781. deň: Rusko tvrdo útočí na Časiv Jar, otvára cestu k významným mestám v Doneckej oblasti

Ovládnutie Časiv Jaru by umožnilo ruským vojakom útočiť na ďalšie dôležité mestá v Doneckej oblasti. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) však rýchle dobytie mesta nepredpokladá. Rozhodujúca však môže byť pomoc z USA, ktorá ale stále viazne.

14.04.2024 07:40 , aktualizované: 18:15
vojna na Ukrajine Foto:
Na fotografii prevzatej z videa ruského ministerstva obrany v sobotu 13. apríla 2024 vojaci ruskej armády jazdia na obrnenom vozidle, aby zaujali pozície na nezistenom mieste na Ukrajine.
debata (29)

Najdôležitejšie udalosti

Americký Bradley sa prebíja bojiskom pri Avdijivke
Video
Nemecko Ukrajina Rusko konflikt vojna armáda cvičenie Čítajte viac 780. deň: Nemecko posiela Kyjevu ďalší systém Patriot. Ukrajina hlási výrazné zhoršenie situácie na východnom fronte

18:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v nedeľu iránsky útok na Izrael. Zároveň vyzval na jednotnú globálnu reakciu na „teror“, a síce útoky zo strany Iránu aj Ruska.

„Irán svojím konaním ohrozuje celý región aj svet, rovnako ako sú činy Ruska hrozbou rozsiahlejšieho konfliktu,“ uviedol Zelenskyj v príspevku na platforme X. Dodal, že „zjavná spolupráca oboch týchto režimov v šírení teroru musí čeliť rozhodnej a jednotnej reakcii sveta“. Kyjev podľa jeho slov odsudzuje útok Iránu na Izrael, pri ktorom boli použité iránske rakety a drony Šáhid.

Bezpilotné lietadlá Šáhid iránskej výroby často využíva aj Rusko vo vojne, ktorú vedie na Ukrajine, na čo Zelenskyj taktiež poukázal. „Na Ukrajine veľmi dobre poznáme hrôzu z obdobných útokov zo strany Ruska, ktoré používa tie isté drony Šáhid a ruské rakety, tú istú taktiku masových náletov,“ napísal.

Mnohí Ukrajinci sa v nedeľu sťažovali na to, že podpora, akú Západ pri odvracaní iránskeho útoku preukázal Izraelu bola rozsiahlejšia než jeho podpora Ukrajiny. Izraelu sa totiž aj vďaka spojencom podarilo zostreliť až 99 percent z vyše 300 rakiet a dronov, ktorými na jeho územie v noci na nedeľu zaútočil Irán. Krajina zároveň hlásila len menšie škody.

Zelenskyj v nedeľu už v skoršom príspevku na platforme X reagoval na iránsky útok. V súvislosti s ním uviedol, že „svet má všetko potrebné na zastavenie akýchkoľvek rakiet či dronov Šáhid“, no potrebuje rozhodnutia, ktorými dokáže obnoviť skutočnú bezpečnosť. Ukrajina podľa jeho slov môže poraziť ruský „teror“ s podporu spojencov a bez meškajúcich dodávok pomoci, ktoré majú za následok „ďalšie zničené domy a zničené životy“.

Zelenskyj zároveň v nedeľu opäť apeloval na americký Kongres, aby uvoľnil rozsiahly balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Schválenie tohto balíka v hodnote 60 miliárd dolárov totiž už celé týždne blokujú v Snemovni reprezentantov republikáni, ktorí tam majú väčšinu mandátov, hoci už ho odobril Senát.

18:10 Londýnska burza kovov (LME) v sobotu (13. 4.) zakázala vo svojom systéme obchodovanie s ruskými kovmi vyprodukovanými 13. apríla alebo neskôr. Týmto spôsobom vyhovela novým sankciám Spojených štátov a Spojeného kráľovstva, ktoré prijali v piatok.

hliník, výroba hliníku Čítajte viac Londýnska burza kovov LME zakázala obchodovania s kovmi z Ruska. Hliník môže výrazne zdražieť

16:55 Ruská armáda má v pláne ovládnuť mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny do 9. mája, uviedol na sociálnych sieťach vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj. Uvedený deň sa v Rusku zvyčajne organizujú pompézne oslavy pripomínajúce víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v roku 1945. Časiv Jar, ktorý leží neďaleko od už ovládnutej Avdijivky, je pod neustálou paľbou, upozornil na začiatku mesiaca starosta mesta Serhij Čaus.

Olexandr Syrskyj Čítajte viac Syrskyj: Ukrajinci sa zahryzli do krajiny, no Rusov je násobne viac. Putin chce ovládnuť Časiv Jar do osláv 9. mája

13:40 Dvaja ľudia zomreli a jeden bol zranený a prevezený do nemocnice po útoku pri meste Kachovka v časti ukrajinskej Chersonskej oblasti, ktorá je aktuálne v rukách Rusov. Na platforme Telegram to oznámil Vladimir Saldo, šéf správy Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti. Útok podľa Salda mieril na obytné domy a vykonala ho ukrajinská armáda.

12:05 Ukrajinská armáda úspešne zasiahla veliteľské stanovište v Rusmi okupovanom meste Luhansk. Ako informuje web Ukrajinská pravda, oznámil to v nedeľu veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk. Dodal, že po pauze potrebnej na to, aby sa relevantné informácie nedostali k Rusom, sa chce poďakovať pilotom, ktorí v sobotu podnikli úspešný a hlavne efektívny úder na zariadenie nepriateľa v Luhanskej oblasti. Podľa jeho slov piloti odviedli vynikajúcu prácu a vrátili sa na základňu.

9:45 Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 890 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 453 650, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o päť tankov, 20 obrnených bojových vozidiel pechoty, 34 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 7 174 tankov, 13 765 obrnených bojových vozidiel pechoty, 11 552 delostre­leckých systémov a 1 046 raketometov.

9:40 USA navrhli možnosť financovania Ukrajiny prostredníctvom požičaných peňazí v objeme až niekoľko desiatok miliárd eur. Zárukou na tento dlh by bol budúci zisk vytvorený ruskými štátnymi aktívami, ktoré západné krajiny zmrazili. O tejto americkej iniciatíve informoval denník Financial Times.

Ukrajina, Buča Čítajte viac Amerika chce Ukrajine pomôcť ruskými miliardami z 'budúcnosti'

9:35 Dvoch ukrajinských civilistov zabil v sobotu večer ruský úder na dedinu Vesele v Charkovskej oblasti. Ako informuje web Ukrajinská pravda, oznámila to vojenská administratíva oblasti. Ruský útok sa odohral zhruba o 21:00, pričom úplne zničil rodinný dom. O život prišli jeden muž a jedna žena, ktorých telá našli pod troskami domu.

9:30 Ruská armáda v nedeľu ráno zostrelila v Krasnodarskom kraji desať bezpilotných lietadiel ukrajinských ozbrojených síl. Podľa agentúry RIA Novosti o tom informovalo ruské ministerstvo obrany bez toho, aby uviedlo, či útok spôsobil škody. Rusko tiež krátko predtým, okolo 06:30 moskovského času (05:30 SELČ), zlikvidovalo päť ukrajinských dronov nad Čiernym morom. Počas noci na nedeľu boli zničené aj dva drony nad Kurskou oblasťou pri hraniciach s Ukrajinou, píše agentúra Interfax.

Počet obetí ostreľovania mesta Tokmak, ktoré leží na juhu Ukrajiny a je okupované ruskými silami, stúpol na 16, uviedol predstaviteľ tamojšej Ruskom ustanovenej správy Jevhen Balyckyj (rus. Jevgenij Balickij) na platforme Telegram. Podľa Balyckého počas ukrajinského útoku zomrelo jedno dieťa, 20 ľudí je zranených, z toho 12 je vo vážnom stave. Na mieste stále pokračuje pátranie po preživších a obetiach v sutinách domov. Piatkový útok na Tokmak podľa ruskej okupačnej správy zasiahol rezidenčnú oblasť, sobotňajšie správy hovorili o desiatich obetiach.

7:45 Ruské sily podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) vykonávajú najmenej tri útočné akcie na operačnej úrovni, ktoré sa síce navzájom nedopĺňajú, ale umožňujú ruským silám mať taktické zisky v sektore podľa vlastného výberu. Ukrajinské sily budú môcť čeliť týmto útokom stále ťažšie, čím dlhšie bude Ukrajine chýbať ďalšia vojenská pomoc z USA. Podľa ISW s tým Rusi počítajú.

Ruské sily v poslednej dobe pravidelne striedali útočné operácie v smere Lyman, Časiv Jar a Pokrovsk. Rusi najprv uprednostnili dobytie Avdijivky začiatkom roku 2024 popri simultánnych, ale menej intenzívnych operáciách pozdĺž línie Kupjansk-Svatove-Kreminna, potom sa sústredili na smer Lyman a mierne znížili tempo pri Avdijivke a teraz zintenzívňujú úsilie o dobytie Časiv Jaru. Toto striedanie umožňuje, aby si časť ruských vojakov oddýchla a zároveň núti ukrajinských vojakov presúvať svoje obranné sily. Môžu sa tak vytvoriť zraniteľné miesta v ukrajinskej obrane, hovorí ISW. Ukrajinci môžu odolať, ak budú mať na to prostriedky. Ak však Spojené štáty neobnovia poskytovanie pomoci Ukrajine a ukrajinským silám bude naďalej chýbať najmä delostrelectvo a munícia protivzdušnej obrany, aj zle vycvičené a slabo vybavené ruské jednotky by mohli byť schopné viesť úspešné útočné operácie, uviedol ISW.

Snaha o dobytie mesta Časiv Jar môže priniesť operačne významný postup pre ruské jednotky, pretože dobytie mesta pravdepodobne umožní okupantom začať ďalšie útočné operácie proti mestám, ktoré tvoria významný obranný pás Ukrajiny v Doneckej oblasti. Ruskí vojaci však nebudú podľa ISW schopní rýchlo dobyť Časiv Jar a ak by sa to stalo, pravdepodobne nebudú mať silu hneď využiť jeho strategický význam, ak budú mať ukrajinské sily zdroje potrebné na udržanie svojich pozícií.

7:40 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na nedeľu zneškodnila všetkých desať dronov typu Šáhed, ktorými proti Ukrajine zaútočilo Rusko. Informovalo o tom letectvo napadnutej krajiny. Ruská armáda tiež k úderom proti cieľom na Ukrajine použila štyri rakety. Čo sa s nimi stalo, však ukrajinské letectvo neuviedlo.

Protivzdušná obrana všetky Šáhidy zostrelila nad Charkovskou oblasťou. Šéf vojenskej správy tohto regiónu Oleh Synehubov podľa RBK Ukrajina povedal, že drony útočili na energetickú infraštruktúru v Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste.

Rusko v posledných týždňoch zosilnelo raketové a dronové útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Cielia často na objekty práve v Charkovskej oblasti, ktorá leží pri ruských hraniciach.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine