V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

V africkej Konžskej demokratickej republike zadržali bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu. TASR to potvrdil jeho právny zástupca Peter Kubina. Na zadržanie upozornili Plus 7 dní a TV Joj.

17.04.2024 21:24 , aktualizované: 21:54
beňa Foto: ,
Boris Beňa na archívnej snímke
debata (18)

„Podarilo sa mi overiť informáciu, že Borisa Beňu zadržali v Konžskej demokratickej republike. Dôvody zadržania nepoznám,“ povedal pre TASR Kubina.

Priblížil, že Beňa nie je v pátraní slovenských orgánov. „V Konžskej demokratickej republike je legálne, pracovne, približne pol roka. Slovenské úrady boli o vycestovaní vopred informované, lebo má v rámci podmienečného trestu uložený probačný dohľad,“ podotkol s tým, že sa Beňa plánoval najbližšiu nedeľu vrátiť na Slovensko.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pre TASR uviedlo, že s otázkou o zadržaní odporúča kontaktovať orgány činné v trestnom konaní. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová pre TASR uviedla, že policajti informáciou o Beňovom zadržaní nedisponujú. V prípade dôvodov zadržania sa podľa nej je potrebné obrátiť na príslušné orgány africkej krajiny.

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Dostal aj peňažný trest 14 000 eur. Špecializovaný trestný súd vtedy schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Beňom za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

ján kaľavský Čítajte viac Exšéf operatívcov NAKA Kaľavský je vinný z korupcie a vynášania informácií

Beňu zadržala Národná kriminálna agentúra v decembri 2020 v rámci akcie Judáš. V prípade 400-tisícového úplatku mal Beňa prisľúbiť pomoc pri zablokovanom majetku firmy Bopal. Jej majiteľ Dušan Bočkay sa mal spojiť cez expolicajta Ladislava Vičana s bývalým šéfom kontrarozviedky Petrom Gašparovičom a dohodnúť úplatok výmenou za odblokovanie majetku.

To mal dosiahnuť Beňa cez bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa. Podnikateľ síce vyplatil ako zálohu prvú polovicu sľúbeného úplatku, pričom druhá mala prísť po odblokovaní majetku, svoj podiel však Beňa údajne neprevzal. Peniaze sa podľa výpovedí nedostali ani k Makóovi.

Beňa bol jedným z kľúčových svedkov vo viacerých veľkých kauzách. Vypovedal napríklad aj proti bývalému šéfovi tajných Vladimírovi Pčolinskému. Toho v marci v roku 2021 zadržala a obvinila NAKA. Spolu s Beňom mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára.

beňa Čítajte viac Kajúcnik Beňa obišiel s podmienkou, chcel ešte menší trest. Súd to odmietol
18 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Boris Beňa #akcia Judáš