Ódor po zásahu NAKA zvolal bezpečnostnú radu, Kollár na pondelok mimoriadny parlament

Zemetrasenie v tajných službách spustila obrovská razia medzi bezpečnostnými zložkami. Obvinenia vznesené len šesť týždňov pred voľbami rozdúchali vášne u politických lídrov. Smer kritizuje všetkých vrátane prezidentky, premiér zvoláva Bezpečnostnú radu SR a nateraz je jasné len to, že vojna v polícii pokračuje.

17.08.2023 08:50 , aktualizované: 20:13
Ľudovít Ódor Foto: ,
Predseda vlády Ľudovít Ódor
debata (1220)

V skorých ranných hodinách sa vo štvrtok rozbehla policajná akcia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Rozuzlenie. Dôvodom majú byť manipulácie výpovedí a vyšetrovanie najväčších káuz. V akcii sa NAKA zamerala na bývalých členov tímu Oblúk z inšpekcie ministerstva vnútra, ktorý v minulosti vyšetroval príslušníkov NAKA, ľudovo nazývaných čurillovcov.

Elitná jednotka polície vykonala razie v budovách Slovenskej informačnej služby (SIS) a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Samotné vyšetrovanie však polícia rozbehla už vlani v apríli, pričom obvinenia sa týkajú podozrení zo založenia zločineckej skupiny, zneužitia právomoci verejného činiteľa, ale aj marenia spravodlivosti.

Hamran: Budujeme právny štát, štátna mafia má neobmedzené finančné prostriedky
Video
Zdroj: TV Pravda

V rámci policajnej akcie obvinili riaditeľa SIS Michala Aláča, jeho predchodcu Vladimíra Pčolinského (obaja nominanti Sme rodina, pozn. red.), riaditeľa NBÚ Romana Konečného, podnikateľa Petra Košča, expolicajta Jána Kaľavského, ktorý v Bosne a Hercegovine požiadal o azyl. Obvinili aj exsiskárka Martina Ciriaka.

Zadržať sa im podarilo Ciriaka, ale aj vyšetrovateľa Jozefa Khandla a bývalého vyšetrovateľa inšpekcie, stále aktívneho policajta Michala Višvádera. Khandl a Višváder nie sú obvinení, ale iba podozriví. Ako večer informovala TV Markíza, oboch zadržaných vypočuli a po približne 10 hodinách prepustili. Podľa ich právnych zástupcov ich z ničoho neobvinili. „Jeho advokátovi sa zdá byť vrcholne absurdné štvrtkové zadržanie v súvislosti s tým, že Khandl niekedy v rozpätí uplynulého mesiaca podstúpil test pravdovravnosti na detektore lží. Keďže je stále aktívnym pracovníkom NAKA, tak predpokladajú, že testom prešiel,“ dodáva portál Markízy.

štefan hamran Čítajte viac Akcia Rozuzlenie: Obvinili šéfa SIS Aláča, jeho predchodcu Pčolinského, šéfa NBÚ Konečného a troch ďalších

Niektoré kľúčové postavy boli na dovolenke, niektoré už komunikujú s políciou. Niektoré prisľúbili, že prídu. „Máme jednu osobu, ktorá nekomunikuje, je niekde stratená a nevieme ju zastihnúť ani na mobile, nevedia o ňom v práci, a nevie o ňom ani pani manželka,“ ozrejmil policajný prezident Štefan Hamran. Po Koščovi pátrajú a je na neho vydaný medzinárodný aj európsky zatykač. Obžalovaný je aj v inej trestnej veci. Podľa Hamrana to bol on, kto mal riadiť zločineckú skupinu.

Šéf SIS Aláč sa o svojom obvinení dozvedel z médií. „Prerušil svoju plánovanú zahraničnú služobnú cestu a vracia sa späť na Slovensko,“ informovala hovorkyňa SIS Katarína Némová. „Zároveň sa telefonicky spojil s vyšetrovateľom NAKA a dohodol s ním svoju osobnú účasť na príslušných procesných úkonoch v piatok o 10. hodine,“ priblížila. Riaditeľ NBÚ Konečný je na plánovanej dovolenke v jednej z krajín Európskej únie. „Svoju dovolenku riadne ukončí a po návrate na Slovensko bude poskytovať plnú súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní," zdôraznil úrad.

Zastavme korupciu: Šéf SIS by mal prísť o funkciu

Riaditeľ SIS Michal Aláč by mal prísť o funkciu. Uviedla to vo štvrtok Nadácia Zastavme korupciu v súvislosti s obvinením jeho osoby v rámci akcie Rozuzlenie. Pripomenula, že na výmenu Aláča vyzvala už pri vzniku úradníckej vlády. Odôvodňovala to tým, že SIS podľa nej nepomáha vyšetrovať korupciu, ale vyšetrovanie brzdí. „Tieto podozrenia sú po štvrtkovom zásahu NAKA, ktoré malo smerovať proti bývalému aj súčasnému riaditeľovi SIS, ešte silnejšie,“ skonštatovala riaditeľka nadácie Zuzana Petková. Nadácia pripomenula, že premiér Ódor avizoval odvolanie Aláča v prípade prekročenia červených čiar. „Špičkou ľadovca je tak už len štvrtková správa, že riaditeľ je podľa polície podozrivý zo založenia zločineckej skupiny. To nás len utvrdzuje v pôvodnom stanovisku, že už dávno nemal čo robiť vo vedení SIS,“ dodala.

Michal Horský Čítajte viac Chyby polície sú napraviteľné, aj preto je dobré, že koná

Polícia má čisté svedomie

Tlačovú besedu k veľkému zatýkaniu v bezpečnostných špičkách začal policajný prezident Štefan Hamran spomienkou na zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Ide podľa neho o prípad celospoločenského významu. Politikom odkázal, že pribúda policajtov, ktorí sú slušní, a neobávajú sa očisty spoločnosti od „grázlov“. Hovorí tiež, že zásah polície s voľbami nič nemá.

Odmieta, že by policajti zatýkali a konali pre to, aby sa zachránili. „Naše svedomie je čisté,“ vyhlásil. Očistu spoločnosti od zločincov, ktorí sa etablovali s politickou podporou na vysokých miestach štátnych orgánov, sľúbil rodičom Jána a Martiny. V boji, ktorý začal novinár Ján Kuciak, podľa neho pokračujú vyšetrovatelia napriek vyhrážkam, spochybňovaniu aj odkazom o premlčacích dobách.

„Boli tu politické nominácie. Policajný zbor nebol riadený policajným prezidentom, ale oligarchami, ktorí si do vedenia polície dosadzovali svojich nominantov, verne im slúžili, odvádzali rôzne službičky a zabudli na to najpodstatnejšie – pri výkone svojho povolania sledovať verejný záujem,“ vyhlásil šéf polície.

Marian Repa aktual Čítajte viac Akcia NAKA: Prevrat či skôr Ficov strach?

„Cieľom skupiny je zmarenie vyšetrovania korupčných a iných trestných činov v rámci Očistca,“ priblížil. „Navodzovala dojem, že elitný vyšetrovateľ NAKA Ján Čurilla a jeho spolupracovníci z tímu Očistec, ktorí dostali pred súd napríklad aj oligarchu Norberta Bödöra či bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, systémovo zlyhávajú pri vyšetrovaní. Navodzovať mala aj dojem, že vyšetrovatelia NAKA manipulujú výpovede svedkov.“ Hamran pripomenul, že súdy to v minulosti už vyvrátili, no napriek tomu sú vyšetrovatelia obvinení.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti napísal, že považuje niektoré Hamranove vyjadrenia za „neodborné, zavádzajúce a až hraničiace s drzosťou“. „Musím sa veľmi dôrazne ohradiť voči slovám Hamrana, spôsobilým navodiť u občanov domnienku o mojom rozhodovaní ako generálneho prokurátora pod tlakom, z dôvodu vydierania či z korupčných dôvodov. Takúto nehanebnosť si vyprosujem,“ ozrejmil.

O čom je vojna policajtov

Takzvaná vojna policajtov sa rozpútala na jar 2021. V jej centre sa ocitli dve skupiny príslušníkov Policajného zboru. Skupina takzvaných čurillovcov, teda vyšetrovateľ Ján Čurilla a ďalší traja policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), riešili najväčšie aktuálne kauzy ako Božie mlyny (v ktorej sú obvinení bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý riaditeľ KÚFS Ľudovít Makó, pozn. red.) či Očistec (obvinení sú oligarcha Norbert Bödör a exprezident polície Tibor Gašpar, pozn. red.). V roku 2021 začali vyšetrovať aj podozrenia voči ľuďom z policajnej inšpekcie (ÚIS) a zo Slovenskej informačnej služby.

V tom čase čurilllovcov niekoľko mesiacov odpočúvali policajti z tímu Oblúk. Ten vznikol na pôde osobitnej súčasti ministerstve vnútra – Úrade inšpekčnej služby. Šéfkou tímu bola vyšetrovateľka Diana Santusová. Policajti z UIS vyšetrovali príslušníkov NAKA pre podozrenie z manipulovania so svedeckými výpoveďami v politicky citlivých kauzách.

Operatívci NAKA pritom súbežne vyhotovovali uznesenie, ktorým bolo začaté trestné stíhanie proti policajtom z inšpekcie. Tí mali byť na základe údajne operatívnych informácií stíhaní pre zločin prijímania úplatku, prečin podplácania, zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, prečin prijatia a poskytnutia nenáležitej výhody a zločin krivého obvinenia v súbehu so zločinom krivej výpovede a krivej prísahy.

Čurillovci boli následne obvinení zo zneužívania právomoci verejného činiteľa na základe uznesenia, ktoré pripravili policajti z UIS. Ešte predtým šéfku tímu na inšpekcii Santusovú z jej pozície odvolali. Vlani bol Inšpekčný tím Oblúk zrušený, rozhodol o tom šéf polície Štefan Hamran a riaditeľ policajnej inšpekcie Robert Miko.

Čurillovci tvrdili, že majú k dispozícii operatívne informácie, z ktorých vyplýva podozrenie zo spáchania konkrétneho trestného činu príslušníka ÚIS, konkrétne osobami Santusovou, Michalom Višváderom a Pavlom Senickým a Jánom Danielom. Vyšetrovateľ Pavol Ďurka vo výpovedi uviedol, že jednou z operatívnych informácií bola aj tá, že Santusová má za svoju nadprácu dostať určitú odmenu v nepeňažnej forme, pričom sa skloňoval jej vstup do SIS.

Pokus o prevrat?

Tím Oblúk pozostával jednak z vyšetrovateľov inšpekcie a tiež aj z vyšetrovateľov NAKA. Jeho úlohou bolo vyšetriť, či elitní policajti NAKA manipulujú vyšetrovanie veľkých káuz. Pôvodne tím viedla Diana Santusová. Fico ešte v nedeľu, hneď po prepustení bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara z väzby v kauze Ezechiel 7, hovoril o tom, že zatýkanie je len na začiatku. „Pripravte sa na to, že v najbližších dňoch prídu útoky na tých, ktorí majú opačný názor. Máme informácie, že celá partička z NAKA sa chystá na šéfa SIS a šéfa Generálnej prokuratúry Žilinku,“ povedal koncom minulého týždňa.

fico, šimečka Čítajte viac Fico: Toto je prevrat, pokus zmeniť pomery v štáte. Prezrádza, čoho sa bojí, reaguje Šimečka

Vo štvrtok ráno vyhlásil, že na Slovensku sa podľa neho deje ‘policajný prevrat’. „Toto nie sú len spravodajské alebo policajné hry. Toto je štátny prevrat. Je to pokus zmeniť pomery v štáte šesť týždňov pred voľbami,“ vyhlásil Fico. Smer podľa neho podá návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k zásahu NAKA. Predseda parlamentu Boris Kollár potvrdil, že ju zvolá na pondelok. Smer bude na schôdzi požadovať aj odvolanie policajného prezidenta Hamrana.

„Je nemožné, aby podriadené zložky zaútočili v demokratickom štáte na nadriadené zložky a zaútočili na zložky, ktoré majú zabezpečovať bezpečnosť, dodržiavanie ľudských práv,“ uviedol Fico.

Prevrat, o ktorom hovorí, sa nemôže podľa neho skončiť len vyvodením politickej zodpovednosti voči tým, ktorí to celé zorganizovali a zrealizovali. Podľa korunného princa Smeru Roberta Kaliňáka sa Slovensko nachádza v latinskej Amerike 70. rokov. „Úzka skupina ľudí sa rozhodla, že použije absolútnu svojvôľu, že zničí všetky základy ústavnosti zákonov,“ vyhlásil Kaliňák. Na mysli mal vyšetrovateľov NAKA a pýta sa, v koho prospech konajú. „V prospech úzkej skupiny ľudí, ktorá sa bojí o vlastné zadky,“ dodal na adresu vyšetrovateľov. Nikto si podľa neho nedovolil takéto zneužitie moci v štáte.

NAKA Čítajte viac Konali s nenávistným zanietením voči Santusovej, uvádza uznesenie o obvinení operatívcov NAKA

„Myslím, že celý proces takzvanej očisty je zbabraný v dôsledku toho, ako sa v ňom začali angažovať politici vládnej koalície,“ skonštatoval politológ Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied. Priznal, že si nevie predstaviť, ako by mohli dokázať presvedčiť verejnosť, že tieto zásahy nie sú politicky motivované. „Najmä pokiaľ sa bez jasnejšieho zdôvodnenia odohrávajú len niekoľko týždňov pred voľbami,“ spresnil.

Dodal, že ak sa takýmto spôsobom riešia konflikty vo vnútri polície, či dokonca pokiaľ polícia zasahuje vo vedení SIS, znamená to, že bezpečnostná situácia v krajine je veľmi vážna. „Nepoznáme okolnosti, za akých sa to stalo, ale tvrdiť, že ide o štandardný ‚výkon spravodlivosti‘, asi tiež nie je úplne na mieste,“ uzavrel.

Zvolanie Bezpečnostnej rady

Premiér Ľudovít Ódor pochybnosti o bezpečnostnej situácii na Slovensku najskôr nemal. Hoci ho prezidentka Zuzana Čaputová požiadala o zvolanie Bezpečnostnej rady, najprv odmietol. Následne svoje rozhodnutie zmenil a Bezpečnostnú radu zvolal na piatok ráno.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) nie je jej členom, no dúfa, že na ňu bude pozvaný. „Má jedna skrivodlivosť vystriedať druhú?“ vysvetľoval Kollár, čo čaká Slovensko po voľbách. Do politiky išiel „bojovať proti Ficovi a nechce, aby Fico bojoval proti novej opozícii“.

Podľa neho „na Slovensku netreba školy, ale právo a spravodlivosť, pretože mladí ľudia nemajú istotu, že im policajti nevykopnú dvere“. Inak podľa predsedu parlamentu odchádzajú preč. „Pokiaľ budeme pokračovať takto ďalej, spoločnosť sa rozpadne,“ zdôraznil. Je presvedčený o manipulácii verejnej mienky a hovorí o zásahu do volieb. Po nich podľa neho „príde vendeta“. Tvrdí, že nie je v kontakte ani s obvineným Pčolinským, ani s aktuálnym šéfom SIS.

Kollár o NAKA: Kto sa im postavil do cesty, bol odstránený

Video

Progresívne Slovensko nepodporí zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorú iniciovala strana Smer. Ako hnutie uviedlo v stanovisku, nechcú sa podieľať na šírení paranoidných konšpirácií Roberta Fica a na jeho predvolebnej kampani.

„Situácia je závažná, veď sú obvinení súčasný aj minulý riaditeľ tajnej služby, ako aj šéf Národného bezpečnostného úradu. Je to dôležitý posun vo vyšetrovaní, ktoré prebieha dlhodobo. Ak toto označuje Robert Fico za útok na opozíciu, odzrkadľuje to jeho mentálny svet. Naznačuje tým, že títo predstavitelia SIS a NBÚ pracovali pre neho?," uviedol predseda hnutia Michal Šimečka.

Zvolanie mimoriadnej schôdze je podľa poslanca SaS Juraja Krúpu snahou spolitizovať orgány činné v trestnom konaní. V strane to považujú za PR niektorých strán. „Parlament v tejto situácii nezmôže nič a aj keby sme sa zišli, tak neviem, aký by bol záver schôdze,“ poznamenal Krúpa.

Tlačová beseda predstaviteľov strany Smer Roberta Kaliňáka a Roberta Smeru na tému 'Policajný prevrat'. Čítajte viac Politológ Štefančík: Ak ľudia chcú nedôverovať polícii, nech počúvajú Fica ešte pozornejšie

Zároveň ocenil zvolanie bezpečnostnej rady a prácu polície, ktorá podľa neho dokázala zasiahnuť vo vypätej a kritickej situácii. Od policajného prezidenta Štefana Hamrana však očakáva faktografické tlačové konferencie bez prímesi emócií a politického podtónu. „To potom vytvára príležitosť a priestor na zneužívanie a vytváranie dojmu perzekúcie pred voľbami,“ skonštatoval poslanec.

Hlas podporí konanie mimoriadnej schôdze, potvrdil predseda strany Peter Pellegrini na tlačovej besede v Nitre. Hlas je podľa jeho slov pripravený podporiť akékoľvek aktivity, ktoré budú viesť k objasneniu a vysvetleniu celej situácie.

„Sme za to, aby bol zvolaný aj mimoriadny výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a všetky ďalšie aktivity,“ skonštatoval Pellegrini, ktorému, ako tvrdí, nestačilo vysvetlenie policajného prezidenta Štefana Hamrana.

Ódor vyzval na zachovanie chladnej hlavy

Predpoludním ešte dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor zdôrazňoval potrebu zachovať si chladnú hlavu a počkať na vysvetlenie. Zároveň odmietol, že by akokoľvek zasahoval do práce polície.

„Až potom, keď aj ja získam dostatočné informácie o situácii, tak sa rozhodnem, do akej miery je potrebné zvolať bezpečnostnú radu štátu k tejto situácii,“ uviedol premiér. Podčiarkol, že by sme mali žiť v slušnej krajine, kde platí spravodlivosť pre každého.

Ódor k policajnému zásahu
Video
Zdroj: Úrad vlády SR

„Dovtedy, kým nemáme kompletné informácie o prípade, by sme nemali robiť unáhlené závery,“ podotkol pôvodne. Zdôraznil, že nijakým spôsobom nezasahuje do práce policajtov, prokurátorov a súdov. „Nechávam ich robiť svoju robotu a odmietam akýkoľvek tlak z akejkoľvek strany na policajtov,“ vyhlásil.

fico  gaspar  kalinak Čítajte viac Gašpar je na slobode. Fico: Toto je len začiatok, partička na NAKA sa chystá na šéfa SIS i Žilinku

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NAKA #Ľudovít Ódor #Michal Aláč #vojna policajtov #akcia Rozuzlenie