Štrasburský súd uznal, že švajčiarska vláda robí málo proti zmene klímy

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu v utorok rozhodol, že Švajčiarsko konalo nedostatočne v boji proti klimatickej zmene. Ide o prvý verdikt vynesený voči konkrétnemu štátu v tejto otázke, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti SR.

09.04.2024 11:56 , aktualizované: 17:35
debata (17)

ESĽP rozhodol v prípade žaloby, ktorú podalo združenie Klimatické seniorky. Združenie vyjadrilo znepokojenie v súvislosti s dôsledkami globálneho otepľovania a uviedlo, že švajčiarske úrady nepodnikli dostatočné opatrenia v záujme zmierniť klimatickú zmenu. Podľa agentúry DPA by tento verdikt mohol predstavovať základ pre ďalšie klimatické žaloby.

teplo, leto, horúčava, Čítajte viac Copernicus: Marec bol desiatym najteplejším mesiacom v rade

Sťažnosť združenia žien v seniorskom veku sa vzťahovala na dôsledky klimatických zmien na podmienky života a zdravie starších osôb a zodpovednosti štátu v tejto oblasti, priblížilo tlačové oddelenie MS SR. Sťažovateľky poukazovali aj na neplnenie záväzkov zo strany štátu pri znižovaní objemu emisií s cieľom spomaliť nárast medziročnej priemernej teploty. Švajčiarsko sa k tomu zaviazalo klimatickou dohodou z Paríža v roku 2015.

ESĽP rozhodol, že Švajčiarsko si neplnilo svoje povinnosti podľa Európskeho dohovoru o ľudských právach v súvislosti so zmenou klímy. Zo strany Švajčiarska došlo k porušeniu práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života a práva na prístup k súdu.

chladiace plyny Čítajte viac Do Európy sa nelegálne pašujú množstvá plynov spôsobujúcich otepľovanie, odhalilo vyšetrovanie

Ministerstvo spravodlivosti SR pripomína, že SR požiadala o povolenie intervenovať v tejto záležitosti ako trenia strana, a to s prihliadnutím na dôležitosť témy dosahu klimatickej zmeny na ľudské práva a potenciálny význam rozhodnutia súdu. ESĽP jej vyhovel. Svoje vyjadrenia predložili aj Írsko, Lotyšsko, Nórsko, Portugalsko, Rakúsko a Rumunsko.

Švajčiarsky Spolkový úrad spravodlivosti (FOJ), ktorý túto krajinu pred súdom zastupoval, rozhodnutie vzal na vedomie, píše agentúra Reuters. „Spolu s úradmi, na ktoré sa to vzťahuje, tento rozsiahly rozsudok zanalyzujeme a prehodnotíme, aké opatrenia Švajčiarsko v budúcnosti príjme,“ uviedol FOJ vo vyhlásení.

Žalobu podanú zo strany portugalskej mládeže voči Nemecku a viac než 30 ďalším európskym krajinám ESĽP v Štrasburgu v utorok zároveň zamietol ako neprípustnú.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #klimatická zmena #ESĽP #Švajčiarko