Koronavírus si vyžiadal viac ako 11 000 obetí, svet sa zatvára

Ďalšie krajiny sveta oznamujú krízové opatrenia, ktoré majú zastaviť pandémiu koronavírusu. V Európe počty nakazených neustále rastú. V Taliansku podľahlo nákaze ďalších 627 ľudí, čo je zatiaľ najviac za jeden deň. Celosvetovo sa koronavírusom nakazilo už vyše 265-tisíc ľudí a viac ako 11 000 osôb ochoreniu podľahlo. Z nákazy sa podarilo vyliečiť viac ako 87-tisíc ľuďom. Dianie sledujeme online.

20.03.2020 05:00 , aktualizované: 22:55
debata (95)

Na Slovensku bolo 20. 3. 2020 pozitívnych na koronavírusu 137 osôb, negatívnych 2 570. Viac informácií "o situácii na Slovensku TU. Všetky opatrenia nájdete TU.

22:54 Úrady v nigérijskom megameste Lagos vyhlásili, že nemocnice zaznamenali prípady otravy liekom proti malárii chlorochín (Chloroquine) po tom, čo ho americký prezident Donald Trump propagoval aj na liečbu choroby COVID-19. Trump vo štvrtok oznámil, že tento liek „schválil“ na liečbu americký Úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDA), ale šéf úradu na prezidentove slová rýchlo zareagoval a povedal, že liek ešte nedostal definitívny súhlas.

22:48 Český premiér Andrej Babiš rokoval s prezidentom Milošom Zemanom o koronavíruse. Babiš po stretnutí pre televíziu TV Nova povedal, že Česko má vďaka Zemanovým vzťahom v Pekingu prednostne materiál z Číny.Babiš občanom odporúčal, aby cez víkend ostali doma a pozerali televíziu: „Je to dôležitý víkend.“

22:30 Talianska vláda sprísnila opatrenia v rámci boja s pandémiou koronavírusu a oznámila ďalšie obmedzenia pohybu osôb. Ministerstvo zdravotníctva nariadilo zatvorenie všetkých parkov a ihrísk a zakázalo vonkajšie voľnočasové aktivity. Individuálne fyzické cvičenie je stále povolené, ale v blízkosti domova. Zatvorené sú aj bary a reštaurácie na železničných a čerpacích staniciach. Ministerstvo tiež zakázalo obyvateľom presúvať sa do ich víkendových domov.

21:11 Do iniciatívy Potlesk pre zdravotníkov a hasičov sa zapojila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Spolu so svojím tímom im tlieskala pred Prezidentským palácom v Bratislave. Prezidentka video zverejnila v piatok na sociálnej sieti. „Iniciatíva Potlesk pre zdravotníkov a hasičov vznikla preto, aby si uctila prácu jedným celoslovenským potleskom všetkým povolaniam, ktoré sa aktuálne vykonávajú aj napriek tomu, že je vyhlásený mimoriadny stav a núdzový stav pre zdravotníctvo,“ uviedol autor iniciatívy Vladimír Volf. Potlesk bolo počuť vo viacerých slovenských mestách.

21:00 V dôsledku cestovných obmedzení v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 mohlo v rôznych krajinách sveta uviaznuť približne 300.000 občanov Európskej únie. Uviedol vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Po tom, ako sa epicentrum pandémie koronavírusu presunulo do Európy, pozastavila diplomatická služba Európskej únie veľkú časť svojej agendy a sústreďuje sa na repatriáciu uviaznutých občanov.

20:47 V Nemecku je vyše 18.400 nakazených koronavírusom a 53 úmrtí. Čísla sa opierajú o najnovšie údaje z každej spolkovej krajiny – ukazujú obzvlášť vysoký počet v Severnom Porýní-Vestfálsku so 6200 prípadmi, v Bavorsku s 3100 nakazenými a v Bádensku-Württembersku s vyše 2700 prípadmi. Okrem 53 obetí zomreli dvaja Nemci v zahraničí, keď sa nakazili novým koronavírusom Sars-CoV-2.

20:44 Prvé úmrtie na koronavírus ohlásilo Srbsko. Ide o 59-ročného muža z mesta Kikinda na severovýchode krajiny. Pacient bol v kontakte s osobou, ktorá sa vrátila z Talianska. Oznámila to srbská premiérka Ana Brnabičová. Brnabičová tiež uviedla, že o život bojuje ďalších osem pacientov.

20:39 Slovinsko vstúpilo o polnoci zo štvrtka na piatok do režimu obmedzeného pohybu, keďže vláda v snahe zastaviť epidémiu koronavírusu vydala nariadenie dočasne zakazujúce zhromažďovanie ľudí na verejných miestach. Nariadenie zakazuje pohyb a zhromažďovanie ľudí na verejných miestach až do odvolania, ale obsahuje aj výnimky, aby sa zaistilo fungovanie spoločnosti.

20:23 Poľsko má šiestu obeť koronavírusu a 411 potvrdených prípadov nákazy, vrátane 33 nových, oznámilo to poľské ministerstvo zdravotníctva. Šiesta obeť zomrela v nemocnici v meste Laňcut na juhovýchode krajiny. Ide o 27-ročnú ženu, ktorá pred niekoľkými dňami porodila. Bezprostrednou príčinou smrti bola podľa Poľského rozhlasu sepsa (otrava krvi) po pôrode, ktorý mohol prispieť k ťažkému priebehu choroby. Koronavírusom sa žena nakazila od svojej matky, ktorá sa vrátila z Talianska.

20:15 Vo Francúzsku podľahlo nákaze koronavírusom za posledných 24 hodín 78 ľudí. Celkový počet obetí nákazy sa tak v krajine vyšplhal na 450. Počet nakazených stúpol na 12.612, uviedol generálny riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon. Varoval však, že ide o „minimálny údaj“ v porovnaní so skutočným počtom infikovaných.

19:40 Približne o 21:00 privezie lietadlo 189 Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii z londýnskeho letiska Stansted na bratislavské Letisko M. R. Štefánika. Počas celého letu musia mať všetci cestujúci tvárové rúška a po prílete pôjdu v koordinácii s MV SR do povinnej karantény, kde každý podstúpi testovanie na ochorenie COVID-19.

VIDEO: Prílet Slovákov z Veľkej Británie

19:35 V Británii budú od piatkovej noci zatvorené kaviarne, krčmy, bary, reštaurácie, nočné kluby, divadlá a centrá voľného času. Na tlačovej konferencii o tom informoval britský premiér Boris Johnson, píše agentúra AFP. Podľa Johnsona by tieto zariadenia mali pozatvárať „čo najskôr to bude možné“ od piatkovej noci a v sobotu by ich nemali znova otvárať. Dodal, že služby súvisiace s donáškou a výdajom jedla budú povolené.

19:30 Počet potvrdených prípadov nákazy vo Švajčiarsku sa v piatok výrazne zvýšil, v krajine evidujú 4 840 infikovaných. Ochoreniu COVID-19 dosiaľ podľahlo 43 ľudí. Informoval o tom švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung. Spolková rada preto zintenzívnila bezpečnostné opatrenia a v piatok vydala nariadenie o zákaze združovania sa vo verejných priestoroch pre viac ako päť ľudí. Pri zhromaždení menej ako piatich ľudí musí byť medzi jednotlivými osobami dodržaný minimálny odstup dvoch metrov. V prípade nedodržania tohto nariadenia hrozí pokuta až do výšky 100 švajčiarskych frankov na osobu.

19:25 Z nemocníc prepustili už siedmich pacientov, ktorých liečili na ochorenie COVID-19, informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. „Traja pacienti z Univerzitnej nemocnice Bratislava sú už prepustení, traja sú prepustení z Fakultnej nemocnice Trenčín a jeden prepustený pacient je z Banskej Bystrice,“ uviedla Eliášová. Dodala, že prepustení pacienti ešte dva týždne zostávajú z preventívnych dôvodov v domácej izolácii.

19:03 Česká republika v piatok večer potvrdila 833 prípadov nákazy koronavírusom po tom, ako v priebehu piatku pribudlo 68 pacientov. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24. V ČR doteraz vykonali viac ako 11.600 testov a štyria ľudia sa z nákazy vyliečili. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch v piatok na Twitteri oznámil, že štvrtou vyliečenou je žena z Moravskosli­ezskeho kraja.

19:00 Tuniský prezident Kajs Saíd vyhlásil v piatok celoštátnu nepretržitú izoláciu obyvateľstva. K tomuto opatreniu Tunisko pristúpilo v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu. Saíd začiatok platnosti nariadenia, ktoré je reakciou na 50 nových prípadov a jedno úmrtie v dôsledku ochorenia COVID-19, nešpecifikoval. V Tunisku už od utorka platí zákaz nočného vychádzania, a to v čase od 18.00 h do 06.00 h.

18:58 Parížska polícia zadržala dve osoby pre podozrenie z hromadenia ochranných masiek, čo je v rozpore s nariadením vlády, na základe ktorého sa musia tieto výrobky odovzdať miestnym úradom. Je to opatrenie v čase šírenia koronavírusu.K o­sobám vo väzbe patria aj manažér drogérie v 16. parížskom obvode či pracovník cestovnej kancelárie, kde sa našli zásoby masiek, ako aj dezinfekčné gély na ruky.

18:28 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej koronavírusom ďalších 627 ľudí, čo je zatiaľ najviac za jeden deň. Počet obetí sa tak v piatok vyšplhal na vyše 4 000. Informovala o tom agentúra AFP. Celkový počet obetí v Taliansku je 4 032. Počet nakazených stúpol na 47 021 – zo štvrtkových 41 035.

18:20 Spojené štáty a Mexiko sa dohodli na čiastočnom uzatvorení vzájomnej hranice v dôsledku pandémie koronavírusu. Oznámil to americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, píše agentúra AFP. Podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa je tento krok nevyhnutný na zabránenie „šíreniu infekcie na našich colníkov, migrantov a medzi širokú verejnosť“. Washington už podobnú dohodu uzavrel počas tohto týždňa s Kanadou.

17:54 Asociácia nemocníc Slovenska sa obáva, že v dôsledku usmernenia hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecné lekárstvo môže dôjsť ku kolapsu nemocníc.

17:26 Úrad verejného zdravotníctva SR vydal stanovisko pre samosprávy miest a obcí, ktoré žiadali informácie, ako majú pre koronavírus nakladať s komunálnym odpadom. Viac sa dočítate TU.

17:02 Jordánsko uvalí od soboty zákaz vychádzania zabraňujúci pohybu obyvateľov po vonku až na výnimočné prípady. Cieľom opatrenia je predísť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa hovorcu vlády nariadenie začne platiť v sobotu ráno o 7.00 h miestneho času a vyhlásené bolo až do odvolania.

16:38 Na Ukrajine je potvrdených dosiaľ 26 prípadov koronavírusovej infekcie, z toho tri smrteľné. Podľa agentúry Ukrinform o tom v piatok informovalo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

16:02 Čoraz viac Maďarov porušuje pravidlá povinnej domácej karantény, ktorú musia absolvovať občania Maďarska po návrate z krajín s nákazou koronavírusom SARS-CoV-2. Informoval o tom v piatok v Budapešti hovorca krízového štábu Tibor Lakatos. Podľa spravodajského servera Origo.hu spresnil, že maďarské orgány evidujú 69 prípadov nedodržania pravidiel povinnej izolácie.

15:32 Iránska vláda oznámila, že za posledných 24 hodín pribudlo ďalších 149 úmrtí na ochorenie COVID-19, vkrajine tak dosiaľ evidujú 1 433 úmrtí, píše agentúra AFP. Za ostatných 24 hodín v Iráne tiež pribudlo 1 237 potvrdených prípadov nákazy, celkovo ich je 19 644, uviedol námestník ministra zdravotníctva Alí Rezá Raísí.

Tieto údaje boli oznámené v čase, keď sa v Iráne začínajú oslavy perzského Nového roka (Novrúz). Tisíce Iráncov vtedy počas dvojtýždnového sviatočného obdobia navštevujú svoje rodiny. Iránske úrady tento rok občanov vyzvali, aby za vzdialenými rodinami necestovali a predchádzali tak šíreniu koronavírusu. Zábery, ktoré vo štvrtok večer odvysielala iránska televízia, však zachytili stovky Iráncov opúšťajúcich autami Teherán.

15:21 Gruzínsko od soboty pozastavuje pravidelnú osobnú leteckú dopravu so všetkými krajinami v rámci opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu, uviedol v piatok poradca gruzínskeho predsedu vlády Iraklij Čikovani. V krajine zatiaľ evidujú 43 prípadov nákazy.

15:14 Srbské železnice z dôvodu hrozby šírenia nákazy prerušili v piatok napoludnie medzištátnu prepravu osôb cez hraničný priechod Kelebia. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na maďarskú štátnu železničnú spoločnosť MÁV. Medzištátne spoje na území Maďarska premávajú medzi hranicami a cieľovými stanicami v Maďarsku.

14:55 V Belgicku podľahlo za 24 hodín koronavírusu 16 ľudí, čím sa celkový počet obetí nákazy v tejto krajine zvýšil na 37. Ide o doteraz najväčší denný prírastok obetí tejto nákazy v Belgicku, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie hovorcu belgického ministerstva zdravotníctva. Vo štvrtok bolo v Belgicku potvrdených 462 nových prípadov nákazy, čím celkový počet dokázateľne nakazených osôb vzrástol na 2 257.

14:33 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku sa v priebehu 24 hodín zvýšil o 2 958 a v piatok dosiahol 13 957 osôb. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI). Šéf inštitútu Lothar Wieler oznámil, že počet úmrtí sa za uvedené obdobie zvýšil o 11 na 31.

„Počas nasledujúcich dvoch týždňov budeme svedkami ďalších úmrtí, a to aj v Nemecku,“ povedal Wieler a takisto upozornil na obmedzené kapacity nemocníc v krajine. Nemecko je podľa neho len na začiatku šírenia nákazy. „Infikuje sa čoraz viac ľudí; čoraz viac ich bude treba prijať na pohotovosť a čoraz viac ľudí bude potrebovať respiračné pomôcky,“ uviedol Wieler.

14:10 Prešovský samosprávny kraj začal s distribúciou ochranných pracovných prostriedkov, ktoré si v stredu 17. marca popoludní vyzdvihol na Správe štátnych hmotných rezerv SR v Slovenskej Ľupči. Od štátu dostali 8 000 chirurgických rúšok, rovnaký počet párov rukavíc a tiež návlekov na obuv. Ako upozornila župa, tento objem ani zďaleka nestačí pokryť požiadavky. Ochranné pomôcky dostanú všetky všeobecné ambulancie pre dospelých, ale aj ambulancie pre deti a dorast, ambulantné pohotovostné služby pre dospelých a pre deti a dorast, špecializované ambulancie, zubné ambulancie a Agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti.

14:05 Verejné bohoslužby sa na Slovensku nebudú sláviť až do konca marca. Pôvodné rozhodnutie prijaté Konferenciou biskupov Slovenska kvôli šíreniu koronavírusu, ktoré platilo do 23. marca, sa predlžuje do 31. marca.

13:31 Viac ako tisíc úmrtí si už v Španielsku vyžiadala nákaza koronavírusom a takmer 20 000 ľudí v krajine je nakazených. Informovala o tom v piatok agentúra AFP. Španielske ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo 19 980 prípadov nákazy a 1 002 úmrtí. Počet úmrtí v porovnaní so štvrtkom narástol o 235. Španielsko je treťou najviac postihnutou krajinou na svete po Číne a Taliansku.

13:27 Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár prijal opatrenia v súvislosti s výskytom koronavírusu, ktoré sa vzťahujú na zamestnancov všetkých organizačných zložiek Generálnej prokuratúry (GP) SR, na všetky krajské a okresné prokuratúry. Časť opatrení prijal Čižnár 9. marca, ďalšie 16. marca. Informovala o tom hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Na základe týchto opatrení sa nebudú prijímať podania ústne do zápisnice. Podania sa môžu posielať písomne, elektronicky, respektíve do podateľne vo vymedzených hodinách. Bližšie informácie sú zverejnené na webe GP SR.

12:57 Moskovské medzinárodné letisko Šeremetievo od piatka uzatvára svoje terminály C a E určené pre medzinárodné lety po tom, ako uzavretie hraníc a obmedzenia v oblasti dopravy viedli k zrušeniu mnohých liniek. Informoval o tom webový denník The Moscow Times. Terminály E a C budú do 30. apríla uzavreté pre prílety aj odlety, uvádza agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie letiska. Lety budú z týchto terminálov presmerované na terminály D a F.

12:51 Lietadlo spoločnosti China Eastern s dodávkou zdravotníckeho materiálu pristálo v piatok predpoludním na letisku v Prahe. Ide o prvú z dodávok zdravotníckeho materiálu v rámci núdzových opatrení z dôvodu pandémie koronavírusu, informoval spravodajský server Novinky.cz. „Je to tu! Vykladáme 1,1 milióna respirátorov z Číny,“ napísal na Twitteri český minister vnútra Jan Hamáček. V sobotu má v ČR pristáť nákladné lietadlo spoločnosti China Eastern s nákladom viac ako sedem miliónov rúšok.

12:40 Splnomocnenec britskej vlády pre brexit David Frost je v izolácii po tom, čo na sebe spozoroval príznaky ochorenia, ktoré by mohli súvisieť s koronavírusom.

12:25 Rakúska vláda v piatok oznámila, že platnosť obmedzenia pohybu ľudí vo verejnom priestore, ktoré sa zaviedlo v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu, bude predĺžené do 13. apríla. Informovala o tom agentúra APA. Cieľom opatrenia je minimalizovať kontakt osôb na otvorenom priestranstve a zabrániť šíreniu vírusu.

12:05 V Maďarsku zomreli dvaja starší pacienti nakazení SARS-CoV-2. Informoval o tom v piatok vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

11:57 Vo Francúzsku obmedzili možnosti rekreačného športovania vonku. Už od štvrtka vo Francúzsku platí obežník ministerstva športu, ktorým ľudí venujúcich sa rekreačnému behu a chôdzi žiada, aby pri športovaní zostali v blízkosti svojho bydliska – maximálne do vzdialenosti jeden až dva kilometre – a chôdzu vykonávali 20 minút. K tejto výzve sa pripojila aj francúzska cyklistická federácia. Za porušenie pravidiel, ktoré súvisia so zákazom vychádzania, hrozí vo Francúzsku pokuta 135 eur. Každý človek na ulici musí mať so sebou formulár s písomným vyhlásením, na ktorom uvedie dôvod svojho pohybu mimo svojho domova: nákupy, cestu k lekárovi či do práce.

11:48 Nemecko plánuje fond v objeme zhruba 500 miliárd eur na podporu firiem, ktoré sa dostali do platobných problémov v dôsledku krízy vyvolanej koronavírusom. Fond bude mať v prípade potreby schopnosť ručiť za záväzky firiem, alebo dokonca vložiť do nich kapitál, ak to bude nevyhnutné. Informoval o tom v piatok časopis Der Spiegel.

11:27 Saudská Arábia pozastaví všetky vnútroštátne lety, vlakové a autobusové spojenia i taxislužby na 14 dní, aby mohla lepšie bojovať proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v piatok agentúra SPA.

10:46 Testy potvrdili koronavírus u dvoch pasažierov a jedného člena posádky výletnej lode Ruby Princess, ktorá po plavbe okolo Nového Zélandu zakotvila vo štvrtok v najväčšom austrálskom meste Sydney. Informuje o tom agentúra DPA. Na palube Ruby Princess sa podľa televízie CNN nachádzalo 2647 pasažierov a 1050 členov posádky.

10:16 Počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku naďalej stúpa. V piatok tam registrovali už 85 prípadov nákazy, vyplýva z údajov zverejnených na informačnej stránke vlády koronavirus.gov.hu.

10:14 Česká republika v piatok ráno potvrdila 765 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo v porovnaní so štvrtkom predstavuje nárast o 69 prípadov. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. V ČR doteraz vykonali viac ako 11 600 testov a traja ľudia sa z nákazy vyliečili.

9:49 Osobná železničná a autobusová doprava v Spojenom kráľovstve bude v súvislosti so šírením koronavírusu obmedzená. Informovala v piatok televízia Sky News. Opatrenia, na ktorých sa dohodla britská vláda a železniční dopravcovia, budú realizované postupne od pondelka.

9:25 Zamestnanec dopravnej spoločnosti sa stal prvým človekom v Nigeri, u ktorého potvrdili nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra DPA. Muž pricestoval do nigerskej metropoly Niamey z Ghany cez Pobrežie slonoviny a Burkinu Faso, uviedlo vo štvrtok večer nigerské ministerstvo zdravotníctva.

9:15 Izraelská vláda v snahe spomaliť šírenie koronavírusu v noci na piatok jednomyseľne schválila mimoriadne opatrenia obmedzujúce pohyb občanov. Opatrenia ostanú v platnosti nasledujúcich sedem dní, pričom ich porušovanie sa bude trestať finančnými pokutami.

9:08 Parížska bazilika Sacré-Coeur na vrchole Montmartre je pre epidémiu koronavírusu od pondelka prvýkrát od svojho dokončenia v roku 1914 uzavretá pre verejnosť. Podľa spravodajského portálu France Info to oznámil jej rektor, biskup Jean Laverton.

9:03 Počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rakúsku zvýšil o 360 na 2203. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na rakúske ministerstvo zdravotníctva. V Rakúsku je zatiaľ potvrdených šesť úmrtí pripisovaných koronavírusu.

8:46 Súd na Kanárskych ostrovoch udelil prvé tresty za nedodržanie pravidiel núdzového stavu, ktorý španielska vláda vyhlásila cez víkend kvôli epidémii koronavírusu. Informoval o tom v noci na dnes denník El País. Dvaja ľudia dostali pokuty 480 eur a 360 eur za to, že boli na ulici za iným účelom, ako povoľujú pravidlá núdzového stavu.

8:32 Bangladéšska vláda sa vo štvrtok rozhodla zakázať všetky zhromaždenia vrátane demonštrácií a náboženských pútí s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

8:20 S cieľom zastaviť šírenie koronavírusu brazílska vláda oznámila, že od pondelka cestujúcim z Európy, Austrálie a niektorých krajín juhovýchodnej Ázie zakáže vstup na svoje územie. Informovala o tom agentúra AFP.

Obmedzenie bude v platnosti po dobu 30 dní pre osoby prichádzajúce z krajín Európskej únie, ďalej Británie, Islandu, Nórska a Švajčiarska, a takisto Austrálie, Číny, Japonska, Južnej Kórey a Malajzie. Podľa vlády sa toto nariadenie vzťahuje na osoby, ktoré v Brazílii nemajú trvalý pobyt, príbuzných alebo zamestnanie.

8:14 Prísne opatrenia, ktoré v uplynulých mesiacoch zaviedla v boji s koronavírusom Čína, viedli k zlepšeniu čistoty ovzdušia. Vyplýva to zo satelitných snímok Európskej vesmírnej agentúry. Emisie oxidu dusičitého, ktorý produkujú autá, továrne a elektrárne, klesli až o 40 percent, informovala agentúra Reuters.

8:03 Španielsko nariadilo v snahe spomaliť šírenie koronavírusu dočasné zatvorenie všetkých hotelov, ako aj iných foriem krátkodobého ubytovania v krajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

6:40 Prvé úmrtie na koronavírus ohlásilo vo štvrtok Peru. Ako oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva, ochoreniu Covid-19 podľahol 78-ročný muž, ktorý trpel aj inými chorobami a vírusom sa nakazil prenosom v miestnej komunite. Informovala o tom agentúra AFP.

Peruánsky prezident Martín Vizcarra vyhlásil v dôsledku šírenia koronavírusu od stredy nočný zákaz vychádzania. Ešte v pondelok bol oznámený núdzový stav. Krajina potvrdila zatiaľ 234 nakazených.

6:22 Saudskoarabský kráľ Salmán predniesol vo štvrtok prvý prejav k obyvateľstvu od vypuknutia pandémie koronavírusu. „Prežívame zložitú fázu svetových dejín. Napriek tomu sme si úplne istí, že táto fáza sa skončí a prejde, napriek jej tvrdým a trpkým ťažkostiam,“ uviedol monarcha v prejave odvysielanom v televízii. Kráľ zároveň vyzval ľudí, aby sa spojili a vírus porazili spoločne.

6:18 Argentínsky prezident Alberto Fernández nariadil v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu „preventívnu a povinnú“ samokaranténu, ktorá začne platiť v piatok od polnoci miestneho času a potrvá do 31. marca. Informovala o tom agentúra AFP.

Ľudia budú môcť svoje príbytky opustiť len vtedy, keď si pôjdu nakúpiť potraviny, lieky či iné dôležité veci. Prezident uviedol, že na dodržiavanie nariadenia budú v uliciach dohliadať príslušníci armády a polície. Tí, čo nebudú vedieť zdôvodniť, prečo sa nachádzajú mimo domova, budú podľa jeho slov potrestaní.

6:16 Trajekt GNV Splendid talianskej plavebnej spoločnosti Grandi navi veloci, ktorý kotví v Janove, bude plniť úlohu nemocnice pre ľudí nakazených koronavírusom. Pôjde o pacientov, ktorí už prekonali infekčné štádium, zatiaľ však nemôžu byť prepustení do domáceho ošetrenia.

Plácido Domingo sa po koncerte stretol so...
Moderátor Andy Cohen (vľavo) a jeho kolega a...
+17Spevák skupiny Rammstein Till Lindemann počas...

5:56 Južná Kórea informovala o 87 nových prípadoch nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 8652. Koronavírusu podľa údajov KCDC podľahlo doposiaľ 94 osôb – väčšinou išlo o starších pacientov trpiacich aj inou chorobou. Okrem štvrtku, keď bolo hlásených 152 nových prípadov, ich počet každý deň od minulej soboty neprekročil číslo 100. Krajina bude od nedele testovať na koronavírus všetkých ľudí prichádzajúcich z Európy.

5:30 Guvernér amerického štátu Kalifornia Gavin Newsom nariadil zákaz vychádzania, ktorý bude platiť až do odvolania, keďže pandémia predstavuje „dynamickú situáciu“. Newsom uviedol, že dodržiavanie zákazu podľa neho nebude potrebné vymáhať. Výnimku pre opustenie príbytku budú predstavovať napríklad nákupy potravín či iných dôležitých vecí.

Kalifornia, kde žije 39 miliónov ľudí, je jedným z najviac zasiahnutých štátov v USA. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa tu zomrelo najmenej 18 ľudí. „Odhadujeme, že zhruba 56 percent našej populácie – 25,5 milióna ľudí – sa do ôsmich týždňov vírusom nakazí,“ poznamenal.

5:11 Brazílsky štát Rio de Janeiro oznámil zatvorenie pláží, reštaurácií a barov. Toto opatrenie začne platiť v sobotu a potrvá 15 dní. Guvernér tohto hlavného turistického mesta Brazílie Wilson Witzel takisto uviedol, že uzatvára vzdušné, morské aj pozemné spojenia s inými štátmi, kde sa vyskytli prípady koronavírusu.

5:10 Čínska provincia Chu-pej, odkiaľ sa do sveta rozšíril nový typ koronavírusu, nemá už druhý deň za sebou žiadny nový potvrdený prípad nákazy. V Číne však pribudlo 39 nových infikovaných, všetky prípady ale súvisia s pobytom v zahraničí.

5:07 V Británii sa učí posledný deň. Premiér Boris Johnson už v stredu uviedol, že opatrenie bude platiť do odvolania. Škótska premiérka Nicola Sturgeonová varovala, že by školy by mohli zostať zavreté až do letných prázdnin.

5:05 Pre šírenie koronavírusu zrušil americký prezident Donald Trump summit ekonomicky najvyspelejších krajín G7, ktorý sa mal uskutočniť v júni v rezidencii Camp David. Lídri USA, Kanady, Japonska, Nemecka, Francúzska, Talianska, Británie a zástupca Európskej únie sa spoja prostredníctvom videokonferencie.

5:00 V Nemecku sa koronavírusom nakazilo už viac ako 15 000 ľudí, tvrdí agentúra DPA. Chorobe Covid-19, ktorú vírus spôsobuje, podľa nej podľahlo 44 ľudí. Posledný oficiálny údaj Inštitútu Roberta Kocha (RKI) hovoril o 10 999 infi­kovaných a 20 mŕtvych.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus