403. deň: Ruská vlajka nad Bachmutom? Syrskyj: Nepriateľ slabne a klamstvami zakrýva neúspechy

ČTK, SITA, TASR, Pravda | 03.04.2023 06:00, aktualizované: 
Bachmut, vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinský vojak vychádza zo zákopu blízko mesta Bachmut 27. marca 2023.
NATO začne pracovať na pláne viacročnej podpory Ukrajiny, v ktorej arzenáli by mali vybavenie zo sovietskej éry nahradiť moderné zbrane. Poľsko odovzdalo Ukrajine prvé stíhačky MiG-29. Ďalšie stroje Varšava pošle po servise a oprave. Z právneho hľadiska sme dobyli Bachmut, tvrdí šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin, ale pripúšťa, že Ukrajinci tam stále sú. Mierne povedané sú od toho veľmi ďaleko, reagoval hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl. Podľa analytikov z ISW by mohla byť vražda vplyvného proruského blogera Vladlena Tatarského varovaním pre Prigožina.

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 403. deň
  • NATO pripravuje viacročnú vojenskú podporu Ukrajiny (Viac tu)
  • Poľsko odovzdalo Ukrajine prvé stíhačky MiG-29 (Viac tu)
  • Prigožin tvrdí, že vagnerovci dobyli Bachmut (Viac tu)
  • Kyjev oponuje: Rusi sú od toho veľmi ďaleko (Viac tu)
  • Ruské úrady zadržali podozrivú v súvislosti výbuchom v Petrohrade (Viac tu)
  • Podľa Moskvy útok zoznovali ukrajinskí tajní a Navaľnyj (Viac tu)
  • Rusko vytvorí divíziu ponoriek schopných niesť supertorpéda (Viac tu)
  • V uplynulom týždni prišlo z Ukrajiny na Slovensko 14 900 ľudí (Viac tu)
VIDEO: Naď má ďalší metál z Kyjeva. Po Zelenskom ho vyznamenal Reznikov.
Video
Kaviareň v Petrohrade po explózii, ktorá zabila...
Ruský bloger Vladlen Tatarskij hovorí počas...
+10Vladlen Tatarskij
rusko Čítajte viac 402. deň: Podľa Britov Rusi prišli už o 200-tisíc vojakov. Priveľa pijú a nevedia narábať so zbraňami

23:30 Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila na kultúrnom dedičstve a pamiatkach tejto krajiny škody vo výške približne 2,6 miliardy dolárov, uviedla v pondelok Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

Kultúra, cestovný ruch, šport a zábavný priemysel prišli od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 podľa UNESCO o celkové príjmy vo výške 15,1 miliardy dolárov.

Takmer 250 pamätníkov bolo okrem toho buď poškodených, alebo úplne zničených, väčšina z nich na východe Ukrajiny, uviedla organizácia OSN.

Generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová, ktorá v pondelok navštívila Ukrajinu, povedala, že na nápravu škôd bude potrebných približne 6,9 miliardy dolárov.

22:38 Z ruského zajatia sa v pondelok na Ukrajinu vrátilo desať vojakov a dvaja civilisti. Piati z vojakov sú vážne zranení. Do zajatia padli počas bojov pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Stanica dodala, že Ukrajina ešte 24. marca z vlastnej vôle vydala Rusku všetkých piatich ťažko zranených ruských vojakov, ktorí boli zajatí na Ukrajine a boli schopní prevozu.

Ukrajina vtedy zdôraznila, že nejde o výmenu zajatcov, ale o repatriáciu – návrat bez akýchkoľvek podmienok v súlade s medzinárodným právom.

Kritizovala, že Rusko medzinárodné normy systematicky nerešpektuje, keďže stále „ako rukojemníkov zadržiava tisíce ukrajinských občanov, vrátane ťažko chorých, ranených, detí a žien“. Ukrajina pripomenula, že všetky tieto kategórie občanov musia byť podľa medzinárodného humanitárneho práva vrátené na Ukrajinu v rámci repatriácie a bez akýchkoľvek podmienok.

Ukrajinské úrady podľa RFE/RL informovali, že od začiatku ruskej invázie bolo z ruského zajatia prepustených 2005 Ukrajincov.

22:00 Ukrajina dostala prvú tranžu vo výške 2,7 miliardy USD (2,48 miliardy eur) z rozšíreného programu pomoci Medzinárodného menového fondu (MMF). Oznámil to v pondelok ukrajinský minister financií Serhij Marčenko.

„Ďakujem našim partnerom za podporu Ukrajiny na jej ceste k víťazstvu,“ napísal Marčenko v príspevku na Twitteri.

MMF uplynulý piatok informoval, že jeho výkonná rada schválila štvorročný úverový program pre Ukrajinu v hodnote 15,6 miliardy USD (14,3 miliardy eur). Program je súčasťou balíka medzinárodnej pomoci v celkovej výške 115 miliárd USD určenej na podporu ekonomiky tejto krajiny v čase, keď odoláva ruskej invázii.

21:45 Fínsko nepožiadalo členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) o rozmiestnenie vojenských jednotiek na svojom území. V pondelok to uviedol šéf vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg predtým informoval, že Fínsko sa stane členom Severoatlantickej aliancie v utorok.

„To, či rozmiestnime vojská vo Fínsku, je otázka na Fínsko,“ vyhlásil Bauer a dodal, že NATO v súčasnosti takúto požiadavku neeviduje. Podotkol však, že sa tak môže stať v budúcnosti a následne sa tým Aliancia bude zaoberať.

21:20 Nórsko a Dánsko sa dohodli, že Ukrajine spoločne poskytnú 8 000 kusov delostreleckej munície kalibru 155 mm. Oznámilo to v pondelok nórske ministerstvo obrany.

Nórsky minister obrany Björn Arild Gram povedal, že Kyjev delostreleckú muníciu „veľmi potrebuje“ a Oslo je odhodlané mu v tomto smere pomôcť, ako bude môcť.

Oslo súhlasilo s darovaním delostreleckých granátov zo zásob svojej armády, zatiaľ čo Kodaň poskytne rozbušky, pohonné látky a zápalné náplne, spresnil nórsky rezort obrany.

21:05 Ruský prezident Vladimir Putin udelil vojenskému blogerovi Vladlenovi Tatarskému vyznamenanie Rad za odvahu. Podľa agentúry AFP to Kremeľ oznámil v tlačovom vyhlásení, v ktorom sa uvádza, že bloger bol ocenený „za odvahu a statočnosť preukázanú pri výkone profesionálnych povinností“.

Tatarskij, vlastným menom Maxim Fomin, prišiel o život v nedeľu pri výbuchu v jednej z kaviarní v Petrohrade. Pre podozrenie zo spolupáchateľstva bola na mieste činu zadržaná mladá žena, ktorá Tatarskému odovzdala ako dar sadrovú sochu. Nástražný výbušný systém bol vnútri tohto predmetu.

Tatarskij zomrel na následky výbuchu. Zranenia utrpelo viac ako 30 ľudí.

Trepovová Čítajte viac Trepovová: Sošku s výbušninou som Tatarskému dala ja. Odkiaľ ju ale mala?

20:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj želá šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, aby strávil zvyšok života v tmavej pivnici a s vedrom namiesto záchoda. Zelenskyj to povedal v dedine Jahidne, ležiacej v Černihivskej oblasti severne od Kyjeva, ktorú v pondelok navštívil spolu s nemeckým vicekancelárom Robertom Habeckom a generálnou tajomníčkou Rady Európy (RE) Marijou Pejčinovičovou Buričovou pri príležitosti výročia jej oslobodenia od ruských vojsk.

Ukrajina Nemecko uarus Habeck návšteva Čítajte viac Zelenskyj: Dúfam, že Putin strávi zvyšok svojich dní v pivnici s vedrom namiesto záchoda

20:30 Ukrajinské vedenie poprelo tvrdenia šéfa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, podľa ktorého jej bojovníci na budovu samosprávy Bachmutu vyvesili ruskú vlajku, a mesto tak z právneho hľadiska dobyli. Hovorca ukrajinskej armády povedal, že Rusi majú k dobytiu Bachmutu „veľmi ďaleko“ a že boje okolo sídla jeho samosprávy pokračujú. Ruské tvrdenie popiera aj Washington.

Aj podľa veliteľa ukrajinských pozemných vojsk Oleksandra Syrskeho je Prigožinovo tvrdenie nepravdivé. „Nepriateľ slabne a snaží sa zakryť svoje neúspechy ďalšími a ďalšími falošnými informáciami o dobytí Bachmutu,“ uviedol Syrskyj po stretnutí s frontovými vojakmi.

Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby podľa agentúry Reuters uviedol, že Ukrajinci o Bachmut naďalej bojujú, neboli z mesta vytlačení a že bitka stále nie je na konci. Povedal tiež, že Spojené štáty tento týždeň zrejme oznámia ďalší balík pomoci Ukrajine.

20:15 Nemecko chce pomôcť Ukrajine pri obnove a rozvoji jej energetiky. Nové nemecko-ukrajinské energetické partnerstvo ohlásil v pondelok minister hospodárstva Robert Habeck počas návštevy Kyjeva.

„Túžbou a strategickými plánmi, a sú to skutočne bezpečnostné plány Ukrajincov, je, aby bol energetický systém naozaj širší a decentralizova­nejší,“ povedal Habeck. Strategické partnerstvo podľa neho znamená aj „pozvánku k dekarbonizácii“, teda k rozchodu s fosílnymi palivami.

19:30 Rusko v reakcii na vstup Fínska do NATO posilní svoju vojenskú prítomnosť na západe a severozápade krajiny. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala štátna tlačová agentúra RIA Novosti, ktorá citovala vyjadrenie námestníka ruského ministra zahraničných vecí Alexandra Gruška.

Gruško sa takto vyjadril v reakcii na oznámenie, že Fínsko sa 4. apríla oficiálne stane členom NATO.

Ruský diplomat tiež avizoval, že ak na území Fínska budú rozmiestnené sily a prostriedky ostatných členov NATO, Rusko podnikne ďalšie kroky na zaistenie svojej bezpečnosti.

Rusko a Fínsko majú spoločnú hranicu dlhú približne 1 300 kilometrov.

AFP pripomenula, že Fínsko a Švédsko pred rokom upustili od desaťročia trvajúcej politiky vojenskej neangažovanosti a v máji minulého roka — po vpáde ruskej armády na územie Ukrajiny — požiadali o vstup do Aliancie.

Kremeľ ešte v marci vydal vyhlásenie, v ktorom trval na tom, že Rusko nepredstavuje hrozbu pre žiadnu z dvojice severských krajín, a ubezpečil, že s nimi nemá žiadny „spor“.

19:10 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi navštívi v stredu ruské mesto Kaliningrad, aby rokoval o bezpečnosti jadrovej elektrárne v Záporoží na juhu Ukrajiny. S odvolaním sa na hovorcu MAAE o tom informovala spravodajská televízia CNN, z ktorej čerpala aj agentúra AFP.

„Generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi navštívi v stredu Kaliningrad v rámci prebiehajúcich konzultácií zameraných na zabezpečenie ochrany ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) počas vojenského konfliktu,“ uviedol v pondelok hovorca MAAE.

19:00 Tím podporujúci uväzneného ruského disidenta Alexeja Navaľného v pondelok dôrazne odmietol obvinenia ruských orgánov činných v trestnom konaní, podľa ktorých je žena podozrivá z vraždy proruského blogera napojená na Navaľného štáb.

Navaľného spolupracovníci z nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) — opoziční aktivisti Ivan Ždanov a Leonid Volkov, ktorí žijú v exile —, v pondelok vyhlásili, že zodpovednosť za smrť blogera Vladlena Tatarského nesú agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

„Všetko, čo sa deje, nasvedčuje tomu, že v skutočnosti to boli agenti FSB, ktorí tohto propagandistu jednoducho zlikvidovali sami. Robia to od roku 2014: navzájom sa trávia a zabíjajú, delia si trhy, pričom nie všetky takéto prípady sú verejne známe,“ uviedol Ždanov s tým, že Rusko zjavne potrebuje nielen vonkajšieho nepriateľa v podobe Ukrajiny, ale aj vnútorného v podobe Navaľného FBK.

Ždanov vo svojom príspevku na sociálnych sieťach upozornil, že ruská vláda sa obvinenie z terorizmu snaží opozícii „prišiť“ už roky. Pripomenul, že „v dohľadnej dobe“ bude proces s Navaľným v kauze ďalšieho obvinenia z extrémizmu. „Očividne mu (Navaľnému) plánujú dať maximálny trest a terorizmus je na to veľmi vhodný,“ doplnil Ždanov.

Volkov vo svojom statuse špekuloval, že ak aj útok na Tatarského nie je dielom FSB, potom je otázne, ako sa mohlo stať, že táto „všemocná tajná služba“ vôbec dopustila, aby sa takéto niečo stalo za bieleho dňa a v centre Petrohradu.

18:40 Jeden z najvyšších ruských veliteľov na ukrajinskom bojisku, generál Rustam Muradov, bol odvolaný z dôvodu neúspešných útokov pri východoukrajinskom meste Vuhledar, ktoré spôsobili ruskej armáde ťažké straty, uviedol na svojom webe anglickojazyčný denník The Moscow Times s odvolaním sa na dva nemenované zdroje z ruského ministerstva obrany.

Rustam Muradov Čítajte viac Muradov padol. Moskva odvolala generála, ktorý stratil Vuhledar

18:38 Od začiatku vojny na Ukrajine bolo zabitých prinajmenšom 501 detí. V pondelok to na twitteri uviedla výkonná riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russell s tým, že je to len počet, ktorý overila OSN a v skutočnosti pravdepodobne zomrelo detí oveľa viac.

Medzi detskými obeťami vojny na Ukrajine je aj takmer tisíc zranených. Deti zostali „so zraneniami a jazvami, viditeľnými aj neviditeľnými, ktoré môžu trvať do konca života,“ napísala Russell a zároveň poznamenala, že deti a rodiny na Ukrajine „platia najvyššiu cenu za túto brutálnu vojnu“.

UNICEF poskytuje deťom kritickú pomoc vrátane psychologickej starostlivosti a podpory, povedala tiež jeho šéfka.

„Vojna je vždy najväčším nepriateľom detí, či už na Ukrajine, alebo v nespočetných iných konfliktoch po celom svete. Každé dieťa, bez ohľadu na to, kde žije, si zaslúži vyrastať v pokojnom prostredí. Žiadne dieťa by nemalo zažiť detstvo poznačené násilím a strachom,“ prízvukovala Russell.

18:06 Vážne zraneného českého zdravotníka, ktorý pôsobil ako dobrovoľník na Ukrajine v projekte Phoenix, previezli v pondelok do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe. Zistila to Česká televízia, informuje spravodajkyňa TASR.

Sanitku s pacientom sprevádzalo jedno lekárske auto a policajné auto, ktoré mali zaistiť plynulý a bezpečný transport. V ÚVN zraneného frontového zdravotníka komplexne vyšetria a podľa výsledkov nastavia ďalšiu liečbu.

Muž, ktorý na ukrajinskom fronte pôsobil pod prezývkou Taylor, utrpel zranenia po zásahu šrapnelom v polovici marca. Približne pred dvomi týždňami ho previezli do nemocnice v Kyjeve, jeho stav však neumožňoval transport do Česka. Aktuálne je v stabilizovanom, ale vážnom stave.

Projekt Phoenix sa venuje pomoci v oblastiach konfliktu na Ukrajine už približne rok. Jeho členovia učia ukrajinských vojakov taktickú medicínu a zároveň im pomáhajú priamo na frontovej línii.

17:46 Z ruského zajatia sa vrátilo desať ďalších ukrajinských vojakov a dvaja civilisti, informoval ukrajinský koordinačný štáb pre otázky vojnových zajatcov. Moskva oznámila prepustenie piatich zranených členov ukrajinskej armády výmenou za päticu zranených Rusov.

Podľa štábu sa na Ukrajinu vrátili vojaci a dôstojníci zajatí predovšetkým v bojoch pri Bachmute av Luhanskej oblasti. Počet Ukrajincov, ktorí sa od začiatku ruskej plnohodnotnej invázie na Ukrajinu pred viac ako rokom dostali z ruského zajatia, sa týmto zvýšil na 2005.

Ukrajina koncom marca oznámila, že v súlade s medzinárodným humanitárnym právom repatriovala do Ruska bez akýchkoľvek podmienok všetkých ťažko ranených a vážne chorých zajatých ruských vojakov, ktorí boli schopní prepravy.

Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová v tejto súvislosti uviedla, že na Ukrajinu bolo dnes vrátených päť zranených ukrajinských vojakov. Podľa nej ukrajinská strana na konci marca odovzdala Moskve aj päť zranených ruských vojakov, uviedla agentúra TASS.

17:10 Vlády SR a ČR sa tiež zhodli na potrebe pokračovania humanitárnej, ekonomickej, politickej a v neposlednom rade vojenskej pomoci Ukrajine.

heger fiala Čítajte viac Slovenská a česká vláda rokovali v Trenčíne. Dohodli sa na ďalšej spolupráci vo viacerých oblastiach

16:32 Neďaleko utajovanej rezidencie ruského prezidenta Vladimíra Putina v horách nad čiernomorským letoviskom Soči ruskí vojaci umiestnili protilietadlový systém Pancir S-1, tvrdí spravodajský kanál Navalnyj Live na serveri YouTube. V lyžiarskom stredisku Krasnaja Poljana ruský prezident v minulosti často lyžoval, niekedy v sprievode svojich spolupracovníkov či zahraničných hostí.

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, ktorý je pokladaný za najvýraznejšieho Putinovho oponenta na ruskej scéne, je síce uväznený, ale jeho spolupracovníci ďalej pokračujú v odhaľovaní korupcie v radoch ruskej vládnucej elity.

„Kilometer od zariadenia protivzdušnej obrany sa nachádza komplex budov, ktorý formálne nemá nič spoločné s ruským prezidentom. Ide pozemok o 20 hektárov, dva veľké domy, obytný blok pre sprievod, plocha pre vzlet a pristátie vrtuľníka a dokonca aj vlastný lyžiarsky vlek. Podľa dokumentov patrí komplex Gazpromu. Ale v skutočnosti je to tajná zimná rezidencia Vladimíra Putina. Je to miesto, kam jazdí lyžovať,“ tvrdí príspevok. Oficiálne sa rezidencia nazýva Ačipsa a bola postavená v rámci príprav na zimnú olympiádu, ktorá sa v Soči konala v roku 2014.

Russia Daily Life Čítajte viac Rusko posilňuje protiraketovú obranu Moskvy a Kurilských ostrovov

Pancir-S1, v kódovaní NATO zvaný SA-22 Greyhound, je samohybný protilietadlový systém krátkeho a stredného dosahu, ktorý je určený na obranu civilných a vojenských objektov proti súčasným a perspektívnym prostriedkom vzdušného napadnutia. Rovnaké systémy pozorovatelia pred časom zaznamenali aj v Moskve na prístupoch ku Kremľu a tiež pri dvoch oficiálnych Putinových rezidenciách, v Novo-Ogarjove pri Moskve a pri meste Valdaj na západe Ruska.

**15:58 Energetická mapa sveta sa zmenila. Toky ruskej ropy už nesmerujú prevažne na európsky trh, ale do Číny, Indie či Turecka.

shutterstock 602443307 Čítajte viac Vo svetových oceánoch sa objavila záhadná flotila tankerov. Kremľu pomáha obchádzať sankcie

15:37 Pri ruskom mínometnom ostreľovaní obcí v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny zahynuli 75-ročná žena a 47-ročný muž, uviedla podľa agentúry Unian polícia, ktorá zverejnila snímky poškodených domov. Ruské sily útočili na oblasti s civilným obyvateľstvom v dvoch okresoch delostrelectvom, raketometmi, mínometmi, dronmi i letectvom, oznámila aj polícia.

V Chersone Rusi zasiahli bytové aj rodinné domy, objekty v chatárskej oblasti a tiež obchody. Štyridsaťsedemročný muž zomrel na záhrade rodinného domu v Chersone a 75-ročná žena v obci Ivanivka v chatárskej oblasti, stojí tiež vo vyhlásení.

Ruské útoky na Ukrajine pravidelne pôsobia civilné obete. Správy o nich prichádzajú takmer denne. V uplynulom dni Rusi útočili na 92 obcí, kde spôsobili 12 obetí na životoch a zranenia 32 ďalším ľuďom, uviedla dopoludnia agentúra Unian s odvolaním sa na údaje ukrajinského ministerstva obrany.

15:20 Severoatlantická aliancia začne pracovať na pláne viacročnej podpory Ukrajiny, v ktorej arzenáli by mali vybavenie zo sovietskej éry nahradiť moderné zbrane. Pred dvojdňovým zasadnutím ministrov zahraničných vecí členských štátov to vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Spojenci teraz podľa neho začínajú posielať Kyjevu tanky a ďalšiu ťažkú techniku, ktorá umožní dobyť späť ďalšie územia okupované Ruskom. Aliancia zatiaľ nezaznamenala žiadne zmeny v jadrovom správaní Ruska, ktoré chce rozmiestniť taktické nukleárne zbrane v Bielorusku, povedal tiež Stoltenberg.

Iskander, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte viac Expertka: Putin jadrovo vydiera. Na atómový útok by nepotreboval Bielorusko

Ministri by podľa šéfa aliancie mali schváliť začatie prípravy viacročného plánu, ktorý by mal okrem iného pomôcť Kyjevu predísť ďalšej agresii po konci vojny, ktorá trvá už viac ako 13 mesiacov. Kedy a s akým výsledkom vojna skončí, je podľa Stoltenberga stále neisté, rovnako ako tempo zbližovania NATO s Ukrajinou, ktoré by malo vyvrcholiť jej prijatím do aliancie.

„Prvý krok k akémukoľvek možnému členstvu Ukrajiny je to, že uspeje v tejto vojne,“ vyhlásil Stoltenberg. Aliančné krajiny musia podľa neho ďalej dodávať Kyjevu zbrane a podporovať ho až do konca konfliktu, aby sa mohol úspešne brániť a dobyť späť okupované územia. Popri tankoch smerujú na Ukrajinu protiletecké systémy, Slovensko a Poľsko tam ako prvé krajiny doručili bojové lietadlá, konkrétne stíhačky MiG-29. Ministri sa počas bruselského zasadnutia, ktoré sa začne v utorok, budú so svojim ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebou baviť o ďalších aktuálnych potrebách Kyjeva. Ukrajina doteraz dostala zbrane a vojenské vybavenie za 65 miliárd eur.

VIDEO: Trafia presne a ďaleko. Kyjev má dostať špeciálne bomby
Video

Aliancia nezvažuje žiadnu aktiváciu svojho jadrového arzenálu, pretože nezaznamenala žiadne zmeny na ruskej strane, uviedol Stolteneberg. Ruský prezident Vladimír Putin nedávno oznámil, že Moskva v lete umiestni jadrové zbrane kratšieho doletu do Bieloruska.

**14:12 Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall oznámila, že čoskoro otvorí v Rumunsku centrum pre údržbu vojenského vybavenia používaného na Ukrajine, informuje agentúra AFP.

zväčšiť Sídlo najväčšieho nemeckého výrobcu zbraní... Foto: SITA/AP
Rheinmetall Sídlo najväčšieho nemeckého výrobcu zbraní Rheinmetall v Düsseldorfe.

Údržbové stredisko sa bude nachádzať na severe Rumunska pri mestečku Satu Mare, neďaleko ukrajinských a maďarských hraníc. Fungovať by malo začať ešte pred koncom apríla.

Bude mať kľúčovú úlohu pri udržiavaní operačnej pripravenosti západných bojových systémov používaných na Ukrajine. Okrem toho bude týmto systémom zaisťovať aj logistickú podporu, uviedol Rheinmetall vo vyhlásení.

Challenger, vojna na Ukrajine, tanky Čítajte viac Nemecký Rheinmetall chce postaviť továreň na tanky priamo na Ukrajine

V údržbovom stredisku bude možné servisovať napríklad tanky Leopard 2, samohybné húfnice, bojové vozidlá pechoty Marder, obrnené transpondéry Fuchs a vojenské nákladné autá. Okrem toho tam bude možné vykonávať aj údržbu bojových vozidiel NATO. Podľa Rheinmetallu to umožní východnému krídlu NATO „skrátiť reakčný čas“.

„Pre nás v Rheinmetalle je ústredným záujmom poskytnúť silám NATO ako aj Ukrajiny v tejto kritickej situácii tú najlepšiu pomoc,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Armin Papperger.

13:33 Slávnostné vztyčovanie fínskej vlajky sa bude konať v sídle NATO v Bruseli v utorok popoludní, v deň 74. výročia založenia Aliancie.

nato fínsko Čítajte viac Už v utorok bude mať 31 členov. Fínsko definitívne vstúpi do NATO

13:11 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos o založení špeciálneho fondu na podporu vojakov bojujúcich na Ukrajine a ich rodiny, informuje agentúra AFP.

Výnos na podporu obrancov vlasti bol zverejnený na oficiálnej stránke ruskej vlády. Cieľom je zaistiť slušný život vojakom zapojeným do operácie na Ukrajine, aj ich partnerom a deťom, uvádza sa vo výnose.

Putin oznámil založenie tohto fondu počas svojho príhovoru pred ruským parlamentom 21. februára – teda skoro rok po začiatku invázie.

rusko vojaci mobilizácia Čítajte viac Kremeľ nariadil obliecť do uniforiem ďalších 400-tisíc Rusov. Je to reálne?

„Našou povinnosťou je podporiť rodiny, ktoré stratili svojich milovaných, a pomôcť s výchovou ich detí a poskytnúť im vzdelanie a prácu,“ uviedol šéf Kremľa.

Tento fond by mal podľa neho poskytnúť cielenú a personalizovanú pomoc rodinám padlých vojakov a veteránom špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine.

Rusko pritom od začiatku invázie zverejňuje počty svojich obetí len veľmi zriedkavo.

12:58 Návrhom rezortu obrany by sa mali zaoberať už v utorok miestni poslanci. Žiadosť o premenovanie podalo ministerstvo v marci.

ministerstvo obrany, mo sr, Čítajte viac Naďovi prekáža Kutuzovova ulica. Chce ju premenovať po generálovi, ktorého zabili nacisti

12:34 V centre Rusmi okupovaného Melitopolu na juhu Ukrajiny explodoval automobil patriaci členovi okupačnej správy. Na svojich internetových stránkach o tom informuje ruskojazyčný servis BBC. Príslušník okupačných úradov Maxym Zubarev utrpel pri výbuchu auta zranenie a skončil v nemocnici, podľa lekárov je vo vážnom stave.

Ukrajinský exilový starosta Melitopolu Ivan Fedorov o Zubarevovi napísal, že po obsadení Melitopolu ruskými jednotkami začal s okupantmi spolupracovať medzi prvými miestnymi predstaviteľmi. „Zubarev mal vždy problém vybrať si tú správnu cestu, takže sa dá očakávať, že aj tentoraz bol na nesprávnom mieste v nesprávny čas,“ podotkol Fedorov.

Nikto ďalší okrem Zubareva pri výbuchu zranení neutrpel. K zodpovednosti za explóziu sa nikto neprihlásil.

12:11 Poľsko odovzdalo Ukrajine niekoľko prvých stíhacích lietadiel MiG-29, povedal Marcin Przydacz, poradca poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Koľko strojov z Poľska ukrajinské letectvo získalo, ale nespresnil.

Przydacz v rozhovore v rozhlasovej stanici RMF FM povedal, že proces odovzdania lietadiel už je zakončený.

VIDEO: Do boja s Ruskom. Slovenské migy odleteli na Ukrajinu
Video

Poľský prezident Andrzej Duda v polovici marca na stretnutí so svojim českým náprotivkom Petrom Pavlom povedal, že Varšava odovzdá Ukrajincom prvé štyri nadzvukové lietadlá MiG-29 „v najbližších dňoch“. Ďalšie stroje Poľsko Ukrajine poskytne po servise a oprave.

Podľa televízie TVN24 má poľské letectvo k dispozícii 28 týchto lietadiel. Má ich od roku 1989 a získavalo ich postupne. Prvú časť kúpilo bezprostredne od ich výrobcu v bývalom Sovietskom zväze. Ďalšie získalo od Česka výmenou za vrtuľníky Sokol a ďalšie mu za symbolickú čiastku odovzdalo Nemecko, pretože stroje MiG-29 nevyužívalo.

11:55 Ukrajinské vedenie opätovne poprelo tvrdenie šéfa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, že ruské sily dobyli východoukrajinský Bachmut.

„Z právneho hľadiska bol Bachmut dobytý,“ uviedol Prigožin. „Nepriateľ je sústredený v západných častiach (mesta),“ pripustil Prigožin trvajúcu prítomnosť ukrajinských obrancov v meste, o ktoré sa už osem mesiacov vedú tvrdé boje. Povedal tiež, že vlajka údajne vejúca na budove bachmutských úradov je venovaná pamiatke vojnového blogera Vladlena Tatarského, ktorý zahynul v nedeľu pri atentáte v Petrohrade.

Ukrajinská strana jeho tvrdenie poprela. „Bachmut je ukrajinský a nič sa im (Rusom) získať nepodarilo. Mierne povedané sú od toho veľmi ďaleko,“ povedal dnes podľa agentúry Reuters Serhij Čerevatyj, hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl.

11:42 Atentát na ruského blogera v Petrohrade naplánovali ukrajinské rozviedky v súčinnosti so spolupracovníkmi Alexeja Navalného, tvrdí Moskva.

tatarskij Čítajte viac Ukrajinskí tajní a Navaľnyj. Rusi majú zosnovateľov výbuchu v Petrohrade

11:08 Ruskí predstavitelia a propagandisti rýchlo obvinili Ukrajinu zo zabitia vojenského blogera Vladlena Tatarského (vlastným menom Maxim Fomin, pozn.), hoci do jeho vraždy mohli byť zapojené sily v Rusku. V najnovšej aktualizácii to naznačujú analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Spomenutí analytici citujú slová mecenáša žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý povedal, že nebude viniť režim v Kyjeve za smrť Tatarského a Darie Duginovej, ktorá zahynula pri výbuchu svojho auta v Moskve vlani v auguste.

„Fominova vražda v Prigožinovom bare je pravdepodobne súčasťou väčšieho modelu eskalujúcich vnútorných ruských konfliktov zahŕňajúcich Prigožina a Vagnerovcov,“ uvádza sa v správe.

ISW uvádza, že Tatarského vražda mohla byť varovaním pre Prigožina, ktorý čoraz viac spochybňuje témy, o ktorých sa v Kremli hovorilo v súvislosti s vojnou na Ukrajine, a dokonca nepriamo signalizoval záujem o pozíciu ruského prezidenta.

10:37 V českých armádnych skladoch je ešte vždy technika, ktorú je možné poslať na Ukrajinu. Uviedla to v nedeľu ministerka obrany ČR Jana Černochová. TASR správu prevzala z webovej stránky Českej televízie.

„Ešte vždy sa v našich skladoch nachádzajú veci, ktoré už zaručene v našej armáde nikdy použité nebudú,“ povedala Černochová v nedeľnej relácii Otázky Václava Moravca. V spojitosti s týmito dodávkami sa ministerka podľa vlastných slov v stredu (5. marca) stretne s prezidentom ČR Petrom Pavlom. Ten sa má v najbližších dňoch stretnúť aj náčelníkom generálneho štábu Armády ČR Karolom Řehkom.

Pavel minulý týždeň v rozhovore pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung uviedol, že Česko Ukrajine dodávkami zbraní pomohlo, ako sa dalo, veľa ďalších možností však už nemá.

Na Rusko je podľa Černochovej potrebné naďalej tlačiť, aby ukončilo vojnu čo najskôr. Neprekážalo by jej, ak by to sprostredkova­la Čína.

10:26 Ruskí vyšetrovatelia zatkli Darju Trepovovú, podozrivú z nedeľného výbuchu v kaviarni v Petrohrade. Obeťou útoku sa stal ruský provojnový bloger Vladlen Tatarskij.

tatarskij Čítajte viac Ukrajinskí tajní a Navaľnyj. Rusi majú zosnovateľov výbuchu v Petrohrade

10:10 Ruské bezpečnostné sily konfiškujú pasy vysokopostaveným predstaviteľom a riadiacim pracovníkom štátnych spoločností. Dôvodom je paranoja z prípadných únikov informácií, emigrácie a dezercie, uviedol v pondelok britský denník The Financial Times.

Vladimir Putin Čítajte viac Vplyvným Rusom berú pasy, dôvodom je paranoja z ich emigrácie a dezercie

9:33 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (27. 3. – 2. 4.) na Slovensko 14 900 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 538 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 19 652 ľudí. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 1 318 970. Dočasné útočisko udelili 113 253 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od 24. februára 2022 1 110 929 ľudí.

MV SR podľa vlastných slov na dennej báze sleduje a vyhodnocuje udalosti týkajúce sa vojny na Ukrajine a jej dosahu na Slovensko.

8:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj príde v stredu na oficiálnu návštevu Poľska. Oznámila to dnes na twitteri kancelária poľského prezidenta Andrzeja Dudu.

"Ukrajinský prezident sa v stredu popoludní na Kráľovskom zámku (vo Varšave – pozn. ČTK) stretne s Poliakmi a Ukrajincami, ktorí u nás žijú, "cituje príspevok na twitteri Marcina Pridacza, poradcu poľského prezidenta Dudu pre zahraničnú politiku.

Zelenskyj od vpádu ruských vojsk do svojej krajiny vlani vo februári do zahraničia cestuje len zriedka. Vlani v decembri sa vydal do Washingtonu, tento rok vo februári navštívil Londýn, Paríž a Brusel. Počas týchto zahraničných ciest so spojencami rokoval hlavne o ďalšej pomoci pre Ukrajinu.

8:15 Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck pricestoval v pondelok do Kyjeva, kde má rokovať aj o dlhodobej podpore a spoluprácu v oblasti hospodárstva. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky denníka Süddeutsche Zeitung.

Nemecký minister do Kyjeva pricestoval v pondelok ráno z poľského mesta Przemyśl špeciálnym vlakom. Sprevádza ho menej početná delegácia predstaviteľov nemeckého priemyslu.

Habeck po príchode povedal, že zmyslom jeho návštevy je dať Ukrajine znamenie. To podľa jeho slov vyjadruje presvedčenie Nemecka, že Ukrajina zvíťazí a bude opätovne vybudovaná. Takisto to (znamenie) potvrdzuje, že záujmom Európy nie je len podporovať túto krajinu v núdzi; no dosiahnuť, aby sa Ukrajina stala hospodársky silným partnerom.

Habecka na ceste sprevádza i šéf Spolkového zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Siegfried Russwurm. Pondelková návšteva je podľa jeho slov znamením pre Ukrajincov, že nemecké hospodárstvo aj naďalej stojí pri nich. Mnohé nemecké podniky pôsobia na Ukrajine a je dôležité, porozumieť ich ťažkostiam aj v spojitosti s obnovou.

7:44 Rusko plánuje vytvoriť špeciálnu divíziu jadrových ponoriek, ktoré budú niesť jadrové supertorpédo Poseidon. Má ísť o súčasť ruskej tichomorskej flotily. V pondelok o tom napísali ruské médiá, od ktorých agentúra Reuters správu prevzala.

Rusko v januári oznámilo, že vyrobilo prvé jadrové hlavice pre supertorpéda Poseidon. Ruský prezident Vladimir Putin sa o supertorpéde prvýkrát zmienil v roku 2018, pričom uviedol, že ide o zásadne nový typ strategickej jadrovej zbrane s vlastným jadrovým zdrojom energie.

Moskva na konci marca uviedla, že pobrežná infraštruktúra pre ponorky, ktoré sú schopné niesť Poseidony, bude dokončená na polostrove Kamčatka.

„Bolo prijaté rozhodnutie o vytvorení divízie špeciálnych jadrových ponoriek na Kamčatke,“ citovala ruská tlačová agentúra TASS nemenovaný zdroj oboznámený so záležitosťou. Dodal, že tento plán by mal byť dokončený do konca roku 2024 alebo v prvej polovici roku 2025.

6:30 Rusko rozmiestni svoje taktické jadrové zbrane v Bielorusku blízko západných hraníc tejto krajiny. V nedeľu to vyhlásil ruský veľvyslanec v Bielorusku Boris Gryzlov. Podľa agentúry Reuters to pravdepodobne povedie k ďalšiemu zvýšeniu napätia medzi Ruskom a Západom. O rozmiestnení taktických jadrových zbraní v krajine, ktorá je spolu s Ruskom formálne súčasťou takzvaného zväzového sústátia, informoval ruský prezident Vladimir Putin koncom marca. Stať by sa tak malo v lete.

Zbrane „budú presunuté na západnú hranicu nášho zväzového súštátia a zvýšia možnosti zabezpečenia bezpečnosti,“ povedal Gryzlov bieloruskej štátnej televízii. „Stane sa tak napriek hrmotu v Európe a v Spojených štátoch. “

Ruský veľvyslanec nespresnil, kde konkrétne budú taktické jadrové zbrane rozmiestnené, ale uviedol, že zariadenie, v ktorom budú uskladnené, bude dokončené do 1. júla, a potom presunuté do Bieloruska.

Rozhodnutie o rozmiestnení taktických jadrových zbraní – teda tých, ktoré majú relatívne krátky dolet a v porovnaní s tými strategickými menší rozsah – kritizoval Západ. Bielorusko hraničí s Litvou, Lotyšskom a Poľskom, teda trojicou krajín, ktoré sú členmi Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie.

Bielorusko je najbližším spojencom Ruska, ktoré už viac ako 13 mesiacov vedie vojnu proti Ukrajine. Svojich vojakov do bojov síce Minsk nevyslal, ale jednotky z Moskvy z jeho územia viedli útok na sever Ukrajiny vrátane ofenzívy na Kyjev.

Autokratický prezident krajiny Alexander Lukašenko sa minulý týždeň nechal počuť, že Bielorusko je v prípade potreby pripravené na svoje územie rozmiestniť okrem ruských taktických jadrových zbraní aj strategické zbrane, pod ktoré spadajú napríklad medzikontinentálne balistické rakety.

6:00 Wagnerovci vyvesili ruskú vlajku na budovu samosprávy v Bachmute, a mesto tak z „právneho hľadiska“ dobyli, tvrdí šéf tejto ruskej žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ale jeho slová nemožno nezávisle overiť. Ukrajinské jednotky sú naďalej v západnej časti mesta, o ktoré sa už osem mesiacov vedú tuhé boje.

„Z právneho hľadiska bol Bachmut dobytý,“ uviedol Prigožin vo zvukovej správe zverejnenej na telegrame. Na sociálnych sieťach sa objavilo aj video Prigožina s vlajkou. „Nepriateľ je sústredený v západných častiach (mesta),“ pripustil ale zároveň trvajúcu prítomnosť ukrajinských obrancov.

Prigožin uviedol, že na vlajke je nápis na pamiatku vplyvného blogera Vladlena Tatarskeho, ktorý zahynul v nedeľu v Petrohrade po výbuchu v kaviarni.

tatarskij Čítajte viac Výbuch v Prigožinovej kaviarni zabil známeho prokremeľského blogera

Kyjev dobytie mesta odmieta. „Nepriateľ svoj útok na Bachmut nezastavil. Ukrajinskí obrancovia však mesto statočne držia a odrážajú početné nepriateľské útoky,“ uviedol podľa AFP ukrajinský generálny štáb v nedeľu neskoro večer. V pondelok nad ránom potom znovu konštatoval, že sa ukrajinským vojakom podarilo odraziť množstvo nepriateľských útokov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa Reuters pripustil, že boje o mesto sú aj naďalej obzvlášť ťažké, ale ani náznakom nedal najavo, že by Bachmut padol. Agentúra poznamenáva, že šéf Wagnerovej skupiny Prigožin v minulosti uvádzal tvrdenia, ktoré sa ukázali ako nepravdivé.

Ruské jednotky sa Bachmut snažia dobyť dlhé mesiace v rámci svojho úsilia o obsadenie celej Doneckej oblasti, ktorá je súčasťou východného priemyselného srdca Ukrajiny – Donbasu. Osemmesačné boje o Bachmut sú zrejme najdlhšou a pravdepodobne aj najsmrtonosnejšou bitkou vojny.

Generálny štáb ukrajinskej armády v minulom týždni pripustil, že ruské sily pri Bachmute postúpili. Ukrajinskí vojaci však podľa neho celkovo držia obranné línie.

Ukrajinská armáda podľa agentúry Ukrinform uviedla, že v uplynulom týždni pripravila Rusko o 4 000 vojakov a 224 kusov zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia.