Budú pre Rusov vyrábať sociálnu vodku? Má byť náhradou za samohonku

V Rusku by sa v rámci boja proti nelegálnemu alkoholu mala spustiť výroba lacnej vodky pre chudobných. Navrhuje to Vadim Drobiz, riaditeľ Centra pre výskum federálnych a regionálnych trhov s alkoholom (CIFRRA).

06.04.2024 06:00
alkohol, vodka, nalievať, piť, opitý, pohárik,... Foto:
Ruský expert navrhuje znížiť štátom stanovený cenový strop na vodku, aby sa obmedzil dopyt po lacnom ,,čiernom" alkohole.
debata (76)

Drobiz pre portál News.ru poznamenal, že minimálna cena za fľašu vodky v obchodoch po celej krajine je 300 rubľov (3 eurá), kým na nelegálnom trhu ju možno kúpiť o polovicu lacnejšie. „Vyrobte vodku pre chudobných – sociálnu vodku, masovú vodku, akokoľvek to nazvete – za 100 rubľov a problém s predajom nelegálneho alkoholu bude vyriešený,“ povedal Drobiz.

V našej krajine sa pije verejne. Alkoholici sú anonymní. Pozrite si dokument
Video
Dokument RTVS citlivo mapuje desať ľudských príbehov z klubu anonymných alkoholikov.

V Rusku sa podľa neho „každý deň“ objavujú nové tajné továrne na výrobu alkoholických nápojov a nelegálne predajné miesta. Vzhľadom na vysoké ceny vodky je však zbytočné bojovať proti nelegálnemu trhu ekonomickými metódami, kým úroveň minimálnej mzdy v krajine nedosiahne aspoň 35– až 40-tisíc rubľov (350 až 400 eur), domnieva sa Drobiz.

Rusko Moskva Deň matiek Putin prezident Čítajte viac Putin chlácholil matky: Je lepšie, keď syn padne na vojne, ako keď sa upije. Mnohé nepresvedčil

V tejto súvislosti vyzval na nasledovanie príkladu Európy, kde je legálny alkohol dostupný pre všetky vrstvy obyvateľstva bez výnimky: napríklad vo väčšine krajín EÚ si možno kúpiť fľašu vína za 1 – 1,5 eura, napriek tomu že podpora v nezamestnanosti je 700–800€, argumentuje Drobiz.

Obrovský hazard! Pozrite si, ako vyzerá jazda s 3 promile
Video
Mladý šofér si sadol za volant aj keď mal v krvi viac ako tri promile alkoholu.

Podľa audítorskej a poradenskej siete FinExpertiza sa v roku 2023 predaj silných alkoholických nápojov v Rusku zvýšil na 7,2 litra na obyvateľa a dosiahol maximum za posledných sedem rokov. Vodka je zároveň najobľúbenejšia: jej spotreba je 5,3 litra na osobu a rok, informuje agentúra TASS.

Alexander Lukašenko Čítajte viac Recept na vírus od Lukašenka: práca, šport, sauna, vodka

Štátny kontrolný úrady Rosalkogoltabak­kontrol tiež potvrdil rast predaja alkoholických nápojov v Rusku v roku 2023. Rusi ich kúpili v obchodoch 2,3 miliardy litrov, čo je o 4,1 percent viac ako v rekordnom roku 2022. Ide pri tom len o predaj legálneho alkoholu, pričom do tohto objemu nie je zarátané pivo, cider a medovina, upozornil portál RBC.ru.

O objeme nelegálneho predaja samohonky, čiže na čierno pálených destilátov, a liehovín nelegálne dovezených z cudziny, dôveryhodné údaje v Rusku neexistujú. Experti však predpokladajú, že tam je nárast ešte vyšší ako pri legálnom alkohole.

Vie sa len o odhalených prípadoch, čo je však iba vrchol ľadovca. Rosalkogoltabak­kontrol vo svojej výročnej správe podľa agentúry Interfax uvádza, že vlani sa podarilo zabaviť 13,6 milióna litrov nelegálnych alkoholických nápojov, odstaviť 68 veľkých nelegálnych páleníc a zaistiť 252 zariadení vrátane 26 plniacich liniek.

Od začiatku vojny s Ukrajinou zaznamenáva štátny štatistický úrady Rosstat nárast počtu Rusov s diagnózou závislosti od alkoholu. Celkovo bolo identifikovaných 54,2 tisíc takýchto pacientov. Z toho 12,9 tisíc ľudí má alkoholickú psychózu, sprevádzanú halucináciami, poruchami spánku a inými príznakmi, informoval denník Kommersant.

Alkohol, vodka, krčma, tvrdý alkohol Čítajte viac Vrátia Rusom hodinu vlka? Vodku im predajú až krátko pred poludním

Minister zdravotníctva Michail Muraško pripustil, že takmer každý štvrtý pacient v ruských nemocniciach má zdravotné problémy spojené s pitím alkoholu. Podľa ministerstva vnútra viac ako štvrtina zločinov v krajine je páchaná v opitosti, napísal denník Izvestia.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #alkoholizmus #vodka #ruská vodka