Vyprahnutá Bogota obmedzuje dávky vody. Situácia je tam najhoršia za posledných 40 rokov

Zhruba desať miliónov obyvateľov kolumbijského hlavného mesta Bogota čelí obmedzeným dodávkam vody kvôli jej ochromujúcemu nedostatku spôsobenému veľkým suchom. Informovala o tom v piatok BBC, podľa ktorej je čiastočnou príčinou klimatický jav El Niňo, ktorý stlačil hladinu v nádržiach na najnižšiu úroveň za posledné desaťročia.

12.04.2024 17:17
sucho, kolumbia, bogota Foto: ,
Pracovník vodárenskej spoločnosti z Bogoty monitoruje 8. apríla 2024 hladinu vodnej nádrže San Rafael, zdroja pitnej vody pre Bogotu, ktorá je nízka v dôsledku javu El Niño.
debata (2)

Úrady rozdelili oblasť okolo hlavného mesta do deviatich zón – v každej z nich sa striedavo na 24 hodín vypínajú dodávky vody. Nemocnice a školy majú výnimku. Starosta mesta označil situáciu za zúfalú.

Obmedzenia oznámené na začiatku týždňa vstúpili do platnosti vo štvrtok. Alokačný plán budú úrady každé dva týždne prehodnocovať. „Neplytvajme v Bogote v tomto čase ani kvapkou vody,“ povedal starosta mesta Carlos Fernando Galán na tlačovej konferencii, kde opatrenie oznámil. „To nám pomôže, aby tieto obmedzenia mohli byť rýchlejšie zrušené alebo znížené,“ dodal.

S klimatológom Lapinom o tom, na aké oteplenie sme ešte schopní sa adaptovať a kto vyhynie?
Video
Zdroj: TV Pravda

Nedostatok dažďov a nezvyčajné horúčavy spôsobili, že kolumbijské nádrže vysychajú alarmujúcim tempom. Nádrž Chuza, súčasť systému, ktorý zabezpečuje približne 70 percent vody v hlavnom meste, je naplnená na menej ako 17 percent. Podľa starostu je to najnižšia hodnota za posledných 40 rokov.

Kolumbijský prezident Gustavo Petro vo štvrtok na sociálnej sieti X vyhlásil, že nariadil „zásadnú zmenu“ v ochrane vodných zdrojov na najbližších 30 rokov. Varoval tiež pred „neobmedzenou urbanizáciou“ a kritizoval „drancovanie“ prírodných vodonosných vrstiev poľnohospodárstvom a stavebníctvom.

somálsko, záplavy, El Niňo Čítajte viac Klimatický jav El Niňo prinesie od marca do mája nadpriemerné teploty, upozorňujú meteorológovia

Obyvatelia medzitým znižujú spotrebu vody. „Sú veci, ktoré už nemôžeme robiť, napríklad umývanie auta,“ povedala agentúre AFP Clara Escobarová, ktorá žije na bogotskom predmestí. „Sprchujem sa maximálne štyri minúty a vyhýbam sa praniu oblečenia,“ povedal ďalší obyvateľ Bogoty Isaac Sandoval.

Odborníci tento problém čiastočne spájajú so súčasným meteorologickým javom El Niňo, v ktorom zvyčajne dochádza k zvýšeniu globálnych teplôt. Za hlavnú príčinu sucha je považovaná aj zmena klímy, rýchla urbanizácia a zlá infraštruktúra.

teplo, leto, horúčava, Čítajte viac Copernicus: Marec bol desiatym najteplejším mesiacom v rade

S nedostatkom vody sa v posledných rokoch stretlo tiež hlavné mesto Mexika a metropola Uruguaja Montevideo.

Nie všetky suchá sú spôsobené zmenou klímy, ale nadmerné teplo v atmosfére odčerpáva z krajiny viac vlhkosti a sucho zhoršuje. Od začiatku priemyselnej éry sa svet už oteplil približne o 1,2 stupňa Celzia a ak vlády na celom svete nepristúpia k razantnému zníženiu emisií, budú teploty stúpať aj naďalej, poznamenala BBC.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #voda #sucho #Bogota #globálne otepľovanie #kolumbia #El Niño #zmena klímy