53. deň: Rusi dali obrancom Mariupola ultimátum, tí sa odmietli vzdať

ČTK, SITA, TASR, Pravda | 17.04.2022 05:45, aktualizované: 
ukrajina charkov Foto: ,
Ukrajinskí vojaci sa bežia ukryť počas ruského útoku v Charkove 17. apríla 2022.
Ukrajinská strana sa zatiaľ nevzdáva v obliehanom čiernomorskom meste Mariupol ruským ozbrojeným silám. Obrancovia naďalej bránia mesto aj napriek ponuke Moskvy, že vojakom kladúcim v Mariupole odpor ušetria ruskí vojaci životy, ak sa vzdajú. Podľa ukrajinského prezidenta by "eliminácia" zostávajúcich bojovníkov v Mariupole znamenala koniec mierových rozhovorov. Zelenskyj tiež povedal, že sa Ukrajina nevzdá ani Donbasu.

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 53. deň
  • Ruské rakety zasiahli závod na výrobu munície pri Kyjeve
  • Rusi ostreľovali aj Charkov i Doneckú a Luhanskú oblasť
  • Ukrajina požiadala Úniu o status kandidáta
  • Rusko potvrdilo ďalšie úmrtie svojho generála na Ukrajine
  • Mariupoľ by podľa Kulebu mohol úplne zablokovať mierové rozhovory s Ruskom
  • Kyjev tvrdí, že Rusko stratilo už 20 300 vojakov
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ruské ministerstvo obrany zverejnilo video, ktoré má ukázať, že posádka potopenej lode Moskva nezahynula, ale je v Sevastopole.

Video

21:50 Ruská armáda podľa ukrajinskej polície za posledných 24 hodín ostreľovala 13 obytných oblastí v regióne Donetsk. V dôsledku ostreľovania zahynuli dvaja civilisti a ďalšia osoba bola zranená. (Nexta)

21:22 Ukrajina podľa zástupcu náčelníka generálneho štábu ukrajinského prezidenta vyplnila dotazník, aby získala štatút kandidátskej krajiny EÚ.

Teraz sa očakáva, že Európska únia rozhodne o udelení štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine. (Kyiv Independent)

20:49 Na slovensko-ukrajinských hraniciach sa osvedčili plyšové orangutany ako súčasť metódy na podporu detí traumatizovaných vojnovým konfliktom. Potvrdzujú to psychológovia z občianskeho združenia Ipčko, ktorí na hraniciach poskytujú psychologickú pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou i tým, ktorí sa starajú o utečencov.

Marek Madro z IPčko spresnil, že ich metóda „Huggy Orangutan intervention“ je obdobou známej praktiky „Huggy Puppy intervention“, ktorú psychológovia Jonathan Kushnir a Avi Sadeh vyvinuli na pomoc deťom umiestneným v záchytných táboroch a prvýkrát ju použili v roku 2006 počas izraelsko-libanonskej vojny.

"Intervencia má za cieľ priniesť deťom úľavu, zmierniť stres, úzkosti, strach a nočné mory prostredníctvom vzťahu s plyšovou hračkou, ktorá má možnosť dieťa objať,“ približuje Marek Madro z OZ Ipčko. (tasr)

20:17 Pri potopení krížnika Moskva zomrel najmenej jeden člen posádky, zistili novinári z ukrajinskej redakcie Rádia Slobodná Európa/Rádio Sloboda. Ruské úrady žiadnu obeť neoznámili a tvrdia, že celá posádka je nažive.

Novinári našli správu o smrti 41-ročného námorného práporčíka Ivana Vachruševa, ktorú zverejnila jeho manželka na ruskej sociálnej sieti Odnoklassniki (Spolužiaci). „Náš hrdina!!! Zomrel pri plnení svojich povinností. Bojoval do posledného dychu za život lode. Sme v slzách a žiali. V našich srdciach budeš navždy hrdinom,“ napísala.

Varvara Vachruševová prostredníctvom sociálnej siete Vkontakte novinárom povedala, že jej manžel zomrel kvôli potopeniu krížniku Moskva. Dodala, že jeho telo našli, ale okolnosti smrti zatiaľ neboli zverejnené. Podľa nej je nezvestných ďalších 27 členov posádky, čo ale nebolo oficiálne potvrdené. (čtk)

19:50 Najmenej dvaja ľudia v nedeľu zomreli pri ruskom bombardovaní v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Informoval o tom guvernér oblasti Serhij Hajdaj, ktorý dodal, že najmenej štyria ďalší ľudia boli zranení, keď ruské sily ostreľovali obytné budovy v meste Zolote. Mesto sa nachádza neďaleko frontovej línie v priemyselnom regióne Donbas, v ktorom sa ruské sily pripravujú na rozsiahlu ofenzívu. (sita)

19:25 Ukrajinský prezident dúfa, že jeho krajinu čoskoro navštívia prezidenti USA a Francúzska Joe Biden a Emmanuel Macron. Šéfa Elyzejského paláca by chcel Zelenskyj presvedčiť, že ruské vojská páchajú v jeho krajine genocídu. V rozhovore pre CNN ďalej uviedol, že má po eskalácii vojny vo svojej krajine problém veriť v spoľahlivosť „niektorých krajín alebo niektorých lídrov“.

zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj pozýva Bidena a Macrona na Ukrajinu. Francúzskeho prezidenta chce presvedčiť o genocíde

18:56 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že medzi Kyjevom a Moskvou neprebieha v poslednej dobe nijaká komunikácia na úrovni rezortov diplomacie. Kuleba zároveň v rozhovore pre americkú spravodajskú televíznu stanicu CBS News označil situáciu v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol za „strašnú“ a povedal tiež by sa pri rokovaniach mohla stať „červenou čiarou“.

„V posledných týždňoch sme s ruskými diplomatmi nemali nijaký kontakt na úrovni ministerstiev zahraničných vecí,“ povedal. „Kontakt (s ruskou stranou) prebieha jedine na úrovni vyjednávacieho tímu pozostávajúceho z predstaviteľov rôznych inštitúcií a členov parlamentu. Oni pokračujú v odborných konzultáciách, avšak nijaké rokovania na vysokej úrovni sa nekonajú,“ spresnil.

Kuleba v nedeľnom rozhovore pre CBS News uviedol, že rovnako ako prezident sa aj on domnieva, že Mariupol by sa mohol stať „červenou čiarou“ a úplne zablokovať ďalšie rokovania. Kuleba dodal, že v nadchádzajúcich týždňoch očakáva zintenzívnenie ťažkých bojov na východe Ukrajiny.

18:13 Ukrajinský prezident Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina bojuje o región Donbas a „nemá v úmysle sa ho vzdať". V rozhovore odvysielanom v nedeľu v americkej televízii CNN Zelenskyj odmietol myšlienku ponechať Moskve Donbas a časť východnej Ukrajiny s cieľom zastaviť konflikt. „Ukrajina a jej ľud to hovoria jasne. Nemáme nárok na územia nikoho iného, ale nechystáme sa vzdať našich," dodal ukrajinský prezident. Informuje o tom spravodajský web BBC.

Keď ruský prezident Vladimir Putin hovorí o obsadení Donbasu, má na mysli uhoľnú a oceliarsku oblasť Ukrajiny. Ide o Luhanskú a Doneckú oblasť, ktoré sa tiahnu od Mariupoľa na juhu až po severné hranice Ukrajiny. (sita)

17:26 Rusko plánuje od 1. do 10. mája usporiadať v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny referendum o odštiepení oblasti. Informovala o tom ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová. Cherson je jediným z väčších miest pod kontrolou ruskej armády.

Denisovová podľa agentúry Ukrinform napísala, že podľa svedkov sa v tlačiarni mesta Nova Kachovka tlačia hlasovacie lístky pre „pseudoreferendum“. Protokoly o výsledkoch hlasovania zrejme budú pripravené vopred a privezené do regionálneho centra. Počas konania referenda od 1. do 10. mája má byť Cherson uzavretý a má sa prerušiť akákoľvek komunikácia. (čtk)

17:00 Rakúsky kancelár Karl Nehammer, ktorý sa v uplynulom týždni stretol s ruským prezidentom, povedal, že Vladimir Putin je „je vo svojej vlastnej vojnovej logike". V rozhovore pre americkú televíziu NBC povedal, že Putin si myslí, že vojnu vyhráva.

Pred tým, ako v pondelok pricestoval do Moskvy, Nehammer navštívil ukrajinské mesto Buča pri Kyjive, kde sa po odchode ruských vojakov našli dôkazy zabíjania a mučenia. Nehammer povedal, že Putina konfrontoval tým, či videl v Buči a „nebola to priateľská konverzácia". Podľa kancelára Putin povedal, že „bude spolupracovať s medzinárodným vyšetrovaním". „Ale na druhej strane mi povedal, že nedôveruje západnému svetu," dodal Nehammer.

16:42 Stovky kamiónov uviazli na hraniciach Poľska a Bieloruska kvôli sankciám, ktoré vstúpili do platnosti. Niektorí vodiči sa v smere k hraniciam zdržia aj viac ako 30 hodín. Kolóna má približne 80 kilometrov. (Nexta)

16:10 Päť ľudí zomrelo a ďalších 13 podľa zdravotníkov utrpelo zranenia pri bombardovaní centra ukrajinského mesta Charkov. „Na miestach postihnutých bombardovaním sú záchranári," uviedla ukrajinská vysielacia spoločnosť Suspilne.

Charkov ležiaci na severovýchode Ukrajiny, patrí k oblastiam, ktoré sú od začiatku vojny terčom takmer neprestajného bombardovania. Viac ako desiatka staníc metra sa zmenila na úkryty a niektorí obyvatelia mesta teraz žijú v podzemí. (sita/sky news)

15:58 Na Ukrajine bol zabitý ďalší ruský generál, pričom jeho úmrtie potvrdilo samotné Rusko. Ide o generálmajora Vladimira Petroviča Frolova, ktorý pôsobil ako zástupca veliteľa 8. armády južného vojenského okruhu. Úmrtie Frolova potvrdil gubernátor Petrohradu Alexandr Beglov, informuje v nedeľu stanica BBC odvolávajúca sa na správu ruskej agentúry TASS.

Kde ani kedy bol Frolov zabitý, nie je jasné. Magazín Forbes uvádza, že ak by sa v tomto smere potvrdili tvrdenia Kyjeva, išlo by od začiatku vojny už o ôsmeho zabitého ruského generála. „Vladimir Petrovič Frolov zomrel hrdinskou smrťou v boji s ukrajinskými nacionalistami,“ uviedol Beglov. „Obetoval svoj život pre to, aby už deti, ženy ani starí ľudia v Donbase nepočúvali výbuchy bômb,“ dodal.

Podľa BBC je nezvyčajné, aby boli vysokopostavení armádni činitelia prítomní priamo na bojisku či v bezprostrednej blízkosti bojov a vystavovali sa tak zvýšenému nebezpečenstvu. Viacerí západní predstavitelia sa domnievajú, že niektorí ruskí generáli sa takto správajú, aby získali určitú kontrolu nad vojenskými operáciami v tých oblastiach, kde sa ich vojakom nedarí napredovať. (tasr)

15:51 Od vypuknutia ruskej vojny proti Ukrajine podľa Kyjeva už padlo 20 300 ruských vojakov. Podľa Kyjeva bolo zničených 2 002 ruských obrnených transportérov, 146 vrtuľníkov a 773 tankov. Informuje o tom spravodajský portál news.sky.com, ktorý však dodáva, že tieto informácie nedokáže nezávisle overiť.

Rusko minulý mesiac priznalo, že počas vojny na Ukrajine zomrelo 1 351 jeho vojakov. Avšak Severoatlantická aliancia 24. marca odhadla, že na Ukrajine bolo počas prvého mesiaca vojny zabitých do 15-tisíc ruských vojakov. (sita/sky news)

15:30 Generálny štáb ukrajinskej armády uviedol, že ruská armáda pokračuje v leteckých útokoch na Mariupol. Obrancovia mesta ale Moskve odkázali, že sa nevzdajú a budú Mariupol brániť ďalej.

Ukrajinská vláda sa podľa agentúry Reuters k výzve, aby sa obrancovia do poludnia vzdali, nevyjadrila. Poradca starostu Mariupolu však uviedol, že ukrajinské sily budú mesto brániť ďalej napriek ruskému ultimátu. „V sobotu večer okupanti oznámili, že vytvoria koridor pre tých zostávajúcich bojovníkov, ktorí sa vzdajú,“ uviedol Petro Andriuščenko na sociálnej sieti Telegram.

„Naši muži ale dnes pokračujú v obrane mesta,“ dodal. Podľa Andriuščenka sa boj nezúžil len na oblasť oceliarní Azovstaľ, ako tvrdí Moskva, ale strety prebiehajú aj na Taganrožskej ulici, ktorá sa nachádza päť kilometrov od komplexu oceliarní. Rusi tiež delostrelectvom ostreľujú rezidenčné budovy a oblasť prístavu, dodal poradca mariupolského starostu.

Podobne sa vyjadril aj ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. Ako povedal v rozhovore s britskou BBC, ukrajinskí vojaci v Mariupole sa Rusom nevzdajú. Situáciu v meste Hončarenko označil za „skutočnú genocídu“. (čtk)

15:12 V Charkove demontovali pamätník sovietskeho veliteľa Georgija Žukova. Pamätník demontovala armáda. (Nexta)

14:59 Arcibiskup z Canterbury Justin Welby počas veľkonočnej kázne vyzval Rusko, aby vyhlásilo prímerie a stiahlo sa z Ukrajiny. Líder anglikánskej cirkvi povedal, že Veľká noc je časom pre mier a nie pre „krv a oceľ".

„Nech sa stanú časom pre ruské prímerie, stiahnutie sa a zaviazanie sa k rozhovorom," povedal. Welby dodal, že Boh „počuje plač matiek na Ukrajine, vidí strach chlapcov, ktorí sú príliš mladí na to, aby sa z nich stali vojaci, a pozná zraniteľnosť sirôt a utečencov". (sita)

14:40 Európska únia v nedeľu oznámila, že vyčlení ďalších 50 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre civilné obyvateľstvo zasiahnuté ruskou inváziou na Ukrajinu. EÚ o tom informovala vo vyhlásení zverejnenom na svojej oficiálnej webstránke. Väčšina z uvedenej pomoci, a síce 45 miliónov, je určená na humanitárne projekty na Ukrajine, zatiaľ čo zvyšných päť miliónov eur má smerovať do Moldavska, ktoré čelí náporu ukrajinských utečencov.

Celková humanitárna pomoc, ktorú už EÚ vyčlenila pre ľudí zasiahnutých ruskou agresiou na Ukrajine, tak aj s najnovším príspevkom predstavuje 143 miliónov eur.

Najnovšia pomoc bude zameraná na zabezpečenie „najnaliehavejších humanitárnych potrieb“, ako je zaistenie rýchlej zdravotnej pomoci, hygienických potrieb, prístupu k pitnej vode, zaistenie prístrešia a ochrany, a tiež poskytnutie finančnej a inej pomoci v boji proti rodovo motivovanému násiliu, uvádza EÚ. (tasr)

14:17 Európska únia môže znížiť závislosť od ruských energií rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo, uviedol taliansky premiér Mario Draghi.

Mario Draghi Čítajte viac Taliansko vytiahlo eso z rukáva. EÚ zbaví závislosti na Rusku rýchlejšie

13:52 Poľské hranice od začiatku ruskej invázie prekročilo 2,8 milióna utečencov z Ukrajiny. Celkový počet ľudí, ktorí od začiatku vojny utiekli za hranice Ukrajiny, už podľa posledných údajov OSN prekročil 4,86 ​​milióna.

Poľskí pohraničníci uviedli, že v sobotu odbavili 19 200 ľudí utekajúcich z Ukrajiny. V ten istý deň prekročilo opačným smerom hranice 22-tisíc ľudí. Na Ukrajinu sa vracajú predovšetkým Ukrajinci, ktorí mieria do oblastí oslobodených od ruských vojsk. (čtk)

13:30 Kľúčový prístav v ukrajinskom meste Mariupoľ stále odoláva pokračujúcim ruským útokom. Uviedla to v nedeľu námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Dodala, že obrancovia prístavu pri Azovskom mori viažu významné ruské sily, ktoré obliehajú mesto. Mariupoľ označila za „štít chrániaci Ukrajinu", ktorý bráni ruským vojakom obliehajúcim mestom v postupe do iných oblastí krajiny. Maľarová konštatovala, že Rusi pokračujú v leteckých úderoch na Mariupoľ a pravdepodobne pripravujú obojživelný výsadok, aby podporili svoje sily v meste. (sita)

13:08 Vojnovou Veľkou nocou nazval v nedeľu tohtoročné veľkonočné sviatky pápež František vo svojej kázni v rámci požehnania Urbi et orbi (Mestu Rímu a svetu), ktoré udeľuje pravidelne dvakrát do roka. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa prihovoril k približne 50 000 ľuďom zhromaždeným na rímskom Námestí sv. Petra.

Vatikán pápež Veľkonočná nedeľa omša Urbi et Orbi Čítajte viac Pápež skritizoval Rusko za zatiahnutie Ukrajiny do krutého a nezmyselného konfliktu

12:45 Ruská armáda uviedla, že raketami zasiahla zbrojný závod neďaleko ukrajinského hlavného mesta. Hovorca ruského rezortu obrany generálmajor Igor Konašenkov v nedeľu povedal, že armáda v noci použila rakety vzduch-zem s presným navádzaním na útok proti závodu na výrobu munície v meste Brovary.

Dodal, že ruské letecké údery okrem toho zničili radar ukrajinskej protivzdušnej obrany pri meste Sjevjerodoneck na východe Ukrajiny a niekoľko skladov munície na iných miestach. Tieto údery sú najnovšie v sérii ruských útokov na ukrajinské zbrojné závody a iné zariadenia, keďže Moskva sa pripravuje na rozsiahlu ofenzívu na Donbase. (sita)

12:19 Nové sankcie, ktoré proti Rusku pripravuje Európska únia, sa zamerajú na banky, predovšetkým na Sberbank, rovnako ako na ropu, uviedla šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. „Naďalej sa pozeráme na bankový sektor, predovšetkým na Sberbank, na ktorú pripadá 37 % ruského bankového sektora,“ odpovedala Leyenová v rozhovore pre nemecký nedeľník Bild am Sonntag, na otázku týkajúcu sa pripravovaného šiesteho balíka sankcií. „A, samozrejme, ide aj o energetiku.“

EK podľa Leyenovej práve pripravuje „mechanizmy, aby do ďalšieho balíka sankcií mohla byť zahrnutá aj ropa“. Hlavným cieľom je znížiť Putinove príjmy, z ktorých financuje vojnu na Ukrajine, zdôraznila šéfka EK. Takže EÚ nesmie pripustiť, aby na iných trhoch predával ropu, ktorá by inak smerovala do EÚ, za ešte vyššie ceny.

11:37 Biely dom predstavil pamätnú mincu venovanú Ukrajine. Cena mince je sto dolárov (92 eur) a všetky peniaze z predaja budú použité na humanitárnu pomoc Ukrajine. (Nexta)

11:20 Kyjev v nedeľu oznámil, že na jeden deň pozastavuje odsun civilného obyvateľstva z vojnou postihnutého územia na východe Ukrajiny, pretože s ruskými jednotkami sa zatiaľ nepodarilo dohodnúť na konkrétnych podmienkach tejto evakuácie.

„Od tohto rána, 17. apríla, už nemôžeme ďalej súhlasiť s (podmienkami) okupantov v súvislosti s prímerím na evakuačných trasách. Preto, bohužiaľ, dnes humanitárne koridory neotvoríme,“ napísala vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. (tasr/afp)

11:10 Ministerstvo obrany v Moskve oznámilo, že ruská armáda zničila jednu vojenskú továreň neďaleko Kyjeva. Ruské jednotky momentálne zintenzívňujú útoky zamerané na ukrajinskú metropolu a jej predmestia, vysvetľuje AFP. „Počas noci vysokopresná riadená strela zničila závod na výrobu munície pri obci Bovary, Kyjevská oblasť,“ uviedol ruský rezort obrany na sociálnej sieti Telegram.

Útoky na Kyjev z posledných dní sú podľa ukrajinskej vlády odplatou za nedávne potopenie ruského raketového krížnika Moskva, ktoré pre Kremeľ predstavovalo veľký symbolický úder. Samotné Rusko však oficiálne popiera, že by plavidlo boli potopili Ukrajinci, a tvrdí, že išlo o dôsledok výbuchu munície a následného požiaru na palube a tiež zlých poveternostných podmienok. (tasr/afp)

10:47 Bulharsko zakázalo lodiam plaviacim sa pod ruskou vlajkou vstupovať do svojich prístavov. Ide o súčasť rozšírených sankcií zo strany Európskej únie. Informoval o tom v nedeľu na svojej internetovej stránke bulharský námorný úrad. „Všetky plavidlá pod ruskou vlajkou a tiež všetky lode, ktoré po 24. februári zmenili svoju ruskú vlajku alebo námornú registráciu na akýkoľvek iný štát, majú zakázaný vstup do bulharských námorných a riečnych prístavov," uviedol úrad.

Výnimky budú umožnené len pre lode v ťažkostiach a lode hľadajúce humanitárnu pomoc alebo pre plavidlá prepravujúce energetické produkty, potraviny a farmaceutické výrobky pre krajiny Európskej únie. (sita)

10:30 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo v sobotu 2600 obyvateľov Ukrajiny. Z toho 542 mužov, 1573 žien a 485 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 189 osôb. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. Činnosti v súvislosti s utečencami zabezpečovalo 248 policajtov, 66 hasičov, 94 colníkov, 331 vojakov, šiesti duchovní, 223 dobrovoľníkov, 36 príslušníkov zahraničných zložiek a šesť zamestnancov Migračného úradu MV SR.

„Zároveň bolo vypravených 31 autobusov, ktoré prepravili 205 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenskej republiky. Vlakovou dopravou bolo prepravených 145 osôb. Za včerajší deň bolo ubytovaných osem osôb, voľné kapacity sú na úrovni 12 349 lôžok,“ priblížila riaditeľka tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Soňa Valášiková.

Celkovo Slovensko zaznamenalo od vypuknutia vojny na Ukrajine 339.519.utečencov. O dočasné útočisko požiadalo od 1. marca 68 135 osôb.

9:48 V snahe o dobytie Mariupoľa zomrel ruský generálmajor Vladimir Frolov. Predpokladá sa, že ide už o ôsmeho ruského generála, ktorý padol na Ukrajine. Frolova, ktorý bol zástupcom veliteľa 8. armády, pochovali v sobotu v Petrohrade. Generálmajor Frolov „zomrel hrdinskou smrťou v boji," povedal guvernér Petrohradu Alexander Beglov. (sita/sky news)

9:25 Podľa britskej vojenskej rozviedky Rusi naďalej pokračujú v presune bojového i ďalšieho vybavenia z Bieloruska smerom na východ Ukrajiny, okrem iného do oblastí neďaleko Charkova a Severodonecka. Na východe krajiny aj ruské delostrelectvo naďalej ostreľuje ukrajinské pozície. (čtk)

9:12 Podľa Kyjeva na území Ukrajiny naďalej prúdia ruské jednotky, najmä z Brjanskej, Kurskej a Voronežskej oblasti. Ruskí vojaci, ktorí už na ukrajinskom území sú, majú značné problémy so zásobovaním, tvrdí ukrajinský generálny štáb. Podarilo sa im ale nazhromaždiť veľké množstvo munície. Nespokojnosť ruských vojakov však podľa Kyjeva naďalej rastie, najmä kvôli kvalite dodávaného jedla a paliva a tiež nedostatočnej rotácii jednotiek.

Ako generálny štáb ukrajinskej armády vo svojej dnešnej správe na facebooku dodal, na územiach obsadených Rusmi pokračuje rabovanie a násilnosti páchané na civilnom obyvateľstve. Ukrajincom sa za posledných 24 hodín podarilo v Luhanskej a Doneckej oblasti odraziť desať ruských útokov. Zničených bolo 15 ruských tankov a tri delostrelecké systémy. (čtk)

8:55 V Kyjeve sa dnes skoro ráno ozvali výbuchy, informovali miestne médiá. Sirény upozorňujúce na možné nebezpečenstvo bolo počas noci počuť po celej krajine. Miestni predstavitelia zatiaľ žiadne podrobnosti o možných explóziách nezverejnili. Správy tak podľa agentúry Reuters nebolo možné nezávisle overiť.

Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády Rusi aj naďalej čiastočne blokujú mesto Charkov a ostreľujú jeho rezidenčné štvrte. Podnikajú aj nálety na Mariupoľ. Na útok na mesto sa chystá podľa všetkého aj ruské námorníctvo, tieto informácie sa teraz overujú, uviedol generálny štáb. (čtk)

8:24 71 percent budov v meste Irpiň bolo zničených. Starosta mesta Oleksandr Markušin uviedol, že v Irpini bolo poškodených viac ako tisíc budov, z ktorých 115 bolo úplne zničených ruským ostreľovaním. Väčšina budov bola obytných alebo civilných. Informuje Kyiv Independent.

7:37 Ukrajinský prezident Zemenskyj označil situáciu v obliehanom prístavnom meste Mariupol za „naďalej veľmi ťažkú“. „Je to jednoducho nehumánne. Ruská federácia to tak urobila. Zámerne. A vedome pokračuje v ničení miest. Vedome sa snaží zničiť každého, kto sa tam nachádza,“ vyhlásil Zelenskyj.

Uviedol, že „existujú len dva spôsoby“, ako situáciu v meste ovplyvniť. „Buď partneri poskytnú Ukrajine všetky ťažké zbrane a lietadlá, ktoré potrebuje, a to bez preháňania okamžite, aby sme mohli znížiť tlak útočníkov na Mariupol a ukončiť blokádu,“ vyhlásil Zelenskyj. Ako druhý spôsob riešenia uviedol vyjednávanie, v ktorom by partneri Ukrajiny mali tiež zohrávať rozhodujúcu rolu.

Ukrajinský prezident súčasne deklaroval: „Od začiatku blokády Mariupola nebolo dňa, aby sme nehľadali riešenie. Vojensky alebo diplomaticky – čokoľvek, čo je potrebné na záchranu ľudí“. Dodal, že nájsť takéto riešenie je veľmi ťažké. Zatiaľ podľa neho „neexistujú žiadne úplne reálne možnosti“, a to ani vo vojenskej a ani v diplomatickej oblasti.

Rusko, Ukrajina, Charkov Čítajte viac Ukrajina už plánuje obnovu po vojne: Raz a navždy vyriešime staré problémy

6:14 Majiteľ futbalového klubu Chelsea, ruský miliardár Roman Abramovič, bol údajne v Kyjeve, kde sa snažil dosiahnuť obnovenie mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou, uviedla v noci na nedeľu agentúra Bloomberg. Britská spravodajská stanica Sky News k tomu dodala, že rusko-ukrajinské rozhovory uviazli v mŕtvom bode po tom, ako sa objavili dôkazy o násilnostiach spáchaných voči civilistom v ukrajinských dedinách a mestách. Existuje podozrenie, že k zabíjaniu civilistov a ďalším činom došlo v čase, kým boli tieto lokality obsadené ruskými jednotkami.

Abramovič sa údajne v Kyjeve „stretol s ukrajinskými vyjednávačmi, aby prediskutovali spôsoby obnovenia rokovaní“, poznamenali nemenované informované zdroje. Presný termín návštevy sa v správe nespomína. Podľa agentúry Bloomberg zdroj z okolia Abramoviča uviedol, že oligarcha momentálne „nie je v Kyjeve“, a celú záležitosť odmietol bližšie komentovať.

Ukrajinská strana sa tiež odmietla vyjadriť, dodal Bloomberg. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov sa už dávnejšie vyjadril, že Abramovič sa podieľa na zabezpečení určitých kontaktov medzi Ruskom a Ukrajinou, pričom však nie je oficiálnym členom ruskej delegácie. Podľa Peskova bola Abramovičova účasť na kontaktoch medzi Ruskom a Ukrajinou schválená oboma stranami.

5:45 Ruské ozbrojené sily ponúkli vojakom, ktorí im kladú odpor v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, že ušetria ich životy, ak v nedeľu v stanovenom čase zložia zbrane. Informovala o tom britská stanica Sky News.

Ruská armáda uviedla, že ukrajinskí vojaci a „zahraniční žoldnieri“ v Mariupole majú možnosť zložiť zbrane v nedeľu v čase od 06.00 h do 13.00 h moskovského času (05.00 – 12.00 h SELČ) a ich bezpečnosť bude zaručená.

Moskva spresnila, že s vojakmi, ktorí pristúpia na jej ponuku, sa bude zaobchádzať v súlade so Ženevským dohovorom o vojnových zajatcoch. Vo vyhlásení Moskvy sa neuvádza, čo sa stane s vojakmi, ktorí odmietnu prestať bojovať. Píše sa v ňom, že ruská armáda sa pri prekladaní ponuky riadi výlučne humánnymi princípmi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v jednom zo svojich vystúpení v sobotu varoval, že „eliminácia“ zostávajúcich bojovníkov v Mariupole by znamenala koniec mierových rozhovorov s Ruskom.

Rusko predtým oznámilo, že ruské a proruské jednotky vyčistili celú mestskú oblasť prístavu Mariupol od ukrajinských síl a zablokovali zostávajúcich ukrajinských bojovníkov v rozsiahlom areáli tamojších oceliarní Azovstal. Ukrajinské sily v Mariupole stratili do soboty už viac ako 4 000 bojovníkov, vyhlásil podľa agentúry RIA hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov. Moskva deklaruje, že jej jednotky už Mariupol „takmer ovládli“.

Vojaci bojujúci na ukrajinskej strane, ktorí uviazli v areáli továrne Azovstaľ, budú počas noci informovaní o ponuke ruskej strany, a to každých 30 minút prostredníctvom rádiového spojenia, uvádza sa vo vyhlásení.

Moskva súčasne apelovala na ukrajinských vojakov i žoldnierov, aby nečakali na povolenie vzdať sa od Kyjeva, ale rozhodli sa sami. Ruská strana tvrdí, že počas soboty zaznamenali výrazný nárast rádiovej komunikácie medzi obkľúčenými jednotkami a kyjevskými úradmi. Podľa Moskvy obkľúčení žiadajú povolenie zložiť zbrane, ale Kyjev im to zakazuje a vyhráža sa im popravami za „vojnových podmienok“.

Mariupol čelí ostreľovaniu už od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára. Ide totiž o strategické prístavné mesto, ktorého získanie by Rusku umožnilo územne prepojiť anektovaný Krymský polostrov s proruskými odštiepeneckými regiónmi v Donbase.