Izraelský vojnový kabinet sa prikláňa k odvete za útok Iránu, chýba zhoda na rozsahu a načasovaní (online)

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny úder na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Teherán proti Izraelu vyslal vyše 300 dronov a rakiet. Izraelu a spojencom sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení uviedol, že Izrael sa na priamy útok Iránu pripravoval a že akýkoľvek úder nenechá bez odvety. Stanica CNN s odvolaním sa na svoje zdroje informovala, že USA nepodporia a nesúhlasia s izraelským protiútokom. Je to po prvý raz v histórii, keď Irán útočil na Izrael priamo zo svojho územia.

13.04.2024 22:23 , aktualizované: 14.04.2024 23:00
debata (724)
Bezpečnostný analytik o útoku Iránu na Izrael
Video
Zdroj: ta3

Najdôležitejšie udalosti

  • Irán vyslal proti Izraelu 300 rakiet a dronov
  • Útok trval približne päť hodín, Izrael ho očakával
  • Išlo o reakciu na útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu
  • Izrael a spojenci 99 percent striel zničili ešte mimo územia židovského štátu
  • Železná kupola a Dávidov prak. Ako židovský štát ochránil svoje nebo pred iránskym útokom?
  • Spojenci sa postavili za Izrael a odsúdili iránsky útok
  • Izrael plánuje „významnú odpoveď“ na bezprecedentný útok proti nemu
  • Veľká vojna na Blízkom východe? USA možno budú musieť viac krotiť Izrael ako Irán, myslí si expert
  • Na žiadosť Izraela mimoriadne zasadne Bezpečnostná rada OSN
  • Prezident USA Joe Biden zvolal rokovanie G7

ONLINE:

23:00 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyzval na „maximálnu zdržanlivosť“ v súvislosti s útokom Iránu na Izrael. „Ani región, ani svet si nemôže dovoliť ďalšiu vojnu,“ uviedol Guterres na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN.

„Blízky východ je na pokraji (vojny),“ upozornil Guterres. „Ľudia v regióne čelia reálnemu nebezpečenstvu zničujúceho konfliktu v plnom rozsahu,“ dodal šéf OSN s tým, že teraz je čas na deeskaláciu. Dodal, že Irán napísal list predsedovi BR OSN, v ktorom tvrdil, že útok na Izrael bol obranou po údere na iránsky konzulát v sýrskom Damasku.

Súčasne na pôde bezpečnostnej rady pripomenul, že „charta Organizácie Spojených národov zakazuje použitie sily proti územnej celistvosti alebo politickej nezávislosti akéhokoľvek štátu“. Poznamenal tiež, že nie sú dovolené ani akékoľvek útoky na diplomatické zariadenia.

„Je čas ustúpiť z okraja. Je nevyhnutné vyhnúť sa akejkoľvek akcii, ktorá by mohla viesť k veľkým vojenským konfrontáciám na viacerých frontoch na Blízkom východe,“ upozornil s tým, že „civilisti už znášajú toto bremeno a platia najvyššiu cenu“.

Guterres pripomenul, že zodpovednosťou všetkých členov bezpečnostnej rady je pomôcť zabezpečiť prímerie v Gaze, bezpodmienečné prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných palestínskym radikálnym hnutím Hamas i zaistiť neprerušované dodávky humanitárnej pomoci.

„Máme spoločnú zodpovednosť pracovať za mier,“ zdôraznil.

21:30 Izrael má po nočnom raketovom a dronovom útoku Iránu pripravené plány na útočnej i obrannej operácie. Na večernom brífingu po nedeľňajšom zasadaní vojnového kabinetu to oznámil hovorca izraelských ozbrojených síl Daniel Hagari.

„Budeme pokračovať v ochrane Izraela a spolu s našimi partnermi budeme pokračovať vo vytváraní bezpečnejšej a stabilnejšej budúcnosti pre celý Blízky východ,“ konštatoval Hagari, ktorý obsah plánov nekonkretizoval.

Spresnil, že Irán pri nočnom útoku na Izrael vypustil približne 350 bezpilotných lietadiel a rakiet. Strely obsahovali 60 ton výbušnín, ktoré "mohli spôsobiť obrovské škody“.

Hagari povedal, že palestínske radikálne hnutie Hamas zadržiava rukojemníkov odvlečených pred vyše polrokom z Izraela aj v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zopakoval, že Izrael urobí všetko pre to, aby sa rukojemníci vrátili domov.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v meste Rafah plánuje spustiť pozemnú inváziu, a to aj napriek protestom medzinárodného spoločenstva. Pred týždňom Netanjahu uviedol, že dátum začiatku invázie už bol stanovený – nezverejnil ho však.

Izraelská armáda tvrdí, že Rafah je poslednou baštou Hamasu, a preto aj tam musí vykonať pozemnú operáciu.

21:10 Izraelský vojnový kabinet niekoľko hodín rokoval o reakcii na nočný iránsky dronový a raketový útok na Izrael, na postupe sa však zatiaľ nezhodol, uvádzajú s odvolaním sa na svoje zdroje izraelské aj zahraničné médiá. Podľa agentúry Reuters sa členovia kabinetu prikláňajú k odvete, na jej rozsahu a načasovaní však zhoda nie je.

Televízia CNN s odvolaním sa na nemenovaného izraelského činiteľa informovala, že kabinet poveril armádu, aby pripravila dodatočné scenáre izraelskej odpovede.

Podľa spravodajského webu The Times of Israel prišli niektoré hebrejské médiá s informáciou, že Benny Ganc, ktorý bol pred vypuknutím vojny v Pásme Gazy jednou z tvárí izraelskej opozície, a bývalý náčelník generálneho štábu Gadi Eisenkot chceli spustiť odvetný úder už v noci na nedeľu, keď ešte iránsky útok prebiehal. Myšlienka okamžitej odpovede však bola rýchlo zavrhnutá.

Po bezprecedentnom iránskom údere, ktorý podľa všetkého nespôsobil výraznejšie škody, je zásadnou otázkou, či bude vyústením ďalšej eskalácie už tak výbušnej situácie na Blízkom východe. Mnohí štátnici volali po maximálnej zdržanlivosti a Washington dával najavo, že sa chce vyhnúť vystupňovaniu konfliktu medzi Izraelom a Iránom, ktorý bol doteraz považovaný za „tieňovú vojnu“.

21:05 Irán tvrdí, že tri dni pred útokom naznačil svoje plány susedným krajinám a informoval aj USA o zámere vykonať „obmedzenú“ operáciu. Nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ americkej administratívy podľa agentúry Reuters pripustil, že USA boli s Iránom v kontakte prostredníctvom Švajčiarska, ale poprel, že by od Teheránu dostali nejaké varovanie.

„Žiadne upozornenie nedali,“ citovala tohto činiteľa agentúra Reuters. „Je očividné, že ich zámerom bolo ničiť a pôsobiť obete,“ uviedol tiež. Pripustil pritom, že USA a Irán „mali niekoľko priamych komunikačných výmen cez švajčiarsky kanál“.

20:35 Iránom podporované šiitské hnutie Hizballáh schvaľuje a oceňuje masívny útok Teheránu na Izrael, ku ktorému došlo v noci na nedeľu.

Ako informovala britská spravodajská televízia Sky News, útok na Izrael označil Hizballáh za „odvážne“ rozhodnutie a dodal, že Irán uplatnil svoje zákonné práva napriek „hrozbám, zastrašovaniu a tlaku“.

Hizballáh sídliaci v Libanone sa od začiatku vojny Izraela proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas púšťa do cezhraničných prestreliek s izraelskými jednotkami v libanonsko-izraelskom pohraničí, pripomenula Sky News.

Dodala, že v oblasti Blízkeho východu Irán v rôznej miere podporuje, financuje a školí niekoľko svojich spojeneckých militantných formácií – okrem Hamasu v palestínskom Pásme Gazy sú to aj húsíjskí povstalci v Jemene, Hizballáh v Libanone a mnoho ďalších frakcií so sídlom v Sýrii a Iraku.

19:40 O situácii na Blízkom východe na diaľku hovorili aj lídri G7, teda Spojených štátov, Kanady, Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska a Japonska. „Lídri odsúdili bezprecedentný útok Iránu proti Izraelu a potvrdili záväzok G7 voči bezpečnosti Izraela,“ zhrnul videokonferenciu Biely dom.

Na rokovaní sa zúčastnil aj predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý vyzval na zdržanlivosť na všetkých stranách. „Budeme pokračovať vo všetkých našich snahách dosiahnuť deeskaláciu. Čo najrýchlejšie ukončenie krízy v Gaze, najmä cez okamžité prímerie, na to bude mať vplyv,“ uviedol. Podporu okamžitému prímeriu v Pásme Gazy podľa agentúry Reuters vyjadrovalo aj spoločné vyhlásenie siedmich hospodársky vyspelých krajín.

19:35 Člen izraelského vojnového kabinetu Benny Ganc, ktorý je zároveň rivalom premiéra Benjamina Netanjahua, chce kvôli bezprecedentnému iránskemu útoku vytvoriť „regionálnu koalíciu“ proti Iránu. Podobne sa vyjadril aj minister obrany Joav Galant, zatiaľ čo sa čakalo na správy o ďalších krokoch Izraela. Tie by mohli prísť po avizovanom rokovaní vojnového kabinetu.

Jeho členmi sú Netanjahu, Galant a Ganc, ako pozorovatelia v ňom zasadajú bývalý náčelník generálneho štábu Gadi Eisenkot a minister pre strategické záležitosti Ron Dermer.

Netanjahu v sobotu večer vyhlásil, že Izrael „ublíži komukoľvek, kto ublíži nám“. Vyjadrenie prišlo vo chvíli, keď Irán začal svoj prvý priamy úder proti židovskému štátu.

„Táto udalosť nie je na konci. Tvárou v tvár iránskej hrozbe vybudujeme regionálnu koalíciu a vyberieme si od Iránu daň, a to spôsobom a vo chvíli, aké nám budú vyhovovať,“ uviedol Ganc, ktorý bol pred vypuknutím vojny v Pásme Gazy jednou z tvárí izraelskej opozície.

Minister obrany Galant vo vlastnom stanovisku uviedol, že Izrael má príležitosť vytvoriť „strategickú alianciu proti tejto vážnej iránskej hrozbe“.

Ďalší politici vrátane krajne pravicového ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben Gvira však volali po rýchlej a ráznej odpovedi.

19:00 Izraelská armáda odpovie na nočný útok Iránu „činmi a nie slovami“. Uvádza sa to v perzskej verzii oficiálneho účtu izraelských obranných síl (IDF) na sociálnej sieti X s tým, že sa tak bez ďalší podrobností vyjadril hovorca IDF v rozhovore pre iránsku exilovú televíziu Iran International.

„Každá akcia vyvolá nejakú reakciu, nie však v slovách, ale v činoch,“ uvádza sa po perzsky v ďalšom príspevku na zmienenom účte, informuje agentúra DPA.

Dosiaľ nie je zrejmé, ako Izrael zareaguje. O ďalšom postupe rokuje popoludní izraelský vojenský kabinet. Mnohí svetoví lídri útok odsúdili a obe strany vyzvali na zdržanlivosť v snahe vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia.

Izrael hlásil po útoku len menšie škody na jednej vojenskej základni. Podľa miestnych médií hospitalizovali po útoku prinajmenšom 12 ľudí vrátane sedemročného dievčaťa z mesta Arad, ktoré vážne zranil šrapnel z rakety. Najmenej osem ďalších ľudí utrpelo ľahké zranenia, buď ich zasiahol šrapnel, alebo sa zranili pri útekoch do úkrytov.

18:02 Irán tvrdí, že tri dni pred útokom naznačil svoje plány susedným krajinám.

Od blízkovýchodných krajín ihneď neprišlo oficiálne potvrdenie, že by varovanie z Teheránu dostali. Agentúra Reuters však citovala nemenovaný zdroj z tureckých diplomatických kruhov, podľa ktorého Irán na útok proti Izraelu upozornil Ankaru vopred.

Iránsky šéf diplomacie Hosejn Amírabdolláhján tiež povedal, že iránska vláda informovala aj Washington o pláne vykonať „obmedzenú, minimálnu“ operáciu s cieľom „potrestať izraelský režim“. Podľa spomínaného zdroja Reuters bola Ankara prostredníkom v komunikácii USA a Iránu, pričom Američania odkázali, že iránska operácia musí zostať „v istých medziach“.

17:39 Irán využil svoje právo na sebaobranu, keď v noci na nedeľu vyslal na Izrael stovky dronov a striel, uviedla sýrska vláda. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá podotýka, že režim prezidenta Bašára Asada je spojencom Teheránu.

Irán svoj bezprecedentný útok na Izrael vysvetlil ako reakciu na „zločiny“ dlhoročného nepriateľa vrátane bombardovania iránskeho konzulátu v Damasku, ktoré zabilo predstaviteľov iránskych revolučných gárd. Izrael sa k incidentu z 1. apríla neprihlásil, ale akcia mu je pripisovaná a revolučné gardy tvrdia, že v noci mierili na zariadenia použité na útok na konzulát.

„Iránska odpoveď… je legitímnym právom na sebaobranu,“ uviedol sýrsky minister zahraničia Fajsal Mekdad. Jeho vyhlásenie publikovala sýrska štátna tlačová agentúra SANA v súvislosti s telefonátom Mekdada s jeho iránskym náprotivkom Hosejnom Amírabdolláhjánom.

17:15 Francúzske ministerstvo zahraničia francúzskym občanom odporučilo, aby dočasne opustili Irán kvôli riziku eskalácie ozbrojeného konfliktu. Holandská vláda svojich občanov z rovnakého dôvodu odrádza od ciest do Izraela.

Izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome... Foto: SITA/AP, Tomer Neuberg
irán, izrael, útok Izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome - Železná kupola - zničil rakety odpálené z Iránu.

16:50 Partneri Iránu dostali tri dni pred nočným útokom na Izrael informáciu, že Teherán chystá kroky proti židovskému štátu, uviedol iránsky šéf diplomacie Hosejn Amírabdolláhján. Podľa televízie CNN pritom nespresnil, ktoré krajiny či skupiny takéto upozornenie dostali, a okolité štáty túto informáciu ihneď nepotvrdili.

„Asi 72 hodín pred našimi operáciami sme informovali našich priateľov a susedov v regióne, že odpoveď Iránu proti Izraelu je istá, legitímna a neodvolateľná,“ vyhlásil Amírabdolláhján. „Považujeme bezpečnosť našich susedov a regiónu za bezpečnosť Iránskej islamskej republiky,“ uviedol.

Velenie iránskych revolučných gárd, ktoré útok vykonali, podľa denníka The New York Times vyhlásilo, že drony a strely mierili iba na zariadenia, ktoré Izrael použil na úder v Damasku. K incidentu v sýrskej metropole, pri ktorom zomreli aj významní predstavitelia revolučných gárd, sa židovský štát neprihlásil, avšak predpokladá sa, že za ním stál.

Teherán teraz deklaruje, že akákoľvek ďalšia izraelská „agresia“ by vyvolala ešte silnejšiu reakciu.

16:45 Turecký minister zahraničia Hakan Fidan volal svojmu iránskemu náprotivku Hosejnovi Amíraabdolláhjánovi a oznámil mu, že Ankara „si neželá eskaláciu v regióne“, povedal AFP diplomatický zdroj. Iránec podľa tohto zdroja v telefonáte vyhlásil, že iránska „odvetná operácia“ proti Izraelu sa skončila a Teherán nezačne novú operáciu, ak nebude napadnutý.

Iránom podporovaní šiitski povstalci Húsíovci, ktorí ovládajú veľkú časť západného Jemenu, stupňujú svoje útoky proti lodnej doprave na kľúčovej obchodnej trase v oblasti Červeného mora. Nočný iránsky útok na Izrael ich hovorca označil za legitímny čin a dodal, že tiež sami povstalci sú v priamej konfrontácii s Izraelom.

16:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil útok Iránu na Izrael a vyzval na úsilie zabrániť ďalšej eskalácii blízkovýchodného konfliktu. Iránsky režim prirovnal k tomu ruskému, obaja podľa neho „šíria teror a vyžadujú rozhodnú a jednotnú reakciu sveta“. Zelenskyj apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby sa spamätalo, keď počuje útočné iránske drony Šáhed, ktoré sú „nástrojom smrti“ na Blízkom východe aj na Ukrajine.

15:55 Iracký prezident Abdal Latíf Rašíd vyzval na zníženie napätia na celom Blízkom východe. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej tiež varoval pred rozšírením konfliktu po tom, čo Irán podnikol bezprecedentný dronový a raketový útok na Izrael.

S odvolaním sa na „najnovší vývoj v regióne a jeho dôsledky“ Rašíd vo svojom vyhlásení tiež zdôraznil „nutnosť zastaviť agresiu proti Pásmu Gazy a nájsť riešenie palestínskej otázky, keďže ide o zásadný prvok stability regiónu“.

15:46 Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján povedal, že jeho krajina nemá v úmysle pokračovať vo vojenskej operácii proti Izraelu. „V tomto okamihu Iránska islamská republika nemá v úmysle pokračovať v obranných operáciách,“ napísal minister na mikroblogovacej sieti X. „Ale ak to bude potrebné, nebude váhať chrániť svoje legitímne záujmy pred akoukoľvek novou agresiou," dodal šéf iránskej diplomacie.

Abdollahján označil útok na Izrael za „využitie práva na legitímnu obranu“ a uviedol, že to ukazuje zodpovedný prístup Iránu k „regionálnemu a medzinárodnému mieru a bezpečnosti“.

15:25 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na utorok zvolal mimoriadnu schôdzku ministrov zahraničia krajín Európskej únie. Pôjde o iránske útoky proti Izraelu, uviedol na sociálnej sieti X Borrell, podľa ktorého je cieľom únie prispieť k zníženiu napätia a zvýšeniu bezpečnosti v regióne.

„V nadväznosti na iránske útoky proti Izraelu som zvolal na utorkové mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ. Naším cieľom je prispieť k deeskalácii a bezpečnosti v regióne,“ napísal Borrell.

15:10 Britské stíhačky zostrelili časť z dronov, ktorými Irán v noci na nedeľu útočil na Izrael. Povedal to v nedeľu britský premiér Rishi Sunak.

„Môžem potvrdiť, že naše lietadlá zostrelili množstvo iránskych útočných dronov,“ povedal Sunak. Potvrdil tým medializované správy, že Británia pomohla Izraelu a ďalším spojencom odvrátiť iránske útoky, píše AFP.

Spojené kráľovstvo bolo podľa premiérových slov súčasťou medzinárodného koordinovaného úsilia s cieľom zneškodniť strely a drony vyslané Iránom. „Britské kráľovské letectvo (Royal Air Force – RAF) vyslalo do oblasti ďalšie lietadlá,“ povedal ďalej Sunak. Útok Iránu zároveň dôrazne odsúdil a označil za nebezpečnú a zbytočnú eskaláciu napätia.

Britský premiér zdôraznil, že v súčasnosti je potrebné, aby si svet zachoval „chladnú hlavu“. Británia sa podľa jeho slov bude spolu so spojencami usilovať o deeskaláciu situácie.

15:05 Iránska mena sa v nedeľu na neoficiálnom trhu prepadla až na rekordné minimum voči doláru. Dôvodom bol rozsiahly raketový a dronový útok na Izrael, ktorý Teherán podnikol v sobotu (13. 4.) večer, čo ešte viac vystupňovalo napätie na Blízkom východe.

Výmenný kurz iránskeho rialu sa na voľnom trhu v nedeľu okolo 10.30 h miestneho času pohyboval na úrovni 705.000 rialov za jeden americký dolár. Iránska mena odvtedy zmazala časť strát. Teherán stanovil oficiálny kurz rialu v roku 2018 na 42.000 rialov/USD.

15:00 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu povedala, že nočný iránsky útok na Izrael priviedol Blízky východ na „pokraj priepasti“, a vyzvala na zdržanlivosť.

Teherán podľa slov Baerbockovej „uvrhol celú oblasť do chaosu“. Ministerka tvrdí, že eskalácia napätia sa musí skončiť.

Nemecký kancelár Olaf Scholz taktiež odsúdil útok ako „vážnu eskaláciu“ napätia. Zároveň zdôraznil „solidaritu“ Berlína s Izraelom a obe strany vyzval na zdržanlivosť. „Nemôžeme spraviť nič iné, než vyzvať všetkých, najmä Irán, aby nepokračovali v tejto ceste,“ povedal novinárom počas svojej návštevy Číny.

14:45 „Irán práve zaútočil na Izrael. Ide o útok regionálnej mocnosti na regionálnu jadrovú mocnosť. Bude veľmi záležať, ako silný tento útok nakoniec bude. Verím, že Irán neprekročí červenú líniu. Ľudia štátu Izrael, naše modlitby sú s vami,“ uviedol na sociálnej sieti predseda Demokratov Jaroslav Naď.

14:40 Strana Modrí – ES považuje útok za pokračovanie politiky Iránu, ktorej cieľom je zničenie Izraela. „Novú vlnu napätia v Izraeli i celom regióne spôsobil brutálny masaker hnutia Hamas 7. októbra 2023, ktorého sa hnutie dopustilo voči nevinnému obyvateľstvu Izraela,“ uviedla strana v stanovisku. Izrael má podľa Modrých právo na sebaobranu. Dodali, že zodpovednosť za násilie v Izraeli a napätie na Blízkom východe nesie Irán, ktorý môže toto napätie zmierniť tým, že tieto organizácie prestane vojensky podporovať, akceptuje štát Izrael a pridá sa k úsiliu medzinárodného spoločenstva vyriešiť spolužitie Izraela a Palestíny mierovou cestou, teda rokovaniami.

14:25 Libanon oznámil, že Izrael v nedeľu zasiahol budovu hnutia Hizballáh na libanonskom území. Jordánsko hlási zneškodnenie letiacich predmetov, ktoré narušili jeho vzdušný priestor.

Zdroj z prostredia libanonského hnutia Hizballáh uviedol, že Izrael v nedeľu zasiahol jednu z budov tohto hnutia na východe Libanonu neďaleko hraníc so Sýriou. Terčom izraelského útoku bola podľa zdroja dvojposchodová budova patriaca Hizballáhu v okolí mesta Baalbek.

Libanonská štátna tlačová agentúra tiež informovala, že nepriateľský letecký útok zasiahol a zničil budovu v jednej dedine v okrese Baalbek na východe Libanonu.

Jordánska vláda vo vyjadrení uviedla, že sa zaoberala niektorými z letiacich predmetov, ktoré v noci stúpili do vzdušného priestoru krajiny. Libanonská armáda bude podľa vyjadrení vlády reagovať na všetko, čo by mohlo ohroziť bezpečnosť krajiny.

14:20 Pápež František po nedeľnej modlitbe Anjel Pána vyjadril znepokojenie a bolesť v spojitosti s útokom Iránu na Izrael. Obe strany žiadal, aby sa vyhli konaniu vedúcemu k prehĺbeniu konfliktu na Blízkom východe.

„Modlím sa a so znepokojením, no takisto aj s bolesťou, sledujem správy, ktoré v týchto hodinách prichádzajú, o zhoršujúcej sa situácii v Izraeli z dôvodu zásahu Iránu,“ povedal pápež ľudom zhromaždením na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Prihovoril sa im z okna nad týmto námestím, pripomína AP.

František upozornil, že Blízky východ sa môže dostať do ešte hlbšej priepasti násilia a žiadal riešenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov, píše APA. „Nik nesmie zasahovať do existencie iného štátu,“ uviedol.

14:05 Irán si v nedeľu predvolal francúzskeho, britského aj nemeckého veľvyslanca v Teheráne, a to v súvislosti s reakciou predstaviteľov ich krajín na iránsky nočný raketový a dronový útok na Izrael.

„Britský, francúzsky a nemecký veľvyslanec v Teheráne boli predvolaní na (iránske) ministerstvo zahraničných vecí v dôsledku nezodpovedných postojov istých predstaviteľov týchto krajín k reakcii Iránu na akcie sionistického režimu (Izraela) proti občanom aj záujmom našej krajiny,“ informovala iránska štátna agentúra IRNA.

Britský premiér Rishi Sunak už v noci nedeľu odsúdil iránsky útok proti Izraelu ako „bezohľadný“. Varoval, že tieto údery môžu vyvolať napätie a destabilizovať región.

Obdobne sa vyjadril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Útok odsúdil, vyjadril solidaritu s Izraelom a vyzval obe strany na zdržanlivosť. Nemecký kancelár Olaf Scholz taktiež útok označil za „nezodpovedný a neospravedlni­teľný“, rovnako vyslovil solidaritu s Izraelom aj obavy z eskalácie napätia v oblasti. Podobne sa vyjadrili už aj mnohí ďalší svetoví lídri, vrátane predstaviteľov NATO či EÚ. Zúčastnené strany vyzývajú na zdržanlivosť.

14:00 Severoatlantická aliancia v nedeľu taktiež odsúdila iránsky nočný útok na Izrael. Označila ho za „eskaláciu“ napätia v regióne a všetky zúčastnené vyzvala na zdržanlivosť.

„Odsudzujeme nočnú eskaláciu zo strany Iránu, vyzývame na zdržanlivosť a pozorne sledujeme vývoj situácie. Je nevyhnutné, aby sa konflikt na Blízkom východe nevymkol spod kontroly,“ uviedla hovorkyňa NATO Farah Dakhlallahová.

13:35 Útok Iránu je podľa opozičného hnutia PS hrozbou pre globálnu bezpečnosť. Vypálenie stoviek rakiet a dronov na Izrael označuje za odsúdeniahodné a v kontexte diania na Blízkom východe za mimoriadne nebezpečné. Apeluje na zdržanlivosť všetkých zúčastnených strán.

„Útok eskaloval už aj tak veľmi citlivú situáciu na Blízkom východe a zvyšuje riziko vypuknutia otvorenej vojny dvoch regionálnych mocností. Apelujeme na všetky strany v oblasti, aby konali zdržanlivo a aby podnikli kroky na ukončenie špirály násilia,“ zdôraznil podpredseda PS Tomáš Valášek.

13:30 Slovensko odsudzuje iránske útoky na Izrael. Vyzýva na zdržanlivosť a vrátenie sa k hľadaniu mierových riešení pre Blízky východ. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR to uvádza na sociálnej sieti.

„Slovensko ako krajina podporujúca mier ostro odsudzuje útoky Iránu na Izrael. Útoky značne zvyšujú napätie a riziko širšieho konfliktu v regióne,“ konštatuje rezort slovenskej diplomacie.

Ministerstvo zdôrazňuje potrebu obnovy dialógu a diplomacie. „Vyzývame všetky strany, aby boli zdržanlivé a vrátili sa k hľadaniu mierových riešení pre Blízky východ,“ apeluje rezort diplomacie.

12:50 Európska únia jednoznačne odsúdila iránsky útok na Izrael a označila ho za neprijateľný. Na sociálnej sieti to v noci uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Ide podľa neho o bezprecedentné zostrenie situácie a hrozbu pre bezpečnosť regiónu. Generálny tajomník OSN António Guterres povedal, že je hlboko znepokojený reálnou hrozbou eskalácie na Blízkom východe a vyzval na maximálnu zdržanlivosť. Berlín a Rím vyjadrili obavy z možného chaosu a eskalácie konfliktu. Iránsky útok odsúdili okrem iného francúzsky prezident Emmanuel Macron, japonský premiér Fumio Kišida alebo juhokórejská diplomacia. Spojené arabské emiráty a Rusko vyzvali na hľadanie riešenia diplomatickou cestou.

12:45 Iránsky prezident Ebráhím Raísí varoval v nedeľu Izrael a jeho spojencov pre akýmkoľvek neuváženým, respektíve bezohľadným konaním. Urobil tak po tom, ako Irán dronmi a raketami zaútočil na Izrael v odvete na útoky na iránsky konzulát v Damasku z 1. apríla.

„Ak sionistický režim (Izrael) alebo jeho podporovatelia preukážu bezohľadné správanie, dostanú rozhodnú a oveľa ráznejšiu odpoveď,“ uviedol Raísí.

12:21 Útok Iránu na Izrael podľa českého prezidenta Petra Pavla nebezpečne eskaluje konflikt v regióne. Na sieti X uviedol, že ČR je v kontakte s partnermi v snahe bezpečnostnú situáciu upokojiť.

„Jednoznačne odsudzujem priamy útok Iránu na Izrael. Hoci sa Izraelu a spojencom dnes v noci podarilo absolútnu väčšinu smrtonosných iránskych dronov a rakiet úspešne zneškodniť, ide o krok, ktorý nebezpečne eskaluje konflikt v regióne. Zostávame v priebežnom kontakte s našimi partnermi v snahe bezpečnostnú situáciu upokojiť,“ uviedol prezident, ktorý Izrael tento rok v januári navštívil.

Podporu Izraelu v uplynulých hodinách vyjadrili mnohí českí politici. Niektorí myslia, že rovnakú podporu, akú má teraz Izrael, by si zaslúžila aj Ukrajina, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej invázii.

12:08 Izrael znovu otvoril svoj vzdušný priestor, ktorý uzavrel počas útoku Iránu dronmi a raketami. Izraelské ministerstvo dopravy uviedlo, že hlavné medzinárodné letisko krajiny obnovilo prevádzku. Dodalo, že v priebehu nedele bude krajina obnovovať aj vnútroštátnu leteckú dopravu.

12:05 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu vyjadrilo znepokojenie so stupňovaním napätia v oblasti Blízkeho východu a zúčastnené strany žiadalo o zachovanie zdržanlivosti.

„Všetky zúčastnené strany žiadame o zdržanlivosť. Spoliehame sa na to, že krajiny z tohto regiónu existujúce problémy vyriešia politickými a diplomatickými prostriedkami,“ uviedol ruský rezort diplomacie vo vyhlásení, píše AFP.

11:40 Irán zasiahol Izrael až 350 dronmi a balistickými a riadenými strelami. Aj za pomoci USA väčšinu z nich zničila protivzdušná obrana židovského štátu. Čo bude nasledovať po tomto bezprecedentnom útoku? Pre Pravdu to vysvetlil James Dorsey, odborník na Blízky východ z Nanyanskej technologickej univerzity v Singapure.

Iran, Izrael Čítajte viac Veľká vojna na Blízkom východe? USA možno budú musieť viac krotiť Izrael ako Irán, myslí si expert

11:35 Opozičná strana SaS odsudzuje iránsky útok na Izrael. Verí, že útok nespôsobí ďalšiu eskaláciu napätia na Blízkom východe, ktorá by viedla k zabíjaniu tisícov nevinných civilistov.

„Považujeme za silný signál, že sa západní spojenci a Jordánsko postavili na stranu Izraela nielen s odrazením útoku, ale aj diplomaticky. Na vojnu totiž vždy v prvom rade doplatia civilisti,“ uviedol podpredseda SaS Juraj Droba.

11:30 Tisíce Iráncov v nedeľu ráno vyšli do ulíc miest, aby vyjadrili podporu pre útoky dronmi a raketami, ktoré Irán v noci na nedeľu uskutočnil voči Izraelu.

Demonštranti na jednom z námestí v hlavnom meste Teherán skandovali „Smrť Izraelu!“ a „Smrť Amerike!“, píše AFP. Reagovali tým na oznámenie iránskych Revolučných gárd, ktoré hlásili začiatok operácie Čestný sľub voči Izraelu. Účastníci zhromaždení mávali iránskymi a palestínskymi zástavami.

Ľudia sa zhromaždili aj pri hrobe generála Kásema Solejmáního v meste Kermán v južnej časti krajiny. Solejmání zomrel pri americkom útoku dronmi v Iraku v januári 2020. Demonštrácie sa konali aj v ďalších iránskych mestách.

11:07 Izraelu by v tejto chvíli najviac pomohlo, keby americká Snemovňa reprezentantov schválila balík pomoci v celkovom objeme 95 miliárd dolárov zahŕňajúci peniaze pre Tel Aviv či Kyjev. Podľa denníka The Guardian to uviedol líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer po bezprecedentnom nočnom útoku Iránu na izraelské územie.

Podľa denníka čoraz viac predstaviteľov amerického Kongresu vyzýva na odsúhlasenie balíka, ktorý vo februári schválil Senát USA, ale republikánske vedenie Snemovne reprezentantov ho odmieta predložiť na hlasovanie. Návrh sa týka čisto zahraničnej pomoci a okrem financií pre Izrael zahŕňa tiež viac ako 60 miliárd dolárov pre Ukrajinu čeliacu ruskej agresii, ďalej peniaze pre spojencov USA v juhovýchodnej Ázii a na humanitárnu pomoc pre Pásmo Gazy.

Predseda snemovne Mike Johnson na konci marca načrtol niektoré podmienky na schválenie balíka, vrátane zvrátenia nedávneho rozhodnutia americkej vlády pozastaviť schvaľovanie nových terminálov na vývoz skvapalneného zemného plynu. Administratíva prezidenta Joea Bidena však takýto postup odmietla, informovala predtým agentúra Bloomberg.

11:00 Prezidentka Zuzana Čaputová iránsky útok odsúdila. "Treba sa vyhnúť ďalšej eskalácii,“ uviedla hlava štátu na sociálnej sieti.

10:55 Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu privítalo bezprecedentný iránsky útok dronmi a raketami na Izrael a vyhlásilo, že išlo o „zaslúženú odpoveď na zločin“ útoku na iránsky konzulát v Sýrii. Vzdušný úder na budovu iránskeho konzulátu pred dvomi týždňami zabil dvoch iránskych generálov, pričom Teherán ho pripisuje Izraelu.

Hamas zároveň vyzval na ďalšiu podporu jeho vojne s Izraelom v Pásme Gazy, ktorá trvá už siedmy mesiac. Svoju výzvu adresoval arabským a islamským štátom a organizáciám v regióne Blízkeho východu, ktoré podporuje Irán. Hamas vo vyhlásení uviedol, že bojuje za „právo nášho palestínskeho ľudu na slobodu a nezávislosť a za vytvorenie palestínskeho štátu s Jeruzalemom ako hlavným mestom“.

Západ považuje Hamas za teroristickú organizáciu. Toto militantné hnutie totiž odmieta takzvané dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu a namiesto toho sa usiluje o zničenie Izraela.

Izrael / Hamas / Čítajte viac Hamas podľa úradu izraelského premiéra odmietol návrh dohody o rukojemníkoch

10:50 Zvolený prezident SR Peter Pellegrini je hlboko znepokojený eskaláciou napätia na Blízkom východe. Verí, že medzinárodné spoločenstvo nájde diplomatické prostriedky, ako situáciu upokojiť, aby sa predišlo stratám na ľudských životoch.

„Hľadanie mierových riešení je výzvou pre politikov na celom svete. Zintenzívnime rokovania a nájdime diplomatické cesty, ako ukončiť vojny, ktoré spôsobujú ľudské tragédie v rôznych oblastiach sveta,“ napísal Pellegrini.

10:45 Situáciu v regióne Blízkeho východu po nočnom útoku Iránu na Izrael slovenský rezort diplomacie intenzívne sleduje. Je v kontakte so zastupiteľskými úradmi, ktoré ju monitorujú priamo na mieste, uviedol slovenský rezort diplomacie.

„Vzhľadom na dynamický vývoj situácie v regióne vyzývame všetkých občanov SR, ktorí sa na tomto území v súčasnosti nachádzajú, aby pre vlastnú bezpečnosť dodržiavali všetky cestovné odporúčania,“ odporúča ministerstvo zahraničných vecí s tým, že v prípade núdze môžu slovenskí občania kontaktovať príslušné veľvyslanectvá SR.

Pre bezpečnosť slovenských diplomatov však rezort zahraničných vecí nebude svoje postupy komunikovať verejne.

10:00 Irán varoval Izrael, aby sa neuchyľoval k odvete, a pohrozil mu v takom prípade ešte väčším útokom, ako aký vykonal za uplynulú noc. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na iránskych predstaviteľov, ktorí rovnako varovali Washington, aby nepodporoval izraelskú vojenskú akciu.

„Ak Izrael podnikne odvetný útok proti Iránu, naša odpoveď bude oveľa väčšia ako vojenská akcia z uplynulej noci,“ uviedol náčelník generálneho štábu iránskej armády Mohammad Bagherí v štátnej televízii. Dodal, že Teherán varoval Washington, že akákoľvek podpora izraelskej odvety bude mať za následok údery na americké základne.

Šéf revolučných gárd Hosejn Salámí tiež varoval, že Teherán podnikne odvetné kroky proti akémukoľvek izraelskému útoku na iránske záujmy, predstaviteľov alebo občanov.

Iránske vojenské vedenie hodnotí bezprecedentný útok na Izrael ako úspešný. „Dôvodom tejto operácie bolo prekročenie červenej línie zo strany sionistického režimu, čo pre nás bolo neprijateľné,“ uviedol Bagherí. Odvetné údery proti Izraelu podľa neho boli úspešné.

9:00 Francúzsko je medzi krajinami, ktoré sa podieľali na obrane proti nočnému iránskemu útoku na Izrael, uviedol izraelský armádny hovorca Daniel Hagari. Médiá v noci upozorňovali aj na zapojenie amerických, britských a jordánskych lietadiel do likvidácie iránskych dronov a rakiet.

„Francúzsko má veľmi dobrú techniku, stíhačky, radar – a viem, že sa podieľalo na strážení vzdušného priestoru,“ povedal Hagari. Dodal, že nemá presné informácie o tom, či francúzske lietadlá zostrelili niektorú z rakiet odpálených Iránom.

8:47 Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ostro odsúdila iránsky útok na Izrael. Irán a jeho spojencov vyzvala, aby takéto akcie okamžite zastavili. Podľa predsedníčky Európskeho parlamentu Roberty Metsolaovej predstavujú bezprecedentné útoky dronov a rakiet na Izrael obrovskú eskaláciu napätia.

8:40 Jordánsko, Irak a Libanon oznámili, že znovu otvorili svoj vzdušný priestor po tom, ako ho v sobotu neskoro večer kvôli iránskym útokom na Izrael uzavreli.

8:35 Sily Spojených štátov pomohli zostreliť „takmer všetky“ drony a rakety vypálené Iránom na Izrael, uviedol v noci na nedeľu americký prezident Joe Biden po telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Biden opätovne potvrdil „neochvejný záväzok USA“ voči bezpečnosti Izraela. „Povedal som mu, že Izrael preukázal pozoruhodnú schopnosť brániť sa a poraziť aj bezprecedentné útoky – vyslal jasný odkaz svojim nepriateľom, že nemôžu účinne ohrozovať bezpečnosť Izraela,“ dodal. Americké sily alebo ich zariadenia sa podľa neho nestali terčom útoku Iránu.

Stanica CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje z americkej administratívy informovala, že Biden Netanjahuovi tiež povedal, že USA nepodporia a nesúhlasia s izraelským protiútokom na Irán.

8:30 Predstavitelia Európskej únie, Kanady a Nemecka v nedeľu odsúdili útok Iránu na Izrael uskutočnený v noci na nedeľu. Egypt a Saudská Arábia vyjadrili znepokojenie a zúčastnené strany vyzvali na zachovanie zdržanlivosti.

8:22 Čína je hlboko znepokojená v spojitosti s narastajúcim napätím na Blízkom východe po tom, ako Irán v noci na nedeľu uskutočnil odvetný úder voči Izraelu, uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

8:00 Generálny tajomník OSN António Guterres dôrazne odsúdil iránsky útok na Izrael. Podľa neho ide o „závažnú eskaláciu“ a vyzval na zastavenie nepriateľských akcií, aby sa predišlo ničivému regionálnemu konfliktu.

Izrael, Aškelon, Iron Dome, Železná kupola, raketa Čítajte viac Železná kupola Izrael chráni. Má aj slabiny?

Bezprecedentný útok Iránu: Malé škody, veľké napätie

Útok nakoniec zrejme nepriniesol veľké škody, výrazne však zostril napätie v už tak nepokojnom regióne. Vedenie izraelskej armády po nočnom útoku hodnotí situáciu a diskutuje o plánoch ďalšieho postupu, uviedla nad ránom armáda podľa amerického denníka The New York Times (NYT). Dvaja izraelskí činitelia denníku povedali, že na nočný útok Irán použil celkovo 185 dronov a 36 striel s plochou dráhou letu, vypustil tiež 110 balistických striel. Väčšinou priamo z iránskeho územia, aj keď malé počty boli vypustené z Iraku a tiež z Jemenu, uviedol NYT.

Izraelská armáda neskôr uviedla, že Irán za uplynulú noc proti Izraelu vyslal vyše 300 dronov a rakiet a 99 percent z nich bolo zostrelených. Išlo podľa nej o významný strategický úspech. Armádny hovorca Daniel Hagari povedal, že „funkčnosť armády zostala plne zachovaná“ a že velenie diskutuje o tom, aké možnosti má ďalej.

Irán, Izrael Čítajte viac Izrael: Kto ublíži nám, ublížime jemu. Irán: Ak izraelský režim urobí ďalšiu chybu, budeme tvrdší

Izraelské aj svetové médiá spomínajú len malé spôsobené škody, väčšinu útočiacich dronov a striel sa podarilo zlikvidovať, rad ešte mimo izraelského vzdušného priestoru. Ako vo vyhlásení pripustil hovorca Hagari, mal Izrael v tejto veci „určitú podporu“ svojich spojencov. To potvrdil tiež Biely dom vo vyhlásení po telefonickom rozhovore medzi prezidentom Joeom Bidenom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. „Pomohli sme Izraelu zostreliť skoro všetky prilietajúce drony a strely,“ uviedol Biden podľa vyhlásenia. Médiá v noci upozorňovali aj na zapojenie britských a jordánskych lietadiel.

Operácia Iránu „Skutočný sľub“

Americký Inštitút pre štúdium vojny si podľa denníka The Times of Israel (ToI) všimol, že nočný iránsky útok mal spoločné črty s tým, akým spôsobom teraz Rusko pri svojej agresii na Ukrajine používa drony a strely. „Rusko na Ukrajine experimentovalo s kombináciami balistických striel a striel s plochou dráhou letu spoločne s iránskymi dronmi,“ poznamenal inštitút.

Počas niekoľkých desiatok minút prvej vlny izraelské letectvo začalo sledovať viac ako 100 iránskych dronov, uviedli ozbrojené sily. The Times of Israel na začiatku iránskej akcie varoval, že útok môže mať rôzne vlny a môže zahŕňať aj rakety, ktoré by sa k Izraelu mohli dostať rýchlejšie.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení uviedol, že Izrael sa na priamy útok Iránu pripravoval a že akýkoľvek úder nenechá bez odvety. „Stanovil som jasný princíp: Keď nás niekto zasiahne, zasiahneme my jeho,“ citoval spravodajský web The Times of Israel z videa zverejneného premiérom.

Vývoj znamená ďalšiu eskaláciu konfliktov na Blízkom východe po viac ako šiestich mesiacoch vojny medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Damask / Irán / Raketový útok / Čítajte viac Izrael útočil na iránsky konzulát v Damasku, dvaja iránski generáli sú mŕtvi. Teherán pohrozil odvetou

Hovorca izraelskej armády okolo 2:00 SELČ uviedol, že zneškodnených bolo okolo dvoch stoviek iránskych dronov a balistických striel, mnohé mimo izraelského územia. Útok sa však podľa neho v tej chvíli stále neskončil, krajina očakávala ďalšiu vlnu.

Nočná operácia, ktorú iránska armáda nazvala „Skutočný sľub“, je odpoveďou na nedávny úder proti iránskemu konzulátu v Damasku, kde 1. apríla zomrelo viacero významných predstaviteľov iránskych revolučných gárd. Izrael sa k útoku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

NEPOUZ, letisko, lietadlo, cestovanie Čítajte viac Jordánsko sa rozhodlo dočasne uzavrieť svoj vzdušný priestor pre všetky lietadlá

Zasadol izraelský vojnový kabinet

Pred správou o útoku sa objavili neoficiálne informácie, že Iránci sa pokúsia zasiahnuť vojenské ciele. Vo vysielaní televízie Channel 12 uviedol bývalý šéf izraelskej vojenskej rozviedky Amos Jadlin, že každý dron nesie 20 kilogramov výbušnín. Nemenované izraelské zdroje povedali denníku NYT, že Izrael sa domnieva, že drony vzlietli nielen z Iránu, ale aj Iraku, ktorý tiež uzavrel svoj vzdušný priestor.

„Naše obranné systémy sú rozmiestnené a sme pripravení na všetky scenáre,“ uviedol ešte pred potvrdením útoku Netanjahu.

V Izraeli večer zasadol vojnový kabinet, v Bielom dome zase podľa agentúry Bloomberg situáciu monitoruje americký prezident Joe Biden spoločne s poradcami vrátane šéfa diplomacie Antonyho Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina.

„Spojené štáty budú stáť po boku izraelského ľudu a podporia ich obranu proti týmto iránskym hrozbám,“ uvádza vyhlásenie Bieleho domu.

Dlhoroční nepriatelia

Vojenská reakcia Teheránu bola očakávaná niekoľko dní, napriek tomu je prvý priamy útok z Iránu na izraelské územie výrazným zostrením konfliktu medzi dlhoročnými regionálnymi nepriateľmi, ktorí doteraz zvádzali zástupný konflikt. Americký prezident Biden v minulých dňoch Irán pred podobným krokom jednoznačne varoval, tiež diplomati viacerých ďalších krajín posielali do Teheránu podobné odkazy.

Situácia v regióne znepokojuje svetových politikov, na zdržanlivosť vyzval generálny tajomník OSN Antonio Guterres aj predstavitelia EÚ a jej členských krajín, niektorí iránsky útok označovali za nelegálny.

Iránska misia pri OSN akciu označila za reakciu na „opakované zločiny“ židovského štátu, uviedla, že USA musia zostať mimo a ak Tel Aviv „neurobí ďalšiu chybu“, bude vec možné považovať za uzavretú. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však vo vyhlásení po začiatku útoku uviedol, že Izrael sa na priamy útok Iránu pripravoval a že akýkoľvek úder nenechá bez odvety.

Helikoptéra / US Army / USA Armáda / Čítajte viac USA posielajú na Blízky východ posily, majú obavy z útoku Iránu na Izrael

V niektorých častiach Izraela niekoľko hodín platila výzva, aby sa ľudia zdržiavali v blízkosti krytov. Podobne sa na sociálnych sieťach vyjadrila tiež česká ambasáda v Tel Avive, veľvyslankyňa Veronika Kuchyňová českých občanov vyzvala, aby si stiahli aplikáciu varujúcu pred vzdušnými údermi a počúvali pokyny civilnej obrany. Podľa britskej BBC však napríklad obyvateľov Tel Avivu iránsky útok nevyrušil a v baroch v meste bolo v noci živo.

V Izraeli médiá s odvolaním sa na záchrannú službu zatiaľ hovoria len o jednom ťažko zranenom beduínskom dieťati a s odvolaním sa na armádu o drobných poškodeniach na jednej leteckej základni na juhu krajiny.

Irán zaútočil na Izrael v čase, keď izraelskú armádu už viac ako pol roka zamestnáva vojenská operácia v Pásme Gazy, kde bojuje s palestínskym hnutím Hamas. Konflikt, ktorý je dôsledkom krvavého teroristického útoku Hamasu na juh Izraela, priniesol od vlaňajšieho októbra vysoké straty medzi palestínskymi civilistami. Židovský štát si zároveň na juhu Libanonu vymieňa údery s hnutím Hizballáh, ktoré má dlhodobú iránsku podporu.

724 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #konflikt Iránu a Izraela