'Nočný vlk' Hambálek na sankčnom zozname EÚ: Podanie ruky s Putinom neznamená podporu vojny

Zakladateľ slovenskej pobočky ruského nacionalistického motorkárskeho klubu Noční vlci Jozef Hambálek sa sťažuje na rozhodnutie EÚ, ktorá ho vo štvrtok 21. júla zaradila na svoj sankčný zoznam. Hambálek tvrdí, že toto rozhodnutie únie je založené na úmyselne zavádzajúcich informáciách.

27.07.2022 07:30
Jozef Hambálek, Vladimir Putin Foto:
Jozef Hambálek (vpravo) v roku 2017 s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
debata (173)

„Nikdy neexistovali a ani v súčasnosti neexistujú dôvody na moje zaradenie na takýto zoznam,“ zdôraznil. Vo svojej žiadosti poukázal na chybu v zdôvodnení, ale aj sám sa pritom dopustil opakovaného zavádzania.

„Toto zdôvodnenie obsahuje klamlivé tvrdenia prezentované ako fakty, nezakladá sa na pravde, nezakladá sa na žiadnych dôkazoch ani na objektívnej realite a je tendenčne zamerané voči mojej osobe z dôvodov a pohnútky, ktorá mi nie je známa,“ ohradil sa Hambálek v sťažnosti z 24. júla adresovanej stálej predstaviteľke Slovenska pri EÚ Petre Vargovej. „V žiadnom prípade nie som osoba zodpovedná za konanie narúšajúce alebo ohrozujúce územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny a moje zaradenie do zoznamu sankcionovaných osôb nemôžem akceptovať,“ zdôraznil Hambálek.

Priznáva len, že vyše 30 rokov sa venuje motošportu a kladením vencov k pomníkom si uctieva všetkých vojakov padlých pri oslobodzovaní Európy spod fašizmu bez ohľadu na ich národnosť. „Ale týmto sa spojenie textu zdôvodnenia s realitou končí,“ tvrdí Hambálek.

Európska únia v odôvodnení zaradenia Hambálka na svoj sankčný zoznam argumentuje jeho známosťou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ako aj aktivitami spojenými s motorkárskym klubom Noční vlci. „Hambálek, ktorý môže byť napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina a ďalších zástupcov ruskej vlády, je verejne známy tým, že vybudoval európske ústredie motorkárskeho klubu Noční vlci na bývalej vojenskej základni na Slovensku, na ktorej používal vyradenú vojenskú techniku vrátane tankov,“ uvádza sa v Úradnom vestníku EÚ vydanom 21. júla.

Hambálek však odmieta, že by bol na Putina alebo iných zástupcov ruskej vlády napojený. Zároveň však zavádzajúco tvrdí, že Rusko do konfliktu s Ukrajinou vstúpilo dávno po roku 2017. Pritom polostrov Krym okupuje už od roku 2014.

„S prezidentom Ruskej federácie som sa náhodne stretol jedenkrát v roku 2017 (dávno pred vstupom Ruskej federácie do konfliktu s Ukrajinou vo februári tohto roka) na motocyklovom zraze s vyše 100 000 účastníkmi pri kladení vencov k pomníku obetí 2. svetovej vojny a pri tejto príležitosti si podal ruku s prítomnými motorkármi vrátane mňa. Tvrdenie, že máme nejaké spojenie, prípadne s inými predstaviteľmi vlády Ruskej federácie, nie je pravda a kategoricky ho vylučujem. Navyše údajné spojenie sa nevytvára jednorazovým neplánovaným osobným stretnutím. Taktiež mi nie je známe, ako by toto podanie rúk mohlo zakladať akýkoľvek môj vplyv alebo participáciu na konflikte v Ukrajine,“ bráni sa Hambálek.

Fico, čierna listina Čítajte viac Fico je na ukrajinskej čiernej listine, Dzurinda v pracovnej skupine s exšéfom NATO

Podpora ruskej propagandy

Spolu s Hambálkom sa na zozname ocitlo ďalších 47 jednotlivcov a deväť subjektov. V tomto poslednom rozšírení sa na sankčnom zozname umiestnil ako jediná osoba, ktorá nie je ruskej alebo ukrajinskej národnosti. Od roku 2014 už zoznam obsahuje dokopy takmer 1 300 fyzických osôb a 110 spoločností či organizácií.

Aj keď klub Nočných vlkov spolu s jeho vodcom Aleksandrom Zaldostanovom je na sankčných zoznamoch USA a Kanady už niekoľko rokov, na ten európsky pribudol až spolu s Hambálkom. „Klub Noční vlci sa aktívne zapája do ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine verejným podporovaním anexie Krymu z roku 2014 a vojny proti Ukrajine v roku 2022 tým, že aktívne rozširoval protiukrajinskú a proruskú propagandu, ako aj tým, že bojoval či podporoval proruské skupiny na Ukrajine,“ píše sa vo vestníku.

Otvorenie Európskeho štábu motorkárskeho klubu Noční vlci sa uskutočnilo 23. júna 2018 v obci Dolná Krupá neďaleko Trnavy. Stručne vtedy o tom informovalo aj veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku na svojej webovej stránke. Na slávnosti sa zúčastnil aj jeho zástupca. Budova tesne predtým prešla obnovou. Bola natretá vo vojenských farbách, obohnaná vysokým múrom s ostnatým plotom.

Fotografie z dronu urobené ešte pred štyrmi rokmi zachytávali tiež tanky, obrnené vozidlá aj strelnicu. Na ďalších fotografiách vtedy zverejnených polovojenskou skupinou Slovenskí branci zas bolo vidieť, ako členovia skupiny jazdia v časti, kde je tankodróm. Sedia v tankoch aj v obrnených transportéroch a v rukách majú strelné zbrane.

noční vlci Čítajte viac Analytik: Sídlo Nočných vlkov v Dolnej Krupej je bezpečnostným rizikom

Noční vlci sú podľa Európskej únie spoluzodpovední za ohrozovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny. „Skupina je kľúčovým podporovateľom ruskej vlády, aktívne podporujúca ruskú štátnu propagandu v Rusku, ako aj v Európe a na západnom Balkáne, verejne spochybňujúca právo Ukrajiny na štát, vyzývajúca k denacifikácii a deukrajinizácii krajiny, propagujúc myšlienku, že Ukrajina by mala byť integrálnou súčasťou Ruska,“ pripomína vestník.

Z podobného dôvodu predstavuje nebezpečenstvo pre EÚ aj Hambálek. „Jeho prebiehajúce aktivity zahŕňajúce údajne výcvik členov Nočných vlkov na aktívny boj na Ukrajine prebiehajúci na jeho majetku, ako aj aktívnu podporu proruskej propagandy v Európe sa môžu považovať za bezpečnostnú hrozbu pre Ukrajinu a EÚ. Jozef Hambálek ako fyzická osoba materiálne alebo finančne podporuje konanie, ktoré narúša alebo ohrozuje územnú celistvosť, suverenitu a nezávislosť Ukrajiny,“ dopĺňa vestník.

Vyrazený dych

Trnavský podnikateľ ďalej oprávnene kritizuje zdôvodnenie, v ktorom sa nesprávne uvádza, že jeho sídlo je bývalým vojenským objektom. Je pritom verejne známe a veľmi jednoducho dohľadateľné, že ide o bývalú inseminačnú stanicu prasníc, ktorá len zhruba štyri roky vypadá ako vojenský tábor.

Aj tu sa však Hambálek dopúšťa zavádzania, keď tvrdí, že sa tam „od roku 2018 nevykonávajú žiadne aktivity“ a že „areál je od roku 2018 až dodnes nevyužívaný.“ Samotný Hambálek sa však len v apríli tohto roku Pravde pochválil, že sa v areáli konal prvý ročník podujatia spojený s otvorením motorkárskej sezóny, na ktorom sa zúčastnilo približne 3 000 nadšencov motošportu.

Hambálek tiež dôrazne odmietol tvrdenie, že vo svojom areáli, ktorý, ako pripomína, daroval dcére, prebiehal vojenský výcvik. „To, že údajne aktívne trénujem osoby na boj na Ukrajine, by si nedovolili napísať ani tie najradikálnejšie médiá na Slovensku. Táto veta mi skutočne vyrazila dych,“ zdôraznil Hambálek.

Avizuje preto, že sa bude brániť všetkými dostupnými právnymi prostriedkami. „Rade EÚ bol predložený vedome a úmyselne nepravdivý, účelový a dôkazmi nepodložený návrh,“ tvrdí Hambálek, ktorý zároveň požiadal o doručenie oficiálneho rozhodnutia o zaradení do zoznamu vrátane kompletného spisového materiálu.

Noční vlci

Najznámejší ruský motorkársky klub vznikol ešte roku 1989 ako prvý klub svojho druhu v Sovietskom zväze. Na konci milénia však prehodnotil svoju činnosť a začal sa viac politizovať. Obrátil sa k myšlienkam ruského nacionalizmu a osobe Vladimira Putina. Na svoje nacionalistické aktivity dostával od ruského štátu milióny rubľov.

Podieľal sa na ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym, za čo si od Putina vyslúžil vyznamenania. Naopak, Spojené štáty americké a Kanada motorkársky klub a jeho vodcu Aleksandra Zaldostanova za podiel na ozbrojených akciách a verbovanie ozbrojencov pre konflikt na Ukrajine zaradili na svoje sankčné zoznamy.

Tento nacionalistický motorkársky klub je podľa Európskej únie kľúčovým podporovateľom ruskej vlády, aktívne podporujúci ruskú štátnu propagandu v Rusku, ako aj v Európe a na západnom Balkáne. Skupina verejne spochybňuje právo Ukrajiny na vlastný štát, vyzýva na denacifikáciu a deukrajinizáciu krajiny a propaguje myšlienku, že Ukrajina by mala byť integrálnou súčasťou Ruska.

Na Slovensku sa klub zviditeľnil v roku 2015, keď zorganizoval veľký prejazd Európou pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny. S cestou s cieľom v Berlíne mali problémy na hraniciach, keď im vstup do krajiny pôvodne odmietli udeliť v Poľsku a Nemecku. Zastavili sa vtedy aj v Bratislave, kde 2. mája navštívili vojenský pamätník Slavín. Aj počas týchto ciest nadviazali kontakty na Slovensku, vďaka ktorým sa im v lete roku 2018 podarilo v obci Dolná Krupá pri Trnave otvoriť novú pobočku klubu.

© Autorské práva vyhradené

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Noční vlci #sankcie EÚ #Jozef Hambálek