Čína sa po stretnutí Bidena a Kišidu sťažuje, vraj ju očierňovali

Čína vo štvrtok vyjadrila nespokojnosť s niektorými výstupmi zo stredajšieho stretnutia amerického prezidenta Joea Bidena s japonským premiérom Fumiom Kišidom vo Washingtone. USA a Japonsko tam údajne "očierňovali a napádali" Čínu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

11.04.2024 16:20
Biden, kišida Foto: ,
Stretnutie amerického prezidenta Joea Bidena s japonským premiérom Fumiom Kišidom vo Washingtone. 10. apríl 2024
debata (6)

„Ignorujúc závažné obavy Číny, USA a Japonsko očierňovali a napádali Čínu v otázkach Taiwanu a námorných záležitostí, hrubo zasahovali do vnútorných záležitostí Číny a vážne porušili základné normy upravujúce medzinárodné vzťahy,“ uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Obaja lídri predstavili plány na reštrukturalizáciu vojenského velenia USA v Japonsku, čo je najväčšia zmena od 60. rokov minulého storočia. Cieľom tohto kroku je zvýšiť akcieschopnosť amerických a japonských síl v prípade krízy v regióne, napríklad pri čínskej invázii na Taiwan.

Joe Biden Čítajte viac USA, Japonsko a Austrália vytvoria spoločnú sieť protivzdušnej obrany. "Je to obranná aliancia", odkázal Biden

Americký prezident trvá na tom, že modernizačné plány ozbrojených síl vo východnej Ázii sú „čisto obranného charakteru“. Na otázku týkajúcu sa Kišidovej návštevy a zlepšenia vzťahov Mao reagovala, Čína je s tým „veľmi nespokojná a dôrazne proti tomu protestuje a podala oficiálne podnety príslušným stranám“.

„Americko-japonské vzťahy by nemali zasahovať do záujmov iných krajín ani ich poškodzovať a narúšať mier a stabilitu v regióne,“ dodala čínska hovorkyňa.

Kišida vo Washingtone vyzdvihol spojenectvo medzi Japonskom a USA ako kľúčové pre udržanie mieru a demokracie v regióne. Zároveň vyzval na „mier a stabilitu“ v Taiwanskom prielive. „Otázka Taiwanu je výlučne vnútornou záležitosťou Číny,“ uviedla Mao a dodala, že Čína nedovolí, aby do nej zasahovala akákoľvek vonkajšia sila.

Si, Putin Čítajte viac Horúca láska medzi Ruskom a Čínou? Moskva je juniorský partner, tvrdí odborník
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #USA #Fumio Kišida #prezident Joe Biden