Zmenu vlády si želá 55 percent Maďarov, ukázal prieskum

Podiel Maďarov, ktorí si myslia, že sa veci v krajine vyvíjajú zlým smerom, sa v marci priblížil k dvom tretinám, pričom 55 percent uviedlo, že si želá zmenu vlády. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu Medián zverejnených v stredu, ktorú si objednal týždenník Heti Világgazdaság, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

13.03.2024 18:32
orbán, maďarský parlament Foto: ,
debata (26)

Popularita strán vládneho bloku Fidesz-KDNP síce v kategórii celej populácie neklesla, no pre nárast politickej aktivity v sledovanom období klesla v kategórii „rozhodnutých“ voličov z 53 na 46 percent.

Podľa Mediánu to môže súvisieť s amnestiou v pedofilnej kauze, ktorá stála Katalin Novákovú post hlavy štátu. O kauze počulo 97 percent respondentov a až dve tretiny opýtaných uviedli, že za zodpovedného za kauzu považujú premiéra Viktora Orbána. Dokonca aj medzi voličmi vládnej strany zastáva tento postoj každý piaty.

Sulyok Čítajte aj Kolaboroval jeho otec s nacistami? Maďarský prezident odmietol útoky na minulosť

Meno nového prezidenta Tamása Sulyoka týždeň po jeho zvolení poznalo iba 36 percent Maďarov.

Podstatne známejší je Péter Magyar, bývalý manžel exministerky spravodlivosti Judit Vargovej, ktorý na protest proti praktikám vlády odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch a ktorý naznačil snahy o vytvorenie politickej strany. Podľa Mediánu by jeho strana v prípadných parlamentných voľbách získala 13 percent voličov, ktorí ho poznajú.

PREMIÉR: Samit premiérov V4 v Prahe Čítajte viac Maďarské médiá: Rusko vrazilo klin medzi Slovensko a Česko. Symbolické gesto, hodnotia politológovia
26 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko