Izrael po útoku Iránu údajne odkladá inváziu do Rafahu (online)

Izrael sa údajne rozhodol odložiť dlho očakávanú inváziu svojej armády do mesta Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy. Odklad súvisí s útokom na Izrael, ktorý v noci na nedeľu podnikla iránska armáda. V pondelok o tom informoval denník The Times of Israel (TOI). Podľa americkej spravodajskej televízie CNN mala izraelská armáda v pondelok začať vydávať príkazy na evakuáciu ľudí z Rafahu. Tieto plány však už údajne nie sú prioritou. Rovnakú správy priniesol aj izraelský verejnoprávny telerozhlas KAN. Strana Jednota (Likud) premiéra Benjamina Netanjahua však tieto tvrdenia poprela.

15.04.2024 06:15 , aktualizované: 23:15
Israel Iron Dome Explainer Foto: ,
Izraelský protiraketový systém Iron Dome odpaľuje raketu vypálenú z pásma Gazy smerom na Izrael, neďaleko Aškelonu, Izrael, vo štvrtok 11. mája 2023. Od roku 2011, keď Izrael aktivoval systém Iron Dome, zachytil tento najmodernejší systém protiraketovej obrany tisíce rakiet vypálených z pásma Gazy. Podľa odhadov izraelskej armády Hamas počas súčasnej vojny vypálil na Izrael už 7 000 rakiet.
debata (145)
Izrael Iron Dome PVO Tel Aviv Čítajte viac Izraelský vojnový kabinet sa prikláňa k odvete za útok Iránu, chýba zhoda na rozsahu a načasovaní (online)

Najdôležitejšie udalosti

  • Biely dom: Iránsky útok na Izrael bol trápnym neúspechom
  • WSJ: Izrael by na iránsky dronový a raketový útok mohol odpovedať už dnes
  • Izrael po útoku Iránu údajne odkladá inváziu do Rafahu
  • Borrell: Z Iránu sa nesmie stať jadrová veľmoc, je to v záujme všetkých. EÚ musí mať aj s Teheránom dobré vzťahy
  • Irán vyzýva Západ, aby „ocenil“ jeho zdržanlivosť voči Izraelu v posledných mesiacoch
  • Blízky východ je na hrane vojny, varuje OSN
  • Netanjahu zvolal zasadnutie vojenského kabinetu. Rokoval o reakcii na útok Iránu
  • Útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou. Šéf britskej diplomacie dúfa, že nedôjde k odvete
  • USA odmietajú, že by ich Irán dopredu informoval o tom, že zaútočí na Izrael
Bezpečnostný analytik o útoku Iránu na Izrael
Video
Zdroj: ta3

23:15 Masívny dronový a raketový útok Iránu na Izrael bol „veľkolepým a trápnym neúspechom“, uviedol Biely dom. S týmto vyhlásením prišiel deň po tom, čo americké jednotky pomohli Izraelu zostreliť väčšinu rakiet a bezpilotných lietadiel vypálených Teheránom, uvádza TASR.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby podľa agentúry AFP doplnil, že aj do Bieleho domu sa dostali tvrdenia, že „toto veľkolepé a zahanbujúce zlyhanie bolo v skutočnosti zámerné“. „Počul som tiež, že Irán vopred varoval Izrael, aby pripravil svoju obranu a minimalizoval škody. Nič z toho nie je pravda,“ zdôraznil Kirby.

Nemenovaní americkí predstavitelia v noci na pondelok uviedli, že Irán avizoval Washingtonu útok na Izrael prostredníctvom švajčiarskych diplomatických kanálov. Kirby však tvrdenia o tom, že Teherán vopred oznámil načasovanie alebo ciele útoku, označil za smiešne. Podľa neho útok ukázal, že Irán mal v úmysle spôsobiť značné škody a straty na životoch.

Agentúra AFP pripomenula, že Biely dom si neželá eskaláciu napätia ani vojnu na Blízkom východe. Kirby však uviedol, že rozhodnutie o tom, či a ako reagovať, je výlučne v kompetencii Izraela.

Na otázku, či prezident USA Joe Biden žiadal od Izraela, aby po úspešnom odvrátení iránskeho útoku prejavil zdržanlivosť, Kirby povedal, že prezident naliehal na premiéra Benjamina Netanjahua, aby premýšľal o tom, čo „tento úspech vypovedá sám osebe a o zvyšku regiónu“.

Kirby tiež povedal, že po víkendovom útoku Iránu proti Izraelu je jasné, že na rozdiel od Teheránu Jeruzalem nie je medzinárodne izolovaný a má spojencov pripravených postaviť sa na jeho obranu.

21:34 Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi. TASR informuje na základe agentúr AP a AFP.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi „bude reagovať“. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim, ktorá podľa Tel Avivu utrpela pri iránskom útoku ľahké škody.

V samostatnom vyhlásení hovorca izraelskej armády Daniel Hagari oznámil, že Izrael „urobí všetko, čo bude potrebné na ochranu štátu Izrael, a urobí to, kedy uzná za vhodné“. Svetoví lídri naliehajú na Izrael, aby iránsky útok neodplácal.

19:57 Spojené štáty si neželajú zhoršenie vzťahov s Iránom, ale zároveň budú pokračovať v obrane Izraela. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken to v pondelok vyhlásil po víkendovom útoku Teheránu na Izrael, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

„Tento víkend ukázal, že Izrael sa nemusel a nemusí brániť sám, keď je obeťou agresie, obeťou útoku,“ dodal Blinken na začiatku stretnutia s irackým vicepremiérom a označil konanie Iránu za „bezprecedentné“.

Blinken ďalej uviedol, že za posledných 36 hodín sa zúčastnil na množstve rozhovorov s cieľom koordinovať diplomatickú reakciu, ktorá by zabránila eskalácii krízy v regióne. Podľa ministerstva zahraničných vecí USA hovoril najmä so svojimi partnermi v Egypte, Saudskej Arábii, Jordánsku, Turecku, Británii a Nemecku.

Blinkenovo stretnutie sa uskutočnilo pred rokovaniami amerického prezidenta Joea Bidena s irackým premiérom Muhammadom Šijá Súdáním v Bielom dome.

18:58 Izraelská odpoveď na víkendový dronový a raketový útok Iránu by mohla prísť už dnes, napísal denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na nemenovaných amerických a ďalších západných činiteľov. Podľa spravodajského serveru The Times of Israel (ToI) sa skončilo dnešné zasadnutie izraelského vojnového kabinetu, na ktorom sa prerokovali možnosti izraelskej reakcie. Podľa stanice Channel 12 sa hovorilo o viacerých variantoch, pričom vo všetkých prípadoch išlo o „bolestivý“ protiúder voči Iránu, ktorý by však nezačal vojnu. Cieľom kabinetu podľa stanice bolo zvoliť reakciu, ktorú nezablokujú Spojené štáty.

Izraelský vojnový kabinet je užší vládny orgán, ktorý ostatní ministri splnomocnili rozhodnúť o prípadnej reakcii na rozsiahly iránsky útok. Členmi vojnového kabinetu sú popri premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi minister obrany Joav Galant a Benny Ganc, ktorý bol pred vypuknutím vojny v Pásme Gazy jednou z hlavných tvárí izraelskej opozície.

Irán v noci na nedeľu vyslal proti Izraelu vyše 300 dronov a rakiet, ktoré aj vďaka zapojeniu zahraničných partnerov Izraela do obrany nespôsobili významnejšie škody. Odraziť útok sa izraelskej protivzdušnej obrane podarilo s pomocou USA, Británie, Francúzska a Jordánska.

17:50 Úspech Izraela pri odrazení iránskeho útoku v noci na nedeľu upriamil pozornosť na zraniteľnosť Ukrajiny voči Rusku. Teherán zostavil úderný balík podľa osvedčeného receptu Moskvy, ktorá s veľkým ničivým efektom kombinuje nasadenie dronov, balistických a riadených striel. Prečo to Iráncom nevyšlo? A aký vplyv to môže mať na agresiu, ktorej čelí Kyjev?

zostreleny dron Sahid 136 Čítajte viac Šahídy hučia všade rovnako. Odblokujú pomoc pre Izrael i Ukrajinu?

17:20 Izrael sa údajne rozhodol odložiť dlho očakávanú inváziu svojej armády do mesta Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy. Odklad súvisí s útokom na Izrael, ktorý v noci na nedeľu podnikla iránska armáda. V pondelok o tom informoval denník The Times of Israel (TOI), píše TASR.

Podľa americkej spravodajskej televízie CNN mala izraelská armáda v pondelok začať vydávať príkazy na evakuáciu ľudí z Rafahu. Tieto plány však už údajne nie sú prioritou. Rovnakú správy priniesol aj izraelský verejnoprávny telerozhlas KAN. Strana Jednota (Likud) premiéra Benjamina Netanjahua však tieto tvrdenia poprela, doplnil TOI.

Netanjahu žiadal o schválenie plánov na operáciu v Rafahu už niekoľkokrát a nedávno oznámil, že dátum jej spustenia už bol stanovený. O niekoľko hodín neskôr však izraelský minister obrany Joav Galant svojmu americkému rezortnému kolegovi Lloydovi Austinovi povedal, že nebol stanovený žiaden dátum, keďže armáda pracuje na finalizácii plánov evakuácie 1,4 milióna Palestínčanov, ktorí sa pred bojmi skryli v Rafahu.

Ako v nedeľu informoval hovorca izraelskej armády Daniel Hagari, v Rafahu sú údajne zadržiavaní aj zostávajúci rukojemníci, ktorých z juhu Izraela zavliekli do Pásma Gazy ozbrojené komandá prepojené s palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Tieto skupiny 7. októbra 2023 vpadli na územie Izraela, kde v tamojších mestách, dedinách a kibucoch terorizovali miestne obyvateľstvo.

16:00 Český šéf diplomacie Ján Lipavský (Piráti) si predvolal veľvyslanca Islamskej republiky Irán v Česku. Podľa ministra zahraničia Irán „útokom na Izrael prekročil všetky medze“ a ohrozuje bezpečnosť v regióne. Zatiaľ nie je jasná, kedy sa stretnú.

15:29 Nemecko si po víkendovom útoku raketami a dronmi na Izrael predvolalo iránskeho veľvyslanca. Informuje o tom spravodajský portál Sky News, ktorý sa odvoláva na hovorcu nemeckého ministerstva zahraničia.

Ministerka zahraničia Annalena Baerbocková sa už skôr počas dňa vyjadrila, že „obranné víťazstvo“ Izraela nad Iránom je nutné zabezpečiť diplomatickou cestou a všetky strany musia spolupracovať na tom, aby zabránili eskalácii. „Izrael zvíťazil v defenzíve vďaka svojej silnej protivzdušnej obrane a úsiliu USA, Británie a arabských štátov. Teraz musíme zabrániť eskalácii v regióne,“ povedala.

15:20 Proiránske šiitské hnutie Hizballáh sa prihlásilo k nastraženiu niekoľkých výbušných zariadení, z ktorých jedno pri výbuchu spôsobilo zranenia skupine izraelských vojakov pohybujúcich sa údajne už na území Libanonu.

Izraelská armáda uviedla, že pri explózii v oblasti severnej hranice Izraela sa zranili štyria izraelskí vojaci. Izrael nespresnil, na ktorej strane hranice sa jeho vojaci nachádzali – či na libanonskej alebo izraelskej.

Hizballáh sídliaci v Libanone sa od začiatku vojny Izraela proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas púšťa do cezhraničných prestreliek s izraelskými jednotkami v libanonsko-izraelskom pohraničí, pripomenula britská spravodajská televízia Sky News. Dodala, že v oblasti Blízkeho východu Irán v rôznej miere podporuje, financuje a školí niekoľko svojich spojeneckých militantných formácií. Okrem Hamasu v palestínskom Pásme Gazy sú to aj húsíjskí povstalci v Jemene, Hizballáh v Libanone a mnoho ďalších frakcií so sídlom v Sýrii a Iraku.

Kirjat Šmona / Izrael / Libanon / Čítajte aj Hizballáh zaútočil kaťušami na Izrael. Mieril na delostrelecké pozície

14:14 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v nedeľu telefonoval s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom. Podľa Borrella Európska únia potrebuje mať čo možno najlepšie vzťahy s Iránom aj napriek sankciám uvaleným na islamskú republiku za jej sporný jadrový program a iné záležitosti.

„Je v záujme všetkých, aby sa z Iránu nestala jadrová veľmoc a aby sa Blízky východ upokojil,“ uviedol Borrell.

13:38 Rusko je mimoriadne znepokojené nárastom napätia na Blízkom východe po víkendovom útoku Iránu na Izrael. Vyhlásil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Sme mimoriadne znepokojení eskaláciou napätia v tomto regióne. Tamojšie krajiny vyzývame na zdržanlivosť,“ uviedol Peskov. „Ďalšia eskalácia nie je v záujme nikoho. Preto sme zástancami toho, že všetky nezhody by sa mali riešiť výlučne politickými a diplomatickými metódami,“ uviedol Peskov podľa agentúry Reuters.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck / Čítajte aj Rusko oživuje staré riešenie prímeria s Ukrajinou zo začiatku vojny. Kremeľ však má ďalšie požiadavky

13:30 Izrael musí pri zvažovaní svojej reakcie na masívny vzdušný útok Iránu dodržiavať medzinárodné právo, vyhlásila v pondelok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

„Právo na sebaobranu znamená obranu proti útoku. Odveta nie je kategóriou medzinárodného práva,“ povedala Baerbocková v odpovedi na otázku novinára, či má Izrael právo na odvetu.

Irán v noci na nedeľu vypustil 300 bezpilotných lietadiel a rakiet smerom na Izrael, čo priviedlo región na pokraj totálnej vojny, pripomenula šéfka nemeckej diplomacie.

„Táto eskalácia však zároveň ukázala, že región stojí pri Izraeli, keď ide o obmedzenie nebezpečného správania Iránu. Irán je izolovaný,“ povedala Baerbocková na stretnutí v Paríži.

„Izrael zvíťazil obranným spôsobom vďaka svojej silnej protivzdušnej obrane, ako aj vďaka odvážnemu zásahu USA, Británie a arabských štátov. Toto obranné víťazstvo sa teraz musí zabezpečiť diplomaticky. Našou prioritou musí byť zabránenie požiaru v regióne,“ pokračovala ministerka.

Baerbocková uviedla, že hovorila s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom a varovala ho pred ďalšou eskaláciou napätia zo strany Teheránu.

13:20 Blízky východ sa ocitol na okraji útesu, vyhlásil v pondelok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň vyzval na deeskaláciu konfliktu medzi Izraelom a Iránom.

„Sme na okraji útesu a musíme sa odtiaľ dostať preč,“ uviedol Borrell pre španielsku rozhlasovú stanicu Onda Cero. „Musíme stúpiť na brzdy,“ dodal.

Borrell uviedol, že očakáva od Izraela reakciu na tento bezprecedentný útok, no dúfa, že neprispeje k ďalšej eskalácii.

V izraelskej pravicovej vládnej koalícii podľa Borrella panujú hlboké rozdiely medzi zástancami tvrdej línie, ktorí chcú neľútostnú odvetu, a umiernenejšou frakciou. Táto frakcia chce taktiež podniknuť odvetné opatrenia, avšak podľa Borrella nie spôsobom „odpoveď za odpoveď“.

Borrell, EÚ, šéf diplomacie, Kyjev, Ukrajina, Rusko Čítajte aj Borrell: Schyľuje sa k vojne, nie je to fantázia. EÚ musí vytvoriť obranný euroval

12:24 Irán vyzval v pondelok Západ, aby „ocenil“ jeho zdržanlivosť voči Izraelu v posledných mesiacoch. Teherán tak spravil po nedeľnom útoku na Izrael, ktorým reagoval na nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku pripisovaný Izraelu.

„Namiesto obviňovania Iránu by (západné) krajiny mali viniť seba a zodpovedať sa verejnej mienke za opatrenia, ktoré prijali proti… vojnovým zločinom páchaným Izraelom,“ uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání. Odkazoval na vojnu Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Podľa Kanáního by západné vlády „mali oceniť zdržanlivosť Iránu v posledných mesiacoch“. Uviedol tiež, že Irán útok podnikol, aby „vytvoril odstrašujúci prostriedok s cieľom zabrániť opakovaniu činov sionistického režimu a brániť záujmy“ Iránu.

Izrael Iron Dome PVO Tel Aviv Čítajte aj Zdrvujúci nočný útok Iránu na Izrael sa skončil úplným fiaskom

11:50 Republikánsky predseda americkej Snemovne reprezentantov Mike Johnson avizoval na tento týždeň nové hlasovanie o podpore pre Izrael vo svetle víkendového iránskeho útoku. Neuviedol však, či chce súčasne uvoľniť dodatočné prostriedky na pomoc Ukrajine, ako to pred vyše dvoma mesiacmi urobil americký Senát. Demokrati na čele s prezidentom Joom Bidenom ďalej trvajú na schválení celého balíka.

Výdavkový súbor s viac ako desiatimi miliardami dolárov určených na pomoc Izraelu, približne 61 miliardami pre Ukrajinu a ďalšími položkami navrhol Biden už v októbri v nadväznosti na teroristický útok hnutia Hamas na južný Izrael, zároveň chcel predísť vyčerpaniu dostupných peňazí na vyzbrojovanie Kyjeva. Kongres ani po šiestich mesiacoch žiadnu z častí návrhu neschválil, pričom Johnson sa už dvakrát pokúsil podporu Izraela presadiť samostatne.

„Tento týždeň to skúsime znovu a na detailoch toho balíka sa pracuje,“ povedal v nedeľnom televíznom rozhovore Johnson. „V tejto chvíli zvažujeme možnosti a všetky tieto výdavkové otázky,“ dodal.

Johnson vo vysielaní Fox News opakovane hovoril o balíku, nebolo však jasné, či chce hlasovať tiež o peniazoch pre Ukrajinu, ktorá vzdušným útokom, aký cez víkend zažil Izrael, čelí neustále. Ako napísal denník The New York Times, líder tesnej republikánskej väčšiny „hľadá spôsob, ako zostaviť balík zahraničnej pomoci, ktorý by mohol získať kritickú masu podpory pri silnom odpore republikánov k posielaniu pomoci Kyjevu a pri rastúcej opozícii medzi demokratmi voči neobmedzenej vojenskej pomoci Izraelu“.

11:43 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvolal na dnes na 13:00 SELČ ďalšie zasadnutie svojho vojnového kabinetu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z izraelskej vlády. Izraelský vojnový kabinet je užší vládny orgán, ktorého ostatní ministri splnomocnili rozhodnúť o prípadnej reakcii na rozsiahly víkendový dronový a raketový útok Iránu proti Izraelu.

Členmi vojnového kabinetu sú popri Netanjahuovi minister obrany Joav Galant a Benny Ganc, ktorý bol pred vypuknutím vojny v Pásme Gazy jednou z hlavných tvárí izraelskej opozície. Ako pozorovatelia v ňom potom zasadajú napríklad bývalý náčelník generálneho štábu Gadi Eisenkot či minister pre strategické záležitosti Ron Dermer.

Izraelský vojnový kabinet naposledy rokoval v nedeľu večer, podľa izraelských aj zahraničných médií vtedy o ďalšom postupe nerozhodol. Jeho členovia sa síce prikláňajú k odvete za iránsky útok, nepanuje však zhoda na jej rozsahu ani načasovanie, uviedla v nedeľu večer agentúra Reuters.

Izrael Iron Dome PVO Tel Aviv Čítajte aj Izraelský vojnový kabinet sa prikláňa k odvete za útok Iránu, chýba zhoda na rozsahu a načasovaní (online)

11:40 Iránske letiská v pondelok obnovili prevádzku po dočasnom prerušení z dôvodu víkendového útoku Iránu na Izrael.

Letová prevádzka na Medzinárodnom letisku imáma Chomejního v Teheráne bola obnovená o 6.00 h miestneho času (4.30 h SELČ), napísala IRNA. Dodala, že ďalšie letiská v krajine vrátane Tabrízu na severozápade, Mašhadu na severovýchode a Širázu na juhu „fungujú podľa harmonogramu“.

10:33 Víkendový útok na Izrael je pre Irán „dvojitou prehrou“, pretože nespôsobil Izraelu škody a odhalil svetu škodlivý vplyv Iránu na Blízkom východe. Vyhlásil to v pondelok v rozhovore pre spravodajskú televíziu Sky News britský minister zahraničných vecí David Cameron.

Šéf britskej diplomacie poukázal v rozhovore na rozsah iránskeho útoku, pri ktorom použil 301 zbraní. Zároveň však vyzval Izrael, aby situáciu na Blízkom východe po útoku Iránu ešte viac neeskaloval. „Ak ste dnes ráno v Izraeli, celkom oprávnene si myslíte, že máte právo na toto reagovať a majú, no naliehame na to, že by (situáciu) nemali eskalovať,“ uviedol šéf britskej diplomacie.

„Dúfame, že nedôjde k odvete a namiesto toho sa pozornosť sveta presunie k (palestínskemu militantnému hnutiu) Hamas,“ uviedol Cameron. Poukázal pritom na rukojemníkov, ktorých militanti zadržiavajú od októbrového útoku na Izrael, v dôsledku ktorého vypukla vojna v Pásme Gazy.

sunak, cameron Čítajte aj Roztržka na obzore. Sunak a Cameron sa pri možnom palestínskom štáte nezhodli

10:15 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres varoval členov jej Bezpečnostnej rady pred ďalšou eskaláciou napätia represáliami proti Iránu, pričom poznamenal, že Blízky východ je už „na hrane“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

„Ľudia v regióne čelia skutočnému nebezpečenstvu zničujúceho konfliktu v plnom rozsahu. Teraz je čas na utlmenie a deeskaláciu. Ani región, ani svet si nemôžu dovoliť ďalšiu vojnu,“ vyhlásil v nedeľu večer počas zasadnutia rady.

Mimoriadne stretnutie Bezpečnostnej rady OSN sa uskutočnilo po masívnom víkendovom útoku Iránu na Izrael, ktorý bol podľa Teheránu odvetou za skorší úder na iránsky konzulát v Sýrii, a ako uvádza agentúra AP, stretnutie skončilo bez prijatia akýchkoľvek krokov.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilan Erdan vyzval radu na uvalenie „všetkých možných sankcií“ voči Iránu. Iránsky veľvyslanec zase povedal, že operáciu vykonali v rámci práva na sebaobranu, pričom „toto uzavreté opatrenie bolo potrebné a primerané“.

9:55 Francúzsko pomôže urobiť všetko pre to, aby zabránilo „požiaru“ na Blízkom východe po bezprecedentnom dronovom a raketovom útoku Iránu na Izrael. Vyhlásil to v pondelok francúzsky prezident Emmanuel Macron, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Macron v rozhovore pre televíznu stanicu BFMTV uviedol, že francúzske stíhačky počas útoku v noci na nedeľu pomohli odraziť iránske narušenie vzdušného priestoru Jordánska. Pripomenul, že Francúzsko má v Jordánsku už niekoľko rokov leteckú základňu na boj proti terorizmu.

Francúzsky prezident v rozhovore tiež povedal, že napriek vojne na Ukrajine i konfliktom v iných častiach sveta chce zaistiť olympijské prímerie počas letných olympijských hier v Paríži.

Lecornu Sojgu Čítajte aj Prečo sa Paríž telefonicky spojil s Moskvou, ale nevybral si Lavrova? Macron sa asi bojí atentátu počas olympiády

8:22 Armáda oznámila, že v pondelok sa po celom Izraeli opäť otvoria školy po tom, čo bolo nariadené ich zatvorenie v dôsledku bezprecedentného víkendového leteckého útoku Iránu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Irán v noci na nedeľu odpálil na izraelské územie viac ako 300 bezpilotných lietadiel a rakiet, z ktorých však väčšinu Izrael a jeho spojenci zachytili. Útok vyvolal obavy z totálnej vojny medzi Izraelom a Iránom. Nevyžiadal si žiadne obete na životoch, 12 ľudí utrpelo zranenia.

Po „zhodnotení situácie“, uviedla armáda v pondelkovom vyhlásení, „bolo rozhodnuté obnoviť vzdelávacie aktivity v celom Izraeli“.

„V oblastiach na severných hraniciach (s Libanonom) a v komunitách v blízkosti Pásma Gazy sa s obmedzeniami obnovia vzdelávacie aktivity,“ uvádza sa vo vyhlásení. Na väčšine miest budú takisto budú zrušené aj zákazy veľkých zhromaždení.

7:39 Izraelský prezident Jicchak Herzog označil útok Iránu na Izrael za „vyhlásenie vojny“ a v rozhovore pre britskú stanicu Sky News uviedol, že Izrael bráni Európu pred iránskou „ríšou zla“. Zároveň však trval na tom, že jeho krajina „chce mier“, informuje TASR podľa agentúry DPA a stanice Sky News.

„Sme tu, aby sme Európu chránili pred touto ríšou zla, a prišiel čas na to, aby sa to ujasnilo,“ povedal Herzog v spomenutom rozhovore, vyplýva z vyhlásenia tlačového úradu izraelskej vlády.

„Posledná vec, o ktorú sa Izrael v tomto regióne od svojho vzniku snaží, je ísť do vojny – my chceme mier,“ vyhlásil Herzog pre Sky News.

zväčšiť Izraelský prezident Jicchak Herzog hovorí v... Foto: SITA/AP
Jicchak Herzog Izraelský prezident Jicchak Herzog hovorí v synagóge počas ceremónie pri príležitosti otvorenia nového Národného múzea holokaustu v Amsterdame, Holandsko, v nedeľu 10. marca 2024.

Teherán však podľa neho „šíri zmätok, teror a nestabilitu po celom svete“ a „najmä v našom regióne“, dodal.

„Je načase, aby svet čelil tejto ríši zla v Teheráne, a objasnil iránskemu režimu, že to nemôže prejsť, že je to neprijateľné,“ uviedol ďalej izraelský prezident.

Herzog zároveň odsúdil aj Iránom podporované milície húsiov v Jemene, ktorí podľa neho prispievajú k vyšším výdavkom na živobytie na celom svete tým, že útočia na obchodné lode v Červenom mori. Spojil tiež Irán s vojnou, ktoré vedie Rusko na Ukrajine a pripomenul, že sú v nej používané drony iránskej výroby, cituje DPA.

6:15 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v nedeľu kategoricky odmietla tvrdenia tureckých, jordánskych a irackých predstaviteľov, podľa ktorých Irán 72 hodín pred masívnym dronovým a raketovým útokom na Izrael varoval Spojené štáty, čo umožnilo vyhnúť sa veľkému počtu obetí, uviedla stanica Sky News.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vystupovalo v úlohe sprostredkovateľa medzi Teheránom a Washingtonom pred útokom na Izrael. Nemenovaný diplomatický zdroj dodal, že udalosti z noci na nedeľu „neboli prekvapením“.

Vysokopostavený predstaviteľ USA však podľa Sky News uviedol, že Washington mal kontakt s Iránom prostredníctvom Švajčiarska, avšak oznámenie 72 hodín pred rozsiahlym útokom Iránu na Izrael nedostal.

„Toto absolútne nie je pravda,“ uviedol nemenovaný americký predstaviteľ. „Nedali žiadne oznámenie, ani žiadne náznaky, že… ‚toto budú ciele, tak ich evakuujte‘,“ dodal.

Teherán podľa neho poslal Spojeným štátom odkaz po začatí útokov s tým, že budú „vysoko deštruktívne“, uvádza Sky News.

„Dostali sme správu od Iráncov, keď už to prebiehalo, cez Švajčiarov,“ uviedol predstaviteľ USA s tým, že útok v tom čase „stále prebiehal“.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, informovala izraelská armáda. Izraelu a jeho spojencom, vrátane USA či Británie, sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich. Bezprecedentný útok bol podľa Teheránu odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné „zločiny“ vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #konflikt Iránu a Izraela