Matovič potvrdil zriadenie permanentného krízového štábu

Súčasťou ústredného krízového štábu bude užší tím odborníkov, ktorých úlohou bude permanentne vyhodnocovať informácie a koordinovať činnosť v rámci zabezpečovania rozhodnutí a prijímania opatrení, ktoré majú zamedziť šíreniu koronavírusu. Po zasadnutí ústredného krízového štábu to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO).

23.03.2020 10:45 , aktualizované: 18:42
debata (753)

V tejto skupine bude pôsobiť infektológ profesor Vladimír Krčméry, odborník na biochémiu Robert Mistrík, manažér pôsobiaci v oblasti IT a telekomunikácií Peter Škodný i predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Video: Predseda vlády Igor Matovič o zriadení permanentného krízového štábu.

„Títo ľudia budú jadrom tímu, ktorého úlohu je zosúladiť procesy medzi jednotlivými rezortmi a všetkými inštitúciami participujúcimi v procese aktivít proti šíreniu nového koronavírusu,“ uviedol Matovič.

Doteraz podľa neho chýbala koordinácia. „Jedna ruka nevedela, čo robí ľavá, ak sa aj niečo vybavilo, nie vždy sa o tom dozvedeli, tí, ktorých sa to týkalo,“ opísal Matovič predchádzajúci stav pri komunikácii o aktivitách a zabezpečovaní opatrení proti šíreniu koronavírusu. Matovič informoval, že na rokovaní ústredného krízového štábu prešli vyše 60 návrhov opatrení. O tom, ktoré prijmú, rokuje vláda.

Jeden pozitívny, 29 negatívnych

Na Slovensku pribudol v pondelok zatiaľ jeden nový pozitívny výsledok na ochorenie Covid-19, negatívnych vzoriek bolo 29. Celkový počet ľudí s ochorením je tak na Slovensku 186. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Spolu s premiérom Matovičom a ministrom zdravotníctva SR Marekom Krajčím (obaja OĽaNO) hovorili o možnostiach masívnejšieho testovania.

Štát by podľa Matoviča mohol získať až 200-tisíc testov na koronavírus. Po rannej návšteve Úradu verejného zdravotníctva zistil, že k dispozícii má Slovensko momentálne len asi tritisíc testov. Podľa jeho slov sa rysuje možnosť, ktorou by Slovensko mohlo získať viac testov, avšak detaily budú známe neskôr. Zároveň doplnil, že chcú zvýšiť denné testovanie na desaťnásobok. Kým predošlé dni sa za deň otestovalo zhruba 200 či 300 ľudí, zvýšiť by sa to malo približne na tritisíc ľudí denne.

Mikas pripomenul, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) i jeho regionálne úrady v Banskej Bystrici a Košiciach už zabezpečujú testovanie, v priebehu týždňa by malo pribudnúť testovanie aj na regionálnom úrade hygienikov v Trenčíne.

Video: Predseda vlády Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí a hlavný hygienik Ján Mikas o aktuálnych informáciách.

Ako informoval premiér, s ministrom zdravotníctva sa dohodli, že sa zriadi koordinačný tím, ktorý má pomáhať Úradu verejného zdravotníctva. Majú sa ním posilniť aj personálne kapacity, z ÚVZ SR sa tiež zriadi priama linka na ministerstvo financií. „Nemôže to byť o tom, že potrebujú kúpiť prístroje a čakajú, či im to ministerstvo financií schváli,“ dodal premiér. Prístroj, na ktorý momentálne ÚVZ SR čaká, môže zvýšiť kapacitu testovaných o sto ľudí denne.

Prísne protiepidemio­logické opatrenia

Dvaja lekári z Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v bratislavskom Ružinove mali negatívne výsledky testov. Pred zasadnutím krízového štábu o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že klinika pokračuje v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a nie je potrebná karanténa lekárov, zdravotníckeho personálu a ani pacientov.

Minister informoval aj o prípade ďalšieho lekára z Gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNB v Ružinove, ktorému potvrdili ochorenie Covid-19. Ten však podľa slov Krajčího neprišiel do styku s pacientmi a v kontakte bol len so šiestimi zdravotníkmi.

„Všetci pacienti v ružinovskej nemocnici sa nemusia ničoho obávať. Boli prijaté prísne protiepidemio­logické opatrenia,“ vyhlásil minister s tým, že klinika i nemocnica poskytujú zdravotnú starostlivosť.

Zároveň potvrdil, že na Národnom onkologickom ústave (NOÚ) boli prítomní dvaja pacienti, ktorí boli pozitívne testovaní na ochorenie Covid-19. Jeden z pacientov je už hospitalizovaný na infekčnej klinike v nemocnici na bratislavských Kramároch.

„Druhý pacient s podozrením je v prísnej izolácii na NOÚ,“ podotkol Krajčí s tým, že v karanténe sú pre tento prípad dvaja lekári, tri sestry a jeden sanitár. Tí prišli s pozitívne testovaným do styku.

Lekári z Púchova v karanténe

Šesť všeobecných lekárov poskytujúcich ambulantnú zdravotnú starostlivosť v zdravotníckom zariadení Zdravie v Púchove je v karanténe. Jeden z lekárov mal pozitívny nález na ochorenie Covid-19. Ako informovala vedúca odboru zdravotníctva a sociálnej pomoci Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Elena Štefíková, karanténu nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici do 31. marca.

Počas neprítomnosti viacerých všeobecných lekárov, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť v NsP Zdravie Púchov z dôvodu karantény, je zabezpečené ich zastupovanie. V meste Púchov sú v prevádzke aj ďalší poskytovatelia všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti pre dospelých, ktorých môžu občania v prípade potreby kontaktovať telefonicky, doplnila Štefíková.

O repatriáciu požiadalo doteraz 3009 Slovákov

O repatriáciu doteraz požiadalo 3009 občanov SR v zahraničí. Do krajiny sa prostredníctvom organizovanej pomoci už vrátilo 1059 občanov SR a ďalších vyše 400 sa vrátilo individuálne. Na pondelkovom tlačovom brífingu po rokovaní ústredného krízového štábu to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus (SaS).

Video: Štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus o návrate Slovákov zo zahraničia.

„Celkovo sa nám podarilo repatriovať 1468 občanov a aktívne v tejto súvislosti pokračujeme ďalej,“ spresnil Klus. Najbližší prílet Slovákov je naplánovaný zo Spojených štátov amerických. Očakáva sa, že späť príde 300 občanov SR, ale aj štátnych príslušníkov niektorých ďalších európskych krajín. „Zatiaľ tento let je naplnený na 70 percent,“ spresnil štátny tajomník.

V Bratislave by mohli tento týždeň pristáť dve, prípadne tri lietadlá z Číny. MZVaEZ SR zabezpečilo už všetky potrebné transportné dokumenty. Slovensku podľa štátneho tajomníka ponúkli pomoc aj Južná Kórea či Japonsko.

Rezort slovenskej diplomacie si chce porovnať opatrenia, ktoré v boji proti novému koronavírusu boli v zahraničí prijaté. „Chceme sa vyhnúť problematickým veciam a naopak nadviazať na tie, ktoré inde vo svete zafungovali,“ podotkol Klus. Vláda bude mať analýzu k dispozícii do konca tohto týždňa.

Všetky opatrenia a obmedzenia nájdete TU.

Sulík navrhne odvolať Kičuru

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v pondelok na zasadnutí vlády navrhne odvolanie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetána Kičuru za pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19.

Odvolanie Kičuru a podanie trestného oznámenia avizoval už v nedeľu premiér Matovič po kontrole na tomto úrade. (Viac sa dočítate tu)

Video: Minister hospodárstva Richard Sulík pripravil návrh na odvolanie Kajetána Kičuru.

„Pripravil som návrh na odvolanie pána Kičuru z funkcie. Uvidíme, či trestné oznámenie budem písať ja alebo niekto iný. Na tom sa ešte dohodneme,“ povedal v pondelok Sulík pred zasadnutím Ústredného krízového štábu SR. Sulík už má pripravený návrh na nového šéfa štátnych hmotných rezerv, ale nomináciu chce zverejniť až po dohode s premiérom.

Mikulec: Výmena informácií nefunguje, ako by mala

Výmena informácií medzi rezortami i ďalšími kompetentnými orgánmi, ktoré ako aktéri vstupujú do riešenia situácie so šírením koronavírusu, nie je taká, aká by mala byť. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Video: Tlačová beseda ministra vnútra o rokovaní vlády a situácii s koronavírusom.

"Musíme to zlepšiť,“ zdôraznil, pričom v náznakoch spomenul zriadenie určitého centra, ktoré by okamžite vyhodnocovalo a poskytovalo informácie jednotlivým rezortom i ústrednému krízovému štábu.

Mikulec uviedol, že o núdzovom stave na celú krajinu sa zatiaľ neuvažuje. Ďalšie reštriktívne opatrenia, ako napríklad povinnosť nosiť rúška pri pohybe vonku, je jednou z možností, o ktorých musí ale rozhodnúť ústredný krízový štáb a následne vláda.

„Momentálne majú prioritu veci súvisiace s novým koronavírusom,“ uviedol šéf rezortu vnútra v súvislosti s otázkami, ktoré sa týkali možných personálnych zmien vo vedení polície.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

753 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus