Skončili sa predčasné parlamentné voľby 2012 - tu je ich priebeh

Predčasné parlamentné voľby na Slovensku sa skončili. Presne o 22.00 h sa zatvorili dvere všetkých volebných miestností, výnimkou boli iba tri miestnosti v Šoporni. Hlasovanie sa tam posunulo o desať minút pre neskorší začiatok.

10.03.2012 06:50 , aktualizované: 22:08
voľby 2012, urna, hlasovanie Foto:
Ján Stehlík volí do prenosnej urny v obci Horná Súča.
debata (362)

Ústredná volebná komisia (ÚVK) počas celého dňa označovala priebeh hlasovania za pokojný a bezproblémový. Ako poznamenala zapisovateľka ÚVK Lívia Škultétyová, voľby poznačili iba maličkosti.

Na priebeh volieb celý deň dohliadala nielen ÚVK, ale aj policajti. Tých bolo v teréne vyše 7000, teda o vyše 2000 viac ako naposledy. Ako pokojné označila voľby aj polícia. Výnimkou je iba 77 trestných oznámení pre marenie volieb v Šoporni, kde problémy spôsobil chaos s miestnym referendom. To sa malo pôvodne konať zároveň s voľbami.

22.10 Všetky volebné miestnosti na Slovensku sa zatvorili. Skončili sa tak predčasné parlamentné voľby. Volebné komisie začínajú s preratávaním hlasov.

22.00 Volebné miestnosti sa na Slovensku zatvorili, výnimkou sú tri volebné miestnosti v Šoporni.

21.55 V centrále Smeru je už aj predseda Robert Fico. Na Súmračnú ho vo svojom aute priviezol podpredseda strany Robert Kaliňák. Fico očakáva, že jeho strana bude mať viac percent ako v roku 2010. Neodpustil si ani kritiku prácu agentúr, ktoré predpovedali nízku účasť, už teraz sa podľa neho ukazuje, že to tak nebude.

21.51 Predčasné parlamentné voľby na Slovensku mali podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívie Škultétyovej pokojný priebeh a poznačili ich iba maličkosti.
Volebné miestnosti sa na celom Slovensku zatvoria presne o 22.00 h, výnimkou sú iba tri volebné miestnosti v Šoporni. Tam sa pre neskoršie otvorenie volebných miestností bude voliť o desať minút dlhšie. Ako poukázala Škultétyová, televízie tak musia posunúť aj odvysielanie prvých volebných odhadov.

21.30 Bratislav­čania ešte aj po 21. hodine chodia k volebným urnám a odovzdávajú svoje hlasy 26 politickým subjektom v predčasných parlamentných voľbách. Potvrdili to viaceré mestské časti, podľa ktorých je účasť pomerne vysoká, v niektorých častiach dosahuje aj 70 percent.

21.21 Hodinu pred uzavretím volebných miestností je v centrále Smeru „mŕtvo“. Z vedenia strany tu nikto ešte nie je a zo sto akreditovaných novinárov je v press roome asi dvadsať. Vyzerá to, že na Súmračnej sa bude dnes hodovať. Pred centrálu prišli dve autá catteringovej spoločnosti s misami a hrncami plnými gulášu. Novinári sa môžu občerstviť trojdecovou minerálkou v plastovej fľaši s etiketou Roberta Fica.

21.05 Hodinu a pol pred uzatvorením volebných miestností odhaduje účasť za volebný obvod Prešov, kam patria okresy Prešov a Sabinov, predsedníčka obvodnej volebnej komisie v Prešove Iveta Hudáková na 50 percent. V mestách to môže byť aj viac. Ako uviedla, na dedinách sa ľudia zmobilizovali aj k večeru, v mestách chodili k urnám priebežne počas celého dňa. Hudáková uviedla, že sa práve vrátili z terénu, niektoré obce vykazujú 40 percent, iné až 60 percent účasti voličov.

20:17 Premiérka Iveta Radičová už rozbieha svoje „turné“ po centrálach doterajších koaličných partnerov, ktorí tvorili vládnu zostavu. Už dorazila do sídla KDH. „S priateľmi z koalície nielen sa patrí, ale aj chcem stráviť tie posledné okamihy pred uzavretím volebných miestností a zaželať čo najlepší výsledok,“ povedala Radičová. Najlepší výsledok podľa nej bude, ak občania vyslovia dôveru jej koaličným partnerom a politickým stranám. Potvrdila, že aj tieto návštevy v stranách sú súčasťou jej rozlúčky s politikou. (Čítajte viac)

20.13 Priebeh volieb v Levickom okrese je pokojný a obvodná volebná komisia (ObVK) doteraz nemusela riešiť žiadne vážnejšie incidenty. Ako informoval jej predseda Ján Janáč, zaoberali sa tromi podnetmi od ľudí, ktorí po získaní maďarského občianstva stratili to slovenské a tak nemali možnosť voliť.

19.43 Lepší život a predovšetkým viac práce. To je hlavný motív, ktorý vedie k volebným urnám ľudí v horehronskej obci Šumiac, kde nezamestnanosť dosahuje 37 percent. O siedmej hodine večer tu odvolilo 44 percent ľudí. (Čítajte viac)

V horehronskej obci Šumiac do siedmej hodiny... Foto: Dagmar Teliščáková
voľby 2012, urna, hlasovanie V horehronskej obci Šumiac do siedmej hodiny večer odvolilo 44 percent ľudí.

19.25 V hlavnom meste, ale aj na celom Slovensku prebiehajú voľby zatiaľ pokojne. „V Bratislavskom kraji je aj naďalej z pohľadu polície situácia počas volieb pokojná,“ potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Tatiana Kurucová.
Aj na ostatnom území Slovenska je priebeh volieb z bezpečnostného hľadiska zatiaľ pokojný. Ako uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, polícia nezaznamenala žiadne vážne narušenie verejného poriadku.

19.04 V bansko­bystrickom volebnom obvode, ktorý tvorí okres Banská Bystrica, dosiahla už podľa predsedu obvodnej volebnej komisie Jána Páleša volebná účasť viac ako 50 percent. „V meste je to viac ako 50 percent, v obciach už aj viac ako 60 percent,“ povedal krátko pred 18:30 Páleš. Ako dodal, voľby zatiaľ prebiehajú bez problémov a incidentov. Volebné komisie organizujú voličov tak, aby sa ich vo volebných miestnostiach nezhromaždilo veľa. „Púšťajú ich tak, že dvaja volia a dvaja čakajú,“ dodal Páleš.

18.50 V žilinskom obvode odhadujú tri hodiny pred uzavretím volebných miestností vyše päťdesiatpercentnú účasť. Zapisovateľka obvodnej volebnej komisie Viera Šutáková informovala, že v obvode s 215 okrskami a 177 136 oprávnenými voličmi nezaznamenali zatiaľ žiadne problémy. Žilinský obvod pokrýva okresy Žilina, Bytča a Kysucké Nové Mesto.

18.43 Popri voľbách do parlamentu hlasujú Martinčania aj o tom, do čoho bude mesto investovať peniaze z niekoľkomili­ónového úveru, ktorý si plánuje zobrať. Jeho presná suma bude známa po výsledkoch elektronického priekumu verejnej mienky. „Mesto Martin zriadilo takzvané Hlasovacie miestnosti, ktoré sa nachádzajú hneď vedľa volebných miestností a Martinčania tak môžu pohodlne popri účasti na parlamentných voľbách odovzdať svoj hlas jednej zo šiestich investícii. Celkový výsledok elektronického prieskumu verejnej mienky zverejníme ešte v sobotu pred polnocou,“ informoval hovorca mesta Martin Jozef Petráš. Martinčania by mali mestským poslancom poradiť, či sa peniaze použijú na cyklistické trasy, opravu historickej budovy bývalej advokátskej komory, rekonštrukciu Vajanského námestia, dokončenie pešej zóny na Kmeťovej ulici, výstavbu domu smútku alebo na vybudovanie denného stacionára pre seniorov. Podľa priebežných výsledkov si obyvatelia Martina zatiaľ najviac želajú dobudovanie cyklistických trás v meste, na druhom mieste je stacionár pre dôchodcov a na treťom rekonštrukcia námestia. O elektronický prieskum verejnej mienky doposiaľ prejavilo záujem 8 percent z celkového počtu voličov v Martine.

18.19 V prešov­skom obvode je účasť vo voľbách po desiatich hodinách od otvorenia volebných miestností dosť rozdielna, čo sa týka veľkosti sídiel. Ako uviedla predsedníčka obvodnej volebnej komisie v Prešove Iveta Hudáková (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti), jej odhad je 35-percentná účasť v mestách a niečo okolo 20 percent na dedinách. O 14:00 niektoré obce hlásili iba osempercentnú účasť voličov. Pekné počasie však mohlo ľudí zlákať von a prídu k urnám neskôr, myslí si Hudáková.

Domáci voliči a chalupári z osady Cerová a... Foto: TASR
voľby 2012, urna, hlasovanie Domáci voliči a chalupári z osady Cerová a okolitých lazov, patriacich hornonitrianskej obci Radobica, mali k dispozícii volebnú miestnosť v turistickej chate Cerová.

18.12 Polícia v Bánovciach nad Bebravou prijala trestné oznámenie o porušení zákona vo volebnom okrsku Horné Ozorovce v okrese Bánovce nad Bebravou. Podal ho jeden z kandidátov na poslanca. Podľa trenčianskej krajskej policajnej hovorkyne Eleny Antalovej neznámy páchateľ vylepil po obci niekoľko amatérsky vyrobených plagátov s vystrihnutými hlavami niektorých politikov kandidujúcich vo voľbách. Oznámenie podal jeden z kandidátov z Bánoviec nad Bebravou, ktorého fotografiu páchateľ údajne tiež zneužil.

17.54 Občania rusínskej obce Havaj v okrese Stropkov volili v najväčšom počte ráno cestou z kostola. Tiež ako prichádzali z nákupov. Početnejšiu skupinu mladých voličov ešte očakávajú večer, keď pôjdu na zábavu. Povedal to predseda okrskovej volebnej komisie v Havaji Tibor Paňka. Vo voličských zoznamoch tu majú zapísaných 318 oprávnených voličov, do 16:30 prišlo voliť asi 30 percent voličov. Ako uviedol, od volieb tunajších ľudí neodlákala práca na záhradách, lebo na kopcoch tu majú ešte dosť snehu.

17.50 Nízka volebná účasť – len 6,5 percenta bola v parlamentných voľbách v čisto ženskej väznici Nitra-Chrenová.

17.23 Aj lyžiari a návštevníci strediska cestovného ruchu na Donovaloch sa zastavujú v tunajšej volebnej miestnosti, aby odovzdali svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách. Podľa slov predsedníčky okrskovej volebnej komisie Jolany Lackovičovej čakajú ešte vyššiu účasť, keďže na zjazdovkách je stále veľa lyžiarov.

17.10 Predčasné parlamentné voľby majú v okresoch Nitra, Nové Zámky, Šaľa a Komárno zatiaľ bezproblémový priebeh. Účasť voličov sa pohybuje medzi 30 až 40 percentami, zatiaľ je vyššia v severnejších okresoch Nitrianskeho kraja. Jednotlivé obvodné volebné komisie nezaznamenali výraznejšie problémy. Výnimku tvorili dvaja občania v komárňanskom obvode, ktorí chceli voliť napriek tomu, že stratili slovenské občianstvo. Incident zaznamenali aj v obci Bodza v okrese Komárno. Podľa očitých svedkov sa jeden z členov volebnej komisie opil a odišiel do susednej obce, kde ďalej popíja v miestnej krčme.

17.00 Na viacerých miestach v Klokočove na Kysuciach, ktorý v polovici februára zasiahla snehová kalamita, je ešte stále 1 meter snehu a cesty do niektorých osád sú zľadovatené. Za voličmi musel členov komisie s prenosnou urnou voziť džíp. (Čítajte viac)

16.44 Ústredná volebná komisia nedostala žiadne podnety na porušovanie volieb, či na kupovanie hlasov voličov.

16.28 Na zoznamoch v najväčšom volebnom okrsku v Banskej Bystrici majú zapísaných 1500 voličov, z ktorých takmer polovicu tvoria banskobystrickí bezdomovci. Tí sa do volebnej miestosti príliš nehrnú. (Čítajte viac)

15.52 V bratis­lavskom Novom Meste počas volieb zažila volebná komisia netradičnú situáciu, keď prišiel muž odvoliť za svoju manželku, ktorá leží už sedem rokov v kóme. Volebná komisia mu však jeho požiadavku musela zamietnuť, pretože každý musí voliť sám za seba.

15.46 V Nitre volila storočná volička Emerencia Meňhartová. O politické dianie sa aj vo svojom veku ešte zaujíma. Každý večer sleduje v televízii správy a číta i bulvár, sleduje vraj všetky klebety. „Politike veľmi nerozumiem,“ priznala stará pani. Kedy bola prvýkrát voliť, si už podľa svojich slov nepamätá. Vždy však bola poctivou voličkou a chodievala k volebným urnám, len posledných desať rokov pre zdravotné problémy už pomenej. Najradšej zo všetkých volieb má prezidentské, nenechala si ujsť ani tie posledné.

15.31 Na košickom sídlisku Luník IX je zatiaľ volebná účasť slabá. Krátko po jednej popoludní prišlo odovzdať svoj hlas zo zhruba 3500 oprávnených voličov odhadom osemdesiat až deväťdesiat ľudí. ,,Účasť sa nevymyká zo štandardu predchádzajúcich volieb. Pred dvoma rokmi bola účasť zhruba dvadsaťpercentná, tento rok to nebude viac," povedal predsada okrskovej volebnej komisie číslo 2 Stanislav Takáč. (Čítajte viac)

14.55 Účasť v Bratislave sa zdá byť mimoriadne vysoká. Na Gymnáziu na Vazovovej ulici v centre mesta v niekoľkých okrskoch odvolilo pred treťou hodinou už 50 percent ľudí. Podľa predsedu volebnej okrskovej komisie č.23 Petra Pobežala očakávajú ďalší nápor voličov okolo siedmej večer. "Už teraz je isté, že účasť bude nad očakávanie vysoká. Okrem zapísaných voličov prichádza veľa ľudí s voličskými preukazmi, uviedol pre portál Pravda.sk.

14.48 Predčasné parlamentné voľby prebiehajú zatiaľ z bezpečnostného hľadiska pokojne. „Nezaznamenali sme žiadne vážne narušenie verejného poriadku,“ informovala ho­vorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Na pokojný priebeh celonárodného hlasovania dohliada na celom území Slovenska viac ako 7000 policajtov. V teréne sú nasadení príslušníci poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície. „Ak by si to situácia vyžiadala, pripravené sú aj špeciálne policajné útvary a pyrotechnici. Každý prijatý podnet alebo trestné oznámenie pre podozrenie z trestnej činnosti či priestupku preveríme,“ dodala hovorkyňa.

14.34 V bratis­lavskej mestskej časti Nové Mesto už odvolilo vyše 50 percent zo všetkých 33.817 zaevido­vaných voličov. Okrskové komisie preto na základe svojich skúseností očakávajú, že volebná účasť bude vyššia ako pri minulých parlamentných voľbách. Potvrdil to hovorca Miestneho úradu Marek Tettinger. Jednotlivé volebné miestnosti otvorilo Nové Mesto klasicky o siedmej hodine ráno. V tej chvíli tam už čakali občania, prvý volič teda odovzdal svoj hlas len niekoľko minút po otvorení miestností. „Do jednej volebnej miestnosti však vošiel volič, ktorý roztrhal všetky svoje volebné lístky a vyhodil ich do vzduchu,“ uviedol Tettin­ger. Na ďalšom okrsku sa členovia komisie zase stretli aj s iným kurióznym prípadom. Volič chcel odovzdať svoj hlas aj za manželku, ktorá je momentálne v kóme.

14.20 Volebná miestnosť uprostred Demänovskej Doliny, v ktorej katastri sa nachádza najväčšie slovenské lyžiarske stredisko Jasná, zívala dopoludnia väčšinou prázdnotou. Spomedzi pár desiatok voličov, ktorí si uplatnili volebné právo, bola približne polovica cezpoľných s voličskými preukazmi.

13.44 Predbežnú účasť na parlamentných voľbách za obvod Prešov, kde patria okresy Prešov a Sabinov, odhaduje päť hodín po otvorení volebných miestností podpredseda obvodnej volebnej komisie v Prešove Jozef Kislík (KDH) na približne 13 percent, v mestách je to okolo 15 a v obciach desať percent.

13.28 Jasné víťazstvo Strany maďarskej koalície (SMK) očakávajú v Kolároch v okrese Veľký Krtíš. Teda aspoň čo sa týka výsledkov volieb v tejto obci pri rieke Ipeľ, z ktorej je len čo by kameňom dohodil do Maďarska. Podporu tejto národnostnej strane vyjadrujú obyvatelia Kolár nielen kvôli maďarskej národnosti väčšiny jej obyvateľov, ale aj preto, že je rodnou obcou lídra SMK Pála Csákyho. (Čítajte viac)

13.01 Predseda SNS Ján Slota spolu s manželkou Ľubomírou volil na poludnie v Žiline. „Dovolím si tvrdiť, že budeme mať dvojciferné číslo,“ povedal líder národniarov po vhodení volebného lístka do urny. Možnosť, že by sa strana nemusela dostať do parlamentu, tak ako to naznačovali niektoré prieskumy, nepripúšťa. „O tom nepochybujem, že budeme v parlamente,“ dodal. Predvolebné prieskumy označil za neseriózne. „Tie agentúry ako maľujú tie svoje preferencie sú skutočne veľmi zaujímavé a neseriózne a som presvedčený, že slovenský národ sa prebudil a bude hlasovať tak, aby to bolo na prospech slovenského národa a nie na prospech nejakého imaginárneho spojeného kráľovstva Európy,“ tvrdí Slota. Potom odišiel aj s rodinou na lyžovačku do Terchovej.

Šéf SNS Ján Slota prichádza do volebnej... Foto: Renáta Jaloviarová
voľby 2012, urna, hlasovanie, Slota Šéf SNS Ján Slota prichádza do volebnej miestnosti s manželkou Ľubomírou.

12.40 Premiérka Iveta Radičová odvolila na základnej škole v Novej Dedinke, kde býva. „Dúfam, že sa rozhodnú občania správne a zodpovedne – naozaj dnes je ten deň, keď sa môžu veľmi podpísať pod podobu našej budúcnosti,“ dodala končiaca predsedníčka vlády. Myslí si, že odhad, ktorý hovoril o nadpolovičnej volebnej účasti, naplnený bude. „Pokiaľ by bola nižšia účasť, tak vyvstáva trošku otáznik nie nad legálnosťou, ale nad legitimitou zvolených zástupcov,“ vyhlásila. Radičová pri hlasovaní zakrúžkovala niektorých kandidátov na poslancov, ale neprezradila ktorých. Od výsledkov volieb si nesmierne želá, aby priniesli pokoj do slovenskej spoločnosti.

Premiérka Iveta Radičová vhadzuje hlasovací... Foto: SITA
voľby 2012, urna, hlasovanie Premiérka Iveta Radičová vhadzuje hlasovací lístok do volebnej urny v Novej Dedinke.

12.23 Komárňanský podnikateľ Olivér Boldoghy, ktorého úrady vyškrtli zo zoznamu občanov SR krátko po tom, ako sa priznal, že prijal maďarské štátne občianstvo, voliť nemohol. Vo volebnom okrsku č. 26 v Komárne mu členovia volebnej komisie oznámili, že nie je na zozname voličov a nevyhoveli ani jeho žiadosti, aby ho na základe predloženého občianskeho preukazu do zoznamu doplnili s tým, že sa môže obrátiť na súd.

12.05 Prísne strážený vstup do trenčianskej Nemocnice pre obvinených a odsúdených sa v sobotu dopoludnia otvoril pre členov volebnej komisie s prenosnou schránkou. Z 248 klientov tohto zariadenia, jediného na Slovensku, 23 prejavilo záujem voliť. Všetko muži. Desať žien, ktoré tu majú svoj prechodný domov, voľby ignorovalo. (Čítajte viac)

Záujem o hlasovanie prejavilo v trenčianskej... Foto: Milan Kráľ
voľby 2012, urna, hlasovanie, odsúdení Záujem o hlasovanie prejavilo v trenčianskej Nemocnici pre obvinených a odsúdených iba muži.

11.45 Odvolil aj predseda najsilnejšej strany Robert Fico v spoločnosti svojej manželky. Po odchode z miestnosti povedal, že neočakáva ani zázrak, ani žiadnu katastrofu. Navyše, sú to už jeho siedme voľby a tak, ako tvrdí, už to vôbec nevníma dramaticky ako kedysi. Podľa neho Slovensko potrebuje proeurópsku vládu, lebo Slovensko stále viac prijíma ako dáva. Upozornil, že stále existuje šanca na vytvorenie veľkého pravicového zlepenca. Po hlasovaní pôjde domov, zoberie psa a pôjde s ním von.

11.38 V kysuckej obci Klokočov počas prvých troch hodín od otvorenia volebných miestností prišlo voliť 211 ľudí z 1 925 voličov, čo predstavuje zatiaľ 11-percentnú účasť. Za staršími ľuďmi so zdravotnými problémami, ktorí žijú v odľahlejších osadách chodia členovia volebnej komisie s presnosnou urnou. V osádách je stále veľmi veľa snehu po nedávnej snehovej kalamite a cesty, ktoré vedú priamo do osád sú zľadovatené a preto vozia členov komisie na džípe. V Klokočove sú tri volebné okrsky, jeden z nich sídli v budove hasičskej zbrojnice. (Čítajte viac)

11.33 Predseda SaS Richard Sulík na hlasovacom lístku svojej strany krúžkoval aj seba. „Samozrejme, že som krúžkoval seba. Predstavte si, že by mi jeden krúžok chýbal, to by som si do smrti vyčítal,“ povedal novinárom po tom, čo odovzdal svoj hlas. Sulík pred voľbami v súvislosti s kauzou Sasanka sľúbil, že ak z kandidátov SaS nedostane najviac preferenčných hlasov, vzdá sa miesta v parlamente. Zvyšné krúžky rozdal ženám, ktoré spolu s ním kandidujú do parlamentu. „Myslím, že keď bude viac žien v politike, politika bude menej hulvátska,“ vysvetlil svoje rozhodnutie. Sulík občanom odporučil, aby určite išli voliť a svojimi hlasmi rozhodli o tom, ktoré strany sa dostanú do parlamentu. Poznamenal, že pri terajších voľbách môžu mať hlasy voličov väčšiu váhu ako inokedy.

Predseda SaS Richard Sulík pred novinármi... Foto: SITA
voľby 2012, urna, hlasovanie, Sulík Predseda SaS Richard Sulík pred novinármi priznal, že zakrúžkoval seba, ďalšie tri hlasy odovzdal ženám na svojej kandidátke.

11.31 Vo volebnej miestnosti na ZŠ na Škarniclovej ulici v bratislavskom Starom Meste odvolil šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Povedal, že dávno necítil taký veľký otáznik, ako keď sa ráno zobudil. Líder SDKÚ priznáva, že to bola najťažšia kampaň v jeho živote. „Dnešok rozhodne o tom, ako sa bude Slovensko štyri roky vyvíjať, či sa budeme blížiť k najlepším krajinám Európy, alebo sa obrátime cestou, ktorú si neželá. Myslím, že som urobil, čo som urobiť mal a vládal. Všetko ostatné je v rukách voličov,“ povedal Dzurinda.

11.30 V najväčšom volebnom okrsku v Banskej Bystrici na Partizánskej ceste odvolilo doteraz zhruba 13 percent voličov. Svoje volebné právo práve tu môžu uplatniť aj všetci banskobystrickí bezdomovci, ktorí tvoria takmer polovicu z 1 500 zapísaných voličov. V predchádzajúcich voľbách prišiel voliť len jeden, čo výrazne ovplyvňuje účasť voličov v tomto okrsku.

11.20 Tesne pred expremiérom Robertom Ficom odvolila na ZŠ Majerníkov na Dlhých dieloch líderka kandidátky hnutia 99 % Alena Dušatková. Po odchode z miestnosti vyhlásila, že ideálne by bolo, keby strana získala 99 percent, ale aj v prípade, ak sa do parlamentu nedostane, bude hnutie pokračovať na slovenskej politickej scéne. Pripustila tiež, že kauza podpisov na založenie strany, ktorú podľa nej rozpútala polícia, mohla 99 % poškodiť. Desať minút pred pol dvanástou pred základnou školou na Roberta Fica čaká aj starostka Karlovej Vsi Iveta Hanulíková, ktorá je nominantkou Smeru.

11.19 Približne päťdesiat obyvateľov Šoporne podáva na polícii v obci trestné oznámenie na starostu Milana Vlčeka, ktorý podľa nich zmaril referendum o jeho odvolaní z funkcie. Viacerí podávajú trestné oznámenie aj za odopretie práva hlasovať v parlamentných voľbách. Starosta Vlček vpustil okrskové komisie do volebných miestností len dve minúty pred siedmou hodinou, voliť sa tak začalo až neskôr. Referendum sa nezačalo vôbec. (Čítajte viac)

11.11 Na bratislavských Dlhých dieloch zbierajú dobrovoľníci podpisy za uskutočnenie referenda za sfunkčnenie referenda a zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov. Práve tu bude o pár desiatok minút voliť predseda Smeru Robert Fico.

11.01 Prezident Ivan Gašparovič po tom, čo odvolil, poprosil doteraz nerozhodnutých občanov, aby voliť išli, aby sa rozhodli a vybrali si tých, o ktorých si myslia, že budú pre nich zodpovední. Súčasne ale pripomenul, aby voliči zvážili aj to, čo kto sľubuje a na realitu týchto sľubov.

Prezident Ivan Gašparovič s manžekou vyzvali... Foto: SITA
voľby 2012, urna, hlasovanie, Gašparovič Prezident Ivan Gašparovič s manžekou vyzvali nerozhodnutých, aby prišli voliť.

10.57 Až 14 členov na 24 zapísaných voličov má okrsková komisia zriadená v Liečebnom dome Palace v sliačskych kúpeľoch. Okrsok je však zriadený najmä kvôli kúpeľným pacientom, ktorých sa tam v súčasnosti lieči asi 160. Za prvé dve hodiny neprišiel však odvoliť nikto. V ďalšom sliačskom okrsku, ktorý je v bývalej hasičskej zbrojnici v časti Sampor, prišlo k voľbám do 9.00 h asi desať miestnych obyvateľov. V samporskom okrsku je pritom zapísaných 102 voličov. Rovnaký počet voličov prišiel do deviatej hodiny do volebnej miestnosti aj z tamojšieho kláštora, ktorý poskytuje meditačné duchovné pobyty občanom zo Slovenska i zo zahraničia. Podľa predstaveného kláštora v súčasnosti tam natrvalo žije 11 mníchov a takmer 20 ľudí v svätostánku pobýva dočasne.

10.46
Predseda KDH Ján Figeľ prišiel odvoliť aj s manželkou Máriou a synom Adamom, ktorý je prvovolič. Podľa šéfa kresťanských demokratov je všetko v rukách všetkých občanov. „Hlasovať znamená podporiť slobodu, vlastnú krajinu a správu vecí verejných. Slovensko potrebuje čestnú vládu, ktorá bude pracovať pre občanov, silnú ekonomiku, nové pracovné miesta a dôslednú spravodlivosť. Som presvedčený, že práve účasť vo voľbách znamená odmietnutie nezodpovednosti alebo korupcie, respektíve populizmu,“ vyhlásil Figeľ. Verí, že väčšina aj tých sklamaných a nerozhodnutých sa nakoniec rozhodne zahlasovať za Slovensko.

Šéf KDH Ján Figeľ odvolil vo volebnej... Foto: SITA
voľby 2012, urna, hlasovanie, Figeľ Šéf KDH Ján Figeľ odvolil vo volebnej miestnosti v základnej škole Za kasárňou 2 v Bratislave. Sprevádzala ho manželka so synom.

10.18 Ústredná volebná komisia zatiaľ nezaznamenala žiadne podnety. Po skončení jej ranného zasadnutia to potvrdila zapisovateľka ÚVK Lívia Škultétyová. Niektorí členovia komisie sa po zasadnutí vybrali skontrolovať situáciu priamo do terénu. Ako priblížila, určite navštívia volebné miestnosti v Petržalke, v oblasti Trnavy, Pezinku či na južnom Slovensku. ÚVK má opäť zasadnúť okolo 14.00 h. Zvyšní členovia komisie dohliadajúcej na priebeh volieb ostali v jej sídle v budove ministerstva vnútra, kde sa zaoberajú telefonátmi od voličov i členov obvodných či okrskových komisií.

10.12 Dostať sa do parlamentu bude napriek udalostiam, ktoré sa posledné dva-tri mesiace udiali, pre predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára dobrým výsledkom predčasných volieb. Bugár sa neodváži predpokladať účasť ani výsledok volieb. Rozhodovať bude vzhľadom na veľký počet váhajúcich voličov napríklad to, čo si prečítajú ráno, prípadne vypočujú v rozhlase či uvideli v televízii na poslednú chvíľku, prípadne s kým sa porozprávali.

Predseda strany Most-Híd, Béla Bugár odvolil na... Foto: SITA
voľby 2012, urna, hlasovanie, Bugár Predseda strany Most-Híd, Béla Bugár odvolil na špeciálnej základnej škole v Šamoríne.

Na voľbách sa zúčastnila po prvý raz i Bugárová dcéra. Inštruovať ju nebolo podľa neho potrebné. „Ona je veľká fanúšička našej strany,“ dodal. Bugár sa chystá „ustrážiť krstného syna“, aby neutiekol zo svadby. Na svadbe mu pôjde za svedka. Večer o 22:00 však už bude v centrále strany čakať na výsledky volieb.

9.56 Po deviatej hodine sa začali voľby do parlamentu aj v čisto ženskej väznici – v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Nitre-Chrenovej, kde je oprávnených odovzdať svoj hlas 262 žien.

9.45 V Nitre na Čermáni odvolil aj predseda parlamentu Pavol Hrušovský. K volebnej urne prišiel z nemocnice, kde nedávno absolvoval operáciu a po voľbách sa vracia späť do opatery lekárov. Od predčasných volieb očakáva dobrú a pre Slovensko prosperujúcu vládu. Podľa jeho slov predvolebná kampaň bola neštandardná, každá strana sa usilovala pred voľbami nakloniť si voličov na svoju stranu. „O výsledku volieb rozhodnú občania. Verím, že dlhodobým pozorovaním politickej scény a ľudí pôsobiacich v politike si dokážu vybrať dobre a správne.“ Úspechom pre KDH, ktoré zastupuje, by bolo dosiahnutie dvojciferného výsledku, povedal Hrušovský.

9.37 Voľby v košickej mestskej časti Luník IX, kde žije prevažná väčšina rómskych obyvateľov, sa začali bez akýchkoľvek komplikácii a volebnú miestnosť, v ktorej sú umiestnené dva volebné okrsky, otvorili presne o siedmej. V prvú polhodinu neprišiel voliť nik, do ôsmej volili traja obyvatelia. Tunajší Rómovia tvrdili, že tu nijaké strany nerobili kampaň.

Rómovia z košického sídliska Lunik IX skoro... Foto: SITA
voľby 2012, volebná miestnosť, hlasovanie, urna, Lunik IX Rómovia z košického sídliska Lunik IX skoro ráno o voľby veľký záujem nemali.

9.32 V Stupave na mestskom úrade po 9. hodine odvolilo asi osem percent ľudí. Členovia komisie tvrdia, že záujem ľudí o voľby vyzerá byť zatiaľ vyšší ako po iné voľby. Podľa nich to spôsobilo aj pekné počasie.

9.21 Líder hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič prišiel voliť v mieste svojho bydliska na trnavskom sídlisku Prednádražie. Do volebnej miestnosti ho sprevádzala manželka a dve malé dcéry. Matovič pre médiá uviedol, že verí, že ako on i strana pociťovali podporu občanov doteraz, dostanú ju aj v dnešných voľbách.

Igora Matoviča sprevádzala v jednej z... Foto: SITA
voľby 2012, volebná miestnosť, Matovič Igora Matoviča sprevádzala v jednej z trnavských volebných miestností jeho manželka i dve dcéry.

„Dnes stojíme na križovatke, kedy sa môžeme rozhodnúť, či Slovensko opäť zveríme do rúk skorumpovaným zlodejom, ktorí budú zadlžovať svoje deti, alebo si Slovensko uchránime,“ povedal. Dodal, že aj on využil inštitút krúžkovania na hlasovacom lístku. Matovičovci majú na sobotu prozaický program – majú službu „v spoločných priestoroch činžiaka“, potom asi pôjde celá rodina na prechádzku do lesa.

9.00 Obyvatelia Kolárova a Tešedíkova v Nitrianskom kraji budú v referende rozhodovať o zmene názvu obce. Mesto Kolárovo v okrese Komárno chcú premenovať na Gúta a obec Tešedíkovo v okrese Šaľa na Pered. Ide o historické názvy, ktoré obyvatelia v bežnej konverzácii používajú dodnes, zároveň sú to maďarské názvy týchto samospráv. Referendum spojili s parlamentnými voľbami, aby obec ušetrila. Stáť bude okolo 400 eur. Ak by zmena názvu prešla, zvýšených nákladov pre obec, obyvateľov a firmy sa Borsányi neobáva. Tlačivá a pečiatky podľa neho veľa nestoja a občianske preukazy si obyvatelia vymenia zadarmo. „Cestovné pasy, vodičské preukazy a zdravotné karty nie sú viazané k bydlisku, ale sú vystavené na mená,“ dodal. Aby bolo referendum platné, musí sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina voličov, ktorých je 3 150.

8.40 Volebné miestnosti sa o siedmej hodine otvorili aj pod Tatrami, výnimkou nie je ani najvyššie položená miestnosť na Slovensku. Tá sa nachádza na Štrbskom Plese v nadmorskej výške 1355 metrov. „Volebnú účasť mávame dobrú, verím, že to bude takto aj tento rok, už prišli prví voliči,“ priblížila situáciu predsedníčka volebnej komisie Štrbské Pleso č. 4 Lenka Jakubčáková. Odvoliť si tu chodia aj občania, ktorí nemajú trvalý pobyt v obci Štrba. Využívajú túto možnosť predovšetkým lyžiari a turisti, ktorí trávia víkend vo Vysokých Tatrách. Na Štrbskom Plese sú pripravení aj na voličov s voličskými preukazmi.

8.28 Voliči môžu svoj hlas odovzdať v 5 956 volebných miestnostiach, v zoznamoch bolo zapísaných 4 324 910 voličov. Definitívny údaj však bude známy až zo zápisnice ÚVK. O voličský preukaz požiadalo 89 505 ľudí.

8.16 Predčasné parlamentné voľby sa na Slovensku začali bez problémov. „Nemáme žiadne správy, že by došlo niekde k nejakému problému pri otvorení alebo pri začatí hlasovania,“ povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívia Škultétyová. Komisia, ktorá dohliada na priebeh volieb, sa stretla prvýkrát o 08.00 h, podľa Škultétyovej podnety dovtedy nedostali. Potvrdila, že všetky volebné miestnosti sa otvorili o 7.00, nikde sa nezačalo skôr.

8.07 Náklady na prípravu a vykonanie tohtoročných volieb vyjdú na 10 146 831 eur. Vyše 8,6 milióna eur je určených najmä na činnosť volebných komisií, tlač a distribúciu hlasovacích lístkov, informačné materiály, vybavenie volebných miestností a ochranu verejného poriadku v deň konania volieb. Zvyšok vo výške 1 530 322 eur je určený pre Štatistický úrad SR na spracovanie výsledkov volieb.

Otvorenie volebnej miestnosti pre predčasné... Foto: SITA
voľby 2012, volebná miestnosť, hlasovanie Otvorenie volebnej miestnosti pre predčasné parlamentné voľby 2012 na ZŠ Bieloruská v Bratislave.

7.59 Prvé neoficiálne výsledky by mal zverejniť Štatistický úrad SR po uzavretí volebných miestností okolo pol jedenástej až trištvrte na jedenásť večer na internetových stránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Oficiálne výsledky by mali byť známe v nedeľu 11. marca okolo poludnia. Zverejní ich ÚVK po podpísaní zápisnice.

7.28 Slovenské parlamentné voľby monitoruje 40 pozorovateľov bieloruskej organizácie Belarus Watch, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) tentoraz nevyslala pozorovateľskú mi­siu.

7.20 Voliť sa dá aj v zdravotníckych zariadeniach a zariadeniach sociálnych služieb a v obdobných zariadeniach, aj v celách policajného zaistenia i vo väzniciach. V týchto prípadoch však platí, že treba voliť v mieste trvalého bydliska a ak zariadenie nie je v tomto mieste, treba mať voličský preukaz.

7.13 Volič na hlasovanie v každom prípade potrebuje občiansky preukaz. V prípade, že požiadal o vydanie voličského preukazu, musí ho rozhodne zobrať so sebou, pretože bez neho v ktorejkoľvek volebnej miestnosti nemôže hlasovať, ak nebude v mieste svojho trvalého bydliska.

7.01 Priebežné sčítavanie volebných výsledkov po uzatvorení volebných miestností o 22.00, ktoré zabezpečuje Štatistický úrad SR, budeme sledovať a zverejňovať v priebehu celej noci.

7.00 Otvorili sa volebné miestnosti. Voliči si vyberajú politické strany, ktorým dajú svoj hlas, v 5 956 volebných miestnostiach.

6.50 Podľa politických analytikov zamávala politickými preferenciami predvolebná kampaň poznačená kauzami ako Gorila či Sasanka. Pozrite si, ako sa vyvíjali preferencie kandidujúcich strán.

6.48 Čitatelia Pravda.sk volili 7. marca vo virtuálnych voľbách. Ich víťazom sa stal Smer so ziskom 6205 hlasov, čo predstavuje 25,87 percenta platných hlasov. Na druhom mieste by skončila Sloboda a Solidarita (SaS), ktorú by volilo 14,23%. Na bronzovom stupienku skončila strana Igora Matoviča Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (11,58%) iba tesne pred SDKÚ (11,29%) – výsledky virtuálnych volieb na Pravda.sk

6.45 Právo voliť do NR SR má každý občan SR, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕši 18 rokov veku. Hlas dáva jednej politickej strane, na kandidátnej listine však môže krúžkovaním vybrať si maximálne štyroch kandidátov za danú politickú stranu. **Pozrite si manuál pre voliča. **

6.40 Voliči dostanú vo volebnej miestnosti 26 kandidátnych listín. Hlas môžu dať jednej politickej strany z nasledujúceho zoznamu kandidujúcich strán – pozrite si kandidátne listiny politických strán.

6.30 V posled­ných parlamen­tných voľbách 12. júna 2010 zvíťazil Smer so ziskom 34,79 %, na druhom mieste skončila SDKÚ s 15,42 %, za ním sa umiestnila SaS s 12,14 %, ďalej nasledovali KDH s 8,52 %, Most s 8,12 % a SNS s 5,07 %. Čítajte všetko o parlamentných voľbách 2010.

Šéf Smeru Robert Fico so svojimi spolustraníkmi... Foto: Ľuboš Pilc
Fico, Smer Šéf Smeru Robert Fico so svojimi spolustraníkmi na tlačovej besede krátko po ohlásení výsledkov parlamentných volieb v roku 2010, v ktorých sa Smer stal suverénnym víťazom. Vládu sa však Smeru zostaviť nepodarilo.

6.25 Na voľbách roku 1998 sa zúčastnilo 3 389 346 voličov, o štyri roky neskôr ich bolo menej ako 3 milióny (2 913 267), roku 2006 dokonca len 2 335 917 a pred necelými dvoma rokmi 2 566 779.

Na Slovensku sa o siedmej hodine otvorili...
Otvorenie volebnej miestnosti pre predčasné...
+22Jeden z prvých voličov, ktorí prišli odvoliť...
362 debata chyba