Opäť raz rozruch okolo Kočnera

Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner je stále obvinený, ubezpečuje Generálna prokuratúra na margo zrušenia rozhodnutia špeciálneho prokurátora. Kočnerov obhajca môže nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

13.08.2019 06:00 , aktualizované: 09:47
debata (61)

zrušení rozhodnutia informoval Kočnerov advokát Marek Para. „Vyšetrovatelia tímu poškodeného Jána K. a Martiny K. evidentne porušili práva Mariana K., keď mu znemožnili odôvodniť sťažnosť v prípade dvojnásobnej vraždy,“ povedal Para pre agentúru TASR. Kočnera z objednávky vraždy obvinili v marci, následne podal voči obvineniu sťažnosť. Prokurátor špeciálnej prokuratúry sťažnosť zamietol, Para preto v máji podal mimoriadny opravný prostriedok na Generálnu prokuratúru. Advokát argumentoval tým, že mu nebolo umožnené nahliadnuť do spisu a to mu „znemožnilo efektívne odôvodniť sťažnosť voči obvineniu“.

Generálny prokurátor Parovi vyhovel. Z uznesenia vyplýva, že je potrebné, aby prokurátor ÚŠP opätovne o sťažnosti rozhodol s tým, že Marian K. a jeho obhajca majú právo ju v primeranej lehote odôvodniť. Vyšetrovateľ umožnil medzičasom Marianovi K. oboznámiť sa s vyšetrovacím spisom. Na odôvodnenie sťažnosti dostal lehotu desať dní od doručenia výzvy. „Je to príliš krátka lehota a budem žiadať o jej primerané predĺženie,“ avizoval Para.

Prokuratúra spresnila, že Kočner zostáva aj naďalej obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Úradu špeciálnej prokuratúry bolo doručené rozhodnutie prvej námestníčky Generálneho prokurátora Viery Kováčikovej. Z jeho obsahu vyplýva, že je potrebné opätovne rozhodnúť o sťažnosti obvineného M. K. proti uzneseniu o vznesení obvinenia. Dôvodom tohto rozhodnutia bolo, že ide o procesné pochybenie spočívajúce v tom, že bolo vyšetrovateľom Policajného zboru odmietnuté nahliadnutie obhajcu M. K. do vyšetrovacieho spisu, ktorého sa dožadoval práve preto, aby mohol odôvodniť podanú sťažnosť,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Dodala, že ďalšie pochybenie prokurátora špeciálnej prokuratúry spočíva v tom, že chybu vyšetrovateľa neodstránil a rozhodol o sťažnosti predčasne, čím došlo minimálne k porušeniu práv na obhajobu. „S rozhodnutím Generálnej prokuratúry sa stotožnil aj dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Aj po tomto rozhodnutí prvej námestníčky generálneho prokurátora zostáva M. K. naďalej obvinený z objednania vraždy Jána Kuciaka. Žiadnym spôsobom však toto rozhodnutie nemá vplyv na vznesenie obvinenia a ani na doteraz vykonané úkony,“ zdôraznila Predajňová.

Marian Kočner je vo väzbe od júna 2018, dôvodom je podozrenie zo sfalšovania miliónových zmeniek. Od 8. marca tohto roka je kontroverzný podnikateľ obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Pri čine zomrela vo februári 2018 aj snúbenica mladého novinára Martina Kušnírová. Kočner sedí vo väzbe v Leopoldove, hrozí mu doživotný trest. Jeho právni zástupcovia podali už niekoľko sťažností vo všetkých veciach, kde čelí Kočner podozreniam. Jeho obhajcovia tvrdia, že miestnosť číslo 4 v leopoldovskom ústave, kde sa stretávajú s Kočnerom, je monitorovaná, aj napriek tomu, že Zbor väzenskej a justičnej stráže niečo také vylučuje.

Niekoľkokrát sa snažil dostať na slobodu, súd žiadnej z jeho žiadostí o prepustenie z väzby nevyhovel. Tú poslednú vzal v júni Kočner späť.

V utorok (13.8.) Kočner vypovedá pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry v Nitre, a to v súvislosti s komunikáciou medzi ním, Norbertom Bödörom a Petrom Tóthom .

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka