Rusko sa snaží ovplyvniť eurovoľby: Bruselské tajné služby odhalili ich cieľ

Belgický premiér Alexander De Croo v piatok oznámil, že úrady v jeho krajine začali vyšetrovať podozrenia údajných snáh Ruska ovplyvniť výsledok júnových volieb do Európskeho parlamentu (EP). Belgická tajná služba vraj potvrdila existenciu tajnej siete, ktorá sa snaží v Belgicku a ďalších európskych štátoch oslabiť podporu pre Ukrajinu.

12.04.2024 13:51
debata (19)
Europoslanec M. Hojsík: Eurofondy ohrozuje koalícia, nie opoziční poslanci v Bruseli
Video
Zdroj: TV Pravda

„Podľa našej spravodajskej služby sú ciele Moskvy veľmi jasné. Chce ovplyvniť voľby tak, aby sa do Európskeho parlamentu dostalo čo najviac proruských kandidátov a upevnil sa tam proruský naratív,“ povedal De Croo.

Vladimir Putin, ruské letectvo Čítajte aj Proruskú sieť v Česku pomohla odhaliť ukrajinská rozviedka. Politici mali za peniaze chváliť v médiách Putina

Podľa belgického premiéra sa Rusko usiluje oslabiť európsku podporu pre Ukrajinu, pretože mu to pomôže na bojisku. „To je skutočný cieľ, ktorý sme v uplynulých týždňoch odhalili,“ dodal.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú tento rok konať 6. až 9. júna. Každá z členských krajín EÚ si volí vlastných zástupcov. Z celkového počtu 720 kresiel je 15 určených pre zástupcov Slovenska.

borrell Čítajte aj Borrell má obavy z porážky Ukrajiny a výsledku eurovolieb. EÚ je poznačená strachom, tvrdí
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Belgicko #eurovoľby #vojna na Ukrajine #Alexander De Croo