Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike. Chce tak konkurovať vplyvu Ruska

Ukrajina otvorila vo štvrtok veľvyslanectvo v Pobreží Slonoviny, deň predtým tak urobila v Konžskej demokratickej republike (KDR). Kyjev sa snaží o väčšiu prítomnosť v Afrike, aby konkuroval vplyvu Moskvy.

11.04.2024 22:05
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata

„Píše sa nová stránka v nových dejinách vzťahov medzi Ukrajinou a Afrikou, medzi Ukrajinou a Pobrežím Slonoviny,“ povedal námestník ministra zahraničných vzťahov Maxym Subch.

Nové veľvyslanectvá sú výsledkom „pokynov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského rozšíriť diplomatickú prítomnosť Ukrajiny v Afrike“, dodal.

Zelenskyj si prezerá kopanie zákopov v Charkovskej oblasti
Video

Subch otvoril v stredu aj kyjevské veľvyslanectvo v Kinshase a Kyjev má plány otvoriť niekoľko ďalších diplomatických zastúpení v Afrike, aby posilnil pomoc, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v KDR pre AFP.

Ukrajinský námestník má navštíviť aj Ghanu, Mozambik, Botswanu a Rwandu a v najbližších týždňoch tam otvoriť veľvyslanectvá, uviedol pre AFP zástupca novej ambasády v Abidjane.

„Táto vojna sa zdá veľmi ďaleko. Ale katastrofálne zvýšenie cien potravín už dopadá aj na životy miliónov afrických rodín,“ povedal Subch na otvorení v diplomatickej štvrti ekonomickej metropoly v Pobreží Slonoviny.

Námestník ministra sa tiež poďakoval Pobrežiu Slonoviny za jeho „podporu… nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny, predovšetkým v hlasovaniach za kľúčové rezolúcie v OSN o plnoformátovej ruskej invázii“ od februára 2022.

rusko, afrika Čítajte viac Afrika dala Putinovi košom: Obilím si nás nekúpite
debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Afrika #veľvyslanectvo #diplomacia #Ukrajina