Koronavírusu v Taliansku podľahlo už takmer 5000 ľudí

V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej koronavírusom ďalších 793 ľudí, čo je zatiaľ najviac za jeden deň, celkový počet obetí tam dosiahol 4825. Čína zaznamenala nové prípady už len medzi tými, ktorí prichádzajú do krajiny. Celosvetovo sa koronavírusom nakazilo už skoro 300-tisíc ľudí a takmer 13-tisíc ochoreniu podľahlo, naopak vyliečilo sa viac ako 91-tisíc osôb. Takmer miliarda ľudí na celom svete v snahe zastaviť globálnu pandémiu je v domácej karanténe. Dianie sme sledovali online.

21.03.2020 05:00 , aktualizované: 23:31
debata (302)

Na Slovensku bolo 20. 3. 2020 pozitívnych na koronavírusu 137 osôb, negatívnych 2 570. Viac informácií "o situácii na Slovensku TU. Všetky opatrenia nájdete TU.

23:29 Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter odstráni všetky príspevky obsahujúce neoverené a nepravdivé informácie o koronavíruse. Takéto tweety by mohli ľudí vystaviť väčšiemu riziku nákazy a preto ich na základe nových bezpečnostných opatrení budú vymazávať.

Medzi nežiadúce budú patriť napríklad príspevky o tom, že niektoré špecifické skupiny ľudí sú náchylnejšie voči koronavírusu, ďalej tiež neoficiálne rady týkajúce sa spôsobov diagnózy či liečby.

23:23 Prvé obete nákazy koronavírusom dnes oznámilo Čile a Portoriko. Čílsky minister zdravotníctva Jaime Mañalich oznámil, že obeťou sa stala 83-ročná žena, krajina celkovo eviduje už 537 prípadov nákazy. V Portoriku, ktoré je nezačleneným územím USA, zomrel na ochorenie Covid-19 pasažier výletnej lode Costa Luminosa.

23:20 V snahe zastaviť šírenie koronavírusu dnes latinskoamerické štáty Kolumbia, Bolívia a Guatemala vyhlásili zákaz vychádzania. Bolívia tiež ruší prezidentské voľby, ktoré boli plánované na máj.

23:13 Vláda Severného Macedónska sa rozhodla zaviesť nočný zákaz vychádzania v snahe obmedziť ďalšie šírenie nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP. Opatrenie má platiť od nedele. Obyvatelia nebudú môcť vychádzať na ulice o 21.00 h do 06.00 h miestneho času. Takýto zákaz bol v tejto malej balkánskej krajine zavedený vôbec prvýkrát.

21:46 Americká spoločnosť Amazon prestane dodávať tovar do Talianska a Francúzska, ktorý nie je nevyhnutný. S odvolaním sa na dnešné oznámenie spoločnosti o tom informovala agentúra Reuters. Obe krajiny sú ťažko zasiahnuté pandémiou spôsobenou koronavírusom.

Cieľom kroku podľa Amazonu je, aby sa pracovníci firmy v logistike mohli venovať plneniu a doručovaniu tých objednávok, ktoré spotrebitelia teraz potrebujú najviac.

21:43 Americký prezident Donald Trump v liste pochválil severokórejského lídra Kim Čong-una za nasadenie, s ktorým chráni svoju krajinu pred pandémiou koronavírusu. Informovala o tom dnes severokórejská agentúra KCNA. Podľa Pchjongjangu je to dôkaz, že obaja politici spolu majú „pevné osobné vzťahy“.

20:59 Francúzsky výrobca luxusného tovaru LVHM (Moët Hennessy – Louis Vuitton SE) objednal z Číny desať miliónov rúšok v hodnote piatich miliónov eur. Chce tým pomôcť francúzskej vláde v boji proti koronavírusu, informovala dnes s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti agentúra Reuters.

20:34 Vo Francúzsku podľahlo koronavírusu za posledných 24 hodín 112 ľudí. Celkový počet obetí nákazy sa tak v krajine vyšplhal na 562, informovala agentúra AFP. Vo francúzskych nemocniciach liečia 6172 nakazených, stav 1525 nich je vážny. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 525 pacientov, z ktorých polovicu predstavujú osoby mladšie ako 60 rokov.

Na dodržiavanie zákazu vychádzania pre väčšinu obyvateľstva, ktorý platí vo Francúzsku od utorka poludnia, by mali začať dozerať aj vrtuľníky a drony. Výnimku zo zákazu predstavujú len nákupy, návštevy lekára a iné nevyhnutné prípady. Dovolené sú aj prechádzky so psami a individuálny beh.

20:04 Turecké úrady zakázali ľuďom na 65 rokov a chronicky chorým vychádzať z domovov. Opatrenie, ktoré sa vzťahuje na skupiny obyvateľstva najviac ohrozené koronavírusom, začne platiť o polnoci zo soboty na nedeľu, informovala agentúra AP. Mnohí Turci vrátane seniorov doposiaľ ignorovali výzvy úradov, aby sa zdržiavali vo svojich domovoch a naďalej navštevovali parky a ďalšie verejné priestranstvá.

20:00 V Británii už zomrelo 233 ľudí nakazených koronavírusom, za posledný deň sa počet obetí zvýšil o viac ako päťdesiat. Informoval o tom dnes britský štátny zdravotnícky systém NHS. V Británii evidujú už viac ako 5000 potvrdených prípadov nákazy.

19:25 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Českej republike stúpol v sobotu večer na 995. Z ochorenia Covid-19, ktoré vírus spôsobuje, sa vyliečilo už šesť pacientov, informovalo ministerstvo zdravotníctva ČR na svojej webovej stránke.

19:10 Americký viceprezident Mike Pence v sobotu oznámil, že sa spolu so svojou manželkou Karen nechá otestovať na prítomnosť koronavírusu. Reagoval tak na skutočnosť, že nákazu potvrdili u jedného z pracovníkov jeho kancelárie, informovala agentúra AFP.

Pence ubezpečil, že ani on, ani prezident USA Donald Trump neprichádzali s infikovaným pracovníkom do priameho kontaktu. Uvedený zamestnanec bol naposledy v Bielom dome v pondelok.

Foto: SITA/AP - Pravda
Pandemia koronavírusu / Koronavírus /

18:58 Zdravotné sestry a lekári po celých Spojených štátoch počas pandémie koronavírusu zápasia s nedostatkom ochranných prostriedkov. Musia improvizovať, opakovane používajú jednorazové rúška alebo si ich vyrábajú. Zistil to americký server The Daily Beast, podľa ktorého sú americkí zdravotníci zaskočení, ako zle je na tom so zásobami krajina považovaná za najbohatšiu na svete.

„Pripadám si ako v krajine tretieho sveta. Nikdy by ma nenapadlo, že sa budeme s niečím takým musieť vysporiadať,“ poznamenala zdravotná sestrička Rachel z Južnej Karolíny. „Nebojím sa toho, že sa nakazím koronavírusom. Očakávam, že sa to stane,“ dodala Rachel, ktorá nechcela uviesť celé meno z obavy pred stratou zamestnania.

18:37 Bolívijská vláda v sobotu oznámila, že od nedele bude platiť v krajine totálna karanténa v snahe zastaviť šírenie koronavírusu. „Je to ťažké, ale nevyhnutné rozhodnutie pre dobro všetkých. Musíme zostať doma 24 hodín denne. To je spôsob, akým sa dá poraziť koronavírus,“ vyhlásila dočasná bolívijská prezidentka Jeanine Áňezová, ktorú citovala agentúra AFP.

18:31 Bosna a Hercegovina potvrdila v sobotu prvé úmrtie pacienta nakazeného novým koronavírusom. V krajine zatiaľ evidujú 93 infikovaných, informovala agentúra DPA. Podľa správ bosnianskych médií ochoreniu Covid-19 vyvolávanému novým vírusom podľahla žena vo veku nad 75 rokov, ktorá trpela viacerými chronickými ochoreniami.

18:25 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej koronavírusom ďalších 793 ľudí, čo je zatiaľ najviac za jeden deň. Oznámil to v sobotu večer šéf Úradu pre civilnú ochranu Angelo Borelli. Celkový počet obetí tak dosiahol 4825. Počet nakazených stúpol na 42 681, čo je o 4821 viac ako v piatok, cituje Borelliho spravodajská televízia Sky TG24.

17:25 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom vo Švajčiarsku naďalej rýchlo rastie a za uplynulých 24 hodín ich pribudlo 1273. Ide o zatiaľ najvyšší denný nárast, uviedol v sobotu portál 20min.ch. Vo Švajčiarsku je celkovo infikovaných 6113 osôb, 57 ľudí na chorobu Covid-19 alebo komplikácie s ňou spojené zomrelo, vyplýva z údajov úradu pre zdravotníctvo (BAG).

17:05 Holandsko eviduje už 3631 ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusom, a 136 smrteľných prípadov choroby Covid-19, ktorú vírus spôsobuje. Informovala o tom agentúra Reuters potom, čo holandské úrady ohlásili, že prítomnosť vírusu sa od piatku preukázala u ďalších 637 ľudí a že ďalších 30 infikovaných v krajine zomrelo. Vláda tiež novo oznámila nasadenie armády kvôli transportu pacientov z najhoršie zasiahnutých oblastí.

16:25 Bezpečnostná rada OSN sa kvôli pandémii koronavírusu nezišla, štáty Európskej únie blokujú cezhraničné dodávky zdravotníckeho materiálu a prakticky si nepomáhajú a globálne finančné inštitúcie len nedávno začali zmierňovať hospodársky vplyv epidémie. Prezident USA Donald Trump sa zaujíma len o vnútroštátne ohrozenie USA, globálny dopad epidémie nerieši, upozornil dnes v komentári americký spravodajský server Politico.

16:21 Rozhlasové stanice po celom Taliansku pustili naraz počas jedenásteho dňa zákazu vychádzania štátnu hymnu. Obyvatelia o 11:00 tamojšieho času vyšli do okien či na balkóny a spoločne spievali.

Taliani sa každý deň snažia podporiť lekárov a zdravotné sestry spievaním, tancom či potleskom v oknách alebo na balkónoch, zatiaľ čo zostávajú v karanténe. Zákaz vychádzania v krajine platí od 9. marca. Počet nakazených v Taliansku už presiahol 41-tisíc.

16:12 Americké spravodajské služby varovali politikov pred globálnymi rizikami plynúcimi z šírenia koronavírusu už v januári a februári tohto roku. Prezident Donald Trump a zákonodarcovia však záležitosť zľahčovali a neprijali včas opatrenia, ktoré by mohli šírenie nákazy spomaliť. Podľa denníka The Washington Post (WP) to uviedli nemenovaní činitelia zoznámení so správami amerických tajných služieb.

„Donald Trump to možno nečakal, ale veľa iných ľudí vo vláde áno – nedokázali ho však presvedčiť, aby ohľadne toho niečo urobil,“ povedal činiteľ WP. „Systém blikal na červeno,“ dodal.

15:55 Fínsko potvrdilo v sobotu prvé úmrtie na ochorenie Covid-19 spôsobené koronavírusom. Ochoreniu podľahol starší pacient vo fínskej metropole Helsinki, informovala agentúra AFP. Vo Fínsku doposiaľ zaznamenali 521 prípadov nákazy. K úmrtiu prvého infikovaného pacienta došlo v piatok, bližšie podrobnosti však úrady nezverejnili.

15:47 V Poľsku zaznamenali 13 ďalších potvrdených prípadov koronavírusu, celkovo je tak v krajine nakazených 452 ľudí. Informovalo o tom v sobotu ministerstvo zdravotníctva, píše tlačová agentúra PAP. Doteraz v Poľsku zomrelo na ochorenie Covid-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 päť ľudí.

15:37 Vzdušný priestor nad Maltou je od soboty z dôvodu pandémie koronavírusu zatvorený. Platí to pre prichádzajúce i odchádzajúce lety s pasažiermi. Tamojšie medzinárodné letisko je otvorené iba pre prepravu tovaru, humanitárne lety a repatriačné lety pre cudzincov, informoval v sobotu denník The Times of Malta.

14:49 Nadácia najbohatšieho muža v Ázii Jack Ma a Alibaba oznámili, že venujú zdravotnícke pomôcky štyrom krajinám v juhovýchodnej Ázii. Nadácia sa spojila s vládami Malajzie, Indonézie, Thajska a Filipín a ponúkli im dar v podobe zdravotníckych pomôcok. S pomocou tohto daru chcú nadácie pomôcť týmto krajinám v boji proti ochoreniu Covid-19. Ďalšiu podporu chcú nadácie v blízkej dobe poskytnúť aj susedným krajinám.

14:41 Počet úmrtí na koronavírus sa v Portugalsku za posledných 24 hodín zdvojnásobil na 12. Informovala o tom v sobotu televízna stanica CNN s odvolaním sa na miestne zdravotnícke úrady. Potvrdených bolo tiež ďalších 260 prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet zvýšil na 1280. Portugalsko vyhlásilo v stredu v snahe bojovať so šírením koronavírusu výnimočný stav. Vláda tak ľahšie obmedzí pohyb obyvateľstva.

14:35 V ČR sa z nákazy spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 vyliečil piaty človek. V sobotu pribudlo 36 prípadov nákazy, čím sa ich počet zvýšil na 925. Najviac nakazených je v Prahe, informoval spravodajský server Novinky.cz.

V ČR už vykonali viac ako 13 000 testov na nový koronavírus, pričom najväčší denný nárast zaznamenali vo štvrtok, keď pribudlo 205 prípadov nákazy. Na koronavírus v ČR zatiaľ nikto nezomrel. Celkovo sedem osôb má však veľmi ťažký priebeh ochorenia.

13:34 Konžská demokratická republika (KDR) zaznamenala v sobotu prvý prípad úmrtia na ochorenie Covid-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. KDR zároveň potvrdila päť nových prípadov nákazy. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zdravotníctva KDR.

13:29 Gruzínsko pre koronavíru s okamžitou platnosťou vyhlásilo na území celého štátu stav núdze. Na návrh vlády ho dnes vyhlásila prezidentka Salome Zurabišviliová. K rovnakému kroku pristúpilo aj stredoázijské Kirgizsko.

Muž s ochranným rúškom a rukavicami v meste... Foto: SITA/AP, Themba Hadebe
JAR / Koronavírus Muž s ochranným rúškom a rukavicami v meste Johannesburg, Juhoafrická republika.

12:50 V Španielsku zomrelo na koronavírus už 1326 ľudí, uvádza španielske ministerstvo zdravotníctva. Nová bilancia je o viac ako 300 prípadov vyššia ako tá piatková, kedy bolo hlásených 1002 úmrtí. Nárast počtu obetí oproti predchádzajúcemu dňu je dnes vyšší ako pri minulom hlásení, v piatok sa bilancia zvýšila o 235 mŕtvych. Počet potvrdených prípadov infekcie za uplynulý deň narástol o bezmála 5000 na celkových 24 926, informovala agentúra Reuters.

12:47 Singapur oznámil prvé dve úmrtia na ochorenie Covid-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v sobotu agentúra AP. Podľa ministerstva zdravotníctva sa u 75-ročnej Singapurčanky, ktorú hospitalizovali 23. februára, objavili komplikácie a zomrela v sobotu skoro ráno. Druhou obeťou koronavírusu je 64-ročný Indonézan, ktorého hospitalizovali 13. marca v kritickom stave po tom, ako pricestoval do Singapuru. Mal srdcovú chorobu a predtým, ako priletel do Singapuru, bol v Indonézii hospitalizovaný pre zápal pľúc.

V Singapure v súčasnosti evidujú 385 prípadov nákazy, takmer polovica z toho sa týka osôb, ktoré pricestovali do krajiny.

12:31 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku sa v priebehu 24 hodín zvýšil o 2705 a v sobotu dosiahol 16 662 osôb. Informoval o tom v sobotu dopoludnia Inštitút Roberta Kocha (RKI). Počet úmrtí na ochorenie Covid-19 sa od piatka zvýšil o 16 na 47.

12:20 Počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rakúsku zvýšil o 487 na 2690. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na rakúske ministerstvo zdravotníctva. Ochorenie má mierny priebeh u 2581 z doteraz 18 545 testovaných osôb. V Rakúsku je zatiaľ potvrdených sedem úmrtí pripisovaných koronavírusu.

11:17 Na slovenské a rakúske hranice nasadila maďarská armáda vyše 100 vojakov, ktorých úlohou bude posilniť ich ochranu v krízovej epidemiologickej situácii. V rozhovore pre komerčnú televíziu Hír TV to uviedol minister obrany Tibor Benkő.

11:09 Kolumbia sa zaradila na čoraz početnejší zoznam štátov, ktoré zaviedli povinnú karanténu pre občanov v snahe dostať pod kontrolu pandémiu koronavírusu.. Informovala o tom v sobotu agentúra AP. Prezident Iván Duque vo piatok oznámil, že Kolumbijčania sa budú musieť od utorka izolovať vo svojich domovoch. Nariadenie platí do 13. apríla.

11:05 Irán potvrdil ďalších 123 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich počet stúpol na 1556. Infekciu potvrdili u 20 610 osôb. Informovala o tom agentúra AFP.

10:53 Iniciatíva Kto pomôže Slovensku vyzbierala na boj s epidémiou koronavírusu na Slovensku viac ako 539 000 eur. Z vyzbieraných peňazí už boli zadané objednávky na nákup ochranných a dezinfekčných prostriedkov a vybavenia takmer za 167 000 eur. Informovala o tom Michaela Lukovičová z iniciatívy.

Doktor Matteo Flippini drží tablet pre svojho... Foto: SITA/AP, Sergio Cattaneo
Taliansko koronavírus nemocnica pacient Doktor Matteo Flippini drží tablet pre svojho pacienta Alessandra Mattinzoliho aby sa porozprával so svojimi príbuznými prostredníctvom videokonferenčného hovoru v nemocnici Spedali Civili v Brescii v Taliansku 19. marca 2020.

10:35 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Českej republike stúpol na 904, informoval v sobotu spravodajský server iDNES.cz. Za piatok pribudlo 124 nakazených, od polnoci do sobotného rána evidujú hygienici 15 prípadov. Uzdravené zostávajú štyri osoby. Doteraz najväčší denný nárast zaznamenalo Česko vo štvrtok, keď pribudlo 205 prípadov nákazy.

10:32 Počet potvrdených nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 je v Maďarsku 103. Ochorenie Covid-19 si tu vyžiadalo už štvrtú obeť, uviedla v sobotu vládna informačná stránka koronavirus.gov.hu. Ochoreniu podľahol 53-ročný muž, ktorý trpel niekoľkými chronickými ochoreniami.

10:20 Zimbabwe má prvý prípad nákazy koronavírusom, čím sa stalo 38. africkou krajinou, v ktorej výskyt ochorenia Covid-19 potvrdili. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. Celkový známy počet prípadov nákazy v Afrike je 882 a hoci dosiaľ šírenie „zaostávalo“ za ostatnými svetadielmi, v súčasnosti sa epidémia zrýchľuje, ako ukazuje najnovšie sčítanie prípadov agentúry AFP.

9:52 Polícia SR zaznamenala na svojich sociálnych sieťach extrémny nárast počtu fanúšikov naprieč všetkými stránkami. V súčasnej krízovej situácii ich považuje za strategický komunikačný kanál, ktorý upozorňuje ľudí na aktuálny vývoj v súvislosti s epidémiou koronavírusu a vplýva na nich preventívne.

Hoaxom a podvodom je venovaná samostatná stránka polície. „Naša základná rada je – verte iba tomu, čo zverejňujú štátne inštitúcie a celoštátne médiá,“ poznamenala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

9:17 Polícia v Sydney dnes uzavrela slávnu pláž Bondi potom, keď počet ľudí na nej prekročil limit, na základe ktorého sa podľa austrálskych nariadení môžu na verejnosti zísť. Úrady zakázali zhromažďovanie viac ako 500 osôb v snahe dostať pod kontrolu šírenie koronavírusu. Na pláži Bondi sa však v posledných dňoch schádzali tisíce ľudí, ktorých sem prilákalo teplé počasie.

9:11 Palestínsky pár sa v piatok rozhodol vzoprieť pandémii koronavírusu a uzavrel sobáš, aj keď to znamenalo obmedziť počet pozvaných hostí a doplniť ženíchov oblek aj šaty nevesty a závoj rúškami na tvári, napísala agentúra AFP. Svadba sa odohrala na okupovanom Západnom brehu Jordánu v dedine neďaleko Hebronu, ktorá leží len 20 kilometrov južne od Betlehema.

Novomanželia potom odišli do Betlehemu, kde strávia dva týždne medových týždňov v karanténe. „Štrnásť dní nie je problém, pokojne by som so svojou ženou zostal v karanténe i mesiac alebo viac,“ citovala ženícha agentúra AFP.

9:05 Kuba od utorka kvôli koronavírusu na jeden mesiac zakáže vstup návštevníkom z cudziny do zeme. Oznámil to kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel. Vstup budú mať naďalej povolený Kubánci a cudzinci žijúci na tomto karibskom ostrove. Budú však musieť prejsť dvojtýždňovou karanténou. Zahraniční návštevníci budú môcť Kubu opustiť, povolený zostane tiež zahraničný obchod, napísala agentúra Reuters.

8:47 Vzhľadom na šírenie koronavírusu uzavreli Spojené štáty od soboty svoje hranice s Mexikom a Kanadou pre veľkú časť osobnej dopravy. Opatrenie platí od polnoci (miestneho času) a týka sa všetkých ciest, ktoré nie sú považované za nevyhnutné, informovala tlačová agentúra DPA.

V americkom štáte Kalifornia medzitým v piatok večer (miestneho času) oznámili uzavretie obľúbeného Yosemitského národného parku v pohorí Sierra Nevada. Opatrenie s cieľom chrániť návštevníkov, pracovníkov a obyvateľov pred nákazou platí až do odvolania, informovala DPA.

8:45 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa zrejme podrobí aj tretiemu testu na koronavírus nakoľko sa u veľkého počtu ľudí z jeho okolia potvrdila prítomnosť tohto patogénu v tele. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Podľa brazílskeho denníka O Globo sa koronavírus zistil až u 22 členov výboru, ktorý začiatkom marca s Bolsonarom cestoval na návštevu do USA. Samotný Bolsonaro sa na koronavírus otestoval už dvakrát, oba testy mali negatívny výsledok. „Možno si spravím aj tretí test, možno, pretože som niekto, kto prichádza do kontaktu s veľa ľuďmi,“ povedal prezident v hlavnom meste Brazília.

8:40 Ďalších 147 prípadov nakazenia koronavírusom zaznamenali v piatok v Južnej Kórei, čím doterajší počet nakazených v tejto krajine stúpol na 8799. Potvrdených bolo aj ďalších osem, teda celkove už 102 úmrtí v dôsledku tejto infekcie.

8:36 Brazília sa stala v piatok večer ďalšou krajinou, kde vyhlásili štátne orgány stav núdze v súvislosti so šírením koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Členovia brazílskeho Senátu navyše podpísali dekrét, ktorý okrem iného predpokladá vyplácanie mesačnej podpory vo výške 200 realov (37 eur) občanom v slobodných povolaniach a nádenníkom, aby sa ľahšie vyrovnali s finančnými dôsledkami krízy.

Foto: SITA/AP, Thein Zaw
Koronavírus

5:50 Dopravné obmedzenia spôsobujú v Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste, veľký chaos a nepokoje. V otvorenom liste ukrajinskej vláde to uvádza starosta Charkova Gennadyj Kernes. Ukrajinská vláda prikázala v Kyjeve, Charkove aj Dnipre zastaviť dopravu metrom a obmedzila počet cestujúcich MHD v jednom dopravnom prostriedku na desať. Podľa Kernesa tieto opatrenia spôsobujú v 1,5-miliónovom Charkove neuveriteľné komplikácie, a objavili sa aj prípady, keď nahnevaní obyvatelia zaútočili na autobusy a zbili šoférov. Niektorí šoféri po týchto udalostiach odmietajú ďalej pracovať, píše Kernel a navrhuje ukrajinskej vláde, aby aspoň čiastočne opäť povolila dopravu metrom. Na Ukrajine na respiračné ochorenie Covid-19 zomreli traja ľudia, pozitívne testy malo 29 ľudí.

5:37 Jeden z členov kancelárie amerického viceprezidenta Mikea Pence mal pozitívny test na koronavírus. Pence ani prezident Donald Trump však s touto osobou neboli v „úzkom kontakte“. Pence stojí na čele pracovnej skupiny Bieleho domu, ktorá bola vytvorená pre boj s koronavírusom. Členovia americkej Snemovne reprezentantov Mario Diaz-Balart a Ben McAdams v stredu oznámili, že mali pozitívny test na koronavírus. Stali sa tak prvými nakazenými kongresmanmi v USA. Trumpov lekár koncom minulého týždňa uviedol, že prezidentov test na koronavírus mal negatívny výsledok.

5:30 V Číne pribudlo 41 potvrdených prípadov nákazy. Už tretí deň za sebou však boli všetky nové prípady zaznamenané u osôb, ktoré pricestovali zo zahraničia. Počet importovaných prípadov sa tak zvýšil na 269 zo štvrtkových 228. Celkom sa v pevninskej Číne, teda bez Hongkongu a Macaa, koronavírus od konca minulého roka potvrdil u 81 008 ľudí.

Počet obetí choroby Covid-19, ktorú koronavírus spôsobuje, sa v pevninskej Číne v piatok zvýšil o sedem na 3255. Všetky nové úmrtia sú hlásené z provincie Chu-pej, odkiaľ sa vírus rozšíril do sveta.

Mníška s ochranným rúškom a s rukavicami stoji... Foto: TASR/AP, Roberto Monaldo
Taliansko koronavírus kláštor mnišky nákaza Mníška s ochranným rúškom a s rukavicami stoji pri vchode do kláštora Istituto Figlie di San Camillo v Grottaferrata, neďaleko Ríma, v Taliansku 20. marca 2020.

5:17 V Japonsku prekročil počet nakazených koronavírusy tisícku. Pribudlo 54 nových prípadov, celkový počet tak dosiahol 1012. Do bilancie však nie sú započítané prípady z luxusnej výletnej lode, ktorá minulý mesiac kotvila v karanténe neďaleko metropoly Tokia. Po ich započítaní dosiahol počet nakazených 1724. Počet úmrtí v Japonsku sa v piatok zvýšil o tri na 43.

5:00 Celosvetová pandémia spôsobená koronavírusom priniesla ďalšie smutné míľniky a stále viac pretvára životy ľudí po celom svete. Taliansko, aktuálne najhoršie zasiahnutá krajina, v piatok oznámila úmrtie rekordných 627 ľudí za 24 hodín. Naprieč zasiahnutými krajinami od prelomu roku zomrelo viac ako 11 000 nakazených a v posledných hodinách boj proti infekcii ďalej stupňovali úrady nielen v Taliansku, ale aj v Nemecku, Rakúsku, Španielsku, Británii, Spojených štátoch či v Indii. Rýchly vývoj pokračuje aj v ekonomickej rovine, podľa desiatok expertov oslovených agentúrou Reuters svetové hospodárstvo sa vplyvom pandémie už dostalo do recesie.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

302 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus