G20 pomôže v boji proti koronavírusu 5 biliónmi dolárov

Krajiny skupiny G20 sa vo štvrtok prostredníctvom videosummitu, na ktorý vyzval saudskoarabský kráľ Salmán, zaviazali na spoluprácu v boji proti pandémii koronavírusu a oznámili, že do svetovej ekonomiky nalejú päť biliónov dolárov. Dianie sledujeme online.

26.03.2020 05:00 , aktualizované: 23:10
debata (387)

Na Slovensku bolo k 25. 3. 2020 pozitívnych na koronavírus 226 osôb, negatívnych vzoriek bolo celkovo 4 525. Viac informácií o situácii na Slovensku TU. Všetky opatrenia nájdete TU.

23:10 Niektoré z opatrení na obmedzenie sociálnych kontaktov, cieľom ktorých je zastaviť šírenie nového koronavírusu SARS-CoV-2, by v Británii mohli platiť až šesť mesiacov. Vo štvrtok to vyhlásila zástupkyňa hlavného predstaviteľa zdravotníctva pre Anglicko Jenny Harriesová, informovala agentúra Reuters.

22:45 Hlavy vlád a štátov Európskej únie sa vo štvrtok večer prostredníctvom videosummitu snažili zhodnúť na spoločnej reakcii na pandémiu koronavírusu. Spoločné vyhlásenie však zablokovali Taliansko a Španielsko, krajiny najviac postihnuté nákazou, ktorých lídri namietajú proti podľa nich príliš nízkym ambíciám záchranného hospodárskeho plánu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Podľa správ z kancelárie talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho chce Taliansko „silnú a dostatočnú“ finančnú odpoveď na zdravotnú krízu, ktorá využije „inovatívne finančné nástroje prispôsobené skutočnej vojne“.

22:17 Egyptské úrady prinútili novinárku britského denníka The Guardian opustiť krajinu po tom, ako informovala o vedeckej štúdii, podľa ktorej má Egypt pravdepodobne výrazne viac prípadov nákazy koronavírusom, ako bolo v krajine oficiálne potvrdených. Informoval o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke denník The Guardian. Novinárka Ruth Michaelsonová žila a pracovala v Egypte od roku 2014.

21:31 Maltský minister zdravotníctva Chris Fearne vo štvrtok oznámil, že ľudia vo veku nad 65 rokov, tehotné ženy a osoby s chronickými ochoreniami budú musieť od sobotňajšieho rána zostať doma. Opatrenie je súčasťou prísnejších obmedzení zameraných na ochranu rizikových skupín obyvateľstva pred koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Ľudia, pre ktorých platí nariadenie zdržiavať sa doma, budú môcť vyjsť von, len keď pôjdu k lekárovi. Každý, kto žije pod jednou strechou s človekom zaradeným do rizikovej skupiny, sa bude musieť taktiež izolovať.

20:39 Kanada nesúhlasí s plánmi USA poslať na spoločné hranice vojakov, ktorí by mali zadržiavať možných šíriteľov koronavírusu. Povedal to vo štvtok kanadský premiér Justin Trudeau, informovala agentúra AFP. Trudeau reagoval na správy kanadskej spravodajskej stanice Global News, podľa ktorej Biely dom plánuje na hranice vyslať vojakov, aby zadržali každého, kto sa pokúsi prekročiť hranice. Hranice medzi Kanadou a USA, ktoré majú celkovú dĺžku takmer 8900 kilometrov, boli uzavreté v rámci opatrení proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2.

20:37 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 712 ľudí. Počet mŕtvych tak stúpol na 8215. Informoval o tom vo štvrtok večer spravodajský kanál Sky Tg24 s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu. Úrad krátko po 18.00 h oznámil, že za uplynulých 24 hodín zomrelo 662 osôb, ale tento údaj nezahŕňal 50 obetí z regiónu Piemont, ktorý o nich iformoval neskoro.

20:28 Ochorenie COVID-19 môže viesť v Spojených štátoch k vyše 80-tisíc úmrtiam a už začiatkom apríla ochromiť nemocnice v celej krajine, dokonca aj v prípade, že obyvatelia budú rešpektovať opatrenia na obmedzenie združovania. Vo štvrtok to ukázal nový výskum, na ktorý sa odvoláva agentúra AFP. Pandémia nového koronavírusu, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, si v USA vyžiadala už viac ako 1000 ľudských životov a potvrdených prípadov nákazy je podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa vyše 75-tisíc.

Odborníci z nezávislého výskumného inštitútu IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) pri Lekárskej fakulte Washingtonskej univerzity analyzovali najnovšie údaje o ochorení COVID-19 na miestnej, celoštátnej a celosvetovej úrovni. Analýza varuje, že na základe súčasných trendov potreba lôžok a ventilátorov pre pacientov s ochorením COVID-19 už druhý aprílový týždeň ďaleko prekročí kapacitu nemocníc.

20:09 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 365 ľudí. Medzi obeťami je aj 16-ročné dievča, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na úrady.

19:39 V Spojenom kráľovstve zaznamenali po prvý raz vyše 100 mŕtvych za uplynulých 24 hodín v dôsledku nákazy koronavírusom. Počet obetí sa tak zvýšil zo 475 na 578. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na zdravotníkov.

19:33 Počet ľudí nakazených novým koronavírusom sa v Česku vo štvrtok večer zvýšil o 162 na 1 925. V krajine evidujú aj deväť úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Informoval o tom portál Novinky.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Zatiaľ čo v stredu v Českej republike hlásili šesť obetí vírusu, vo štvrtok ich počet stúpol na deväť. Ôsmym a deviatym prípadom sú dve ženy z domova dôchodcov v Prahe, ktoré boli podľa šéfa krízového štábu Romana Prymulu vo vysokom veku.

18:50 Predseda nemeckej Spolkovej lekárskej komory (BÄK) Klaus Reinhardt vyzval vo štvrtok obyvateľov Nemecka, aby na ochranu pred koronavírusom nosili jednoduché ochranné rúška. Zároveň apeloval na to, aby účinnejšie respirátory prenechali zdravotníkom. Informoval o tom denník Die Welt. Ako zdôraznil Reinhardt pre denník Neuen Osnabrücker Zeitung, rúška zakrývajúce nos a ústa nezaručujú žiadnu ochranu pred nákazou. „Môžu však trochu pomôcť znížiť riziko, že nakazíte iných aj to, že sa nakazíte vy sami,“ uviedol.

18:32 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 662 ľudí. Informoval o tom vo štvrtok večer spravodajský kanál Rai News 24 s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu. Počet mŕtvych tak stúpol na 8 165. Pozitívne testovaných je 62 013 ľudí, čo predstavuje nárast o 4 492 v porovnaní so stredou.

18:05 V Českej republike zaznamenali siedme úmrtie na nový koronavírus. V meste Hradec Králové zomrel 80-ročný pacient trpiaci vážnym ochorením. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál Novinky.cz.

18:00 Čína v snahe spomaliť šírenie koronavírusu od soboty dočasne zakáže vstup do krajiny väčšine cudzincov vrátane tých, ktorí majú platné víza či povolenie na pobyt. Informovali o tom vo štvrtok agentúry AFP a AP s odvolaním sa na čínske ministerstvo zahraničných vecí.

17:53 Krajiny skupiny G20 sa vo štvrtok prostredníctvom videosummitu, na ktorý vyzval saudskoarabský kráľ Salmán, zaviazali na spoluprácu v boji proti pandémii koronavírusu a oznámili, že do svetovej ekonomiky nalejú päť biliónov dolárov (viac ako 4,5 bilióna eur). Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Lídri v spoločnom vyhlásení oznámili, že členské krajiny G20 podniknú nevyhnutné kroky v oblasti zdravotníctva a zabezpečia primerané finančné zdroje na boj proti pandémii a ochranu občanov. Suma päť biliónov dolárov má zmierniť spoločenské, hospodárske a finančné následky pandémie.

17:40 Afganská vláda nariadila prepustenie približne 10 000 väzňov – väčšinou žien, mladistvých a chorých ľudí – s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Podľa agentúry AFP o tom informoval vo štvrtok tamojší generálny prokurátor Faríd Hamídí.

„Je to zodpovedné rozhodnutie na ochranu zdravia ľudí,“ uviedol Hamídí na tlačovej konferencii. „Vyhláška nie je určená tým, ktorí sa dopustili trestných činov proti národnej a medzinárodnej bezpečnosti,“ do­dal.

17:34 Počet prípadov ochorenia Covid-19 v Japonsku presiahol 1300, viac než 45 nových infikovaných dnes hlási Tokio. Japonsko sa ale zatiaľ nechystá vyhlásiť núdzový stav. Japonský premiér Šinzó Abe dnes ale oznámil, že Japonsko zakáže vstup do krajiny cudzincom cestujúcim z 21 európskych krajín.

Tisícovú hranicu prekročil počet nakazených v Thajsku, Filipíny dnes hlásili 71 ďalších prípadov, dovedna tam evidujú už 707 prípadov. Na Filipínach si už epidémia vyžiadala 45 obetí, čo je oproti strede nárast o sedem.

17:29 Nosenie rúšok je najmä v niektorých ázijských krajinách priamo spoločenskou nutnosťou a v situácii terajšej pandémie je ich absencia neprijateľná a dokonca sa trestá. Ako ochrana proti koronavírusu sú pritom nespoľahlivé a ani Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ich všeobecné nosenie neodporučila, upozorňuje server BBC.

Oveľa účinnejšie je podľa expertov časté umývanie rúk. Agentúra DPA naopak zdôrazňuje, že ochrana nosa a úst ľudí s infekciou dýchacích ciest môže byť zmysluplnou ochranou pred nakazením ostatných ľudí.

17:27 Kňaz v obci Rogalin na západe Poľska ponúka svojim farníkom možnosť veľkonočnej spovede z pohodlia ich vlastných áut, keďže v krajine v čase boja proti koronavírusu platí nové opatrenie zakazujúce zhromažďovanie ľudí. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

„Už sme s touto metódou začali… Zajtra mám stretnutie s päťčlennou rodinou a na budúci týždeň si mám vypočuť spoveď farníka, ktorý sa prizná ku každému hriechu, akého sa za celý svoj život dopustil,“ povedal pre AFP kňaz Adam Pawlowski.

17:01 Ďalších šesť ľudí vo Walese a traja v Škótsku zomreli na následky nákazy koronavírusom, čím sa celkový počet obetí v Spojenom kráľovstve zvýšil na 474. Informovala o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová oznámila, že v Škótsku je 894 nakazených a 25 ľudí ochoreniu podľahlo. Wales hlási 741 potvrdených prípadov nákazy a 28 úmrtí. Počet úmrtí v Anglicku je 414 a 7973 osôb je nakazených. Severné Írsko zaznamenalo sedem úmrtí a 209 potvrdených prípadov nákazy.

16:45 Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn si nemyslí, že pandémia koronavírusu v Nemecku už dosiahla svoj vrchol a počíta s narastajúcim zaťažením nemocníc a ambulancií. Informoval o tom vo štvrtok denník Die Welt. „Je to ešte len ticho pred búrkou,“ povedal Spahn vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii s lekármi.

I z tohto dôvodu sa zrejme nemecký minister vnútra Horst Seehofer dnes vyjadril proti predčasnému uvoľneniu obmedzení vychádzania. Informoval o tom vo štvrtok denník Süddeutsche Zeitung (SZ). Seehofer odmietol aj tvrdenie, že ak sa koronavírusom nakazí čo najväčší počet ľudí, budú v budúcnosti voči nemu imúnni. To podľa neho síce znižuje dosah pandémie, avšak len ak sa vezmú do úvahy vysoké počty úmrtí.

16:11 Libérijský prezident George Weah vydal v stredu singel na tému koronavírusu. Hudbu využil na zlepšenie informovanosti obyvateľov o preventívnych opatreniach proti vírusu v tomto chudobnom západoafrickom štáte, píše tlačová agentúra AFP.

Weah vo svojej piesni s názvom Let's Stand Together and Fight Coronavirus (Držme spolu a bojujme proti koronavírusu) vysvetľuje, ako sa vírus šíri, a vyzýva ľudí, aby si umývali ruky. Na pozadí znejú zosúladené ženské hlasy a optimistická gitarová hudba skupiny The Rabbits. „Od Európy po Ameriku, od Ameriky po Afriku, všade sa chráňte a zostaňte v bezpečí,“ spieva libérijský prezident a zároveň bývalý hviezdny futbalista.

16:04 Blízkovýchodné aj severoafrické štáty podobne ako krajiny inde na svete uzavreli kvôli koronavírusu školy. Od Maroka cez Jordánsko po Katar zostali mnohí rodičia a ich deti pre epidémiu doma a musia riešiť, ako zabezpečiť pokračovanie výučby, aby nebol zmarený celý školský rok. Líbya napr. ponúka televízne kurzy, v emirátoch Perzského zálivu sa deti učia z tabletov, píše agentúra AFP. (Viac sa dočítate tu)

16:00 Malajzijský panovnícky pár je v karanténe po tom, ako siedmich zamestnancov paláca pozitívne testovali na koronavírus. Palác vo štvrtok informoval, že zamestnancov hospitalizovali v utorok a úrady sa snažia zistiť zdroj nákazy.

Testy podstúpili aj kráľ Abdullah, sultán z Pahangu, a jeho manželka Tunku, no prítomnosť vírusu sa u nich nepotvrdila. Kráľovský pár sa však napriek tomu rozhodol podrobiť 14-dňovej karanténe, ktorá sa začala v stredu. Palác zároveň čaká dôkladné čistenie.

15:57 Belgické ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok uviedlo, že vrchol pandémie koronavírusu krajinu ešte len čaká, pričom mnohé bude záležať od toho, ako budú občania dodržiavať opatrenia obmedzujúce sociálne kontakty. Informovala o tom agentúra Reuters.

V Belgicku, kde žije 11,5 milióna obyvateľov, bolo doteraz potvrdených 6235 prípadov ochorenia Covid-19. Nákaze tam podľahlo už 220 ľudí.

15:47 Na Ukrajine potvrdili dosiaľ 156 prípadov infekcie koronavírusom, z toho päť smrteľných. Jeden pacient sa uzdravil. Podľa agentúry UNIAN o tom vo štvrtok informovalo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Počet nových potvrdených prípadov stúpol podľa rezortu za posledných 24 hodín o 43.

15:40 Šesť žalôb bolo podaných vo Francúzsku proti vláde za to, že nekonala dostatočne rýchlo pri zastavení šírenia koronavírusu. Nemenovaný predstaviteľ súdnictva povedal vo štvrtok pre tlačovú agentúru AP, že žaloby podali jednotlivci aj skupiny, požadujúc stíhanie ministrov vlády za zabitie, ohrozenie ľudí a neposkytnutie pomoci ľuďom v ohrození.

15:36 Rumunský minister zdravotníctva Victor Costache odstúpil vo štvrtok z funkcie na pozadí šírenia koronavírusu. Odvolal sa pritom na „osobné a pracovné dôvody“, oznámil premiér Ludovic Orban, ktorého slová citovala tlačová agentúra DPA.

Rumunské médiá s odkazom na nemenované vládne zdroje uviedli, že Costache bol donútený odstúpiť po tom, ako ohlásil zámer uskutočniť v Rumunsku masové testovanie obyvateľstva na koronavírus. Takýto plán vyvolal kritiku, keďže je považovaný za nerealistický. Bukurešť má oficiálne zhruba dva milióny obyvateľov, neoficiálne sa ich počet odhaduje až na štyri milióny. Spravodajská stanica Digi24 vypočítala, že pri súčasných možnostiach by na preskúmanie stavu všetkých Bukurešťanov bolo potrebných 2660 dní, teda viac než sedem rokov.

15:31 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Európe prekročil 250 000. Viac než polovica z nich pripadá na Taliansko (74 386) a Španielsko (56 188). Vyplýva to zo štvrtkového výpočtu francúzskej tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza zo zverejnených oficiálnych údajov. V Európe zaznamenali najmenej 258 068 prípadov nákazy, podľahlo mu 14 640 osôb.

15:26 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom dosiahol vo Švajčiarsku vo štvrtok číslo 10 714. V krajine zaznamenali doteraz 161 úmrtí na Covid-19, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad pre zdravotníctvo. Od stredy sa počet infikovaných zvýšil o 949 a pribudlo aj 58 úmrtí.

15:23 Pápež František absolvoval test na prítomnosť nového koronavírusu, ktorého výsledok bol negatívny. Informovala o tom vo štvrtok agentúra APA s odvolaním sa na milánsky denník Corriere della Sera. Stav pápeža preverili lekári po zistení, že koronavírusom sa nakazil vysoko postavený hodnostár katolíckej cirkvi, ktorý vo Vatikáne dlhodobo žije v tej istej budove.

Z Talianska medzitým hlásili aj globálne prvé úmrtie katolíckeho biskupa v dôsledku nakazenia koronavírusom. Biskup Angelo Moreschi, ktorý pôsobil v Etiópii, zomrel ešte v stredu vo veku 67 rokov vo svojom domovskom meste Brescia na severe Talianska, uviedla rakúska agentúra Kathpress.

Zdravotná sestrička navlieka ochranné obliečky... Foto: SITA/AP, Marcel Kusch
Koronavírus Zdravotná sestrička navlieka ochranné obliečky na stoličky v čakárni nemocnice v nemeckom meste Essen

15:12 Severná Kórea tajne požiadala o medzinárodnú pomoc s cieľom zvýšiť svoje kapacity pri testovaní na koronavírus, pretože hrozí, že pandémia choroby Covid-19 ochromí jej krehký systém zdravotnej starostlivosti. Informoval o tom vo štvrtok denník Financial Times (FT), ktorý sa odvolal na zdroje oboznámené s touto situáciou.

15:05 Počet ľudí, ktorí sa v Holandsku nakazili koronavírusom, stúpol za uplynulých 24 hodín o 1019 (16 percent) na 7431. Informovala o tom vo štvrtok stránka verejnoprávneho rozhlasu NOS s odvolaním sa na údaje Národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM).

Za toto obdobie pribudlo aj 78 nových úmrtí na chorobu Covid-19 alebo komplikácie s ňou spojené, ktorú vírus spôsobuje, mŕtvych je tak celkovo 434. Väčšina zosnulých je vo veku 80 – 84 rokov.

14:59 V Bielorusku zadržali šéfredaktora internetového periodika Ježednevnik Sergeja Sacuka. S odvolaním sa na tlačovú službu Bieloruského združenia novinárov (BAŽ) o tom informovala agentúra Interfax. Redakcia periodika uviedla, že Sacuk je údajne podozrivý z prijatia úplatku v súvislosti so zverejnením informácií o korupcii na bieloruskom ministerstve zdravotníctva.

Periodikum Ježednevnik je v Bielorusku známe svojimi investigatívnymi článkami, z ktorých posledné sa týkali dodávok v Bielorusku neregistrovanej vakcíny Eupent.

14:50 Letka NATO priviezla na Slovensko v stredu v súvislosti s bojom proti koronavírusu 48 ton medicínskeho materiálu ako masky, ochranné obleky a rukavice. Informovalo o tom Veľvyslanectvo Spojených štátov na Slovensku. Dodalo, že lietadlo ďalej pokračovalo so 45 tonami medicínskeho materiálu do rumunského hlavného mesta Bukurešť.

14:48 Nemecko testuje na koronavírus až 500 000 ľudí týždenne. To pomáha znižovať úmrtnosť na chorobu Covid-19 v krajine. Podľa agentúry AFP to vo štvrtok uviedol Christian Drosten, hlavný virológ berlínskej univerzitnej nemocnice Charité.

14:44 Už 37 lekárov podľahlo v Taliansku chorobe Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus. Informovala o tom stanica CNN na základe informácií Talianskej zdravotníckej federácie.

Talianski Carabinieri (polícia) s dronom na... Foto: SITA/AP, Mauro Scrobogna
Taliansko Rím koronavírus dron monitorovanie ľudí Talianski Carabinieri (polícia) s dronom na kontrolu pohybu ľudí v parku Caffarella v Ríme 25. marca 2020.

14:37 Niektorí členovia skupiny krajín (G7) odmietli návrh vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí, ktoré obsahovalo výraz „wuchanský vírus“, čo vyústilo do viacerých vyhlásení. Správu priniesla vo štvrtok americká spravodajská stanica CNN.

„To, čo navrhlo americké ministerstvo zahraničných vecí, je červená čiara. Nemôžete očakávať, že s takýmto označením budeme súhlasiť, a budeme ho komunikovať verejnosti,“ povedal jeden z európskych diplomatov. Francúzske vyhlásenie zo stretnutia obsahuje termín „pandémia Covid-19“.

14:35 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom stúpol v Španielsku za 24 hodín o 655. Nákaze doposiaľ v tejto krajine podľahlo viac ako 4000 ľudí. Informoval o tom vo štvrtok denník El País.

13:35 Na Slovensku sú oficiálne vyliečení dvaja pacienti, ktorí boli nakazení koronavírusom. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). (Viac čítajte tu)

12:52 Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia neobnoví výrobu 28. marca, ako to jej vedenie pôvodne plánovalo. Dôvodom je pokračujúca kríza, ktorá súvisí s koronavírusom. Automobilka o pokračovaní odstávky vo výrobe informovala zamestnancov s tým, že o vývoji situácie sa viac dozvedia v piatok. Automobilka aktuálne eviduje približne 4 500 zamestnancov.

12:23 Vo Švédsku zaznamenali nárast počtu úmrtí súvisiacich s koronavírusom, ktoré by mohli zmeniť značne uvoľnený prístup, v rámci ktorého zostávajú v krajine otvorené základné školy, reštaurácie a bary. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

12:13 Slováci prijali opatrenia vlády v súvislosti so šírením koronavírusu s porozumením, viac ako 90 percent ich považuje za úplne alebo aspoň skôr primerané. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry Go4insight, ktorá ho realizovala od 17. do 25. marca na vzorke 1000 respondentov. Informoval Rastislav Kočan z agentúry Go4insight.

12:08 Prísny zákaz vychádzania, zavedený v Taliansku v snahe spomaliť šírenie koronavírusu, mal v uplynulých dňoch za následok prudké zníženie premávky na tamojších diaľniciach. Podľa údajov diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia (ASPI), spravujúcej sieť s dĺžkou 3500 kilometrov, išlo v týždni do 22. marca až o 70-percentný pokles oproti porovnateľnému obdobiu roka 2019. Oproti predchádzajúcemu týždňu bol pokles 56-percentný, informovala tlačová agentúra APA.

12:03 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom stúpol v Španielsku za 24 hodín o 655. Nákaze doposiaľ v tejto krajine podľahlo viac ako 4000 ľudí. Informoval o tom vo štvrtok denník El País.

11:33 Obmedzenia letovej prevádzky v značnej časti sveta, ktoré sú súčasťou opatrení v boji proti koronavírusu, budú mať nepriaznivý vplyv aj na počítačové modely predpovedajúce počasie. Informovala o tom televízia CNN.

11:22 Do karanténnych centier rezortov vnútra a obrany v meste Vysoké Tatry dorazilo v sobotu 194 Slovákov z Nemecka a Holandska. Do hotela Granit v Tatranských Zruboch umiestnili do povinnej karantény 98 Slovákov, do zariadenia Kremenec v Tatranskej Lomnici 49. Do Centra účelových zariadení na Štrbskom Plese 47 ľudí. Informovala Daniela Birková z kancelárie prednostu mesta.

Na snímkach z Flightradar24 hore je hustota... Foto: SITA/AP
Belgicko koronavírus EEA ovzdušie kvalita zlepšenie Na snímkach z Flightradar24 hore je hustota leteckej dopravy v krajinách EÚ 18. decembra 2019, dole jej hustota z 25. marca 2020.

11:12 Turecko obmedzí vývoz zdravotníckeho zariadenia súvisiaceho s dýchacími prístrojmi s cieľom uspokojiť domáce potreby. Informovala o tom vo štvrtok turecká ministerka obchodu Ruhsar Pekcanová ďalej uviedla, že export vybavenia vrátane ventilátorov, intubačných zariadení a monitorov využívaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti bude potrebovať povolenie od vlády.

10:59 Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje spoločnosti obchodu (Billa, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, Metro, Terno a Tesco) považuje zabezpečenie niektorých povinnosti, ktoré vláda nariadila v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu, za ťažko realizovateľné. „Čo sa týka nariadení ako povinné nosenie rúška, vyhradených hodín pre seniorov či meranie teploty pri vstupe do predajne a dodržiavanie dvojmetrových vzdialeností v radách, nemáme zatiaľ informácie o ich implementácii. Chceme však upozorniť, že z dôvodu nedostatku vhodných teplomerov na trhu, je meranie teploty každého jedného zákazníka nevykonateľné,“ priblížil Martin Krajčovič, predseda SAMO.

10:41 Počet pozitívnych prípadov ochorenia Covid-19 na Slovensku v stredu stúpol o desať. Negatívnych vzoriek bolo za uplynulých 24 hodín 325. Informoval o tom Tlačový odbor Úradu vlády SR. Na Slovensku tak evidujeme celkovo 226 nakazených, negatívnych prípadov je celkovo 4 525.

10:40 Koronavírusom sa údajne nakazil aj jeden z vedúcich pracovníkov maďarského Národného centra zdravia (NNK), napísalo vo štvrtok internetové vydanie denníka Népszava, ktorého informácie tlačové oddelenie NNK nevyvrátilo.

10:33 Spoločnosť Ozeta Neo zmenila štandardný výrobný program a namiesto výroby pánskych odevov šije ochranné rúška. Vo výrobnom závode v Topoľčanoch 250 zamestnancov vyrába dva druhy ochranných rúšok na opakované použitie. Ide o rúška z bavlnenej tkaniny a zo špeciálnej netkanej textílie vyvinutej pre použitie v zdravotníctve. „Táto má všetky potrebné atesty a certifikáty,“ uviedol Tomáš Gašpierik, marketingový riaditeľ firmy.

10:09 O ďalších 15 dní – až do 11. apríla – schválil španielsky parlament vo štvrtok v skorých ranných hodinách vládny návrh o predĺžení stavu núdze platného na celom území krajiny. Informovali o tom agentúry AP a Reuters. Stav núdze bol v Španielsku vyhlásený 14. marca na 15 dní a musí byť opakovane predlžovaný.

9:55 „V porovnaní so susednými krajinami, napríklad s Čechmi, tá situácia nie je taká veľmi zlá. Môžeme povedať, že málo testujeme, určite by sme boli radi, keby sme testovali viac, ale ukazovateľmi sú aj počty hospitalizovaných a počty úmrtí…Na Slovensku ešte nebolo úmrtie, v Česku niekoľko," povedala v diskusnej v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu epidemiologička Zuzana Krištúfková, vedúca Katedry epidemiológie Slovenskej zdravotníckej univerzity. (Celý rozhovor si môžete pozrieť tu)

9:53 Na území Rakúska pribudlo za posledný deň vyše 600 potvrdených prípadov nakazenia druhom koronavírusu, ktorých bolo celkove k štvrtkovému ránu zaznamenaných už 5 888. Oficiálny počet úmrtí v dôsledku tejto nákazy medzitým v krajine vzrástol z 30 na 34.

9:42 Francúzska armáda poskytne podporu verejným službám, ktoré musia v čase koronavírusovej pandémie znášať nápor. Vojenskú operáciu pod názvom Nezlomnosť ohlásil prezident Emmanuel Macron, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron s... Foto: Mathieu Cugnot
Francúzsko koronavírus Macron nemocnica návšteva Francúzsky prezident Emmanuel Macron s ochranným rúškom počas návštevy vojenskej poľnej nemocnice v meste Mulhouse na východe Francúzska 25. marca 2020.

9:26 V Českej republike bolo vo štvrtok ráno potvrdených 1775 prípadov nákazy koronavírusom Šesť ľudí nákaze COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, podľahlo. Z nákazy sa doteraz vyliečilo desať ľudí. Vykonaných bolo 26698 testov. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Za 24 hodín tak v ČR pribudlo 291 nových prípadov nákazy koronavírusom.

9:20 Thajsko počas plynulých 24 hodín zaznamenalo 111 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet prípadov dosiahol 1045. Informovalo o tom vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje vírus SARS-CoV-2, podľahli v krajine štyri osoby. Vyliečilo sa 88 ľudí.

9:16 V aktuálnej situácii šírenia ochorenia COVID-19, spôsobeného koronavírusom, môžu byť rýchlotesty užitočné v určitých fázach ochorenia, napríklad u chorých osôb s výraznými klinickými príznakmi trvajúcimi niekoľko dní, na odlíšenie ochorenia COVID-19 od iných respiračných nákaz. Tieto testy však väčšinou nedosahujú citlivosť molekulárno-biologických metód. Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v stanovisku na sociálnej sieti.

9:11 Štátny pedagogický ústav zriaďuje poradenský servis a odporúčania pre školy v súvislosti s prerušením vyučovania v materských, základných a stredných školách.

9:08 Francúzska armáda poskytne podporu verejným službám, ktoré musia v čase koronavírusovej pandémie znášať nápor. Vojenskú operáciu pod názvom Nezlomnosť ohlásil prezident Emmanuel Macron, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Počet prípadov COVID-19 k počtu obyvateľov: SR, ČR, Taliansko

9:01 Austrálske štáty v snahe spomaliť šírenie koronavírusu jednostranne obmedzujú vyučovanie v školách. Federálna vláda však trvá na tom, že musia zostať otvorené.Štáty Queensland, Južná Austrália a Západná Austrália vo štvrtok oznámili, že prázdniny, ktoré sa mali konať približne v polovici apríla, presúvajú už na budúci týždeň. Rovnako sa už skôr rozhodli štáty Viktória a teritórium hlavného mesta Canberra. Najľudnatejší austrálsky štát Nový Južný Wales, ktorý má najviac potvrdených prípadov koronavírusu, iba požiadal rodičov, aby deti nechali doma. Školy sú však naďalej plne funkčné.

8:57 Koronavírusom sa nakazil taliansky duchovný, ktorý žije v rovnakej vatikánskej rezidencii ako pápež František. S odvolaním sa na svoje zdroje z okolia hlavy rímskokatolíckej cirkvi o tom informoval taliansky denník Il Messaggero. Podľa agentúry AFP je päťdesiatnik, ktorý pracuje pre štátnu sekretariát, teraz v nemocnici. Podľa posledných oficiálnych údajov z utorka sa vo Vatikáne koronavírusom nakazili štyria ľudia. Na chorobu COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, v pápežskom štáte nikto nezomrel. Podľa denníka La Stampa ale pontifik dbá na preventívne opatrenia a nejakú dobu už napríklad neje s ostatnými v spoločnej jedálni.

8:49 Južná Kórea potvrdila vo štvrtok 104 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím ich počet stúpol na 9241. Chorobe COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín šesť ľudí, čím sa počet úmrtí na toto ochorenie zvýšil na 132. Zo 104 nových prípadov nákazy v Južnej Kórei sa až 57 osôb infikovalo v zahraničí a prítomnosť SARS-CoV-2 u nich bola zistená po návrate do vlasti.

8:46 Združenie miest a obcí Slovenska ruší pre aktuálnu situáciu okolo šírenia nového koronavírusu svoj májový snem. Rokovanie sa presúva ne jeseň. Rozhodli o tom tento týždeň členovia Rady ZMOS hlasovaním formou per rollam.

8:45 Irán zaviedol vo štvrtok zákaz medzimestského cestovania v obavách pred druhou vlnou nákazy koronavírusom v tomto najviac postihnutom štáte na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra Reuters. Iránske úrady vyjadrili znepokojenie nad tým, že mnoho obyvateľov ignoruje výzvy, aby zostali doma a zrušili plány na oslavy perzského Nového roku, ktoré sa začali 20. marca.

8:29 Maďarsko spomaľuje až zastavuje vstup a prechod kamiónov na svoje územie. Dosah to môže mať aj na dopravnú situáciu na území Slovenska, predovšetkým v okolí otvorených hraničných priechodov. Upozorňuje na to slovenská polícia na sociálnej sieti.

8:23 V Číne zaznamenali za posledných 24 hodín 67 nových prípadov ochorenia COVID-19, vo všetkých prípadoch išlo o nedávno „privezené“ nákazy zo zahraničia. Informovala o tom čínska Národná zdravotnícka komisia s tým, že šesť ďalších ľudí nákaze podľahlo. Žiadne nové prípady nákazy opäť nehlásili zo stredočínskeho mesta Wu-chan v provincii Chu-pej, odkiaľ sa koronavírus od konca minulého roka rozšíril do celého sveta.

8:08 Nemecko má podľa novej bilancie viac než 36.500 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Počet obetí choroby spôsobuje, sa za posledných 24 hodín zvýšil o päťdesiat. Celkovo si tak ochorenie vyžiadalo v Nemecku už 198 obetí, informoval dnes na svojich stránkach Inštitút Roberta Kocha (RKI). Od stredajšieho rána pribudlo v Nemecku takmer päť tisíc nových prípadov nákazy koronavírusy. Teraz ich je celkom 36.508. Najväčší počet prípadov hlási Bavorsko (7993), len tesne za ním je v štatistike prípadov najľudnatejšej nemecká spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko (7924). Bádensko-Württembersko na juhozápade Nemecka zostáva dlhodobo tretej najviac zasiahnutú spolkovou krajinou (7283 prípadov).

8:04 Belgická kráľovská rodina sa rozhodla, že v časoch domácej karantény, zatvorených škôl a strachu z potenciálne smrteľné choroby zlepšia národu náladu. Kráľovná Mathilde začala tento týždeň na diaľku čítať belgickým deťom knihy, jej potomstvo zase napieklo vafle pre seniorov v opatrovateľských domovoch.

7:29 Vláda v Moskve dnes nariadila úradu pre civilné letectvo, aby od piatku zastavil všetky pravidelné aj charterové lety smerujúce do Ruska aj z neho. Deje sa tak v súvislosti so šírením koronavírusu, informuje agentúra Reuters. Ruské letecké spoločnosti budú môcť posielať svoje lietadlá do cudzích krajín, aby tam vytiahla ruských občanov a dopravila ich do vlasti. V Rusku v stredu ohlásili rekordný denný nárast počtu pacientov nakazených. Potvrdených prípadov bolo 658, o 163 viac ako v utorok. Dvaja starší pacienti zomreli, úrady však u nich nezverejnili presnú príčinu smrti.

6:43 Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie budú dnes na diaľku hľadať cesty, ako spoločne čo najlepšie obmedziť šírenie koronavírusu a zároveň zmierniť dopady očakávanej recesie na európskej ekonomiky. Viac sa dočítate TU.

6:31 Peruánske úrady v stredu apelovali na občanov, aby prestali zabíjať netopiere. K takejto výzve podľa agentúry AFP pristúpili po tom, ako sa im podarilo zachrániť približne 200 netopierov, ktorých sa chystali upáliť na severe krajiny miestni dedinčania veriaci, že práve netopiere môžu za šírenie koronavírusu SARS-CoV-2.

6:05 Fínska vláda vyhlási trojtýždňovú blokádu regiónu Uusimaa, ktorý je epicentrom koronavírusovej epidémie v tejto severskej krajine. Opatrenie má zabrániť cestovaniu obyvateľstva, ktoré by tak mohlo vírus rozniesť do iných častí Fínska. V regióne sa nachádza hlavné mesto Helsinki. Rozhodnutie prišlo po tom, ako tamojšie zdravotnícke úrady aktualizovali prognózy týkajúce sa šírenia choroby COVID-19.Podľa nich bude v nasledovných mesiacoch vo Fínsku hospitalizovaných 11 000 až 15 000 osôb, z ktorých si 3600–5000 bude vyžadovať intenzívnu starostlivosť.

Prehľad počtu infikovaných v 154 krajinách sveta

5:55 Španielsky parlament v noci predĺžil stav núdze zavedený pre šírenie koronavírusu. V krajine tak bude napríklad ďalej platiť výrazné obmedzenie pohybu ľudí. Španielske úrady v stredu evidovali takmer 48 000 prípadov nákazy chorobou COVID-19, viac ako 3400 ľudí jej podľahlo. To je viac ako v Číne, odkiaľ sa vírus začiatkom tohto roka rozšíril po svete.

5:07 Americký Senát schválil rekordný balík na podporu ekonomiky USA zasiahnutej pandémiou choroby COVID-19. Hodnota stimulačných opatrení je 2,2 biliardy dolárov. Snemovňa reprezentantov o nich bude hlasovať v piatok a prezident Donald Trump povedal, že opatrenia podpíše, akonáhle ich dostane na stôl. Zákon, ktorý má 880 strán, je najrozsiahlejším súborom stimulačných opatrení v americkej histórii a podľa vodcu opozičných demokratov v Senáte Chucka Schumera je bezprecedentný, pretože musí odpovedať na nebývalú krízu.

5:02 Čína hlási nárast nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusy, za stredu ich bolo 67 oproti utorkovému počtu 47. Všetky sa týkajú ľudí, ktorí do krajiny prišli zo zahraničia. Celkovo sa v Číne nakazilo 81 285 ľudí a 3287 ich zomrelo.

5:00 Počet obetí koronavírusu v Spojených štátoch presiahol tisíc, vyplýva zo štatistiky americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa. Nakazilo sa viac ako 68 500 ľudí a viac infikovaných eviduje v súčasnosti len Čína a Taliansko. Najviac zasiahnutý je v USA štát New York s viac ako 30 000 potvrdenými prípadmi a takmer 300 úmrtiami, z ktorých väčšina pripadá na mesto New York. Pri nemocnici Bellevue Hospital na Manhattane vznikla provizórna márnica.

Súhrn dňa 25. marca 2020

  • Na Slovensku potvrdili 12 nových prípadov nákazy koronavírusom, celkový počet nakazených stúpol na 216.
  • Úrad verejného zdravotníctva SR získal prístup k údajom občanov od mobilných operátorov s výnimkou obsahu správ. Rozhodla o tom vláda prijatím zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby Covid-19.
  • Slovensko získa od EÚ možnosť vyčerpať 2,5 miliardy eur na riešenie krízy a následkov epidémie koronavírusu.
  • V Španielsku potvrdili už 3647 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom, čo je viac ako v Číne (3163). Najviac úmrtí na ochorenie Covid-19 hlási Taliansko: 7503. Celkovo si koronavírus už vyžiadal vyše 21 000 obetí.

Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

387 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus