Rusko čelí masívnym povodniam. "Hanba! Hanba!", "Putin, pomôž!", kričali ľudia v zaplavenom Orsku

Rusko v pondelok varovalo pred "bezprecedentnými" záplavami nasledujúcich 48 hodín. Miestni obyvatelia v meste Orsk, sčasti zatopenom stúpajúcimi hladinami, vyšli do ulíc a protestovali proti tomu, ako úrady riešia krízu.

08.04.2024 10:51 , aktualizované: 20:12
Orks / Záplavy / Foto:
Záchranári pomáhajú s evakuáciou obyvateľstva v zaplavenom meste Orsk, 8. apríla 2024
debata (28)

Rýchlo sa topiaci ľad a prudké dažde spôsobili záplavy na veľkým riekach Ural a Tobol neďaleko ruskej hranice s Kazachstanom. Hladiny sa rozvodnili a predstavitelia varovali, že záplavová voda môže nasledujúcich 48 hodín stúpnuť nebezpečne vysoko.

Zaplavený cintorín po pretrhnutí časti...
Snímka z videa, ktoré zverejnila tlačová služba...
+5Ľudia na člnoch na zatopenej ulici po...

Najvážnejšia je situácia v meste Orsk v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska, kde sa po pretrhnutí hrádze na rieke Ural a záplavách vylieva aj rieka Elšanka. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) to v noci na pondelok oznámil primátor mesta Vasilij Kozupica, ktorý vyzval obyvateľov, aby sa evakuovali na bezpečné miesto. Situáciu v meste úrady označili za kritickú.

Orsk zatopila cez víkend niekoľkometrová záplavová voda, z miesta rýchlo evakuujú miestnych obyvateľov z ich domčekov, ktoré aj napriek varovaniu predtým odmietali opustiť a radšej sa sami pokúšali spevniť hrádzu, uviedol na svojom webe portál Kommersant. Osada Lesotorgovyj bolo jedno z mála miest pri Starom meste v Orsku na ázijskom brehu Uralu, ktoré ešte nebolo zaplavené. Do mesta bola na pomoc vyslaná stovka vojakov, dodal denník.

Počasie / Zima / Oheň / Teplo / Čítajte aj Okolie Moskvy má problém, desaťtisíce Rusov mrznú. Ohrievajú sa pri ohni na uliciach

Ruské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu informovalo, že v súvislosti so situáciou v Orsku vyhľadalo lekársku pomoc 99 ľudí vrátane 18 detí, pričom šesť dospelých a tri deti hospitalizovali.

Úrady v zaplavenom Orsku predtým hlásili smrť štyroch ľudí. Uviedli súčasne, že nikto z nich sa neutopil – smrť nastala z iných dôvodov.

Rusi sa skoro v Kachovke utopili. Ukrajinci ich museli zachrániť
Video
Ukrajinské špeciálne jednotky zachraňovali ruských okupantov po výbuchu Kachovky. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

RFE/RL doplnila, že v niektorých štvrtiach Orska voda dosahuje okná domov na prvom poschodí, ľudia sa po meste presúvajú na lodiach. Kvôli povodni všetky školy prešli na dištančné vyučovanie. Pre povodeň prerušila prevádzku aj miestna ropná rafinéria.

Hrádze na brehu rieky Ural v Orsku boli vybudované v roku 2014, aby mesto chránili pred povodňami. V tomto roku však musela vodná elektráreň zvýšiť vypúšťanie vody z priehrady. Hrádze v Orsku ale takýto tlak vody nevydržali. Pretrhli sa v piatok večer po prívalovom daždi. Ruské úrady začali v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci „nedbanlivosti a porušenia bezpečnostných predpisov pri výstavbe“.

Putin do zaplavených oblastí nepríde

Desiatky ľudí v Orsku pondelok protestovali proti slabej reakcii miestnej vlády na situáciu – išlo v Rusku o zriedkavý odpor.

Videá zverejnené miestnymi médiami zachytávali davy ľudí, ako skandujú „Hanba! Hanba! Hanba!“ a „Putin, pomôž!“

Záchranári pomáhajú s evakuáciou obyvateľstva v... Foto: SITA/AP
Orsk / Záplavy / Záchranári pomáhajú s evakuáciou obyvateľstva v zaplavenom meste Orsk, 8. apríla 2024

Kremeľ už predtým informoval, že ruský prezident nemá v pláne cestovať do zaplavených oblastí. Verejné demonštrácie proti vláde zakazujú v Rusku prísne zákony proti protestom. Prokuratúra Orenburskej oblasti, kam patrí aj Orsk, v pondelok výslovne varovala obyvateľov, že ich zadržia, ak sa zúčastnia na nepovolených zhromaždeniach.

rusko, povodeň, Orsk Čítajte aj V ruskom meste Orsk sa pretrhla hrádza, zaplavila vyše dvetisíc domov. Pribudli prvé obete

Protestujúci však žiadali viac finančnej pomoci a boli nahnevaní, že priehrada, ktorá mala mesto chrániť, sa pretrhla.

Oblastná vláda zverejnila cez víkend program odškodnenia obyvateľov. Vyplýva z neho, že vyplatí 100-tisíc rubľov (1007 eur) na osobu za predmety v domácnosti „úplne zničené“ pri povodniach.

Gubernátor Orenburskej oblasti v pondelok oznámil, že škody spôsobené domácnostiam zaplatia úplne. Informovala o tom štátna tlačová agentúra RIA Novosti.

Orenburg v ohrození

Ohrozené je aj mesto Orenburg. Počas uplynulých 24 hodín voda ustúpila z 311 zaplavených domov v oblasti, ale očakáva sa, že povodeň bude kulminovať až v stredu a voda z rozvodnených riek pravdepodobne zaplaví ďalšie štvrte polmiliónového Orenburgu a ďalšie obce a osady.

V oblastnej metropole sa v záplavovej oblasti nachádza 1 973 domov, zatiaľ odtiaľto evakuovali 786 ľudí. Od rána hladina rieky Ural v Orenburgu stúpla o 21 centimetrov na 893 centimetrov a predpokladá sa, že presiahne aj „nebezpečnú hranicu“ 930 centimetrov, uviedla miestna radnica. „V najbližších dňoch sa situácia bude len zhoršovať,“ varovala. Podľa starostu Sergeja Salmina hrozí aj zaplavenie vodárne, čo by pripravilo tretinu obyvateľov mesta o pitnú vodu.

Na základe predpovedí hydrologickej služby úrady v Orenburskej oblasti očakávajú, že kulmináciu na rieke okolo 10. apríla. Stabilizácia situácie sa očakáva po 20. apríli, uviedla vo vyhlásení tlačová služba Orenburskej oblasti.

Russia Floods Čítajte aj Rusko bombarduje ukrajinské priehrady, vlastná nová sa im sama rozpadla

Rýchlo sa topiaci sneh spôsobil nárast hladín riek a záplavy v 39 regiónoch Ruskej federácie. Momentálne je zaplavených viac ako 10 400 budov a v dôsledku rýchleho topenia snehu sa očakávajú aj ďalšie záplavy. Vo svojom vyhlásení to v pondelok uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

V Sibírskom, Povolžskom a Centrálnom federálnom okruhu sa do 11. apríla predpokladá nárast priemerných denných teplôt, čo pri súčasnom topení snehu môže viesť k zaplavovaniu ďalších nízko položených oblastí, uvádza sa v správe ministerstva.

„Normalizácia situácie na rieke Ural od Iriklinskej vodnej nádrže po dedinu Ilek sa očakáva najskôr 25. apríla,“ predpovedal gubernátorov úrad. Hladina rieky Ural v spomínanej dedine Ilek dosiahla nebezpečnú výšku 890 centimetrov, dodal Interfax s odvolaním sa na regionálnu správu ministerstva pre mimoriadne situácie. Na mieste záchranári zosilňujú ochrannú hrádzu.

V Novotroicku západne od Orska začala evakuácia obyvateľov jednej ulice po tom, ako sa voda v jazere Sazaňje, naplňovanom pri povodniach, preliala cez ochrannú hrádzu, uviedol podľa médií gubernátor Orenburskej oblasti Denis Pasler. Úrady podľa neho majú situáciu pod kontrolou.

Záplavy po pretrhnutí hrádze v Rusku zasiahli aj susedný Kazachstan. Tamojší prezident Kasym-Žomart Tokajev ich označil za potenciálne najhoršiu prírodnú katastrofu v Kazachstane za uplynulých 80 rokov.

APTOPIX Russia Weather Čítajte aj Generál zima udrel na Moskvu. Ako to súvisí s vojnou proti Ukrajine?
28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #záplavy #Orenburg #potopa #Orsk