Tirolská lavínová služba varuje pred 'zradnými' lavínami

Po štvrtkovom páde lavíny v tirolských Ötztalských Alpách, ktorý si vyžiadal tri obete, vydala v piatok rakúska spolková krajina Tirolsko a tamojšia lavínová služba ohľadom zvýšeného nebezpečenstva varovanie pred nečakanými povrchovými a mokrými snehovými lavínami. TASR informuje na základe správy agentúry APA.

12.04.2024 15:20
alpy Foto: ,
Ilustračná snímka
debata

Varovanie platí najmä pre skialpinistov, ale aj pre bežných turistov, pretože lavíny často zasahujú až do „strmých údolí, kde čiastočne zasahujú až po zeleň,“ spresnil v piatok šéf lavínovej služby Patrick Nairz. Dodal pritom, že sa treba vyhýbať zónam, v ktorých hrozia povrchové lavíny.

Expert ďalej varoval pred zradnosťou týchto lavín, pretože sa nedajú veľmi dobre predpovedať. „Spúšťajú sa bez ľudského zásahu, či už ide o lyžiarov alebo turistov,“ dodal. Nebezpečenstvo pritom podľa neho narastá najmä počas dňa s pribúdajúcimi slnečnými lúčmi.

Rozprávkovo zasnežené slovenské hory. Pozrite si pohľad pod Kráľovou hoľou tesne pred oteplením
Video
Zdroj: mReportér

Štátna radkyňa pre bezpečnosť Astrid Mairová upozornila, že riziko pádu lavíny je na treťom stupni a netreba ho podceňovať. „Lavíny nemožno vo vysokohorskom teréne vylúčiť ani na turistických chodníkoch bez snehovej pokrývky, aj keď tam riziko nie je zjavné,“ dodala Mairová.

Oblasti vo vysokej nadmorskej výške sú stále pokryté veľkým množstvom snehu; v takýchto prípadoch sa odporúča nosiť so sebou aj lavínovú výbavu, pripomína APA.

alpy, hory, Dachstein Čítajte viac Ďalšia lavína v Tirolsku si vyžiadala tri obete

Štvrtková lavína v katastri obce Sölden, ktorá sa uvoľnila v nadmorskej výške 2.501 metrov v blízkosti horskej chaty Martin-Busch-Hütte, si vyžiadala tri životy. Skupinu 17 ľudí zasiahla mokrá snehová lavína s dĺžkou 180 a šírkou 80 metrov. Pátracia akcia bola obzvlášť zložitá pre riziko pádu ďalšej lavíny. Telo jednej z obetí sa podarilo spod snehu vytiahnuť až pomocou lana.

V utorok zasiahla povrchová lavína skupinu šiestich nemeckých turistov v Tirolsku na vrchu Bärenkopf. Jeden z nich neprežil. Lavínová služba uviedla, že aj táto lavína sa pravdepodobne spustila spontánne bez ľudského zavinenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Lavíny #tirolsko