774. deň: Na Záporožskú jadrovú elektráreň pod kontrolou Ruska údajne zaútočili drony

Predstavitelia Rusmi kontrolovanej Záporožskej jadrovej elektrárne uviedli, že na ňu v nedeľu zaútočili ukrajinské vojenské bezpilotné lietadlá. Podľa ruských okupantov nedošlo po útokoch k žiadnym kritickým škodám ani obetiam a úroveň radiácie v elektrárni bola normálna. Neskôr však ruská štátna spoločnosť pre jadrovú energiu Rosatom uviedla, že pri „bezprecedentnej sérii útokov dronmi“ boli zranení traja ľudia. Hovorca ukrajinskej rozviedky večer podľa denníka Ukrajinská pravda poprel, že by Ukrajina mala s "provokáciami" v areáli elektrárne čokoľvek spoločné.

07.04.2024 06:00 , aktualizované: 22:13
Ukrajina, vojna na Ukrajine, Záporožská jadrová... Foto:
Obrázok poskytnutý Planet Labs PBC ukazuje jadrovú elektráreň v Záporoží na južnej Ukrajine v júli 2023.
debata (45)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 774 dní
  • Pri ruskom ostreľovaní Záporožskej oblasti zahynuli traja civilisti
  • Zelenskyj: Ukrajina vojnu prehrá, ak Kongres USA neschváli ďalší balík pomoci
  • Ruská strana stratila už viac ako 447-tisíc vojakov, tvrdí Kyjev
  • Ukrajinská armáda: Situácia v okolí mesta Časiv Jar je zložitá a napätá
  • Záporožská jadrová elektráreň čelila dronovému útoku
Ukrajinci pri Avdijivke rozmetali ruský konvoj, zničili 12 tankov
Video
Toto si Rusi za klobúk nedajú. Ukrajinským ozbrojeným silám sa neďaleko Avdijivky podarilo zničiť prakticky celý konvoj okupačných vojsk. Z 36 tankov a 12 bojových vozidiel pechoty zostalo nepoužiteľných až 20, zvyšná časť konvoja sa po rozpútaní pekla dala na útek. Ukrajinci pri masívnom útoku využili spomalenia ruskej techniky na mínovom poli. / Zdroj: X/Anton Heraščenko
ukrajina, charkov, vojna Čítajte viac 773. deň: Ukrajinská armáda tvrdí, že vyhodila do vzduchu ropovod v ruskej Rostovskej oblasti

22:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Ukrajina prehrá vo vojne s Ruskom, ak Kongres USA nechváli ďalšiu vojenskú pomoc pre Kyjev. „Kongresu (USA) je potrebné výslovne povedať, že ak Ukrajine nepomôže, Ukrajina vojnu prehrá,“ uviedol Zelenskyj. Podľa jeho slov by bolo pre Kyjev náročné prežiť bez pomoci. Dodal, že ak Ukrajina vojnu prehrá, napadnuté budú ďalšie krajiny".

Republikáni v americkom Kongrese už niekoľko mesiacov blokujú balík pomoci pre Kyjev v hodnote 60 miliárd dolárov. Tvrdia, že USA si už nemôžu dovoliť posielať na Ukrajinu ďalšie miliardy dolárov a že Európa musí byť aktívnejšia.(tas­r/afp)

20:50 Ukrajina očakáva, že Rusko zintenzívni svoje útočné operácie koncom jari a začiatkom leta. Ako referuje web Ukrajinská pravda, v rozhovore pre nemecké médiá ARD a Deutsche Welle to povedal šéf ukrajinského obranného spravodajstva Kyrylo Budanov, ktorý očakáva intenzívnejšie ruské akcie predovšetkým pri Donecku.

„Oni trochu postúpia k mestu Časiv Jar. Budú sa pohybovať strategickým smerom na Pokrovsk,“ vyhlásil Budanov. Zároveň očakáva, že pred začiatkom očakávanej ruskej ofenzívy nenastanú na fronte žiadne výrazné zmeny. „Situácia je dosť komplikovaná, ale je pod kontrolou,“ ubezpečil.

Na rozdiel od mnohých vojenských expertov, ktorí zastávajú iný názor, Budanov tento rok nevylučuje ukrajinskú ofenzívu. Bližšie sa však k tejto téme nevyjadroval s odvolaním sa na skutočnosť, že zodpovednosť za túto oblasť nesie generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Zdôraznil, že Ukrajina teraz v prvom rade potrebuje ďalšie objemy delostreleckých systémov a munície. (sita)

20:21 Rusko čelí obvineniam zo systematického používania zakázaných chemických plynov pri útokoch voči ukrajinským vojakom. Referuje o tom britský web The Guardian.

Ukrajinskí vojaci tvrdili, že boli vystavení „takmer každodenným“ útokom malých bezpilotných lietadiel, ktoré zhadzovali slzný plyn a iné chemikálie. Používanie takýchto látok počas vojny zakazuje medzinárodný Dohovor o chemických zbraniach. (sita)

19:09 Vedenie Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) tvrdí, že na komplex elektrárne v nedeľu zaútočili ukrajinské drony. Kyjev sa k tomuto obvineniu zatiaľ nevyjadril. Informovala o tom agentúra AP.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uviedla, že jej experti boli o dronovom útoku informovaní. Dodala, že „výbuch bol v súlade s pozorovaniami MAAE“. Zodpovednosť za útok však nikomu nepripísala.

Ruské vedenie ZAES priblížilo, že pri údere nedošlo k žiadnym kritickým škodám a úroveň radiácie v elektrárni bola v normále. Neskôr však ruská štátna spoločnosť pre jadrovú energiu Rosatom uviedla, že pri „bezprecedentnej sérii útokov dronmi“ boli zranení traja ľudia.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi upozornil na bezpečnostné riziká takýchto útokov, pričom vinu taktiež nikomu nepripísal. „Žiadam vás, aby ste sa zdržali činností, ktoré sú v rozpore s piatimi zásadami MAAE a ohrozujú jadrovú bezpečnosť,“ napísal v príspevku na sociálnej sieti X.

Rusko okupuje ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, takmer od začiatku invázie na Ukrajinu z februára 2022

17:57 Ukrajinský energetický systém, ktorý v posledných týždňoch vážne poškodili ruské raketové útoky, je už takmer úplne stabilizovaný, vyhlásilo v nedeľu ukrajinské ministerstvo energetiky.

Dovoz elektrickej energie na Ukrajinu dosiahol koncom marca rekordnú úroveň po tom, ako séria ruských raketových útokov na kritickú infraštruktúru spôsobila výpadky v mnohých častiach krajiny. Od 22. marca ruské ozbrojené sily takmer denne útočili na ukrajinské tepelné a vodné elektrárne, ako aj na hlavné distribučné siete.

„Ukrajinský energetický systém je stabilný a vyvážený,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Vývoz elektrickej energie sa v nedeľu očakáva na úrovni 115 megawatthodín (MWh), zatiaľ čo dovoz by mohol predstavovať 1179 MWh, dodalo ministerstvo. Ukrajina 26. marca doviezla rekordných 18.649 MWh elektrickej energie.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenergo rovnako v nedeľu uviedla, že ruské drony v noci poškodili jej vysokonapäťovú sieť v Charkovskej oblasti na východe krajiny, v dôsledku čoho musela obmedziť dodávky. Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, ktoré leží približne 30 kilometrov od ruských hraníc, bolo počas 25 mesiacov trvajúcej vojny opakovane terčom intenzívnych bombardovaní. (tasr/reuters)

15:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že výstavba obranných štruktúr na všetkých frontoch by mala byť dokončená „za pár mesiacov“. Na niektorých miestach frontu je však už teraz hotových až 98 % prác. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Všetko bude hotové za pár mesiacov,“ povedal Zelenskyj vo vysielaní národnej televízie a poznamenal, že termín dokončenia je zhruba rovnaký pre všetky fronty. „Ale čím bližšie k horúcim miestam, tým rýchlejšie sa všetko stavia“.

Na otázku, či Ukrajina robí dosť pre efektívnu obranu, prezident odpovedal: „Robíme to, o čo nás armáda žiada. Môže to stačiť? V časoch vojny asi nič také nie je dosť. Ešte to nestačí, preto pracujeme.“ (sita)

13:17 Situácia v okolí mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny je „zložitá a napätá“. Uviedla to v nedeľu ukrajinská armáda, podľa ktorej sú však ruské sily „na ústupe“.

Rusi koncentrujú svoje útoky na dediny Bohdanivka a Ivanivske pri Časiv Jare, povedal predstaviteľ ukrajinskej armády Oleh Kalašnikov. Ruská armáda podľa jeho slov „využíva pechotu podporovanú obrnenými bojovými vozidlami a bojovými lietadlami“. „Všetky ich útoky však boli odrazené. Sú na ústupe,“ dodal.

Kalašnikov zároveň zdôraznil strategický význam tohto východoukrajinského mesta. Ak Rusko dobyje Časiv Jar, „bude môcť bombardovať mesto Kosťantynivka“ vzdialené desať kilometrov juhozápadne, upozornil.

Časiv Jar, kde žilo pred vojnou asi 12 000 obyvateľov, leží necelých 30 kilometrov juhovýchodne od mesta Kramatorsk, ktoré je dôležitým železničným a logistickým uzlom ukrajinskej armády.

Predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Doneckej oblasti v piatok tvrdil, že ruským silám sa podarilo preniknúť na okraj mesta Časiv Jar. Ukrajinská armáda to poprela, potvrdila však ťažké boje. (tasr/afp)

12:40 Ruské sily v noci na nedeľu zaútočili na Ukrajinu 17 bezpilotnými lietadlami Šáhid. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinských ozbrojených síl na Facebooku, všetky drony boli zničené ukrajinskými jednotkami protivzdušnej obrany.

„Ruskí útočníci včera večer opäť zaútočili na Ukrajinu s použitím 17 dronov Šáhid. Ukrajinský personál a prostriedky protivzdušnej obrany zničili všetky útočné drony,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Medzi ukrajinskými a ruskými silami nastalo počas ostatného dňa dovedna 57 stretov. Rusi spustili celkovo desať raketových útokov a 88 náletov, dovedna 71-krát bombardovali ukrajinské pozície a obývané oblasti.

Ruská delostrelecká paľba zaútočila na viac ako 100 obcí v Černihivskej, Sumskej, Charkovskej, Luhanskej, Doneckej, Záporožskej, Dnepropetrovskej, Chersonskej a Mykolajivskej oblasti. (sita)

11:11 Pri ostreľovaní dediny Huľajpole v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti zahynuli traja civilisti, uviedol dnes šéf oblastnej správy Ivan Fedorov. Ďalší traja ľudia boli zranení, keď ruský dron poškodil dom v Charkove na severovýchode krajiny, oznámil tamojší oblastný šéf Oleh Synehubov.

„Dvaja muži a žena zahynuli pod sutinami domu, ktorý zasiahla ruská strela,“ napísal Fedorov na telegrame. Ďalší muž je podľa neho po útoku ruských raketometov Grad zranený a je v nemocnici v starostlivosti lekárov.

Huľajpole leží v blízkosti frontovej línie, ktorá Záporožskú oblasť pretína od západu na východ niekoľko málo desiatok kilometrov južne od oblastnej metropoly. Ruské sily okolie frontu ostreľujú pravidelne, napísal Fedorov a obyvateľov týchto miest vyzval, aby zvážili evakuáciu.

Častým útokom z Ruska čelí aj Charkov. V noci na dnes toto druhé najväčšie ukrajinské mesto podľa tamojšej správy čelilo náletu dronov. Jeden bezpilotné lietadlo zasiahol domček, pričom zranil 62-ročného a 87-ročného muža a 64-ročnú ženu, uviedol Synehubov.

Charkovská polícia podľa ruskojazyčného serveru BBC uviedla, že drony poškodili niekoľko domov a áut, škôlku a tri päťpodlažné budovy.

9:20 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov navštívi v pondelok a utorok Čínu ako kľúčového diplomatického a ekonomického partnera Moskvy. V nedeľu o tom informovala ruská diplomacia vo vyhlásení.

"V dňoch 8. a 9. apríla absolvuje minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov oficiálnu návštevu v Čínskej ľudovej republike, počas ktorej sú plánované rokovania s (jeho čínskym náprotivkom)… Wang Im,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

Americká ministerka financií Janet Yellenová v sobotu počas oficiálnej návštevy Číny varovala tamojšie podniky pred následkami, ak budú podporovať Rusko vo vojne na Ukrajine. Washington tiež pred niekoľkými dňami vyjadril obavy, že Peking pomáha Rusku pri obnove vojenskej základne.

Čína trvá na tom, že Rusku nepredala žiadne smrtiace zbrane určené na použitie v jeho invázii na Ukrajinu. Čína, Rusko aj USA sú stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN s právom veta. (tasr/afp)

8:55 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 447 510 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišli Rusi o 820 vojakov, 17 tankov a až 54 bojových obrnených vozidiel či 54 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 074 tankov, 13 551 bojových obrnených vozidiel, 15 071 vozidiel a palivových nádrží, 11 316 delostre­leckých systémov, 1 036 odpaľovacích raketových systémov, 749 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 8 956 dronov, 2 064 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 864 kusov špeciálnej techniky.

8:34 Severoatlantická aliancia 4. apríla oslávila 75. narodeniny, ale diskutovala o dare pre Kyjev. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg podporil myšlienku, že organizácia by mala v nasledujúcich piatich rokoch sľúbiť Ukrajine podporu vo výške 100 miliárd eur.

Kuleba, Stoltenberg Čítajte viac Dá NATO Ukrajine 100 miliárd eur? Plán je nejasný, ale Slovensko zatiaľ nie je proti

6:00 Ak budú ruské útoky pokračovať terajšou intenzitou, mohli by sa Ukrajine minúť rakety, ktoré používa na obranu, je presvedčený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho slová z rozhovoru s ukrajinskou televíziou priniesla v sobotu agentúra Reuters.

„Ak budú (na Ukrajinu) útočiť každý deň tak ako posledný mesiac, môžu sa nám minúť rakety a partneri to vedia,“ povedal Zelenskyj.

Poznamenal tiež, že by jeho krajina, ktorá sa už vyše dva roky bráni ruskej agresii, ku kompletnej ochrane potrebovala 25 batérií protivzdušnej obrany Patriot. Uviedol, že Ukrajina má v tejto chvíli dostatok zásob, ale že už teraz musí robiť ťažké rozhodnutia a vyberať si, čo bude chrániť.

„Situácia je ťažká, no napriek tomu stabilizovaná. Nepriateľ nenapreduje: keď urobí kroky vpred, naši (ich) odrazia a ustúpia. Naopak, naši chlapci robia niekoľko krokov vpred,“ povedal.

Ukrajinský prezident ďalej vyjadril nádej, že americký Kongres nakoniec predsa len schváli ďalší balík pomoci jeho krajine. Tomu už niekoľko mesiacov bránia predovšetkým vnútropolitické spory medzi americkými demokratmi a republikánmi. Bez ďalšej americkej pomoci je podľa odborníkov pre Ukrajinu čoraz ťažšie čeliť ďalším ruským útokom.

Na otázku o možnosti, že Ukrajina dostane balík vo forme pôžičky, povedal: „Budeme súhlasiť s akýmikoľvek možnosťami“. Dodal, že niektoré delostrelecké granáty sú dodávané na Ukrajinu v rámci zahraničných iniciatív, ktoré nemenoval. Používajú sa na obranné operácie.

„Nemáme náboje na protiofenzívne akcie, len na obranu – existuje niekoľko iniciatív a dostávame zbrane,“ povedal.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine