806. deň: Nový rekord Kyjeva: zbombardovali rafinériu Gazpromu 1500 kilometrov od ukrajinských hraníc

Zdroje ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU agentúre Reuters oznámili, že ich drony útočili v Krasnodarskom kraji na juhozápade Ruska a zasiahli ropnú rafinériu v Baškírsku na ruskom južnom Urale. Bezpilotné lietadlo pri tom z ukrajinského územia preletelo rekordných 1500 kilometrov, tvrdí zdroj. Podľa všetkého ukrajinský dron zasiahol masívny komplex rafinácie ropy a petrochemickej výroby Gazprom Neftekhim Salavat v republike Baškirsko. Ruské úrady tiež skôr informovali o škodách v rozsiahlom komplexe pre spracovanie ropy a hnojív v Salavate.

09.05.2024 06:30 , aktualizované: 22:03
Ukrajinský dronový útok na rafinériu Gazprom Foto:
Zdroje ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU oznámili, že ich drony útočili v Krasnodarskom kraji na juhozápade Ruska a zasiahli ropnú rafinériu v Baškírsku na ruskom južnom Urale. Bezpilotné lietadlo pri tom z ukrajinského územia preletelo rekordných 1500 kilometrov, uviedol zdroj.
debata (288)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 806 dní
  • Ukrajina tvrdí, že nad Odesou zostrelila 17 z 20 ruských dro­nov
  • Najmenej osem ľudí utrpelo zranenia v ruskej Belgorodskej oblasti
  • Pri náletoch na Charkov utrpeli v stredu zranenia najmenej štyri deti
  • Prehliadku v Moskve sužuje nepriaznivé počasie. Putin v prejave pripomenul Západu jadrové zbrane
  • Ukrajinci dronmi zasiahli dva sklady paliva v Rusku. Spôsobili rozsiahle požiare
  • Kosovo: Rusko musí vojnu na Ukrajine prehrať, inak by sa Európa mala pripraviť na ďalšie vojny
  • Ukrajinci zbombardovali rafinériu Gazpromu 1500 kilometrov od ukrajinských hraníc
  • Neveríme, že Putin nezaútočí: Poľsko stavia bunkre a zákopy na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom
Ruské bojové vozidlo skončilo v plameňoch
Video
ukrajina Čítajte viac 805. deň: Miliardy pre Kyjev. EÚ vyzbrojí a obnoví Ukrajinu zo zmrazených ruských aktív

22:03 Nemecko zaplatí dodanie trojice ďalších amerických raketových systémov HIMARS pre Ukrajinu. Rozhodol o tom vo štvrtok vo Washingtone nemecký minister obrany Boris Pistorius, informuje TASR podľa agentúry DPA.

„Pochádzajú zo zásob ozbrojených síl USA a my ich zaplatíme,“ uviedol Pistorius po rokovaní s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom. HIMARS je systém na odpaľovanie rakiet umiestnený na podvozku nákladného vozidla.

Austin na konci apríla oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur), ktorý zahŕňa aj raketomety HIMARS.

22:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal vo štvrtok šéfa Správy štátnej bezpečnosti (UDO) Serhija Ruda. Informuje o tom TASR s odvolaním na agentúru Reuters.

Ukrajinská UDO má na starosti ochranu najvyšších ústavných činiteľov. Dôvod odvolania Ruda ani meno jeho nástupcu neboli známe. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v utorok oznámila, že zadržala dvoch plukovníkov UDO, ktorí spolupracovali s ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB) pri príprave atentátu na Zelenského a ďalších vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov.

SBU uviedla, že atentáty mali byť „darčekom“ pre ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý zložil v utorok prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie. Priblížila, že sieť agentov FSB bola poverená nájdením osôb blízkym prezidentskej stráži, ktoré by Zelenského zajali ako rukojemníka a neskôr ho zabili.

19:44 Ruským hackerom sa podarilo dostať do vysielania ukrajinských televízií a lotyšského televízneho operátora zábery z vojenskej prehliadky na moskovskom Červenom námestí pri príležitosti Dňa víťazstva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Zábery z vojenskej prehliadky v Moskve sa objavili vo vysielaní ukrajinských televízií Inter, Dim, Apostrophe TV a mediálnej skupiny Starlight Media, informovala vo štvrtok spoločnosť Detector Media.

V Lotyšsku hackerský útok zasiahol internetového a televízneho operátora Balticom, potvrdil šéf lotyšského mediálneho regulačného úradu Ivars Abolins.

18:41 Poľský minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz vo štvrtok vyhlásil, že od počiatočných fáz ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine má zbalený balíček pre prípad núdze. Vyvolal tým vlnu kritiky, podľa ktorej jeho výroky vyvolávajú u obyvateľov neistotu a obavy o bezpečnosť krajiny. TASR informuje na základe správy agentúry PAP.

Władysław Kosiniak-Kamysz je ministrom obrany a podpredsedom vlády. Počas rozhovoru pre súkromnú rozhlasovú stanicu Radio Zet dostal otázku, či takýto balíček má. Minister potvrdil, že balíček s potrebnými vecami si pripravil pred cestou na Ukrajinu v počiatočných fázach rusko-ukrajinskej vojny a že ho má ešte stále zbalený.

„Je dobré mať takýto balíček pripravený aj pre prípad nejakej živelnej pohromy alebo inej neočakávanej udalosti. Človek musí byť pripravený na všetko,“ uviedol v rádiu.

Ministrov výrok je reakciou na obavy mnohých obyvateľov strednej a východnej Európ kvôli vojne na Ukrajine. Kritici, vrátane bývalého ministra obrany Mariusza Błaszczaka, však tvrdia, že výrok ministra môže u obyvateľov vyvolávať obavy o bezpečnosť. Podľa ich výkladu by minister mohol v prípade problémov ujsť z krajiny.

17:57 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré zahŕňa nácvik použitia taktických jadrových zbraní, nie je nič nezvyčajné. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

Moskva oznámila plány na manévre na juhu Ruska v pondelok. Prípravy na vojenské cvičenie sa už začali a zúčastní sa na nich aj Bielorusko, povedal Putin. „Nie je to nič neobvyklé, ide o plánovanú prácu… Je to výcvik,“ dodal.

Ruské ministerstvo obrany v pondelkovom vyhlásení spájalo manévre s „provokatívnymi vyhláseniami a hrozbami niektorých západných predstaviteľov voči Ruskej federácii“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nedávno potvrdil svoje vyhlásenie z februára, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu. Táto otázka by podľa neho „legitímne“ vznikla, ak by Rusko prerazilo frontovú líniu a Kyjev by o takúto pomoc požiadal.

16:19 Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová vo štvrtok počas návštevy Kyjeva požiadala európske krajiny, aby dodržali svoje sľuby o pomoci pre Ukrajinu a zvýšili podporu pre túto vojnou zmietanú krajinu.

Metsolová navštívila Ukrajinu na Deň Európy. V Kyjeve sa stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý ocenil úsilie európskych krajín v súvislosti s podporou pre Kyjev. Podľa jeho slov Rusko využilo meškajúce dodávky pomoci na zisk prevahy na bojisku.

„Bolestne si uvedomujeme, že Ukrajina naliehavo potrebuje na obranu proti agresorovi viac vybavenia a systémov protivzdušnej obrany… My Európania musíme konať, prevziať zodpovednosť a zintenzívniť našu podporu,“ povedala predsedníčka EP.

„Dodávky boli – a ešte raz vďaka Bohu a vďaka vám – ale nie v takom množstve, ako sa dohodlo,“ povedal Zelenskyj. Podľa jeho slov budú ukrajinské sily schopné zastaviť postup ruskej armády na východe Ukrajiny hneď po príchode pomoci.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

15:55 Poľská pohraničná stráž pred časom zadržala na východe krajiny ruského vojaka, ktorý ilegálne prekročil hranicu s Bieloruskom. Podľa poľských médií ide o dezertéra, ktorý prišiel priamo z bojov na Ukrajine. Ruský veľvyslanec v Poľsku dnes povedal, že žiada poľské úrady, aby potvrdili informácie, ktoré sa objavili v médiách.

Rozhlasová stanica RMF FM uviedla, že 41-ročný muž bol v civilnom oblečení a neozbrojený. Poľskí pohraničníci pri ňom našli ruské vojenské doklady, vrátane zmluvy s armádou týkajúcej sa jeho účasti na invázii na Ukrajinu. Aby sa dostal do Poľska, využil údajne migračnú cestu, po ktorej sa vydávajú bežci z krízových oblastí v Afrike a na Blízkom východe. Poľsko dlhodobo obviňuje režim bieloruského autoritárskeho lídra Alexandra Lukašenka, že týchto ľudí v ťažkej situácii využíva ako zbraň v hybridnej vojne proti Západu.

Katarzyna Zdanowiczová, hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže v Podlaskom vojvodstve, kde bol Rus zadržaný, podľa televízie TVN24 potvrdila, že sa tak stalo „v posledných dňoch“ a že „muž mal pri sebe platné vojenské doklady“.

Stanica RMF FM uviedla, že do prípadu sa zapojila aj kontrarozviedka ABW a že pre poľské úrady je zásadné zistiť, prečo muž do Poľska prišiel. Musia zistiť, či chcel pokračovať v ceste do niektorej z ďalších európskych krajín, či k nemu pristupovať ako k migrantovi alebo či nemôže ísť o špiona, ktorý by mal v Poľsku nejaké úlohy.

Ruský veľvyslanec vo Varšave Sergej Andrejav dnes povedal, že na poľské ministerstvo zahraničia vyslal nótu, v ktorej žiada potvrdenie informácie o zadržanom vojakovi.

Rusko, Deň víťazstva Čítajte aj Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

15:33 Dve filmové distribučné spoločnosti z Ruska – Restream Media a Kinopoisk – sú obvinené z porušenia ustanovení ruského zákona zakazujúceho „propagandu LGBT“. Oznámil to moskovský súd na svojej internetovej stránke.

Rusko vlani sprísnilo právne ustanovenia v oblasti propagácie LGBT, o ktorej ruský prezident Vladimir Putin hovorí ako o dôkaze morálneho úpadku Západu, konštatuje Reuters.

Oznámenie na internetovej stránke súdu spresňuje, že voči týmto distribučným spoločnostiam boli vznesené obvinenia z propagácie netradičných sexuálnych vzťahov a zmeny pohlavia. Zároveň informuje, že rovnaké obvinenia boli vznesené aj voči manažérom spoločností.

Spoločnosť Kinopoisk patrí ruský internetovému koncernu Yandex, ktorý je kótovaný na americkej burze Nasdaq. Väčšinovým vlastníkom Restream Media je gigant poskytujúci digitálne služby Rostelecom. Obe spoločnosti boli v minulosti opakovane pokutované za porušenie rovnakého zákona, ktorý zakazuje „predvádzanie“ LGBT vzťahov mladistvým. Konkrétne išlo o to, že filmy „Denník Bridget Jonesovej“ a „Úplní cudzinci“ nemali označenie, že nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov.

LGBT Čítajte aj Ženu v Rusku odsúdili na päť dní väzenia za dúhové náušnice

15:28 Poľsko pripravuje výstavbu bunkrov a zákopov na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom. S odvolaním sa na ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysze o tom informovala poľská tlačová agentúra PAP. Výdavky na obranu sa tento rok v Poľsku zrejme vyšplhajú na rekord, avizoval už skôr kabinet premiéra Donalda Tuska.

Poľsko, NATO Čítajte viac Neveríme, že Putin nezaútočí: Poľsko stavia bunkre a zákopy na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom

14:33 Zdroje ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU agentúre Reuters oznámili, že ich drony útočili v Krasnodarskom kraji na juhozápade Ruska a zasiahli ropnú rafinériu v Baškírsku na ruskom južnom Urale. Bezpilotné lietadlo pri tom z ukrajinského územia preletelo rekordných 1500 kilometrov, tvrdí zdroj.

Podľa všetkého ukrajinský dron zasiahol masívny komplex rafinácie ropy a petrochemickej výroby Gazprom Neftekhim Salavat v republike Baškirsko. Ruské úrady tiež skôr informovali o škodách v rozsiahlom komplexe pre spracovanie ropy a hnojív v Salavate, ktorý podľa nich ale ďalej normálne funguje. Salavat leží vyše 1100 kilometrov východne od Moskvy,

14:20 Veľká Británia musí mať odvahu konať, povedal britský minister zahraničných vecí David Cameron vo svojom prvom významnom prejave v tejto pozícii. Odkázal na podozrivé ruské operácie v Británii. Referuje o tom web The Guardian.

David Cameron Čítajte viac Cameron s odkazom na Rusko: Británia má nástroj, musí mať odvahu konať a použiť ho

14:03 Vznikla mäkšia podoba zákona na rozdiel od tej, ktorú presadzovala vláda, poslanci totiž vykonali viacero zásadných zmien. Ukrajinskí muži sa dozvedeli, čo ich po novom čaká v prípade, že bezdôvodne neposlúchnu výzvu ozbrojených síl. Parlament prijal návrh novely zákona, ktorý sprísňuje sankcie za porušenie vojenskej legislatívy. Za bolo 256 poslancov, proti ani jeden, štyria sa zdržali hlasovania a 52 ostatných nehlasovalo. Táto právna norma nadväzuje na nedávno schválený zákon o mobilizácii.

Russia Ukraine War Čítajte viac Neposlušným ukrajinským brancom sprísnili tresty, čaká sa už len na podpis Zelenského. Kto zaplatí pokutu a koho pošlú za mreže?

13:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes z vojenskej služby prepustil bývalého hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného. Vyplýva to z nariadenia zverejneného na prezidentskom webe. Úrad hlavy štátu následne zverejnil aj dokument, ktorý Zalužného oficiálne vymenuje za ukrajinského veľvyslanca v Británii.

Zatiaľ nie je jasné, kedy sa Zalužnyj novej funkcie ujme. Jeho kandidatúru na post ale Zelenskyj schválil už v marci a ukrajinská diplomacia v súvislosti s tým poslala britskej strane príslušnú žiadosť.

Zalužnyj, ktorý stál na čele armády do tohtoročného februára, bol prepustený z vojenskej služby „zo zdravotných dôvodov“, píše sa v nariadení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s... Foto: SITA/AP
Zelenskyj, Zalužnyj, Kyjev, vojna na Ukrajine, generál Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s hlavným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Valerijom Zalužnym počas ich stretnutia v Kyjeve na Ukrajine, 8. februára 2024.

13:39 Členské krajiny EÚ sa dohodli na využití výnosov z ruských aktív zmrazených v rámci únie na vojenskú pomoc a podporu obnovy Ukrajiny. Tieto finančné prostriedky by mohli dosiahnuť až tri miliardy eur, pričom prvá miliarda by mohla byť vyčlenená už v júli tohto roku.

von der Leyonová Čítajte viac EÚ pošle na Ukrajinu miliardové úroky zo zmrazených ruských peňazí

13:37 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) údajne zasiahla vo štvrtok dronmi dva sklady pohonných hmôt pri meste Anapa v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. Útoky tam spôsobili rozsiahle požiare, povedal agentúre Reuters nemenovaný zdroj z SBU.

Zmienené sklady sa podľa jeho slov používali ako prekladiská na následné zásobovanie ruských jednotiek palivom na neďalekom ukrajinskom polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. „SBU bude pokračovať v znižovaní ekonomického a logistického potenciálu Ruska na vedenie vojny,“ dodal na margo útokov citovaný zdroj.

Tamojšia ruská správa predtým informovala, že zničených bolo približne šesť bezpilotných lietadiel, ktorých trosky dopadli na rafinériu pri obci Jurovka. Dodala, že v jednom zo skladov došlo k poškodeniu niekoľkých nádrží, nijakých zranených však nehlásili.

13:31 Cvičenia zameraného na prípravu taktických jadrových zbraní sa spolu s Ruskom zúčastnia a Bielorusko. Uviedol to dnes ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého ide o plánované – a nijako nezvyčajné – manévre. Ruská diplomacia a obrana predtým uviedli, že ide o reakciu na provokatívne vyhlásenia a hrozby predstaviteľov západných krajín, čo analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) označili zo strany Moskvy za manipuláciu.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že Putin vydal pokyn na prípravu na vykonanie manévrov s jadrovými zbraňami s cieľom „precvičiť ich prípravu a použitie“. Rozmiestnené budú podľa agentúry Reuters na juhu Ruska.

„Organizujeme ich pravidelne,“ vyhlásil dnes Putin. „Tentokrát sa konajú v troch etapách. V druhej etape sa k nim pripoja naši bieloruskí kolegovia,“ povedal dnes v Moskve pri príležitosti vojenskej prehliadky k porážke nacistického Nemeckého v roku 1945 privítal aj bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka. Podľa neho ide o tretie takéto cvičenie.

Putin, Šojgu Čítajte aj Putin vytiahol z rukáva atómové eso. Vojakom rozkázal cvičiť s jadrovými zbraňami

13:10 Ruský prezident Vladimir Putin súhlasil so stiahnutím ruských síl a pohraničníkov z niektorých častí Arménska na žiadosť Jerevanu. Uviedla to dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova.

Toto oznámenie nasleduje po odchode takmer 2000 ruských vojakov z Náhorného Karabachu a jeho okolia. Nad regiónom Azerbajdžan vlani v septembri po bleskovej vojenskej ofenzíve prevzal kontrolu. Väčšina tamojších etnických Arménov utiekla. Rusko vyslalo do Karabachu vojakov, ktorí mali zabrániť ďalším bojom, v roku 2020. Ich odchod ukončil niekoľkoročné nasadenie, ktoré Moskve poskytlo vojenskú oporu v strategickom regióne južného Kaukazu.

Podľa Peskova Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan sa na stredajšej schôdzke v Moskve dohodli na vlne nových ruských odchodov.

"Na jeseň 2020 bola na žiadosť arménskej strany do viacerých arménskych regiónov vyslaná naša vojenská a pohraničná stráž. Pašinjan povedal, že dnes už vzhľadom na zmenené podmienky takáto potreba nie je, takže prezident Putin súhlasil a stiahnutie našich vojakov a pohraničníkov bolo dohodnuté,“ povedal Peskov agentúre Interfax.

Pašinjan kritizoval Rusko za to, že nezasiahlo, aby zastavilo azerbajdžanské sily v Karabachu. Odvtedy verejne spochybňuje tradičné spojenectvo svojej krajiny s Ruskom – ktoré má na území Arménska množstvo vojenských zariadení – a začal nadväzovať užšie vzťahy so Západom.

Nikol Pašinjan Čítajte aj Ďalšia krajina sa obrátila Rusku chrbtom. Z Moskvy sme sklamaní, tvrdí Arménsko

12:55 Kosovská ministerka zahraničia uviedla, že jej krajina je presvedčená, že Rusko musí prehrať vojnu na Ukrajine, aby sa konflikt v Európe ďalej nerozširoval. Ako referuje web news.sky.com, Donika Gërvalla-Schwarz uviedla, že podpora Ukrajiny zo strany jej mladého národa je bezpodmienečná, a to napriek tomu, že Kyjev neuznal nezávislosť Kosova.

„Ukrajina neuznala Kosovskú republiku ako štát, ale naozaj presne vieme, čím Ukrajina prechádza,“ povedala v rozhovore pre agentúru AP. „A vieme, že existuje len jedno riešenie nielen pre Ukrajinu, ale aj pre Európu. Prehrať vojnu môže len Rusko a vyhrať túto vojnu Ukrajina. Inak by sa Európa mala pripraviť na ďalšie konflikty na našom kontinente,“ dodala Gërvalla-Schwarz.

Obyvatelia Kosova boli v 90. rokoch minulého storočia terčom vojnových zločinov a iných zverstiev zo strany srbských bezpečnostných síl, čo bola skúsenosť, ktorá viedla Kosovo k hľadaniu nezávislosti. „Hoci Kosovo je malý štát s veľmi skromnými možnosťami pomoci, snažili sme sa byť Ukrajine veľmi nápomocní a neváhali sme ukázať ľudu a štátu Ukrajina našu bezvýhradnú podporu a sympatie,“ povedala Gërvalla-Schwarz.

Aleksandar Vučič Čítajte aj Vučič zosmiešnil Milanovičovu výzvu členom OSN, aby uznali Kosovo

12:47 Od začiatku invázie na Ukrajinu ruská armáda v krajine poškodila alebo zničila viac ako 800 teplární. Uviedol to v stredu ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Moskva v ostatnom čase zintenzívnila útoky raketami a dronmi na kritickú infraštruktúru Ukrajiny. Napríklad kapacitu výroby elektrickej energie na Ukrajine to znížilo až o 8 gigawatthodín, uviedol Šmyhal. Ukrajinský premiér dodal, že ukrajinská energetická infraštruktúra potrebuje väčšiu pomoc zahraničných partnerov. Vo štvrtok sa Ukrajina obrátila so žiadosťou o dovoz elektriny na Poľsko, Rumunsko a Slovensko.

Hasič likvidujú požiar v Kyjeve, po masívnom...
Obyvatelia sa zhromažďujú pred bytovkou po...
+7Hasiči pracujú v blízkosti krátera, miesto...

12:30 Zástupcovia členských štátov Európskej únie v stredu prvýkrát detailne diskutovali o novom, štrnástom balíku sankcií proti Rusku. Európska komisia nové postihy predstavila minulý týždeň, niektorým krajinám sa ale balík príliš nepáči, ako sa ukázalo počas stredajšej trojhodinovej rozpravy. Výhrady majú podľa diplomatických zdrojov ČTK Maďarsko či pobaltské krajiny. Prahe zase vadí, že v ňom nie je česká požiadavka na obmedzenie pohybu ruských diplomatov v schengenskom priestore. Prijatie sankčného balíka sa očakáva až po voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa konajú začiatkom júna.

Ropa Čítajte aj Rusko chystá škrty. Namiesto obmedzenia vývozu budú ťažiť menej ropy

Podľa informácií bruselského serveru Politico by nový balík protiruských sankcií mal zahŕňať ďalšie opatrenia obmedzujúce príjmy z vývozu palív, konkrétne ruského skvapalneného zemného plynu (LNG). Európska komisia nenavrhuje úplný zákaz dovozu LNG, aj vzhľadom na to, že existujú krajiny únie ako Belgicko, Francúzsko či Španielsko, ktoré ho stále nakupujú vo veľkom. Navrhuje však zakročiť proti takzvaným prekládkam LNG v úniových prístavoch.

Takéto opatrenie by mohlo zasiahnuť najmä závod na skvapalnený zemný plyn Jamal v arktickej časti Ruska, z ktorého je plyn rozvážaný do prístavov EÚ a ďalej do zvyšku sveta. Nové sankcie by tiež znemožnili spoločnostiam z EÚ investovať do budúcich projektov týkajúcich sa LNG v Rusku. „Odvetvie by tak nemohlo expandovať, a tým by boli obmedzené ruské príjmy,“ napísalo Politico. Navrhované obmedzenie síce dovoz LNG do Európy nezastaví ani nezabráni priamym ruským dodávkam do zvyšku sveta, aj tak by malo zasiahnuť ruské zisky plynúce z týchto obchodov, domnieva sa úniová exekutíva. Energetika je však veľmi citlivá téma, aj preto sa medzi krajinami EÚ očakáva ohľadom týchto sankcií búrlivá diskusia.

Česku sa podarilo dostať do sankčného balíka mediálnu platformu Voice of Europe. Vláda Petra Fialu túto spoločnosť koncom marca zaradila na národný sankčný zoznam, podľa českých tajných služieb sa platforma snažila ovplyvniť európske voľby. Do 14. balíka bolo Voice of Europe zaradené spolu s ďalšími tromi mediálnymi subjektmi obvinenými EÚ, že šíri ruskú propagandu.

Bývalý premiér Ján Čarnogurský, poslanec a šéf zboru poradcov premiéra Roberta Fica Erik Kaliňák (Smer), líder strany Republika a europoslanec Milan Uhrík či europoslanec Miroslav Radačovský. Čítajte aj Kremeľská propaganda? Čarnogurský a Uhrík napojenie na Rusko odmietajú. Kaliňákove „žarty“ sa nepáčili ani jeho vlastným

12:18 Ukrajina plánuje vo štvrtok zdvojnásobiť dovoz elektriny po silnom ruskom útoku na ukrajinský energetický systém. Na Telegrame to uviedlo ukrajinské ministerstvo energetiky.

Očakáva sa, že dovoz vzrastie na 16 699 megawat­thodín (Mwh) oproti stredajšiemu množstvu 7 600 Mwh. „Dnes už bola na žiadosť Ukrajiny realizovaná núdzová dodávka elektriny z Poľska, Rumunska a Slovenska,“ uviedlo ministerstvo.

Núdzová pomoc bude poskytovaná aj počas večerných „špičiek“ spotreby elektriny, poznamenalo ministerstvo. Ukrajinský prevádzkovateľ elektrickej siete Ukrenerho v samostatnom vyhlásení uviedol, že takmer celý deň očakáva výrazný deficit elektriny.

Na susedovi nám záleží, odkazuje Ficova vláda Ukrajine
Video
Výsledkom štvrtkového spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády by mali byť dohody na projektoch, ktoré výrazne posilnia a posunú dopredu spoluprácu oboch krajín.

Pri stredajších útokoch ruských síl na Ukrajinu boli vážne poškodené dve vodné elektrárne a sú mimo prevádzky. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok uviedla štátna energetická spoločnosť Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o ktoré elektrárne ide.

„Nepriateľ naďalej masívne útočí a ničí ukrajinskú energetickú infraštruktúru a uskutočňuje ničivé cielené útoky. K dnešnému dňu všetky vodné elektrárne utrpeli vážne škody,“ napísala spoločnosť na svojej webovej stránke s tým, že náprava škôd a obnovenie prevádzky elektrární si bude vyžadovať značné finančné zdroje a úsilie.

11:22 Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis podporuje britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorí sa postavili ruskému vodcovi Vladimirovi Putinovi. Ako referuje web The Guardian, Landsbergis navrhuje koalíciu západných krajín, ktorá by vyslala na Ukrajinu vojenský výcvikový personál podporovaný pozemnou protivzdušnou obranou.

Ukrajinský vojak, vojna na Ukrajine, výcvik Čítajte viac Litva navrhuje vyslať vojenský personál na Ukrajinu. Má pre nich jasný cieľ

10:56 Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal z funkcie ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského podozrivého z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Solskyj (44) zmienené obvinenia popiera, koncom apríla však v dôsledku nich podal demisiu.

Russia Ukraine War Struggling Farmer Čítajte aj Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

10:50 Ukrajinské obranné sily zablokovali útočné skupiny ruskej okupačnej armády, ktoré prenikli do mesta Krasnohorivka v Doneckej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vysielaní Armia TV to uviedol hovorca ukrajinskej operačnej strategickej skupiny Chortycia Nazar Vološyn.

"Nepriateľ vtrhol do mesta s malými útočnými skupinami a teraz je vo vnútri žiaruvzdornej fabriky. Úsilím našich jednotiek, najmä 59. brigády, bol nepriateľ zablokovaný a stále je vo vnútri závodu,“ povedal Vološyn a dodal, že odteraz sú ruské skupiny odrezané od dodávok munície.

„Naši obrancovia plne držia Krasnohorivku a jej predmestie pod paľbou. Za posledný deň obrancovia zabili asi 30 Rusov, ktorí sa blížili k obci,“ skonštatoval Vološyn.

Vojna na Ukrajine z vlastného pohľadu: boje pri meste Lyman
Video
Ukrajinská brigáda Chartia v nasadení proti ruským okupantom pri meste Lyman. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

10:25 Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

Podľa poslanca liberálnej strany Holos sa samotný vicepremiér v sále nenachádzal a nebol tam ani predseda kabinetu Denys Šmyhaľ.

Ako pripomína agentúra Reuters, malo ísť o súčasť plánu rozdeliť veľké Kubrakovove ministerstvo na dve. V portfóliu súčasného rezortu obnovy Ukrajiny je aj rozvoj komunít, území a infraštruktúry štá­tu.

Kubrakov neskôr na sociálnej sieti Facebook napísal, že vedenie poslaneckého klubu strany Sluha národa, za ktorú kandidoval do parlamentu, ani Šmyhaľ s ním jeho odvolanie nekonzultovali. „Nebol som pozvaný na zasadnutia frakcie ani príslušného výboru,“ zdôraznil s tým, že nedostal možnosť predostrieť odpočet zo svojho pôsobenia vo vláde.

Agentúra Reuters poukazuje na to, že sa podieľal na sfunkčnení takzvanej čiernomorskej iniciatívy týkajúcej sa vývozu ukrajinského obilia po mori, ktorú s Ruskom a Ukrajinou dohodlo Turecko a OSN a fungovala rok. Okrem toho pomáhal zabezpečiť logistické trasy pre utečencov z Ukrajiny po ruskej invázii vo februári 2022.

10:21 V Moskve na Červenom námestí sa vo štvrtok koná tradičná vojenská prehliadka pri príležitosti 79. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom. Sprevádza ju mimoriadna nepriazeň počasia. Putin opäť v prejave obviňoval Západ z revanšizmu a pripomenul jadrové zbrane.

moskva Čítajte viac Skromnú prehliadku v Moskve sužovalo nepriaznivé počasie. Putin pripomenul Západu jadrové zbrane

10:05 Snemovňa reprezentantov ovládaná republikánmi v stredu večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi.

Congress Ukraine Israel Čítajte viac Johnsona po odvážnom kroku smerom k Ukrajine Snemovňa podržala

9:50 Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva.

Námestníka ruského ministra obrany, ktorý bol zodpovedný za stavebné projekty, je obvinený z rozsiahleho prijímania úplatkov, zadržala polícia ešte 23. apríla. V rámci prípadu boli zadržaní aj dvaja ďalší muži.

Tím bývalého lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného viedol protikorupčné vyšetrovanie, v rámci ktorého obvinil Ivanova, spojenca ministra obrany Sergeja Šojgua, z hýrivého životného štýlu.

Russia Military Official Arrest Čítajte aj Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

9:46 Dvaja ukrajinskí civilisti prišli o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia v dôsledku ruských delostreleckých útokov na Nikopoľ v Dnepropetrovskej oblasti. Útok zasiahol dva rodinné domy, plynovod, obchod a poľnohospodárske hospodárske budovy a poškodil päť bytových domov. Uviedol to vo štvrtok gubernátor oblasti Serhij Lysak, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Mesto Nikopoľ na juhovýchode Ukrajiny leží na brehu takmer vyschnutej Kachovskej vodnej nádrže, priamo oproti Rusmi okupovaného mestu Enerhodar a Záporožskej jadrovej elektrárni, čo z neho robí pravidelný terč ruských útokov.

Barbarstvo: Ruský útok mierený na záchranárov

VAROVANIE: Zábery nie sú vhodné pre slabšie povahy.

Fotogaléria
Mŕtve telo záchranára vo vnútri sanitky po...
Hasičské vozidlo v plameňoch po tom, ako ruské...
+6Záchranári nesú mŕtve telo svojho kolegu, ktorý...

8:09 Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov, vyplýva z tamojších oficiálnych údajov. TASR informuje podľa agentúr DPA a Reuters.

V prípade zranených detí ide o osemročné dievča a troch chlapcov vo veku 13 až 15 rokov. Všetky zranené deti hospitalizovali, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na platforme Telegram. „Dvaja chlapci sú zranení vážne, dievča a ďalší chlapec utrpeli stredne ťažké zranenia,“ spresnil s tým, že jeden z projektilov zasiahol vzdelávaciu inštitúciu a neďalekú obytnú budovu.

Charkov sa nachádza na severovýchode krajiny v blízkosti hraníc Ukrajiny s Ruskom a je jedným z najťažšie ostreľovaných ukrajinských miest.

Pri útoku Rusov na Charkov uhoreli deti
Video
Rusi zaútočili na Charkov iránskymi šáhidmi. Drony zasiahli čerpaciu stanicu, od ktorej sa vznietili domy. Zomrelo najmenej sedem ľudí. Medzi obeťami sú aj tri deti vo veku od šesť mesiacov do sedem rokov. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

7:37 Indická polícia v stredu zatkla štyroch ľudí napojených na medzinárodnú sieť pašerákov ľudí, ktorí pod falošným prísľubom lukratívneho vzdelania na univerzitách a zamestnania lákala mladých Indov, ktorí mali nakoniec skončiť v boji proti Ukrajine za Rusko. O prípade informovala agentúra Reuters. Indický Ústredný úrad pre vyšetrovanie (CBI) uviedol, že skupina takto zlákala okolo 35 indických mužov.

Medzi štyrmi zatknutými v južných indických štátoch Kérala a Tamilnádu boli prekladateľ, človek spracovávajúci víza a letenky a dvaja hlavní „verbovači“. Vyšetrovatelia okrem zatknutých preverujú aj ďalšie osoby.

Reuters hovorila s rodinami dvoch indických mužov, ktorí v boji na Ukrajine za Rusko zomreli. Muži podľa nich očakávali, že v armáde budú pracovať ako „pomocná sila“.

Indické ministerstvo zahraničia uviedlo, že prípady s Ruskom prejednáva, a Moskva na opakované žiadosti novinárov o komentár nereagovala.

Rusko Kuba politika diplomacia prezident návšteva Putin Diaz-Canel Čítajte aj Odišli do Ruska ako robotníci, skončili na ukrajinskom fronte. Kubánski pašeráci verbujú do ruskej armády

India pod vedením premiéra Naréndry Módího patrí medzi krajiny, ktoré neodsúdili Rusko po napadnutí Ukrajiny, a Moskvu naďalej berie ako strategického partnera, udržiava však vzťahy aj so Spojenými štátmi a Britániou. Najľudnatejšiu krajinu sveta koncom marca navštívil ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba, aby získal podporu pre ukrajinský mierový plán. India zdôrazňuje, že na ukončenie vojny je potrebná diplomacia a dialóg, a vyjadrila ochotu podieľať sa ako vyjednávač na prípadných mierových rozhovoroch.

7:00 Má nádhernú manželku a krásnu dcéru, ale odišiel od nich. Nie však za inou ženou, ale na front. Dobrovoľne. Hneď po ruskej invázii. Na Ukrajine poznajú jeho meno všetci. Oleksandr Jarmak je totiž obľúbený spevák.

Jarmak s manzelkou Čítajte viac Kedysi by ani mravcovi neublížil. Teraz slávny ukrajinský spevák hovorí, že ruským vojakom odsekáva hlavy, ruky i nohy

6:35 Admirál Rob Bauer, predseda Vojenského výboru NATO, sa domnieva, že napriek postupu ruských síl na bojisku môže Ukrajina vojnu stále vyhrať, pričom pripúšťa, že pauza v podpore ovplyvnila udalosti na frontovej línii, uviedol to v rozhovore s belgickou stanicou VRT. Z rozhovoru cituje Ukrainska Pravda.

Bauer povedal, že pre Ukrajinu ešte „nie je neskoro“ na to, aby vyhrala vojnu, keďže "Rusi urobili pokrok, ale stále je to dosť obmedzené a stále nie strategické“. Poukázal však na to, že pauza v západnej vojenskej podpore mala skutočne vplyv na ukrajinský front.

„Najdôležitejšie je, že pokračujeme v posielaní pomoci. A čím dlhšie vojna trvá, tým je to ťažšie. Mnohé krajiny už dva roky poskytujú zbrane a strelivo zo svojich rezerv, ale tie nie sú nekonečné,“ dodal najvyšší generál NATO.

Podľa jeho názoru môžu západné krajiny naďalej zásobovať Kyjev zbraňami buď ďalším čerpaním z vlastných zásob, alebo ešte väčším tlakom na obranný priemysel, „aby vyrábal oveľa viac a rýchlejšie“.

„Pravdepodobne bude trvať minimálne rok, kým naozaj dosiahneme zvýšenú produkciu na Západe. Toto obdobie budeme musieť prekonať, aby sa Ukrajina mohla pripraviť na ďalšiu protiofenzívu. Nebude to však jednoduché. V okupovanej časti Ukrajiny je 450 000 Rusov,“ uviedol Bauer.

6:30 Najmenej osem ľudí utrpelo zranenia v ruskej Belgorodskej oblasti po dronovom útoku, ktorý tamojšia správa pripisuje ukrajinskému letectvu. Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov na sieti Telegram píše o siedmich zranených dospelých a zranenej 11-ročnej dievčine, 37 poškodených vozidlách a niekoľkých bytových domoch. Väčšina škôd pripadá na mesto Belgorod. Ukrajinské letectvo zase hlási zostrelenie 17 z 20 Ruskom vyslaných dronov nad Odeskou oblasťou.

Iný údajne ukrajinský dronový útok poškodil niekoľko zásobníkov ropy v rafinérii v ruskom Krasnodarskom kraji, informovala agentúra Reuters. Ruské sily podľa svojich slov šesť prilietajúcich dronov zničili a ich trosky spadli neďaleko dediny asi 60 kilometrov vzdialenej od Ruskom okupovaného Krymu.

Na fotografii prevzatej z videa zverejneného na...
Na fotografii prevzatej z videa zverejneného na...
+1Na fotografii prevzatej z videa zverejneného na...

Ruské prihraničné regióny v súvislosti s ruskou inváziou do susednej krajiny čelia ostreľovaniu a útokom dronov, ktoré ruské úrady pripisujú Ukrajine. Kyjev sa k nim nevyjadruje. Ukrajina sa ruskej vojenskej invázii bráni už viac ako dva roky.

288 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine