Neveríme, že Putin nezaútočí: Poľsko stavia bunkre a zákopy na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom

Poľsko pripravuje výstavbu bunkrov a zákopov na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom. S odvolaním sa na ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysze o tom informovala poľská tlačová agentúra PAP. Výdavky na obranu sa tento rok v Poľsku zrejme vyšplhajú na rekord, avizoval už skôr kabinet premiéra Donalda Tuska.

09.05.2024 15:26 , aktualizované: 16:02
debata (19)
Cvičenie NATO v Poľsku Dragon-24
Video

Kosiniak-Kamysz, ktorý je zároveň podpredsedom vlády, o potrebe posilnenia poľských hraníc v stredu hovoril na súkromnej rozhlasovej stanici Radio Zet. „Dávame dokopy kompletný plán,“ uviedol a dodal, že Poľsko už s prípravami bunkrov a zákopov začalo. „Nejde o jednorazovú akciu, musíme sa na vec pozerať ako na rozsiahly projekt. “

Alexandr Lukašenko Čítajte aj Bieloruské strašenie? Lukašenkov šrot zničíme za tri hodiny, reaguje poľský generál

Minister obrany dodal, že v stredných a východných vojvodstvách Poľska sú rozmiestnené vojenské jednotky, ktoré poskytujú podporu pohraničnej stráže. Obrancovia sú podľa Kosiniaka-kamysza pripravení odraziť akýkoľvek možný pohyb cez poľské územie.

Minister už skôr uviedol, že neverí sľubom ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko na Poľsko nezaútočí. „Čím viac sa opakuje, že niečo nie je v pláne, tým viac treba byť voči tomu podozrievavý,“ povedal minister vo februári tohto roka médiám. Zdôraznil, že krajina musí byť pripravená aj na ten najťažší variant, ktorý ju môže stretnúť.

ruský tank Čítajte aj Polovica Poliakov je presvedčená, že Rusko na nich čoskoro zaútočí

Minister sa vyslovil za to, aby Poľsko na hranici s Bieloruskom i s ruskou Kaliningradskou oblasťou vybudovalo líniu obranných bunkrov, zákopov a priekop. Takéto kroky už urobili pobaltské štáty, priblížila AP.

Poľsko tvrdí, že rozsiahlu vlnu nelegálnej migrácie z Bieloruska, najmä v roku 2022, organizovali táto krajina a Rusko s cieľom narušiť stabilitu Poľska a celej EÚ. Migrantov z veľkej časti zastavila kovová bariéra, ktorú Poľsko dokončilo vlani, nelegálne prekračovanie hranice však pokračuje.

Situácia s migrantmi na poľsko-bieloruskej hranici
Video

Cvičenia s jadrovými zbraňami sa zúčastní aj Bielorusko, potvrdil Putin

Cvičenia zameraného na prípravu taktických jadrových zbraní sa spolu s Ruskom zúčastnia a Bielorusko. Uviedol to ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého ide o plánované – a nijako nezvyčajné – manévre. Ruská diplomacia a obrana predtým uviedli, že ide o reakciu na provokatívne vyhlásenia a hrozby predstaviteľov západných krajín, čo analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) označili zo strany Moskvy za manipuláciu.

Putin, Šojgu Čítajte aj Putin vytiahol z rukáva atómové eso. Vojakom rozkázal cvičiť s jadrovými zbraňami

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že Putin vydal pokyn na prípravu na vykonanie manévrov s jadrovými zbraňami s cieľom „precvičiť ich prípravu a použitie“. Rozmiestnené budú podľa agentúry Reuters na juhu Ruska.

NATO, Ukrajina Čítajte aj Varovaní pred vojnou s Ruskom pribúda. Myslí si Moskva, že sa jej Západ bojí?

„Organizujeme ich pravidelne,“ vyhlásil dnes Putin. „Tentokrát sa konajú v troch etapách. V druhej etape sa k nim pripoja naši bieloruskí kolegovia,“ povedal dnes v Moskve pri príležitosti vojenskej prehliadky k porážke nacistického Nemeckého v roku 1945 privítal aj bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka. Podľa neho ide o tretie takéto cvičenie.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #Donald Tusk #bielorusko