Tisíce vojakov zabíja rakovina. Môžu za to zbrane s ochudobneným uránom?

Niektoré zbrane nezabíjajú iba na bojisku, ale aj po rokoch. Príkladom sú protitankové strely, ktoré obsahujú ochudobnený urán. Hoci sa o riziku ich používania hovorí už dlho, stále sa nasadzujú - i teraz na Ukrajine. Ako pritom upozornili talianske médiá, tento typ zbraní spôsobuje rakovinu. Len v Taliansku preto údajne zomreli stovky vojnových veteránov a tisíce ďalších ochoreli.

05.05.2024 14:00
USA, Ukrajina, tanky, Abrams, vojna Foto: ,
Americké tanky typu M1 Abrams, ktoré USA dodali aj Ukrajine. Na prerazenie panciera takýchto moderných strojov sa používajú práve strely s ochudobneným uránom.
debata (93)

„V súčasnosti je chorých vyše 8 500 vojakov a zaznamenaných takmer tisíc úmrtí na choroby spojené s vystavením sa ochudobnenému uránu,“ povedal pre denník Il Messaggero Domenico Leggiero, predseda združenia Vojenská pozorovateľňa, ktoré zastupuje veteránov trpiacich následkami vojenských misií. Ponúka im aj právnu pomoc, aby si od štátu mohli vymôcť odškodnenie.

Balkánsky syndróm

V Taliansku sa o tejto téme začalo opäť hovoriť po tom, ako ju otvoril Franco Di Mare, bývalý vojnový reportér verejnoprávnej televízie RAI, ktorý dlhé roky spravodajsky pokrýval ozbrojené konflikty v rôznych kútoch sveta.

Počas balkánskej vojny pôsobil napríklad v Sarajeve, neskôr v Somálsku, Mozambiku, Etiópii, vo Rwande, ale aj v Iraku, Afganistane či v Latinskej Amerike.

Challenger, vojna na Ukrajine, tanky Čítajte viac Briti chcú dať Kyjevu strely s ochudobneným uránom. Moskva: Sme bližšie k jadrovému konfliktu

Pred pár dňami, keď bol hosťom televíznej relácie, prezradil, že mu diagnostikovali nevyliečiteľný nádor mezotelióm. To je veľmi zriedkavé ochorenie, ktoré vzniká pri opakovanom vdychovaní azbestu.

Di Mare je presvedčený, že s touto toxickou látkou prichádzal do styku pri práci vojnového korešpondenta, a pripomenul, že podobné ťažkosti majú v Taliansku mnohí bývalí vojaci.

Problému sa potom obšírne venoval renomovaný denník La Stampa. Podľa neho od roku 2000 podľahlo rakovine spojenej s vystavením ochudobnenému uránu 563 talianskych vojakov a 8 740 je ich chorých.

challenger, tank, vojna an Ukrajine Čítajte viac Moskva straší: ochudobnený urán je krok k jadrovej vojne. Bojí sa o svoje tanky

Vďaka Di Maremu sa tak talianska spoločnosť znova začala venovať zhoršenému zdraviu vojnových veteránov, na ktorých často zabúda. Nejde pritom o nové odhalenia. V Taliansku sa o tom písalo už veľakrát.

V marci 2021 médiá informovali o štúdii Vojenskej pozorovateľne, podľa ktorej ochorelo na rakovinu súvisiacu s ochudobneným uránom 7 600 talianskych vojakov, z ktorých asi 400 zomrelo. Ochoreniam časom prischol názov – balkánsky syndróm.

VIDEO: Čo dokážu britské tanky na Ukrajine proti Rusom?

Video

Za jeho prvú obeť v Taliansku sa považuje desiatnik Salvatore Vacca, ktorý skonal na akútnu leukémiu v septembri 1999, len 150 dní po návrate z vojenskej misie v Bosne.

Po smrti tohto 23-ročného Sardínčana sa prvý raz začalo hovoriť o škodlivom vplyve ochudobneného uránu na zdravie vojakov. Jeho matka zažalovala rezort obrany a po 17 rokoch spor vyhrala – súd uvedenú súvislosť potvrdil.

Začiatkom roka 2001 sa balkánskym syndrómom zaoberal i taliansky parlament a vtedajší minister obrany zriadil odbornú vyšetrovaciu komisiu, ktorá uznala kritiku aj následky spôsobené ochudobneným uránom.

M1A1 Abrams Čítajte viac USA pošlú Ukrajine po prvý raz protitankové náboje z ochudobneného uránu

Spory o škodlivosti

Prečo sa tieto zbrane vlastne používajú a ako to súvisí s rakovinou? Ochudobnený urán, známy aj pod skratkou DU, vzniká ako odpad pri obohacovaní prírodnej uránovej rudy. Nie je veľmi rádioaktívny, skôr toxický.

V zbrojárskom priemysle má dvojaké využitie. Jednak ako zložka do pancierovania tankov, napríklad do amerických M1 Abrams, alebo, naopak, do munície na ničenie ťažkej obrnenej techniky.

DU je veľmi účinný a pomerne dostupný materiál. Je to kov, ktorý má až 1,7-násobne väčšiu hustotu ako olovo, a keď zasiahne cieľ, vznieti sa, pričom uvoľní teplotu až do 3 000 stupňov Celzia. Vďaka tomu dokáže preraziť i silný pancier najmodernejších tankov.

Problémom je, že pri výbuchu sa triešti nielen na žeravé úlomky, ale do ovzdušia sa rozptýli aj veľa karcinogénnych mikro- a nanočastíc. Usádzajú sa v okolitom prostredí a sú veľmi nebezpečné pri vdýchnutí.

Munícia s DU navyše dokáže rozdrviť i rôzne pozemné konštrukcie, pri ktorých sa do vzduchu dostávajú ďalšie jedovaté látky – ťažké kovy či azbestové vlákna.

Predpokladá sa, že tomu všetkému boli na Balkáne vystavení talianski vojaci (aj reportér Di Mare), a to bez toho, aby ich niekto varoval. Keďže po viacerých očkovaniach mali oslabenú imunitu, mohli ochorieť vo väčšom rozsahu ako iní vojaci zo spojeneckých armád NATO.

Balkánsky syndróm sa prejavuje celou škálou chorôb. Okrem rôznych druhov rakoviny a Hodgkinovho lymfómu môže poškodzovať centrálny nervový systém alebo dôležité orgány ako obličky či pečeň.

M1A1 Abrams Čítajte viac Ukrajinci chystajú na Rusov ich vlastnú medicínu: strely z uránu. Zločin, kritizuje Moskva

Podľa talianskeho denníka Il Riformista preukázalo jeho negatívne následky na zdravie už vyše 300 rozsudkov z celého sveta, ale ani to štáty neodradilo od toho, aby túto nebezpečnú muníciu naďalej používali.

Vedecké štúdie si v tejto veci navyše protirečia – zatiaľ čo niektoré tvrdia, že častice z projektilov s DU zamorujú celé územia a ohrozujú ľudí, iné to vyvracajú. Rozhodný postoj nezaujala ani OSN.

Krajiny, ktoré bojujú, však muníciu s ochudobneným uránom potrebujú, a tak sa stále využíva, i vo vojne na Ukrajine. Kyjevu ju už dodali Briti aj Američania, no nechýba ani vo výzbroji Rusov.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #vojaci #armáda #zbrane #rakovina #vojna #urán #munícia #vojnoví veteráni #nádorové ochorenia #protitankové strely