudí, napísal server Meduza.

alkohol, vodka, nalievať, piť, opitý, pohárik, poldeci, Čítajte viac Budú pre Rusov vyrábať sociálnu vodku? Má byť náhradou za samohonku

„Momentálne je zaplavených viac ako 2 400 obytných budov a 3 065 priľahlých pozemkov,“ uviedla dnes dopoludnia vo vyhlásení oblastná vláda. Hladina vody sa podľa nej v zaplavených oblastiach od piatku zvýšila, pričom kulminácia sa ešte len čaká. Úrady sa domnievajú, že voda ustúpi najskôr o týždeň a pol až dva týždne.

Na záberoch zverejnených listom Kommersant je v uliciach Orsku najmenej pol metra vody, v niektorých oblastiach je ale vidieť jednoposchodové domy zaplavené až po strechu.

V Orsku žije podľa dostupných údajov približne 190 000 ľudí. Mesto sa nachádza asi 100 kilometrov juhovýchodne od južného cípu pohoria Ural a preteká ním rieka Ural, ktorá delí aglomeráciu na Nové mesto, nachádzajúce sa v Európe, a Staré mesto, ktoré je už v Ázii. Asi 15 kilometrov južne od mesta je hraničný priechod s Kazachstanom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #priehrada #hrádza