Medzinárodný škandál v Bruseli a veľké víťazstvo euroskeptikov. Konferencia nacionalistov napokon pokračuje

Dvojdňová konferencia konzervatívnych a nacionalistických osobností v Bruseli pokračuje napriek utorkovému zákazu starostu príslušnej mestskej časti. Belgický súd sa postavil na stranu usporiadateľov a rozhodol, že stretnutie kontroverzných politikov môže pokračovať napriek nesúhlasu miestnej samosprávy.

17.04.2024 18:25
brusel, polícia, krajná pravica, pravica,... Foto: ,
Polícia v Bruseli ukončila stretnutie tvrdšej európskej pravicovej elity. Národná konferencia konzervativizmu mala trvať dva dni a privítať britského pravicového populistu Nigela Faragea či maďarského premiéra Viktora Orbána.
debata (80)

Bruselský server Politico to označuje za veľké víťazstvo tábora, ku ktorému sa radí maďarský premiér Viktor Orbán alebo strojca brexitu Nigel Farage. K najznámejším tváram Národnej konferencie konzervativizmu (NatCon) patria tiež francúzsky krajne pravicový politik Éric Zemmour, ktorý kandidoval v roku 2022 na prezidenta Francúzska, či bývalá britská ministerka vnútra Suella Bravermanová.

Polícia v Bruseli ukončila stretnutie tvrdšej...
K najznámejším tváram Národnej konferencie...
+4Polícia v Bruseli ukončila stretnutie tvrdšej...

Súd rozhodol, že v prípade rizika narušenia verejného poriadku musia úrady prijať opatrenia „na obmedzenie demonštrácií na verejných komunikáciách, nie na zákaz súkromného zhromaždenia“, a že vláda „musí aspoň vyvinúť úsilie na ochranu tých, ktorí chcú uplatniť svoje ústavné právo na zhromažďovanie“. Vzhľadom na to, že nastalo „stredné“ ohrozenie účastníkov, nebolo potrebné „neprimerané úsilie policajných služieb“, uviedol súd.

Belgicko, Európsky parlament, polícia Čítajte viac Krajná pravica tu nie je vítaná. Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

Miestny starosta Emir Kir uviedol, že vydal nariadenie, ktoré konferenciu zakázalo v záujme „verejnej bezpečnosti“, a nie kvôli „osobným antipatiám k tým, ktorí propagujú nenávisť“. V príspevku na sociálnej sieti X liberálny politik uviedol, že rozhodnutie justície rešpektuje, ale plánuje na akciu naďalej dohliadať.

Konferencia nacionalistického a euroskeptického tábora sa koná len niekoľko týždňov pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu.

Giorgia Meloniová Čítajte viac Kto dláždi krajnej pravici cestu k moci?

Stretnutie euroskeptických osobností sa konalo v utorok za zatvorenými dverami v spoločenskom centre Claridge po tom, čo dva iné podniky akciu odmietli hostiť, napísal belgický denník Le Soir. V úvode jej priebeh narušila polícia, ktorá niekoľko hodín hosťom bránila vo vstupe do budovy.

Anthony Gilland z pravicového think tanku MCC, ktorý je jedným zo sponzorov podujatia, povedal polícii, že rozhodnutie starostu napadnú na súde, aby mohli konferenciu udržať.

Farage, ktorý je niekdajší europoslanec, skritizoval úrady v Bruseli, že sú „jednoducho monštruózne“, keď sa usilujú zrušiť podujatie. Jeden z organizátorov, Frank Füredi zo spomenutého MCC, to prirovnal k diktatúre.

Starostov zákaz akcie vyvolal silnú kritiku aj zo strany belgického premiéra Alexandra De Crooa alebo britského ministerského predsedu Rishiho Sunaka, ktorí zdôrazňovali slobodu prejavu.

"To, čo sa dnes stalo v Claridge, je neprijateľné. Autonómia miestnej samosprávy je jedným zo základných kameňov našej demokracie, ale nikdy nemôže prevážiť nad belgickou ústavou, ktorá od roku 1830 zaručuje slobodu prejavu a právo na pokojné zhromažďovanie. Zákaz politických stretnutí je protiústavný,“ reagoval De Croo.

Hovorca britského premiéra dodal, že zákaz podujatia poškodzuje slobodu prejavu a demokraciu. "Tieto správy sú mimoriadne znepokojujúce… premiér je silným podporovateľom a zástancom slobody prejavu a je presvedčený, že by to malo byť základom každej demokracie,“ dodal.

Konzervatívnu konferenciu organizuje pravicový think tank Edmund Burke Foundation.

Maďarský premiér na konferencii napokon vystúpil s prejavom, v ktorom spochybňoval politiku EÚ a obhajoval národnú suverenitu. Uviedol, že „sloboda v Európe a najmä v Bruseli je ohrozená“.

„Ak budeme bojovať, môžeme zvíťaziť,“ vyhlásil a vyzval na vytvorenie „konzervatívnej jednoty“.

Orbán v Bruseli zároveň zdôraznil, že Maďarsko je „ostrovom v európskom progresívnom liberálnom oceáne“. Svoju krajinu označil za miesto, kde môžu konzervatívci slobodne hovoriť a robiť si politické plány do budúcnosti.

S odkazom na EÚ zopakoval svoj odmietavý postoj k migrácii a obhajoval politiku Únie, podľa ktorej žiadatelia o azyl musia zostať mimo hraníc EÚ, kým úrady nespracujú ich žiadosti. Podľa jeho slov Európska komisia pod vedením Ursuly von der Leyenovej sa príliš spolitizovala a odklonila od svojej úlohy strážkyne zmlúv o fungovaní EÚ.

V stredu večer sa Orbán pripojí k ostatným šéfom vlád a štátov EÚ v rámci mimoriadneho summitu venovanému ekonomickému rozvoju a aktuálnym geopolitickým té­mam.

Wilders, holandsko Čítajte viac Holandský Trump potešil Orbána i Le Penovú

Na konferencii bol aj slovenský exminister práce Milan Krajniak. "Neuveriteľné. V hlavnom meste EÚ, dva mesiace pred eurovoľbami, sa pokúšajú zakázať hovoriť názory, ktoré sú im nepríjemné. To je progresívna eurosloboda dnes. Áno, my chceme, aby EÚ tvorili národne štáty s právom veta. Áno, my budeme brániť tradičnú rodinu tvorenú otcom, mamou a deťmi. Áno, my budeme brániť právo na život od počatia až po prirodzenú smrť,“ napísal na sociálnej sieti.

Podľa bývalého poslanca Györgya Gyimesiho v Bruseli spáchali atentát na demokraciu. "Brusel je dnes v stave, že tých, ktorých nevie obísť, umlčí! Včerajší atentát bol namierený proti demokracii, nie proti Viktorovi Orbánovi! Vykonal ho starosta z imigrantskej rodiny a s ním spolupracujúca bruselská polícia proti tým, ktorí sú na strane mieru a bezpečnosti. Proti tým, ktorí považujú riešenie genderových otázok v čase keď Európa krváca kvôli nefunkčným sankciám za nepodstatnú vec,“ napísal Gyimesi.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #krajná pravica #euroskeptici #krajná pravica v Európe