Najhoršie záplavy v moderných dejinách Ruska: To najhoršie ešte len príde, škody sú rozsiahle

Ruskú Orenburskú oblasť hraničiacu s Kazachstanom sužujú najhoršie záplavy od začiatku historických záznamov. Tamojšie úrady očakávajú vrchol povodňovej vlny v priebehu piatka a soboty.

12.04.2024 12:15 , aktualizované: 12:22
debata (13)
Zaplavený cintorín po pretrhnutí časti...
Snímka z videa, ktoré zverejnila tlačová služba...
+5Ľudia na člnoch na zatopenej ulici po...

Očakáva sa tiež zaplavenie ďalších 800 domov, čo sa dotkne 2300 ľudí v tejto juhoruskej oblasti, uvádza ruská agentúra TASS s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. V Orenburskej oblasti už voda zaplavila zhruba 12 000 domov a 15 000 pozemkov.

„Nie je to cvičný poplach, koná sa rozsiahla evakuácia! Povodňová situácia v Orenburgu je mimoriadne nebezpečná,“ uviedol starosta mesta Sergej Salmin a vymenoval mestské časti, ktoré musia ľudia bezodkladne opustiť. Hladina rieky Ural totiž stúpla na nebezpečných 11,43 metra.

V polmiliónovej oblastnej metropole Orenburg predtým uvádzali, že ráno namerali na rieke Ural úroveň vody vo výške 11,1 metra, čo je takmer dva metre nad kritickou hranicou.

Orks / Záplavy / Čítajte aj Rusko čelí masívnym povodniam. "Hanba! Hanba!", "Putin, pomôž!", kričali ľudia v zaplavenom Orsku

Škody spôsobené povodňami v Orenburskej oblasti presiahli 40 miliárd rubľov (asi 400 miliónov eur), informoval prezidenta Vladimira Putina šéf regiónu Denis Pasler. Gubernátor dodal, že ide o veľmi predbežný odhad, pretože voda ešte neopadáva a nebolo možné škody obhliadnuť. Za najhoršiu označil situáciu v Orenburgu, zatiaľ čo druhom najväčšom meste oblasti, Orsku, sa situácia „stabilizuje“, ako klesá hladina vody, ktorá tam pred niekoľkými dňami prerazila ochrannú hrádzu.

Predchádzajúci rekord namerali v roku 1942 a predstavoval 9,4 metra, uviedol oblastný gubernátor Denis Pasler vo štvrtkovom videorozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

orsk Čítajte aj Najhoršie záplavy za 80 rokov. Rusi odmietajú evakuáciu: Naše domovy rabujú zlodeji

Rozsiahle záplavy sú aj v ďalších oblastiach Ruska ležiacich na hraniciach s Kazachstanom. V samotnom Kazachstane kvôli záplavám evakuovali do bezpečia bezmála 100 000 ľudí a teraz podľa médií evakuujú obyvateľov ohrozených častí mesta Petropavl s viac ako 200 000 obyvateľmi, ktoré je centrom Severokazašskej oblasti.

„Vezmite si doklady, teplé oblečenie, lôžkoviny a zásoby vody a jedla na tri dni,“ poradili úrady podľa reportérov Tengrinews obyvateľom jednej dediny pri meste Petropavl na severe krajiny, ktorú nariadili evakuovať po pretrhnutí protipovodňovej hrádze. V oblasti bolo evakuovaných 1922 ľudí.

Žena sa brodí pri múroch svojho domu v... Foto: TASR/AP
Kazachstan Rusko záplavy Orenburg Žena sa brodí pri múroch svojho domu v zaplavenom meste Orenburg 10. apríla 2024. Záplavy v Orenburskej oblasti pri ruských hraniciach s Kazachstanom spôsobili evakuáciu tisícov ľudí po sobotňajšom pretrhnutí hrádze v Rusku.

Nezvyčajne veľké jarné povodne vyvolalo topenie obrovských más snehu kombinované s prudkým dažďom. Ľadové kryhy v riekach často vytvárajú bariéry pre voľné prúdenie vody a okrem toho sa pretrhla aj hrádza na rieke Ural pri meste Orsk.

Obyvatelia postihnutých oblastí sa podľa médií sťažujú na zlé riadenie krízy zo strany úradov. Putin si vypočul gubernátorov dotknutých oblastí a nariadil, aby bolo všetko pripravené na obnovu po ustúpení povodní, vyplýva z vyhlásenia Kremľa.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kazachstan #záplavy #Orenburg