Srbsko patrí do EÚ a nikam inam, vyhlásil Macron po stretnutí s Vučičom

Srbsko patrí do Európskej únie a nikam inam, povedal v pondelok francúzsky prezident Emmanuel Macron po stretnutí so srbským náprotivkom Aleksandarom Vučičom v Paríži. Snažiť sa o normalizáciu vzťahov musí ako Belehrad, tak Priština, apeloval Macron. Podľa Vučiča tak nerobí Kosovo.

09.04.2024 10:58
Emmanuel Macron / Aleksandar Vučič / Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) na tlačovej konferencii so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom v Elyzejskom paláci, 8. apríla 2024
debata (14)

„Srbsko nesmie nikdy pochybovať o tom, že jeho budúcnosť je v Európskej únii a nikde inde. Žiadna nepriazeň osudu by nás nemala prinútiť k tomu, aby sme o tejto ceste pochybovali,“ povedal Macron.

„Túto voľbu (smerovanie do EÚ) je potrebné podporiť pokračovaním a urýchlením reforiem právneho štátu, nezávislosťou súdnictva a pluralitou médií,“ dodal francúzsky prezident.

Francúzsko dodá Ukrajine stíhače (ruských) tankov
Video

Macron žiadal od Vučiča aj väčší súlad s únijnou zahraničnou politikou. Belehrad síce odsúdil ruskú agresiu Ukrajiny, ale odmietol sa pripojiť k protiruským sankciám a naďalej s Moskvou udržuje nadštandardné vzťahy.

Srbsko, Kosovo, Aleksandar Vučič Čítajte viac Chorvátsky šéf diplomacie označil srbského prezidenta Vučiča za bábku Ruska. Belehrad protestuje

Vučić sa proti Macronovej výhrade strán rokovania s Kosovom ohradil a odvolaním sa na Prištinu vyhlásil, že „jedna zo strán nerobí nič“ pre normalizáciu vzťahov. „My sme sa snažili a čakáme viac snahy od protistrany,“ cituje Vučiča agentúra AFP.

Kosovo vyhlásilo vo februári 2008 jednostranne nezávislosť po tom, čo Belehrad stratil nad touto svojou autonómnou oblasťou kontrolu v dôsledku vojny a náletov NATO. Srbsko odvtedy bojuje proti medzinárodnému uznaniu Kosova a jeho členstva v medzinárodných organizáciách.

Francúzsko Kosovo ako samostatnú krajinu uznalo, nie však päť krajín Európskej únie vrátane Slovenska. Srbsko aj Kosovo sa usilujú o vstup do EÚ, normalizácia vzájomných vzťahov je jednou z podmienok.

Srbsko Čítajte viac Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Srbsko #Aleksandar Vučič #Emmanuel Macron