Fico požiadal Scholza o vyradenie nočného vlka Hambálka zo sankčného zoznamu. Takto sa nesprávame ani k masovým vrahom, tvrdí

Nehnuteľnosti, bankové účty, motorové vozidlá, plavidlá, lietadlá, obchodné podiely, občianske združenia, zvieratá či zbrane. To všetko musí byť zaistené a zmrazené každému, kto sa ocitol na tomto sankčnom zozname.

25.01.2024 16:26
Jozef Hambálek, Vladimir Putin Foto:
Jozef Hambálek (vpravo) v roku 2017 s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
debata (263)

Európska únia zaradila na sankčný zoznam európskeho šéfa Nočných vlkov Jozefa Hambálka v júli 2022. Dôvodom bola jeho podpora ruskej invázie na Ukrajine.

„Zablokované mám úplne všetko. Momentálne nemám prístup k účtom, nefungujú mi platobné karty. Nemám nič. Je to pre mňa až zúfalé, ale z nejakej strany aj smiešne, lebo stále neviem prečo,“ povedal pre Pravdu Jozef Hambálek v roku 2022. Na zaradenie na sankčný zoznam Európskej únie dopláca zakladateľ slovenskej pobočky ruského nacionalistického motorkárskeho klubu Noční vlci ako vôbec prvý Slovák.

noční vlci Čítajte viac Donbas pri Trnave? Tábor spájaný s Nočnými vlkmi sa majiteľ snaží zlegalizovať

Za všetko môže otvorenie Európskeho štábu motorkárskeho klubu Noční vlci, ktoré sa uskutočnilo 23. júna 2018 v obci Dolná Krupá neďaleko Trnavy. Stručne vtedy o tom informovalo aj veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku na svojej webovej stránke. Na slávnosti sa zúčastnil aj jeho zástupca.

„Hambálek nikomu nič neurobil, má rád motorky,“ zdôraznil premiér Robert Fico (Smer). Včera o rehabilitáciu nočného vlka žiadal aj nemeckého kancelára Olafa Scholza. Dôvodom je, že nemecké ministerstvo zahraničných vecí ho na sankčný zoznam navrhlo na popud slovenských inštitúcií. „A tento človek prišiel o všetko. Ak ste na sankčnom zozname, nemôžete sa pohybovať po Európskej únii,“ ozrejmil Fico.

Jozef Hambálek, Vladimir Putin Čítajte viac 'Nočný vlk' Hambálek na sankčnom zozname EÚ: Podanie ruky s Putinom neznamená podporu vojny

Ako priblížil rezort spravodlivosti (v čase Hambálkovho zaradenia na zoznam, pozn. red.), osobám na sankčnom zozname sa zmrazujú všetky finančné a hospodárske zdroje, ktoré im patria, ako aj všetky ostatné, ktoré sú v ich držbe alebo pod ich kontrolou. Môže ísť o nehnuteľnosti, bankové účty, motorové vozidlá, plavidlá, lietadlá, obchodné podiely, občianske združenia, zvieratá, zbrane a ďalšie. Navyše, Hambálek nemôže ani cestovať mimo Slovenska.

„Vypli mu plyn elektrinu, zničili mu biznis a takto sa nesprávame ani k masovým vrahom. Pán Hambálek neurobil nič, čo by poškodzovalo záujmy Slovenska,“ spresnil premiér s tým, že ak si vláda Slovenskej republiky neželá, aby jej občan bol na zozname, lebo tam nemá čo robiť, tak Fico očakáva rešpekt zo strany Nemecka ako i Európskej únie.

nocni vlci, dolna krupa Čítajte viac Šéf Nočných vlkov na Slovensku sa vyhrážal novinárom: Tu stoj, lebo si pôjdem zobrať zbraň

Hambálkova budova prešla v roku 2022 obnovou. Bola natretá vo vojenských farbách, obohnaná vysokým múrom s ostnatým plotom a fotografie tam vtedy zachytili aj tanky, obrnené vozidlá či strelnicu.

Európska únia v odôvodnení zaradenia Hambálka na svoj sankčný zoznam argumentuje jeho možným napojením na ruského prezidenta Vladimira Putina, ako aj aktivitami spojenými s motorkárskym klubom Noční vlci. Navyše sa na ďalších vtedy zverejnených záberoch pochválila tréningom v tomto areáli aj polovojenská skupina Slovenskí branci. Na zverejnených fotografiách sedeli v tankoch so zbraňami v rukách. Štátne orgány síce opakovane vyjadrovali nespokojnosť s týmto stavom, všetko však vo februári zmenila masívna invázia Ruska na Ukrajinu.

noční vlci Čítajte viac Analytik: Sídlo Nočných vlkov v Dolnej Krupej je bezpečnostným rizikom

© Autorské práva vyhradené

263 debata chyba
Viac na túto tému: #Noční vlci #Jozef Hambálek